промакло ти је све што сам изнео у претходном посту или?
И теби је ,,промакло" што шта, мнге ствари које сам написао овде једноставно си игнорисао. Али, не брини, ја нећу.
википедија коју воде црвени и усташе и на којој свако може да пише није никакав извор...
Не, извини, али ово није аргумент. И маните се тих самарџићевских фора да је све што вам не одговара ,,фалсификат". Дакле, узми ти лепо пријатељу, ако већ тврдиш да то није тачно, узми лепо па докажи твоју тврдњу. Дакле, на том линку на википедији дат је списак свих напада на гарнизоне НДХ и борби против усташа. Видећеш да доминирају партизани, али има и четничких напада што ја не спорим. Е сад, ти ако сматраш да подаци нису тачни, изволи па докажи то, покажи по чему ти подаци нису тачни.
Ел може тако?
Шта си се ухватио Политике ко пијан плота када сам поставио који је првобитни извор - Дневник Славка Кватерника...или хоћеш да кажеш да Политика или Кватерник лажу? Титов народни херој Павле Јакшић лаже? читав рат усташе прелазе у партизане, партизани у усташе, било је случајева и да су у исто време били и у усташама и у партизанима и теби је то нормално? хрватски партизани за Павелића никада нису били непријатељи...
Већ сам ти то објаснио. Дакле, та идеја о формирању КП Хрватске је била идеја појединих хрватских комуниста, мислим да је и Хебранг био у тој групи. Али, та идеја никада није била одобрена од стране врха КПЈ, чак је сам Хебранг и остали који су то хтели, био осуђен и критикован од врха КПЈ због тога.
Дакле, схваташ ли да никада није било одобрено то? Опет те враћам на логор Керестинац у ком су усташе, неколико дана по формирању НДХ, побили комунисте који су одбили да искажу послушност усташкој држави. Да ли си чуо и знао за то? Ево ти мало о томе:
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Логор_Керестинец
Дакле, та погибија комуниста у логору Керестинац је управо доказ да никаква комунистичко-усташкла сарадња тад није постојала. Јер, овде не требаш да будеш познавалац историје да би то закључио, довољно је да поседујеш здраву логику. Ево, логички, ко још држи у логору и убија тамо оне са којима наводно сарађује?
Дезертетрство војника зараћених страна није никакав доказ сарадње, то се у сваком рату дешава. Иначе, без обзира на то, већину у партизанима и даље су чинили Срби. То прво. А друго, ти овим својим писањем диреткно вређаш српски народ. Не знам да ли схваташ то? Јер, по твом писању испада да су Срби (који су већина у партизанима) су толико неинтелигентни да се боре у покрету који, наводно, сарађује са њиховим крвним душманима и који жели да их истреби. Величаш Хрвате, јер из твоје приче испада да су они толико интелигентни да су успели да превеслају и преваре велику вењћину Срба која се бори у партизанима? Е зато сам ја против те острашћене верзије историје коју ти пласираш. Не желим ја да спорим четнике, само желим да укажем да је прича о партизанима као о ,,хрватској војсци" историјски нетачна. А ако се ослободиш идеолошке острашћености (по којој се нимало не разликујеш од форумских комуниста) схватићеш да је та прича и антисрпска и дубоко омаловажавајућа према српском народу.
доказа партизанско-усташке сарадње и поред тога што су имали све време овог света да униште сваки траг, има на претек....и доступни су на овом форуму...то што ти не желиш да видиш или тврдоглаво негираш је само твоје мишљење и тумачење и ништа више...
