Сарадња комуниста са усташама и Немцима

пази...треба размотрити...

Тито је свакако веровао Немцима...па се у једном тренутку разочарао...али с обзиром да имамо сазнање да се лично састао са Хитлером, могуће да је преварио цео врх КПЈ...ако је веровати Ђиласу?

Milovan Djilas je ostavio svedocenje o raspolozenju u Vrhovnom stabu kada su stigle vesti da su Nemci poceli da napadaju i partizane (u vezi operacije Svarc):

Tito je uzbudjeno masuci izvestajem, doviknuo Rankovicu i meni: To znaci da Nemci lazu! Nikada nismo bili u vecoj opasnosti! Odlazeci od Tita ja sam Rankovicu dobacio - zajedljivo prema sebi koliko i prema Titu: Eto nam pregovora s Nemcima! A Rankovic uvredjeno, manje na Tita i sebe nego na mene: Sad ne treba nista pricati.

п.с. да нема ове слике, ти не би веровао ни у ово, зар не?

5ad47142d163b7dc9a879204325e4eb6.jpg

Маршал се сигурно овде заузео за српске жртве...а Јасеновац ебига радио пуном паром до последњег дана рата...

Poslednja izmena:
Захваљујем Дундурију на постављеном о злочинима комуниста и усташа над Србима, издвајам део који се тиче ове теме...

ово је највећа трагедија која је задесила српски народ...од окупатора су га "ослобађале" усташе...

...Обратно од Радуча урадио је Купрешанин у Подлапачи са усташама и домобранима. А знало се да је Подлапача усташка јазбина. Злочини ових усташа били су познати свима Србима Крбаве. Комунисти су лако освојили Подлапачу, маја месеца 1942. године. Ту је без жртава заробљено 80 усташа. Да би Србе обманули стрељали су само Лукицу Јавора, а остале су пустрили кућама: да шире „братство и јединство“ Срба и Хрвата. Тако им је рекао комесар бригаде Милан Баста. Више од половине ових усташа пријавили су се у партизане и сврстани су у батаљон „Матија Губец“. Постали су добри комунисти и велики поборници „братства и јединства“: знајући да таквом лажи избегавају суд правде, који су заслужили, а то је смрт.

Половином јуна стигао је батаљон „Матија Губец“ у село Мекињар, недељу дана после ослобођења Подлапаче. Партизани су распоређени у српске домове где су се хранили и одмарали. Један жена, којој се не сећам имена, излетела је заплакана из своје куће, тражећи команданта бригаде. Кад га је нашла, узела га је за руку и повела напоље. Замолила га је да пође са њом и да види усташу-партизана, који је пре годину дана, 1941 године, као усташа убио њеног мужа. Кад је Купрешанин видео тог усташу рекао јој је: да му је то најбољи партизан у бригади, додајући: камо среће да имам више таквих.“

...У ономе лудом периоду ратног времена израсла је општа трагедија Српског народа: земља раскомадана, а Српство рашчеречено. Да би ова драма бил још страшнија и још већа, попраћена је дволинијском револуцијом хрватских усташа и комунистичких партизана, који су, што се тицало Српског народа у овоме простору Хрватске, имали приближно исте циљеве.

http://www.vaseljenska.com/misljenja/neumrli-branioci-raduca/

читав рат су усташе прелазиле у партизане и обрнуто, а било је случајева да су у исто време неки били и у усташам аи у партизанима...главни непријатељ и циљ се нису мењали, тј поклапали су се

Poslednja izmena:
Vaseljenska, Srbin info, izvori kojima ravnih nema.:per:

Објављено у: „Гласник Српског историјско-културног друштва Његош“, Чикаго, свеска 49, децембар 1982.

а не сумњам да би теби више одговарали извори Хрват и Бошњак инфо...ел ебига :roll:

ако имаш нешто паметно и конкретно да кажеш, демантујеш, оповргнеш, изволи...овакви коментари су сувишни и на крају немају никакву вредност, напротив, одраз су немоћи да се суочи са истином..а битно да истина излази на свим српским порталима, и ту се више ништа не може :ok:

Poslednja izmena:
Стихови пјесме коју су пјевали Четници у Крајини за вријеме ДСР:
Комунисти, раширите крила,
створили сте војску од цивила!
Од Хрвата штабове и владе,
а од Срба хрватске бригаде!

Стихови пјесме коју су пјевали Четници у Крајини за вријеме ДСР:
Комунисти, раширите крила,
створили сте војску од цивила!
Од Хрвата штабове и владе,
а од Срба хрватске бригаде!

Песме из тог времена су највеће сведочанство...

До разлаза устаника у Босанској Крајини је и дошло зато што су вође као што је Дреновић, Богуновић, Брковић жељели да бију усташе а партизани су упорни били да се нападају талијани. Срби би да се бране од оних који их убијају и да им се свете, а партијци јуре револицију. Посљедње што су комунисти замјерили Урошу Дреновићу док су још били дио каквог таквог, истог фронта је што су његови људи ликвидирали 40 хрватских домобрана. Касније команданти Богуновић, Роквић, Плећаш нападају и безуспјешно опседају Б.Петровац, а Мане Роквић је уништио усташе у Крњеуши и Борићевцу. Толико о томе.

А ти си показао ко си и шта си: https://forum.krstarica.com/showthr...MRZIMO!-Srbi-i-Hrvati-mogu-da-budu-PRIJATELJI
немам са тобом више шта расправљати. Срам те било!

Isto to se dogodilo u istočnoj Bosni samo što su tamo umesto napada na Italijane Tito i KPJ tražili napade na Nemce dok su Hrvati u masama ubijali Srbe.

Isto to se dogodilo u istočnoj Bosni samo što su tamo umesto napada na Italijane Tito i KPJ tražili napade na Nemce dok su Hrvati u masama ubijali Srbe.

