Слабо си прелистао тему пријатељу...а ниси ти овде од јуче...

имаш тему далеко опширнију па листај...
.
На теми нема јаких доказа о сарадњи партизана и усташа. Новински написи, извештаји истргнути ван контекста и то је то. Нема јаких доказа. Е сад, ја нећу да спорим твоје тврдње, само питам где су докази? И што да листам тему, ако доказ постоји једноставно га поставиш овде и то је то. Јел то у реду?
не реци ми да ти није познат конкретан документ о преласку усташа у партизане, као и о преласку партизана у усташе...
Можда ме ниси разумео, мислио сам на споразуме званичне између партизана и усташа тј. власти НДХ, о њиховој заједничкој сарадњи и заједничким акцијама , а не на документе о прелажењу тј. дезертирању усташа у противнички табор, што се у сваком рату дешава на свим странама и што, ни по чему, не може бити доказ некакве сарадње.
Дакле, имаш ли такве документе?
.па немачки документи о заједничким акцијама комуниста и усташа против Дангића...
На које конкретно документе мислиш? Има онај Бадеров извештај где он каже да је ситуација нејасна, он каже ,,изгледа" да се дешава то и то, при томе нигде не наводећи јасне закључке. Дакле, нема нигде експлицитне тврдње да су партизани и усташе заједно сарађивали против четника. Даље, кад причамо о Дангићу:
"Izveštaj opunomoćenog komandanta u Srbiji od 5. februara 1942. komandantu oružanih snaga na Jugoistoku o toku pregovora s četničkim majorom Dangićem u Beogradu
http://www.znaci.net/00001/4_12_2_2.pdf
Zbornik dokumenata i podataka NOR-a, tom XII - nemački dokumenti - knjiga 2, strana 111
"Kasno po podne 31. januara stigla su obojica (Dangić u pratnji svoga vojvode Đukanovića, jednog od njegovih najhrabrijih ljudi) u Beograd. Smeštaj u stanu pukovnika Keviša. U 21 čas tamo se pojavio Nedić radi razgovora. Iz tog razgovora proizašla je principijelna saglasnost u pogledu naimere da se u istočnoj Bosni, a samim tim i u Srbiji, uspostavi mir, da se prestane s masovnim ubijanjem, kao i jasno saznanje da bi se to moglo ostvariti samo u saradnji nemačkih oružanih snaga sa Dangićem. Dangić je pri tom izjavio da bi se sa svojim ljudima i pri jednom opštem ustanku na Balkanu i iskrcavanju Engleza nepokolebljivo verno borio na nemačkoj strani. On je pri tom izražavao, čak, svoje uverenje da bi samo nemačka pobeda mogla Srbiji da obezlbedi pripadajući položaj na Balkanu, dok bi pobeda boljševizma značila uništenje svakog naroda, pa, dakle, i srpskog. Da Nedić zastupa isto mišljenje poznato je."
Kao rezultat ove saradnje, dogodilo se sledeće: " 15. I 1942. U istočnoj Bosni otpočela ofanziva 342. i 718 divizije i snaga NDH. Partizanski odredi i Prva proleterska brigada pretrpele su gubitke, dok su četnici propustili Nemce bez borbe. Dangić počeo pregovore sa Nemcima. " O ovom propuštanju Nemaca piše i Rodoljub Čolaković u svojim ratnim memoarima...
O pregovorima Dangića sa Nemcima slažu se Rodoljub Čolaković i Ilija Pavlović, Nedićev oficir, koji veoma podrobno piše i o sastanku DM sa Nemcima u selu Divci u novembru 1941.
Ibid.
Sa pomenutog sajta i ovo: "O ovome treba primetiti sledeće:
Iz svih nemačkih dokumenata, pa i ovih u kojima se pominje navodno staško-partizansko sadejstvo, očigledno je sledeće:
-
partizani neprekidno napadaju ustaše i domobrane (u istim dokumentima pominju se borjni primeri)
- ustaše i domobrani su taktički potčinjeni Nemcima
- četnici izbegavaju borbu i traže sporazum sa Nemcima, ali Nemci odbijaju stoga što podržavaju Pavelića i njegovu "vladu"
- četnici su već sklopili takve sporazume sa Italijanima
- partizani se smatraju neprijatelje koji se mora uništiti energičnim akcijama (u kojima su angažovane i ustaše)
- ne pominju se bilo kakve bilo disciplinske, bilo vojne, bilo političke mere protiv ustaša i domobrana koje s kojima postoji navodna saradnja.
Ево овде једна добра тема која се бави анализирањем тих немачких извештаја где се показује да они заправо не пружају ниједан озбиљан доказ о сарадњи партизана и усташа:
https://www.mycity-military.com/Dru...radnja-protiv-cetnika-iz-nemackih-izvora.html
У истим тим извештајима помиње се да су партизани и Немци и њихови сарадници, међу којима су и усташе, смртни непријатељи и да крваво ратују једни против других.