Па ето, послкушао сам те и ,,прелистао" ову темуз, погледао све доказе и закључио да су поприлично танки. Нигде у њима нема јасне назнаке о некаквој континуираној усташко-партизанској сарадњи. Ево, опет те питам једно питање које је чисто логичко: како то да они који наводно ,,сарађују" крваво убијају једни друге? Како се у ту теорију уклапа рецимо Блајбург, Кочевски рог, процесуирање и стрељање припадника усташког покрета, стрељање скоро комплетне владе НДХ? Како се у ту теорију уклапа то да су, после рата, усташе вршиле терористичке нападе на југословенске амбасаде и друга представништва? Како се у то уклапа Баришићжево убиство амбасадора Роловића? Како се у то укллају убиства и ликвидације усташких главешина од стране удбаша, међу њима и убиство Лубурића, на пример? Како се у то уклапају акције ,,Радуша" и ,,Гвардијан", где су се усташе пребациле на територију СФРЈ и вршили терористичке акције, па их је УДБа гањала ко дивљач и у тим акцијама убила крупну зверку Љубу Милоша? Иначе, за твоју информацију, удбаши су више побили усташа у емиграцији него четника?
Дакле, како је то све могуће ако су они заправо били ,,савезници"? Ово је чисто логичко питање за све оне који говоре о усташко-комунистичкој сарадњи. Не браним комунисте, али оно што јесте јесте. И треба то да се призна. Партизани су много више усташа побили него четници и то је просто историјски факт. Не оспорава то четнике и не треба тако то ни да схватиш.
Нисам ни рекао да је Темпова изјава доказ сарадње већ је то био одговор на брањење и небрањење народа...ОБЈАСНИ МИ КАКО ЈЕ ТО ТА ИЗЈАВА ИЗВУЧЕНА ИЗ КОНТЕКСТА? ова изјава је доказ да комунисти нису били никакви народни ослободиоци већ су дизали револуцију...њима је у складу са тим одговарало да усташе кољу Србе али и да Немци врше репресалије над становништвом...они су навијали за усташке злочине над Србима и омогућавали их на овај или онај начин, и ова изјава је првокласни доказ тога,,,нема ту никаквог вађења из контекста, све је кристално јасно али нисам ни сумњао да ћеш покушати са тако нечим
Та изјава је само доказ Темповог фанатизма и ништа више. Та изјава буквално значи ово: ,,Добро је да се десе репресалије, да би се народ разљутио и дошао у партизане да се бори". Али, овде је кључно да он жели да народ дође у партизане али не да би сарађивао са Немцима или усташама, већ да би се борио против њих.
Опет кажем, то је фанатизам и то јако тежак фанатизам. И тај фанатизам ја не подржавам, ја врло негативно гледам на ту његову изјаву. То јесте јако лоше, сваки фанатизам је лош по народ. Али, та изјава није доказ усташко-партизанске сарадње и то је факт.
Такође, опет те враћам на то: зар није исти такав фанатизам кад војвода Ђујић ,,испише" Србе из села Кањана из Срба само зато што су у том селу партизани и онда јави Италијанима и усташама да он више не штити то село и да могу да раде тамо шта хоће (у преводу, могу слободно да их покољу)? То је исто фанатизам, тај фанатизам је исто лош колико и овај Темпов фанатизам и тај фанатизам нема оправдања, као ни Темпов фанатизам. Ако си поштен, признаћеш то.
КПЈ отпочетка свог оснивања води борбу против "великосрпске хегемоније", "српске буржоазије" и ти Србендо не желиш да видиш шириш слику,,,
Ја то не спорим, и ја сам свестан тога да је послератна политика комуниста (нарочито 70-тих, тј. након смене Ранковића; док је он био још је и држао неку равнотежу) била изразито антисрпска. Свестан сам и става КПЈ пре рата о ,,великосрпској хегемонији". Све је то тачно и ништа ја ту не спорим.
Али, ми овде сада не причамо о томе, већ о једном историјском тренутку, а то је Други светски рат и партизанска борба. И причамо о тези да су партизани (тј. српски народ који се већински борио у партизанима) били ,,хрватска војска". И овде говоримо о тези да су усташе сарађивале са партизанима (тј. Србима који су се бореили у партизтанима). То је овде тема.
Верујем документима. Е сад, ову слику из НИН-а већ по ко зна који пут качиш. Али, хајде окачи документе, или дај тај тексат из НИН-а, да видим о чему се ту, на које изворе и документа се тај текст позива. Јел може тако?
Надам се да схваташ да сама насловна страна НИН-а није никакав доказ?