Сарадња комуниста са усташама и Немцима

Pa i navodni sporazum Mose Pijadea i Mileta Budaka je dokazani falsifikat nedicevske vlade (jer Budak tada prosto nije bio u Jugoslaviji, vec je bio u Italiji) pa to ne smeta nekima da masu tim nepostojecim ,,sporazumom" kao krunskim dokazom protiv partizana! Dokument nije nikakav falsifikat, a postoje i fotografije gde se nalaze Drenovic u drustvu sa ustasama! Ne postoji saradnja partizana i ustasa jer je najveci broj Srba u NDH bio u partizanima tako da je nemoguce da su saradjivali! Na internetu postoje hronologije i spiskovi partizanskih borbi sa ustasama, Italijanima, Nemcima itd! Partizani su ustasama zadali poslednji udarac u Blajburgu i na Kocevskom rogu! I prezivele ustase su udbasi ganjali i likvidirali po emigraciji imas spisak ustasa ubijenih u emigraciji od strane UDB-e! Ne bih da kacim to ovde jer je veoma obimno! Ne postoje dokazi o saradnji partizana i ustasa (kao sto ne postoje dokazi o borbi Djujica protiv ustasa), sem naravno nedicevskih falsifikata i lupetanja Miloslava Samardzica! A moj pradeda je kao partizan meni najbolji izvor i ne trebaju mi nikakvi ,,istoricari" poput Miloslava Samardjica!

Vidim tebi i Blajbiju su glavini izvori bazirani na porodičnim pričama, nego Srbendo da li tije deda pričao koliko je Srba pobio?

"Prodrli smo u kraj u kojem u selima ima ustaških elemenata (Rakitnica, Bjelemić i Ledići, gde su ustaške straže). S četnicima smo završili u prvom naletu. Stigao je i bataljon koji je doneo hranu petoj brigadi. Naišli smo u šumi na jednog seljaka sa ustaškom kapom. Sela se nalaze na sat i po odavde. Poslali smo im pismo u kojem ih obaveštavamo da nastavljamo svojim putem i da ih nećemo dirati."
(Dedijer, Dnevnik, tom 2, 368-369, 202.)

"Prodrli smo u kraj u kojem u selima ima ustaških elemenata (Rakitnica, Bjelemić i Ledići, gde su ustaške straže). S četnicima smo završili u prvom naletu. Stigao je i bataljon koji je doneo hranu petoj brigadi. Naišli smo u šumi na jednog seljaka sa ustaškom kapom. Sela se nalaze na sat i po odavde. Poslali smo im pismo u kojem ih obaveštavamo da nastavljamo svojim putem i da ih nećemo dirati."

Vrhovni štab NOV i POJ, zajedno sa Grupom brigada, koju su sačinjavale: Prva i Druga proleterska, Treća sandžačka i Četvrta crnogorska brigada je, iz reona Zelengore, 24. juna 1942. godine izvršio pokret u zapadnu Bosnu opštim pravcem Kalinovik-Prozor-Kupres. Na tromeđi Hercegovine, Crne Gore i Bosne ostavljena je Peta proleterska crnogorska brigada i Hercegovački NOP odred sa partizanskom bolnicom, da bi u povoljnijoj situaciji prodrli u Crnu Goru i Hercegovinu.

Pošto je uspela da razbije ustaške snage oko planine Treskavice, Grupa brigada je 3. jula 1942. godine izvršila iznenadni napad na prugu Sarajevo-Konjic između Hadžića i Konjica. Tokom noći brigade su savladale neprijateljske posade po stanicama, uništile važnija stanična postrojenja, razrušile prugu na više mesta, kao i sve važnije mostove. Uništeno je i više desetina vagona i nekoliko lokomotiva.

Potom je Prva proleterska brigada noću između 7. i 8. jula razbila neprijateljski garnizon u Konjicu, koji je branio jedna bataljon domobrana i dve čete ustaša, oslobodila grad i uništila železničku stanicu i ložionicu sa oko 25 lokomotiva. Ovo je bio krupan udarac za okupatorske snage i NDH, jer su veze sa Hercegovinom bile prekinute više od dva meseca i bio je onemogućen transprt boksita iz rejona Mostara.