можда су тражили али никада ништа слично нису урадили до доласка Црвене армије...то је било само да се замажу очи Србима у партизанским редовима и скрене пажња са усташких покоља Срба које су комунисти прижељкивали, омогућавали, па и заједно са усташама учествовали...појединачних напада на Немце је било само у смислу да се изазову репресалије над становништвом и створи хаос

Партизани и Немци у Србији, партизани носе пушкомитраљез.
Pogledajte prilog 465768

једна од првих употреба партизана у Србији 1941, као савезника...ко зна колико је таквих слика уништено али истина је неумољива и тек ће излазити на видело...доста слика сачували су Немци...нпр и ова из немачке колекције

partizani_i_nemci.jpg

Зна се да је за време "Мартовских преговара", врх КПЈ шенлучио по Загребу....те слике би биле баш занимљиве...поготово одлазак Ђиласа у биоскоп са Немцем :mrgreen:

U Zagrebu pregovori otpočeli otprilike 26. marta. Bili smo u bioskopu, a Velebit u posjeti roditeljima. (str. 256)

iz Đilasovog "Revolucionarnog rata", izdanje "Književne novine", Beograd, 1990

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 465976
Партизанштина у хрватској, пола домобрани, пола другови портијци.

Свједочанство о "попуни" партизанских редова:
Pogledajte prilog 465977

Pogledajte prilog 465979

Pogledajte prilog 465980

још је занимљивије што су се усташки редови попуњавали бившим партизанима...у ствари читав рат су прелазили из једних у друге и обрнуто, а неретко у исто време били у обе терористичке формације

Poslednja izmena od moderatora:
нова усташка јединица састављена углавном од бивших партизана...илити прелазак партизана у усташе...јако занимљива појава...

Izveštaj komande 15. brdskog armijskog korpusa komandi 2. oklopne armije od 9. aprila 1944. o formiranju novih ustaških jedinica u Dalmaciji od bivših partizana:

"28. marta 1944. molio je k-t 771. inž. des. bataljona za odobrenje da iz Rijeke u Ražanac (20 km severno-severoist. od Zadra) prebaci 400 ustaških oficira i podoficira. Grupa armija »F« uputila je ustaše na njega. Korpus je dao svoju saglasnost. Prilog 14.

7. aprila javio se kod komandanta korpusa i komandanta 264. div. ustaški pukovnik Servaci sa svojim načelnikom štaba, ustaškim pukovnikom Čudinom, i predao zapovest koja je priložena u prevodu...

O vojnim pitanjima pukovnik Servaci je izložio:
On je u operativnom pogledu potčinjen k-tu 15 (brd.) AK i moli za podatak u kom rejonu treba da se smiri i da radi. Njegov rejon sada doseže od Novog do Trogira, pri čemu je izuzet rejon Gospića. On će, širenjem svog područja, da pređe na celo područje korpusa. Sa Desantnim inžinjerijskim bataljonom on je poveo 108 oficira i službenika, 282 ustaška podoficira i vojnika, poneo 130 tona opreme (uz to 4.000 garnitura odeće). Na raspolaganju mu stoje kao načelnik štaba ustaški pukovnik Čudina, a kao k-t novoformirane brigade ustaški pukovnik Cecet; ovaj zadnji na izričitu želju 264. div. (pukovnik C. bio je dosada komandant ustaške pukovnije na području divizije).

Sa dovedenim kadrom formiraju se navodno najpre jedna bojna Telesne garde i 7 ust. brig. (5 bojni). Vojnika ima u dovoljnom broju, većinom partizana kojima je dosadilo gerilsko ratovanje. Oficiri i podoficiri dolaze u dovoljnom broju, pošto je poglavnik za ustaše odustao od vrbovanja među domobranskim oficirima i podoficirima. Mesta formiranja su uglavnom veća mesta kao Obrovac, Benkovac, Zemunik, Drniš itd. Uzimaju se u obzir želje K-de korpusa. Mesta akcije i akciju određuje sam k-t korpusa. Između ostalog, moli se da se iziđe u susret željama za organizaciju i umirenje određenih rejona."

Zbornik, tom 12, knjiga 4, 187.

партизани чине злочине над Србима, а када Срби крену у освету, ови беже код усташа ..усташе наоружавају партизане за борбу против православаца

Desetodnevni izveštaj komandanta 718. pešadijske divizije generala Fortnera od 26. oktobra 1942:

"Istočno od Rogatice ustaše su nedavnim ubistvima izazvale pravoslavno stanovništvo, na što je došlo do većih sukoba delom između ustanika i antikomunista s jedne strane i ustaša s druge strane. U toku ovih borbi bila je takođe i ozloglašena komunistička banda Muje Hodžića jako pritešnjena od strane ustanika i antikomunista, tе je ova potražila zaštitu kod ustaša. Bilo je tako utvrđeno da su ustaše delimično sarađivali s komunističkom bandom Muje Hodžića, pri čemu su se ustaše zauzele i za snabdevanje komunističke bande oružjem i municijom.

Bivši veliki župan Tuzle Ragib Čapljić, koga je već jednom nemački Vermaht bio uhapsio (zbog zločina nad Srbima; poginuo je 1944 - moja prim.) međutim koji je morao biti pušten na slobodu po traženju najviših hrvatskih vladinih nadleštava, održao je u Rogatici, među Muslimanima, zapaljive govore zahtevajući javno da se priključe Muji Hodžiću, čime je pokrenut talas uznemiravanja."

Zbornik, tom 12, knjiga 2, strana 826.