Као што је на том форуму фино објашњено, не може се само један извештај узети у обзир а сви остали одбацити. При томе, ни у самом том извештају није сигурно шта се дешава, пише да је ситуација крајње ,,нејасна" и нигде нема основа за тако сигуран закључак да усташе и партизани сарађују. Плус узми и друге извештаје (немачке, партизанске, усташке) које говоре о истим догађајима (наведено је све на теми) и које небопитно доказују да у том периоду између партизана са једне и Немаца и усташа са друге стране влада непријатељство и непрестани сукоби. Плус, извештаји где сам Дангић нуди сарадњу тим истим Немцима. И сад размисли, да ли је логично да партизани и усташе ратују једни против других на све стране, а сарађују само против Дангића који тим истим Немцима нуди сарадњу? Дакле, размисли о томе.
.а шта ћемо са Павелићем, и како је он завршио, тј како није прстом мрднуто да се ухвати, нити му се судило у одсуству?
Чекај, ти си сад прескочио све ове усташке главешине које су суђемне, побијене без милости укључујући ту и најпознатије крволоке, али ето ухватио си се за Павелића. За Павелићем нису расписали потерницу, то је тачно, али ни то није доказ некакве усташко-партизанске сарадње. Јер да та сарадња заиста постоји, не би партизани и ЈА се онако разрачунали са усташама на крају рата. Зар није логично то што кажем? Или мислиш да је твоја логика ,,исправна", а она гласи овако: ,,јесте, партизани су побили скоро комплетан врх НДХ, у Блајбургу, Кочевском Рогу, на суђењима која су организовали, плус удбаши који су поубијали усташе по емиграцији, али ето, Павелића нису и то је доказ да су усташе и комунисти у савезу". Зар не видиш колико је то мало бесмислена логика?
много је доказа о сарадњи комуниста и усташа па кажем, листај ако те заиста занима и имаш добре намере...мада с твог профила ко да пише трећа особа, прве две сам имао прилике да упознам
Па ок, поунди онда доказе да их видим. Овде јаке доказе ниси понудио. И да, узалуд сам се понадао да неће бити увреда, етикетирања и оптужби, ево већ се то назире код тебе, сад тврдиш да неко други пише са овог профила и да ми намере нису добронамерне.
Не, моје намере су да откријемо овде историјску истину, шта је истина о догађајима о којима расправљамо. Дакле, нема потребе да параноишеш и да хистеришеш (што се спремаш да радиш), већ да понудиш аргументе, уколико их имаш. О мом Српству ти нећу дозволити да судиш, јер ти ниси меродаван за то, тако се Срби не понашају, већ секташи. Ако си од те приче, кажи да одмах прекинемо.

Дакле, доказе и аргументе, па да се види ко има јаче оказе. Ако си за ту дискусију спреман, онда ок, ако ниси спреман да браниш своје ставове, нњго ћеш да хистеришеш и параноишеш, онда нема смисла дискутовати. Дакле, циљ није свађа и међусобна оптуживања већ дискусија.
Може?
ПС: Не желим да браним или величам комунисте, нирти било кога, већ како рекох, да откријемо шта се заиста десило у том мучном периоду историје српског народа.