Sa pruge Grupa brigada je nastavila dejstva u dva prvaca: desna kolona, sačinjena od Druge proleterske i Četvrte crnogorske brigade je preko Bitovanje i Vranice izvršila napad na neprijateljske garnizone u gornjem toku Vrbasa; leva kolona, sačinjena od Prve proleterske i Treće sandžačke brigade je krenula pravcem Prozor-Livno. Desna kolona je po zauzimanju Gornjeg Vakufa vodila oštre borbe oko Bugojna i Donjeg Vakufa, dok je leva kolona oslobodila Prozor, Šujicu i Duvno, a u sadejstvu sa dalmatinskim i krajiškim partizanima 5. avgusta oslobodila Livno.

Početkom avgusta u oslobođeni Prozor je stigla Peta proleterska crnogorska brigada i Hercegovački NOP odred, koji su posle oštrih borbi sa okupatorskim i četničkim snagama u širem rejonu Zelengore bili prisiljeni da krenu u ovom pravcu.(Koja su to hrvatska sela na putu iz Zelengore do Konjica?)

Naročito teške borbe je vodila Grupa brigada, sačinjena od Druge i Četvrte proleterske, delova Treće sandžačke i Desete hercegovačke brigade (koja je formirana 10. avgusta od Hercegovačkog NOP odreda i Konjičkog partizanskog bataljona), zajedno sa Prvom krajiškom brigadom i Trećim krajiškim NOP odredom za Kupres od 11. do 14. avgusta.

Ustaše sarađivale sa komunistima te im prepustile ustaške bastione Livno,Duvno,Šujica.:worth:

Jedino ustaše u Kupresu nisu htele da sarađuju sa komunistima te ih potukle ;)

Bitka za Kupres 1942. godine
Vreme: avgust 1942.
Rezultat: Taktička pobeda jedinica NDH
Civilne žrtve: 10 poginulih, 19 ranjenih i 12 nestalih

Sukobljene strane

Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije:, Nezavisna Država Hrvatska
Zapovednici
delegat Vrhovnog štaba Sreten Žujović pukovnik Frane Šimić
Jačina
2400 1800
Gubici
oko 480 izbačenih iz stroja oko 340 izbačenih iz stroja

Bitka za Kupres odigrala se od 28. jula do 20. avgusta 1942. Operativna grupa brigada Vrhovnog štaba NOVJ nastojala je da izoluje ustaški garnizon u Kupresu i u više navrata pokušala da ga koncentričnim udarom likvidira. Svi napadi su ostali bezuspešni i pored osetnih gubitaka

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...HjKghBi7j10t2wA&bvm=bv.42553238,d.Yms&cad=rja

Poslednja izmena:
Za sva pitanja vec imas odgovore...za sve izneto su precizno navedeni izvori, a da si iole citao postavljeno ne bi postavljao pitanja meni licno sa ''gde si izvukao'' i ''zasto si napisao lazi...'' LOL...to sto ti nisi upucen u nesto ne znaci da se nije desilo...kao sto rekoh prelistaj citavu temu ako oces da ucestvujes u diskusiji...nisi ovde ''Bogom dan'' da neko posebno tebi odgovara bilo sta...ovako na prvi pogled mogu da vidim da si pola stvari u pitanjima izvukao iz konteksta, izmislio, itd...dakle pored neznanja i neupucenosti ocigledna je i zlonamernost...

Iz kojega izvora vuče podatak da su partizan Ivan Rukavija i ustaša Juco Rukavina rođena braća?
Po meni negde iz psihijatriske bolnice.

Ustaše nisu klale i ubivale hrvatske komuniste?
Ovi u Kerestincu pomrli od nezdrave hrane.

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...HD2Fht5jupkS37w&bvm=bv.42553238,d.Yms&cad=rja

A što bi voleo saznati godinu i mesto rođenja partizanskog komandanta Bulšana., koji u novembru 1941 sarađuje u ime nepostojećih partizana Sinja sa ustašama kojima talijani nisu dozvoljavali garnizone u svojoj okupaciskoj zoni.
U tu zonu gde ustaše nisu smeli imati garnizone naravno spada i Sinj.

Vidim tebi i Blajbiju su glavini izvori bazirani na porodičnim pričama, nego Srbendo da li tije deda pričao koliko je Srba pobio?
Naravno da nije ni jednog Srbina ubio! Cak je pomogao trojici cetnika iz mog rodnog sela (koji nisu nikoga ubili i koji su zeleli da predju u partizane) da predju u partizane i ti cetnici su kasnije normalno ziveli u Jugoslaviji! I bili su priznati kao antifasisti, iako nisu bili komunisti!!! A naravno da moj pradeda jeste bolji izvor od Samardzica ili nekog slicnog ,,istoricara", jer je, za razliku od njih, moj pradeda ocevidac i ucesnik tih dogadjaja! Moj pradeda je bio patriota i od 1997. glasao je za SRS jer je govorio da je Voja Seselj ,,patriota, bez obzira sto nije komunista"!