комунисти ово чак и не крију...објавили су у својим Зборницима

Poslednja izmena:
BR. 1
PONUDA DRAŽE MIHAILOVIĆA NEMCIMA ZA SARADNJUTajni prilog 88
I HIC 30.10.41.
Predmet: Četnički odredi jugoslovenske vojske pod komandom pukovnika DražeMihailovića stavljaju se na raspolaganje za borbu protiv komunista u saradnji sanemačkim Vermahtom.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Dokument u Nacionalnom arhivu u Vašingtonu - NAV - N - T - 314, rolna 1457, snimak (s.) 1110-1112, kopija dokumenta u Arhivu VII, objavljen u Zborniku XIV, 1, str. 857-859
http://www.znaci.net/00001/114_5.pdf Стр.221- Документа немачког Рајха
Окупатор се још није ни разместио у Србији а ,,Први герилац'' је тајно понудио сарадњу са окупаторима.
Баш срамно!

тајно понудио а била обавештена влада у Лондону :hahaha::hahaha::hahaha:

ево и резултата сарадње

:hahaha::hahaha::hahaha:

8. децембар 1941.

Mihailovi%C4%87_poternica_1941.jpg

а да, окупатор се још није разместио, а партизани одиграше пријатељску фудбалску утакмицу с њим :D

00016-07%282%29%2C-cacak%2C-utakmica.jpg

Фудбалска утакмица између Немаца и комуниста у Чачку, пре 22. јуна 1941:

знамо да су комунисти били у пакту са Немцима све до 22. јуна 1941...али занимљиво је то да су и у Србији комунисти сарађивали са окупатором, чак пре Љотићеваца...па тако и Збор извештава

BR. 117, IZVEŠTAJ ZBORAŠA DA SU KOMUNISTI U ČAČKU JEDINO DRUŠTVO NEMCIMA, 6. JUN 1941.
Glavnom tajniku J.N.P. “Zbora”
BEOGRAD
U vezi usmenog izveštaja po predmetu o kome sam Vam govorio, dobivši od Vas nalog da istu stvar lično proverim, i da Vas o tome izvestim, dostavljam Vam sledeći izveštaj: Proverivši lično stvar o kome je govorio u sveš.kanc. jedan od kolega o slučaju koji se je desio u kući jedne gospođe u Ljubiću, utvrđeno je da tu nema nimalo istine, iza ove tendenciozne smišljene verzije krije se jedna od običnih komunističkih parola, sa kojima unose pometnju u narod izlažući ga kroz ovo opasnosti nepotrebnoj i nekorisnoj. Istina je pak samo ovo; da je na sam dan pokreta Nemačkih trupa bila potera za nekim od vojnika kojih nije bilo na licu mesta. Ove potere patrola bile su sastavljene i od samih podoficira. Ovo je lično video sveš. o kome sam Vam govorio. Uzrok otsustva ovih vojnika ostao nam je nepoznat. I ovog puta napominjem da su komunisti u Čačku jedino društvo Nemačkim vojnicima66, bez sumnje da oni i neslute koja su i kakva lica s njima u društvu. Obaveštavamo Vas: juče na kupatilu Moravskom odigrao se jedan nemio slučaj, na ime: jedna grupa komunista napala je na jednog našeg omladinca fizički. Povod za ovaj njihov akt bio je: diskutovanje o jevrejima kao rasi koja je najveće nesreće donela čovečanstvu. Ovu je tezu zastupao naš drug. Na ovo, sledio je masovni napad sa poklicima: ”vama ljotićevcima i Ljotiću daćemo mi uskoro gvozdeni krst”. Napadači su mi za sada nepoznati, jer ih ovaj drug nepoznaje pošto nije iz ovog mesta. Učinio sam sve sa svoje strane da doznam njihova imena, pa ću Vas o tome naknadno obavestiti. Danas je bio kod mene d.r. Vasilije Kostić, jeromonah i prof. bogoslovije, i umolio nas je da obavestimo druga pretsednika o sledećem:
1. U Bitolju svu crkvenu vlast preuzeo je neki prota Aleksandar Jeftimović, i odmah je naredio da se zatvore Crkve: Blagoveštenje, Sv.Naum, i Sv. Petka. Ove dve poslednje svetinje podigao je Preosvećeni Ep. Nikolaj, a ovu prvu on je obnovio i otvorio;
2. Isti prota igra ulogu nekog episkopa kao: davanje parohija i drugo.
3. U Kosovskoj Mitrovici t.j. od Leška pa tamo do Kačanika, dužnost organa vlasti obavljaju Arnauti sa raznim uniformama i fesovima na glavi, od kojih mnogi imaju i naše vojničke uniforme. Isto tako u Kos. Mitrovici sve su firme ispisane na Arnautskom jeziku;
4. U Pirotu i okolnim selima Bugari su smenili sve naše opštinsko osoblje i postavili su svoje ljude t.j. Bugare. Na Đurđev-dan zabranili su sveštenicima svećenje vodice. Naredili su da se odmah završi škol. godina, a potom su proterali naše prosvetne radnike;
5. U vozu za Bitolj čuo je razgovor dvojice bugarskih oficira, kako će oni sve Srbe istrebiti. U Bitolju su izdali naredbu za popunjavanje lista, o rođenju, poreklu i nacionalnosti. Mnogi ljudi su stavili da su Srbi, ili Grci ili Makedonci a najmanje Bugari. Onda su oni vratili ove liste i naredili im, da mora svaki staviti da je Bugarin. U Bitolju su uhvatili jednog Grka trgovca koji se zove Donabaš, celu su ga noć bili i isekli mu ruku, traživši od njega da im da 40.000 din. pa da ga puste. Ovo su učinili zato što je on kako oni kažu mučio i pljačkao Bugare a pomagao Srbe. Noću između 4. i 5. dogodila se krađa u čačanskom vojno-tehničkom zavodu, izgleda da su lopovi uhvaćeni i što je najglavnije pripadaju frontu “proletera”. Posle ovog slučaja ovde je nastupio dosta oštar kurs. Danas sam doznao da je ovd. komandant naredio da se izvrši opravka stare pošte koja će koštati oko 25.000.din. zatim je naredio, da mu se ili rekvirira jedan nameštaj za spavanje ili kupi nov. Bez sumnje da je on u pravu s obzirom da su oni gospodari a mi robovi.

Dostavljajući Vam prednji izveštaj molim Vas, da ga podnesete drugu pretsedniku.
Pozdravljam Vas sa iskrenim drugarskim pozdravom sa verom u Boga napred do pobede. 6. juni 1941.g. Pretsednik mesne organizacije,
Čačak MP S.Mitrović, s.r.
Sekretar,
Sveš. Drag.Bulić, prof. s.r.
“P.S.” Predmet-pismo, o kome je bilo reči za vreme ručka kod druga pretsednika, nismo Vam mogli poslati jer je pre našeg povratka u Čačak uništeno.
Pov.br. 42, 15.jun 1941.
S. Mitrović.
(IAČ, Arhivalije JNP ZBOR, K-1, reg.br.17)

BR. 119, “KOMUNISTI SE ODLIČNO KOTIRAJU KOD NEMACA” - IZVEŠTAJ D. BULIĆA, 16. JUN 1941.

Poštovani i dragi mi druže pretsedniče, Kada sam prekjuče 14.ov.m. bio u Beogradu, nisam mogao lično sa Vama razgovarati, jer ste tek bili došli iz Smedereva a video sam da ste tog istog dana trebali da održite sastanak sa meni nepoznatim licem. Verujem da Vam glava buči od prevelikih briga. Znam i to: da se Vi lično nalazite, više nego iko drugi na golgoti, preživljujući i stradajući zajedno sa celim narodom.- Ali, stvari koje se ovamo zbivaju tako su ozbiljnog karaktera da sam prinuđen uputiti Vam ovo pismo, sa izveštajem:
1) Politika, odnosno rad, današnjih komesara nastavak je stare pesme, a ta pesma ni manje ni više, godi, hrani, podržava i pojačava komunistički rad. Ja nemam reči da Vam prikažem aktivnu i razornu akciju koju komunisti vode na terenu, a s druge strane pak, podvukli su se Nemcima pod kožu, i tako jednim potezom čine što oni hoće. Rećićete, pa dobro šta čine, evo samo jedne male slike:
a) Postigli su, da se odlično kotiraju kod Nemaca a i u svima nadleštvima, njihova reč je presudna;
b) Juče 15.ov.m. kao neku svoju krilaticu, pustili su na Moravi jednu skroz crvenu lađicu-barku;
v) U dvorištu-odnosno avliji (bašti) mog komšije prof. Koje Mihailovića (koga Vi lično znate iz Smedereva, a koga sam ja tražio od druga Lenca da bude postavljen za direktora II meš. gimn. Jer je mnogo crvena ) nađene su dve granate, a to je više nego sigurno komunističko podmetanje, i to onda, kad on nije bio kod kuće već u Smederevu. Pretpostavljam da je to bilo namenjeno meni, ali podmetači su možda pogrešili i ubacili ih u njegovu baštu, pošto se ona graniči sa mojim dvorištem;
g) Danas mi reče drug Pera Jokanović, ovo: da je njegov sin pouzdano doznao od njegovih drugova (koji ga neznaju kao zboraša) komunista, da oni, održavaju vezu sa četnicima koji krstare oko našeg mesta, i da su im predali i neke
spiskove lica, koja treba da budu poubijana. Dakle, oni rade svim silama, da četnike upregnu u svoja kola;
d) Jedan policijski pisar (inače naš oprobani prijatelj u danima progonstva) reče mi, da komesari banske ispostave u Užicu g. Čađević, održava intimne veze sa vođom komunista ovog kraja Aleksandrom Ćurčićem, advokatem ovd. i da je on stalno sa njim u kontaktu. Za ovo ima mesta verovanju, jer sam ga ja, kada god dođe u Čačak, video sa pomenutim advokatem;
đ) U II gimn. komunisti prof. orgijaju i razvijaju svoju akciju u punoj meri kod učenika. Dok se sve ovo zbiva, mi smo apsolutno nemoćni da ma šta konkretno preduzmemo sa strane jer šefovi nadleštava neznam, dali svesno ili nesvesno vuku židovsko-masonska komunistička kola. Mi smo u dva maha dostavili drugu Lencu naše predloge, šta bi trebalo učiniti, pa da se osujeti ova neman koja iz dana u dan postaje sve opasnija, ali od toga i po tome nije bilo ništa. Dostavljajući Vam ovo pismo, ja Vas preklinjem, učinite sve što možete i to odmah, da se ovom zlu stane na put. Ja Vas lično obaveštavam, da, ako se u roku od 10-dana od danas sa ovim ne bude likvidiralo i zlu stalo na put, tražiću odmah premeštaj iz Čačka i sa bolom u duši napustitit ovu sredinu i onu omladinu koja mi je uvek i vazda davala podrške, ili ću pak, ako ne uspem u premeštaju, obratiti se komandantu mesta i reći mu da sam prinuđen od onog što komunisti pripremaju, odbeći u goru, jer neželim da mi jeftino i džabe mrse creva ti koji su i njihovi i naši zakleti neprijatelji. Svako dobro želim Vam i pomoć od Gospoda Boga, iskreni i odani Vam Vaš,

Č. 16-VI-941.