Samardziceve budalastine!

I kada on meni kaze da u Vojvodini NIJE BIO NI JEDAN CETNIK - onda zasigurno nije bio.

Историјска наука се бави чињеницама, не рекла-казала. За историју једног рата примарни извори су документа свих зараћених страна.
На партизанском сајту знаци.нет, имаш Зборник партизанских докумената, тражи први том, књиге 6,8 i 17 за Борбе у Војводини). Пошто кажеш да не читаш ништа после 1980. овај Зборник је изашао 1955. године. Ту имаш партизанска документа која говоре и о борбама против четника, нарочито у Срему.

Mani kojekave knjige ne trebaju, ja ZNAM ISTINU.

Видљиво је да не знаш, чак ни истину коју намећу они чији си ти присталица, а камоли да причаш о противничкој.

Pa i navodni sporazum Mose Pijadea i Mileta Budaka je dokazani falsifikat nedicevske vlade

Мене рецимо и не занима да ли је тај споразум фалсификат или не, када знам како су се хрватски комунисти понели и 1974. и 1990.
Реци ми како објашњаваш чињеницу да Немци и усташе нису предузели ниједну озбиљну и велику операцију против хрватских Славонског и Загребачког корпуса?

Poslednja izmena:
Овде и ја могу да напишем да су и Марсовци учествовали у сукобу што не значи да јесу.

Мој савет, користи википедију само информативно, а никако за неку дубљу анализу поготово везано за други светски рат.
Овде је малтене све пренето са знаци.нет, поуздано убило се.

Мене рецимо и не занима да ли је тај споразум фалсификат или не, када знам како су се хрватски комунисти понели и 1974. и 1990.
Реци ми како објашњаваш чињеницу да Немци и усташе нису предузели ниједну озбиљну и велику операцију против хрватских Славонског и Загребачког корпуса?[/QUOTE]
Ustav iz 1974 nije odobren od strane Tita! Tito je tad vec bio u poodmaklim godinama i nije kontrolisao bas sve u drzavi! To su iskoristili antisrpski elementi koji su doneli taj Ustav (a prethodno uklonili Rankovica i Krcuna) i time udarili prvi udarac Jugoslaviji! A ti antisrpski elementi (Kardelj i ekipa) nisu bili komunisti vec prvenstveno antisrbi! Ali, ne mozes kriviti Tita za to, jer tada Tito nije kontrolisao sve u drzavi i rane protuve su mu radile o glavi! I Titu i Jugoslaviji i Srbima! A 90-tih su se svi ti lazni komunisti(Tudjman i ostali) presvukli u antikomuniste , antijugoslovene i antisrbe! Srpski komunisti (kao npr Sloba i JNA) su branili i Jugoslaviju i Srbiju! Kako nisu Nemci napadali partizane, pogledaj linkove koje sam okacio! Nemacki napadi na partizane (u partizanima je bilo 95% Srba) su imali operacije protiv partizana i te kako! Ne znam sta podrazumevas pod ozbiljnom a sta pod neozbiljnom operacijom! Svi nemacki napadi su na kraju kulminirali bitkom na Neretvi kada su na partizane jurisali sa jedne strane Nemci i ustase a sa druge strane Italijani i cetnici!!!

Овде и ја могу да напишем да су и Марсовци учествовали у сукобу што не значи да јесу.

Мој савет, користи википедију само информативно, а никако за неку дубљу анализу поготово везано за други светски рат.
Овде је малтене све пренето са знаци.нет, поуздано убило се.
Zasto po tebi dokumenti sa znaci.net nemaju validnost, a Samardziceva pisanija kao imaju?

Kako nisu Nemci napadali partizane, pogledaj linkove koje sam okacio

Не занима ме шта си окачио, занима ме конкретно шта сам питао: наведи ми једну заиста озбиљну, велику операцију Немаца и усташа против партизанских корпуса са хрватском већином-Загребачког и Славонског. У смислу да су Немци користили озбиљне и јаке јединице(као у операцији Шварц рецимо 1. брдску, Бранденбург и Принц Еуген). Ја сам за те територије(Славонију, Крижевачки крај, Загреб и његова ближа и даља околина и Загорје) налазио само операције мањег калибра, у којима су Немци користили мале снаге, састављене од јединица купусара, које су кратко трајале и у којима није било већих борби. На теби је да ме демантујеш.