Drug-sveštenik
Dragutin Bulić

(IAČ, Arhivalije JNP ZBOR, K-1, reg.br.1

Poslednja izmena:
Београд чува Мусолинијев авион са ознаком НДХ
Драган Вујичић | 24. децембар 2017. 14:01 | Коментара: 2
У Депоу Ваздухопловног музеја у Сурчину, међу светским бисерима авио-индустрије. Понос италијанске авијације, први метални ловац, једини на свету поседује наш Музеј ваздухопловства

....Усташки авион је, иначе прелетео код партизана 2. септембра 1944. За командама је био поручник Павелићеве војске Андрија Араповић. Таман када су на Вису офарбали авион и ставили петокраку, ослобођен је Београд и "ловац" је са Титовим главним штабом дошао у српску престоницу. Два месеца свакодневно је "чувао" Београд, да би и партизани остали без "Бредине" муниције.

http://www.novosti.rs/вести/насловн...Београд-чува-Мусолинијев-авион-са-ознаком-НДХ

Београд чува Мусолинијев авион са ознаком НДХ
Драган Вујичић | 24. децембар 2017. 14:01 | Коментара: 2
У Депоу Ваздухопловног музеја у Сурчину, међу светским бисерима авио-индустрије. Понос италијанске авијације, први метални ловац, једини на свету поседује наш Музеј ваздухопловства

....Усташки авион је, иначе прелетео код партизана 2. септембра 1944. За командама је био поручник Павелићеве војске Андрија Араповић. Таман када су на Вису офарбали авион и ставили петокраку, ослобођен је Београд и "ловац" је са Титовим главним штабом дошао у српску престоницу. Два месеца свакодневно је "чувао" Београд, да би и партизани остали без "Бредине" муниције.

http://www.novosti.rs/вести/насловн...Београд-чува-Мусолинијев-авион-са-ознаком-НДХ

Pa kada su zveri ustaše videli da njihov poglavnik gubi,krajem 1943, odmah su prešle kod svojeg drugog poglavnika jer osim znamenja sve je ostalo isto

.................... Наиме, услед београдских киша, сунца и кошаве која није штедела изложени авион, Титова петокрака је почела да нестаје, а на италијановим крилима и репу почела је да "пробија" усташка шаховница.
Усташки авион је, иначе прелетео код партизана 2. септембра 1944. За командама је био поручник Павелићеве војске Андрија Араповић

Poslednja izmena:
Извештаји припадника савезничких мисија (Менсфилд, Бејли, WO 202/131) говоре да партизани нападају с леђа четнике док четници туку Немаце и усташе, због чега четници морају да се повуку и да те нападе предводе ПАРТИЗАНСКИ АГЕНТИ У УСТАШКИМ РЕДОВИМА

14-15_okt.jpg

14.sep.jpg

24.okt.jpg

Dejvid Martin, Mreža dezinformacija - Čerčilova jugoslovenska greska

Poslednja izmena:
jel pogledi ??? :hahaha::hahaha:

- - - - - - - - - -

Италијани су дали четницима десет пута више пушака него Британци, пише амерички историчар Х. Џејмс Бергвин,

- - - - - - - - - -

bože lepih li okupatora, prosto da ih takve neki narod poželi

italijani, kolevka fašizma, boguugodna za četnike

ako su im italijani saveznici, onda ispada da ni četnici nisu ništa bolji od fašista...

- - - - - - - - - -

btw, kako to da je opet jevdjelić preživeo austriju a da niko od vojnika, HILJADE četnika nije?

kao i draža na zelengori maja 1945 godine, od 10.000 četnika preživeo samo draža sa 18 pratilaca ???

ма кога више занима трула комуњарска пропаганда...трагикомични сте данас са тим сплачинама...

Вероватно ти ово смета у целој причи...или ти је некако промакло...опет сечеш реченице

додајући да је у том процесу војвода Јевђевић ''учинио највише да спасе своје сународнике од лутајућих усташких банди''

наравно када су комунисти навијали за усташке злочине над Србима

Kada je 12. avgusta 1941. Svetozar Vukmanović Tempo dobio pismo Đure Pucara o pokolju 650 ljudi, žena i dece u okolini Prijedora, posle čega se očekivalo da će Nemci uzeti Srbe u zaštitu i ukinuti ustašku vlast, on je odgovorio:

Mnogo više me je zabrinula vijest da su okupatori išli na ukidanje ustaške vlasti u Prijedoru i da je čitavu vlast u gradu preuzela regularna vojska NDH. Ukoliko okupator počne stvarati stanje u kome će se prema Srbima primenjivati neki pravedniji zakoni, to može da pokoleba veliki dio seljačkih masa i da ugrozi razvoj oružane borbe."

(Svetozar Vukmanović Tempo, Revolucija koja teče, strana 210.)

Сарадња Срба са Италијанима је вероватно најбољи тактички и политички потез Срба у Другом светском рату који је спасио огроман број Срба од удружених комунистичко-усташких хорди...да не причамо о томе да су Савезници знали за ово, одобравали, чак подстицали...

Али шта ћемо са тим што о стравичним, секташким злочинима комуниста над Србима сведоче партизански генерали Саво Скоко и Павле Јакшић???

Poslednja izmena:
jadna deca, položili zakletvu draži koji ih je odveo u služenje okupatoru i smrt.........

- - - - - - - - - -

Италијани су дали четницима десет пута више пушака него Британци, пише амерички историчар Х. Џејмс Бергвин

- - - - - - - - - -

dakle da ponovimo:

nisu srbi saradjivali sa italijanima, nego su četnici saradjivali sa okupatorima,fašistima italijanima

da li je to tačno?