Не занима ме шта си окачио, занима ме конкретно шта сам питао: наведи ми једну заиста озбиљну, велику операцију Немаца и усташа против партизанских корпуса са хрватском већином-Загребачког и Славонског. У смислу да су Немци користили озбиљне и јаке јединице(као у операцији Шварц рецимо 1. брдску, Бранденбург и Принц Еуген). Ја сам за те територије(Славонију, Крижевачки крај, Загреб и његова ближа и даља околина и Загорје) налазио само операције мањег калибра, у којима су Немци користили мале снаге, састављене од јединица купусара, које су кратко трајале и у којима није било већих борби. На теби је да ме демантујеш.
Pa vidis odgovor je jasan-te jedinice nisu pruzale toliki otpor kao one partizanske jedinice sa srpskom vecinom! Ali, opet sam si rekao-operacije su postojale, ali ne u onolikom obimu kao sto su bile operacije protiv partizanskih jedinica sa srpskom vecinom! Dakle, Nemci i ustase su se ipak borile i protiv tih jedinica, doduse u manjem obimu, ali su IPAK POSTOJALE! Napadi su bile u manjem obimu jer te jedinice nisu pruzale jak otpor, ali to NE ZNACI da su te jedinice, navodnno, saradjivale sa ustasama kao sto je to ova tema zelela da pokaze!

Ненаде, Први славонски корпус НОВЈ ( од 20. јуна 1943. зове се Други хрватски, а од 5. октобра '43. Шести корпус НОВЈ) био је већински српски.

Барем до средине 1944.

Примера ради, 10. децембра 1943. бројно стање корпуса је 9.726 припадника, од тога 2.708 Хрвата ( 27,8%), и 6.230 Срба ( 64%).
Архив Војно-историјског института,К-105А, Ф-1, број регистра 8-2/1

И

Реци ми како објашњаваш чињеницу да Немци и усташе нису предузели ниједну озбиљну и велику операцију против хрватских Славонског и Загребачког корпуса?

Maspokret u Hrvatskoj je bio 1971,ne 1974

Nije istina da nije bilo bitki u Slavoniji.
Jedna od najkrvavijih na području NDH

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...DVrp8UZy7PuI7KA&bvm=bv.42553238,d.Yms&cad=rja

Bitka za stepinčevo rodno selo Krašić po iskazu Rade Bulata komandanta 13. proleterske udarne brigade “Rade Končar”:

Zbog uspešne bitke na Suhoru, vaša je brigada promaknuta u proletersku i vrlo brzo nakon toga počela je oslobađati Krašić. Strateški, zašto je Krašić bio važan? Navodno, u njemu je tada bilo 40-ak žandara. Što se zapravo dogodilo 1. i 2. januara 1943. u Krašiću? Vaša ga je brigada tada po drugi put oslobađala.

- Između prvog i drugog oslobađanja Krašića ustaše su se uspele dobro organizirati, popuniti s četiri kamiona domobrana iz Karlovca, satnijom iz Jastrebarskog, bojnom iz Željeznog, jednim inženjerijskim ustaškim bataljunom, što je 33. pripremnoj i 35. udarnoj ustaškoj bojni bila i te kakva pomoć. Naša naredba bila je: dotući te snage u Krašiću, koji je bio važan politički centar i uporište HSS-a, čije je izdajničko rukovodstvo uspelo pridobiti dio meštana na stranu ustaša.

Osim toga, držanjem Krašića, ustaše su držale važne komunikacije između Zagreba i Karlovca, a odatle su mogle vršiti brze napade na oslobođeni Žumberak, tako reći na sama vrata Zagreba. Ta bitka, u kojoj je sudelovala i 4. udarna kordunaška brigada, trajala je dve noći i jedan dan i vodila se u vrlo teškim uvetima: dubokom snegu, pod maglom na temperaturi od koje se sve ledilo. Ali, potukli smo neprijatelja, zarobili smo nekoliko stotina ustaša i njihovih pristaša, dosta naoružanja…

Koliko je bilo ubijenih, ranjenih, zarobljenih?