ахахахахахахаха...вазда циркус z:lol:

...додајући да је у том процесу војвода Јевђевић “учинио највише да спасе своје сународнике од лутајућих усташких банди“

Да видимо шта још каже Бергвин

Друга армија (италијанска), која је показала више симпатија за прогоњене Србе него лојалност свом хрватском савезнику, често је протеривала усташке пљачкаше и у неким случајевима их и убијала. Поштујући Казертанов `пијетизам` према Србима и Јеврејима, италијанске трупе су стекле њихову захвалност, али су тиме навукле на себе бес Загреба који је слао у Рим жучне протесте против италијанског фаворизовања Срба, на рачун лојалног хрватског савезника“.

Занимљиво је да италијанска штампа коју су контролисали фашисти, на челу са торинским листом “Газето дел Пополо“ и миланским “Ил Ресто дел Карлино“, подржава Другу армију и осуђује усташке злочине. То је била прва ма где забележена осуда усташких злочина.

“Убрзо после Мусолинијевог наређења, усташама је речено да покупе своје оружје и да напусте демилитаризовану зону. Срби су одахнули“, пише Бергвин. Тада је Србима враћена имовина конфискована од стране НДХ, а српске цркве су поново отворене.

“Бесан због Мусолинијевог заокрета по питању војне и политичке власти у демилитаризованој зони, Павелић и његова околина су оптужили Италију да мења стране и да уводи земљу у грађански рат. Павелића су нервирале укрштене верске струје: католичка Италија брани православне Србе против католичке Хрватске.

Друга армија не само што је поништила суверенитет НДХ и “подржала њене непријатеље“ (Србе), већ је натерала НДХ да снабдева храном цивилно становништво у италијанским деловима Далмације и у Ријеци. Уколико то НДХ не би поштовала, гувернер Далмације је био овлашћен “да одузме све што је сматрао потребним“.

Ствари су отишле тако далеко да је генерал Амброзио крајем 1941. направио план “ослобођења Хрватске од партизана и усташа“, и то у заједници са “наоружаним Србима“. Ипак, Хитлер је одбио план и Амброзио је смењен, али је постављен на виши положај: за начелника штаба Врховне команде копнених снага. Показало се да је то за Србе и Јевреје било одлично решење, јер је у Риму ојачана подршка Другој армији. А тек ће њен нови командант, генерал Роата, представљати ноћну мору за Немце и Хрвате.

с друге стране

Kada je 12. avgusta 1941. Svetozar Vukmanović Tempo dobio pismo Đure Pucara o pokolju 650 ljudi, žena i dece u okolini Prijedora, posle čega se očekivalo da će Nemci uzeti Srbe u zaštitu i ukinuti ustašku vlast, on je odgovorio:

Mnogo više me je zabrinula vijest da su okupatori išli na ukidanje ustaške vlasti u Prijedoru i da je čitavu vlast u gradu preuzela regularna vojska NDH. Ukoliko okupator počne stvarati stanje u kome će se prema Srbima primenjivati neki pravedniji zakoni, to može da pokoleba veliki dio seljačkih masa i da ugrozi razvoj oružane borbe."

(Svetozar Vukmanović Tempo, Revolucija koja teče, strana 210.)

http://www.znaci.net/00003/495.pdf

Дакле, четници су спашавали српски народ од усташа, а комунисти навијали за усташке покоље Срба...Италијани су спашавали српски народ од усташа, а комунисти изражавали забринутост тиме да би усташе могле да престану да кољу Србе... Да ли је то тачно???

Poslednja izmena:
Titova saradnja sa Nemcima

U ponuđenom Titovom sporazumu s Nemcima piše: Partizani su spremni da sa oružjem u ruci istupe protiv svakog neprijatelja na kojeg Nemci ukažu, pa isto i protiv Engleza prilikom iskrcavanja

VEĆ početkom marta 1943. Tito je preko člana Politbiroa Centralnog komiteta KPJ Milovana Đilasa, komandanta svoje najelitnije jedinice, Prve proleterske brigade, Konstantina Popovića, i svog glavnog obaveštajca Vladimira Velebita, ponudio nemačkim vlastima u NDH sporazum o saradnji:

- Komanda NOVJ (Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije) smatra:

a) da u datoj situaciji ne postoji nikakav razlog da nemački Vermaht vodi ratna dejstva protiv NOVJ s obzirom na situaciju, protivnika i interese jedne i druge strane. Prema tome, bilo bi u obostranom interesu ako bi neprijateljstva bila obustavljena. U vezi s tim, nemačka komanda i ova delegacija morale bi da preciziraju svoje predloge o eventualnoj zoni i pravce ekonomskih ili drugih interesa.

b) NOVJ smatra četnike glavnim neprijateljima.

U toku trajanja pregovora po svim ovim tačkama, predlažemo prestanak ratnih dejstava između nemačkih trupa i NOVJ.

ZA PUŠTANjE iz zatvora NDH nekoliko svojih funkcionera, Titovi pregovarači su ponudili da na slobodu puste nekoliko folksdojčera iz Jajca, posadu jednog ustaškog aviona, jednog nemačkog majora, 25 zarobljenih nemačkih vojnika, oko stotinu oficira, podoficira i službenika NDH, 615 italijanskih vojnika, podoficira i oficira.

U toku ovih poverljivih razgovora, kojima je, pored dvojice visokih nemačkih oficira, povremeno prisustvovao i Pavelićev izaslanik, inspektor Čermak, Titovi delegati su saopštili:

- Partizani izjavljuju da se ne bore protiv hrvatske (kvislinške) države i ni u kom slučaju protiv Nemaca, već isključivo protiv četnika.

- Partizani žele da vode borbu samo sa četnicima, a nemačke trupe nisu napadali, već su se branili kada su ih nemačke snage napadale.

- Partizani su spremni da sa oružjem u ruci istupe protiv svakog neprijatelja na kojeg Nemci ukažu, pa isto tako i protiv Engleza prilikom iskrcavanja (na Jadransko more).

NEMCI su ovim razgovorima pridavali toliki značaj da je zbog njih u Gornji Vakuf u zapadnoj Bosni, gde su pregovori vođeni, doleteo čak i Hitlerov general Aleksandar fon Ler, koji je 6. aprila 1941. komandovao nemačkim razaranjem Beograda.

Kad su se uverili u ozbiljnost Titovih namera, Nemci su predložili da se pregovori podignu na viši nivo. Tito je to prihvatio, pa su nacisti Đilasa i Velebita avionom prebacili u Zagreb, na višednevne razgovore s Hitlerovim poslanikom u NDH Zigfridom Kašeom i generalom Glezom fon Horstenauom.

Tu su Titovi emisari razgolitili stvari do kraja:

- U nacionalnom četničkom pokretu mi vidimo našeg najvećeg i najopasnijeg neprijatelja, pošto oni teže da stvore Veliku Srbiju, a nas da istisnu. Pod takvim okolnostima mi nemamo više nikakvog povoda da se borimo protiv nemačke vojske, niti da nanosimo štete nemačkim interesima u čitavoj zemlji, bili oni vojne ili privredne prirode, a takođe i interesima saobraćaja. Mi ne tražimo nikakvu protivuslugu. Treba nam samo dati priliku da se borimo protiv četnika da bismo ih uništili.

Sledila je ključna tačka Titove ponude:

- Mi smo zarobljene Nemce već predali i spremni smo - bez protivusluge - da obustavimo neprijateljstva u Slavoniji i istočnoj Bosni.

AUTOMATSKI je to značilo obustavu neprijateljstava ne samo prema Nemcima, već i prema NDH. Tito nije ostao na rečima. Svom partijskom izaslaniku u Bosni i Hercegovini odmah je naredio da bosanski partizani "čiste teren od četnika", a da se "ne sukobljavaju s Nemcima":

- Najvažniji zadatak sada jeste uništiti četnike Draže Mihailovića.

Sa sadržajem ovog Titovog naređenja Velebit je prethodno upoznao agente Obaveštajnog odeljenja 718. nemačke divizije u Sarajevu. Nemci su s nevericom slušali, pitajući Velebita ko, u stvari, čini Titovu vojsku. Odgovorio je da 70 odsto njih čine Srbi.

- Kako je moguće da se Srbi bore protiv četnika - bilo je sledeće pitanje.

Velebit je odgovorio:

- Mi smo Srbe ubedili, a i oni su uvideli, da ovde u zemlji prevlast Srba nije dobra.

KRAJEM marta 1943, Tito se javio i Štabu Prvog bosanskog korpusa, najjače svoje jedinice u Bosni i Hercegovini. Komandi ove jedinice naredio je da ne sme "praviti nikakve akcije" ne samo protiv Nemaca već ni protiv snaga NDH, i da "svu svoju borbu upotrebi protiv četnika".

U isto vreme, komandant Prve proleterske divizije, vodeće Titove vojne jedinice, naložio je jednoj svojoj brigadi da se "nipošto ne sukobljava sa nemačkim trupama", a petnaestak dana kasnije i Tito je ovom komandantu depeširao da se "ni po koju cijenu" ne upušta u borbu sa Nemcima.

Posle dogovora njegovih pregovarača sa Nemcima, ustašama i fašistima, Tito se tih dana javio i svojim vojnim izaslanicima u Slavoniji. Od njih je tražio da svojim diverzantskim grupama "smjesta narede da ne vrše diverzije na pruzi Beograd - Zagreb".

To je izuzetno odgovaralo i Nemcima i ustašama. Nemcima zbog slanja vojske i oružja na sovjetski front, a ustašama zbog zaštite njihovih logora smrti u Jasenovcu i Staroj Gradiški, u kojima su od 1941. na bezočan način pobili više desetina hiljada Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista.

SEPTEMBRA 1943, pola godine posle pregovora u Gornjem Vakufu i Zagrebu, Tito je glavnom štabu svojih snaga u Hrvatskoj poručivao da se klone borbe sa Nemcima:

- Neke jače borbe s Nijemcima izbjegavati dok ne dođe do jače demoralizacije kod njih.

Nemačke interese za kolaboraciju s Titom najpotpunije otkriva telegram koji je sredinom aprila 1943. Zigfrid Kaše iz Zagreba poslao Hitlerovom ministru inostranih poslova Joakimu fon Ribentropu:

- Borbe između Titovih bandi i Mihailovićevih četnika, koje neposredno pratimo, jako slabe obe strane, a nas pošteđuju žrtava.

Tita je od formalnog potpisivanja ovog sporazuma spasla Moskva. Kad je saznao da Tito šuruje sa Nemcima i ustašama, Staljin se naljutio kao ris:

- Nas čudi to što Vi mijenjate zarobljenike s Nijemcima, što šaljete k njima delegate koji vode svakakve pregovore s Nijemcima, a takođe i što je njemački poslanik u Zagrebu izrazio želju da se lično sretne s Vama...

- Nije li to sve povezano s politikom Nijemaca da iskoriste Vaše ljude radi raspaljivanja međusobne borbe među samim narodima Jugoslavije.

- Molimo objašnjenje po ovom pitanju.

Tito se dovijao, tvrdeći da su njegovi bliski saradnici išli u Zagreb da "nabave lijekove protiv tifusa itd.", a ne da Nemcima i ustašama nude saradnju u borbi protiv Mihailovića i Engleza.

ZA VREME makijavelističkog primirja s Nemcima, Tito je u dolini Neretve naneo istorijski poraz četnicima, a razmena zarobljenika između partizana, Nemaca, Italijana, ustaša i domobrana, započeta još septembra 1942, dobila je nova krila. Tako je Tito iz ustaškog zatvora u Zagrebu izvukao predratnu ljubavnicu Hertu Has, a ekskluzivna razmena zarobljenika s Nemcima samo na području NDH razljutila je vođu srpskih komunista Blagoja Neškovića:

- Uopšte nismo znali o mogućnosti razmene zarobljenika-zatvorenika, a kod nas se svakodnevno vrše streljanja po logorima i ubistva po zatvorima, i to naših najboljih drugova.

NASTAVLjENA SARADNjA
Iako je Fon Ribentrop naložio Kašeu da se "ubuduće uzdrži od svakog direktnog ili indirektnog kontakta ili pregovora s Titom", kolaboracija je nastavljena, jer se Tito striktno držao datih obećanja. Njegove jedinice, ne samo u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Bosni već ni u Slavoniji, sve do kraja prve dekade maja 1943. "nisu imale nikakvih akcija" protiv Nemaca i ustaša.

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:551267-Titova-saradnja-sa-Nemcima

Poslednja izmena:
nego šta ti lično veliš o ovoj do saradnji titinih zveri sa ustaškim zverima

Диана је после рата желела да настави свој хуманитарни рад, али јој није било дозвољено. Њено дело је скрајнуто, њен је стан претресан, прислушкивани су јој разговори, искључиван телефон. Шиканирали су је и током рата и после ослобођења, није ваљала ни усташама ни комунистима.
Озна јој је одмах после рата конфисковала картотеку, а њено је дело скрајнуто. Јер, ако је она успела да из логора извуче 12.000 деце, колико их је остало заувек у Јасеновцу? Колико родитеља, колико рана, колико непребола и унесрећених породица?
Баш због таквог поступања, многа деца Козаре – о чему је све написао Драгоје Лукић – никада нису сазнала да су у ствари Срби, усвојени у хрватске породице. Попут велике глумице Божидарке Фрајт, рецимо.

http://slobodnahercegovina.com/dian...oina-koja-je-spasila-12-000-dece-u-jasenovcu/

Poslednja izmena:
Вероватно највећа колаборација једног покрета који се представљао "антифашистичким"

Tokom bitke na Neretvi, našavši se u teškom položaju rukovodstvo Komunističke partije je zatražilo pregovore sa Nemcima i 8. marta 1943. godine ovlastilo trojicu svojih visokih rukovodilaca (Koča Popović komandant Prve proleterske divizije, Milovan Đilas član Politbiro, najvišeg tela Komunističke partije Jugoslavije i dr Vladimir Velebit general) da pregovoraju sa Nemcima. Nemci su već sutradan obavestili partizansko vođstvo da prihvataju pregovore i da njihovi predstavnici dođu u Bugojno 12. marta 1943 godine.62 Međutim, partizanskom vođstvu se toliko žurilo da su već 11. marta 1943. godine tri njena opunomoćenika sa belom zastavom pošli prema nemačkim položajima. Nemci su ih odvezli u Gornji Vakuf gde je sačinjen zapisnik o razgovorima sa nemačkim komandantom generalom Dipoldom koji je došao iz Bugojna. U nemačkom zapisniku sa sastanka stoji u tački 3:

„Ova tačka je već ranije bila predmet diskusije, u pismu Glajza Horstenaua od 17. novembra 1942. godine. Delegacija je mišljenja da se sada o ovim stvarima može razgovarati. U ovom času oni nemaju osnove da vode rat sa nemačkom vojskom. Oni jedino žele da se bore protiv četnika, borili su se protiv Nemaca samo zato jer su ih ovi prethodno napali. Delegacija objašnjava da su oni jedan potpuno samostalan, nacionalan i nezavisni pokret. Oslanjaju se na Sovjetski Savez samo radi propagande, dok sa Londonom nikakve veze ne žele da imaju. Delegaciji je poznato da Italijani pomažu četnike i da ih snabdevaju oružjem. Četnici su u zadnje vreme vrlo osnažili, oni su u stvari organi Vlade koja je pobegla u London, uvek su spremni slediti njena naređenja. NOV bi se i sama borila protiv Engleza u slučaju da se oni ovde iskrcaju; naprotiv četnici ne bi jer oni jedva čekaju tu priliku. U radio-vezi su sa Englezima, a Italijani sve ovo dopuštaju. Oni jedino žele odlučujući udarac četnicima i stoga predlažu zajedničko utvrđivanje interesnih sfera. Mole da se tač. 3 tretira tajno.“

Захваљујем се проки на Нојбахеровим мемоарима...да видимо шта пише о сарадњи Јосипа Броза и партизана са Немцима и о томе да су им у неком тренутку Савезници били већи непријатељи од окупатора

Godine 1944. bilo je trenutaka kada je partizanima izgledalo da im je
okupator daleko manje opasan nego Saveznici,
koji bi se, ako se iskrcaju na
Balkan, verovatno teško pomirili sa tim da komunisti odnesu potpunu pobedu.
Partizani su tada vodili borbe na nekoliko odlučujućih frontova i našli
su se u nezavidnoj situaciji. Možda su iz taktičkih razloga sklapali dogovore
sa Nemcima
, kako bi, pre svega, dobili na vremenu, ali pri tom nisu nikada
gubili iz vida svoj glavni cilj - osvajanje potpune vlasti u Jugoslaviji. Isto
tako, nema govora o tome da je Tito ozbiljno shvatao sklapanje ugovora sa
Nemcima. Ta saradnja mu je služila samo taktički, u odredenom trenutku.
Dugoročno, on je razmišljao o svojoj istorijskoj ulozi i legendi i pazio je,
kada je saradivao sa Nemcima, da se ne kompromituje.

Још једном проко, захваљујем се на изворима и драго ми је да се слажемо да је Јосип Броз био немачки сарадник...:ok:

Poslednja izmena:

Back