- U borbi je poginuo 41 partizan, a ranjeno ih je bilo 60. To je meni, kao komadantu, bila najveća žrtva do tada. Na ustaškoj strani poginulo je 372 ustaša (180 ih je poginulo u borbi, a 192 u osiguranju), zarobljeno je više od 200 ustaša, 87 domobrana i desetak žandara. Dva-tri dana posle oslobađanja Krašića, Glavni štab Hrvatske, na čelu s Ivanom Rukavinom, napisao je da je 2. operativna zona, pod čijim je zapovedanjem ratovala 13. narodnooslobodilačka proleterska brigada “Josip Kraš”, najvažniji sektor u celoj Hrvatskoj.

U svom izvešću Glavnom štabu Hrvatske, Marko Belinić, kao politički komesar, a u to vreme i komandant 2. operativne zone, koji je sa svojim štabom bio na poprištu bitke, zapisao je: “Kad su naše jedinice ušle u Krašić, po Krašiću je u potocima tekla ustaška krv, osam kilometara uz cestu od Krašića do Brlenića ležao je ustaški i domobranski leš do leša…”

- To je istina. Naše poginule borce sahranili smo na groblju u Sošicama.

Što je bilo sa zarobljenicima?

- Ja sam izvršio borbeni zadatak, predao neprijatelja nadležnoj komandi 2. operativne zone, odnosno Marku Beliniću i njegovu štabu, i vratio se u svoje jedinice. Nisam sudelovao ni u ispitivanju ni u suđenju.

Suđenja, navodno, nije ni bilo, nego su zarobljenici “na sveopći zahtev naroda”, suđeni javno, aklamacijom, i kao “koljači i palikuće pravedno likvidirani”.

- Rekao sam vam, zarobljenike sam predao Marku Beliniću i vidio sam ih tek sutradan, 3. januara, u Krašiću, gde sam otišao i bio možda najviše tri sata na sveopćoj proslavi oslobođenja mesta. Tamo su bili postrojeni zarobljenici, ali tada još nije bilo nikakve odluke. Suđeno im je, na čelu suda bio je Marko Belinić, a egzekucija je izvršena drugog ili trećeg dana po oslobođenju. A zarobljeni su zato što se nisu hteli predati, iako sam ih celu jednu noć i dan molio da to učine.

Prema svedočenju preživjelog domobrana Mije Samca, koje je zapisala njegova kćer Ivanka Kuzmanović, odvedeni su goli, bosi i po dvoje zavezanih ruku debelom žicom u Sošice, gde im je Marko Belinić pročitao presudu: “U ime naroda Žumberka osuđeni ste na smrt svi, bez razlike”, što se i dogodilo, prema svedočenju Mije Samca, bez zasjedanja “narodnog suda”, utvrđivanja krivice… Poklani su, nad jamom Jazovka, pokraj žumberačkog mesta Sošice, jer su “partizani čuvali metke”, i bačeni u njezin ponor.

- Slušajte, moj je zadatak bio – osloboditi. U svemu ostalom nisam “ni luk jeo, ni luk mirisao”. Nisam uopće bio prisutan. Deplasirano je što mene uopće upliću u priču o partizanskim zločinima i što me vežu uz Manolića i Boljkovca.

Ненаде, Први славонски корпус НОВЈ ( од 20. јуна 1943. зове се Други хрватски, а од 5. октобра '43. Шести корпус НОВЈ) био је већински српски.

Барем до средине 1944.

Примера ради, 10. децембра 1943. бројно стање корпуса је 9.726 припадника, од тога 2.708 Хрвата ( 27,8%), и 6.230 Срба ( 64%).
Архив Војно-историјског института,К-105А, Ф-1, број регистра 8-2/1
Evo i nacionalnog sastava partizanskih jedinica na teritoriji Hrvatske:
Prema dokumentima nastalim u toku rata (izveštaji i brojnom i nacionalnoim sastavu partizana),a objavljenim nakon rata u Zborniku dokumenata ,tom V,knjiga 30 nacionalni sastav divizija nastalih na tlu Hrvatske je 1942 je bio:

-6.lička 96%Srba;
-7.banijska 92%Srba
-8.kordunaška 95%Srba
-12.slavonska 85%Srba
Evo sta je i sam Tito rekao Cercilu u vezi nacionalnog sastava partizanskih jedinica: Морамо овдје повући чињеницу да се у редовима Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије, од самог почетка па до данас налазе у огромној већини баш Срби, умјесто да то буде обратно. Баш српски, црногорски, босански и лички партизани и бригаде, које су биле састављене готово искључиво од Срба, водиле су и данас воде немилосрдну борбу не само против окупатора, већ и против четника Драже Михаиловића и осталих непријатеља народа.“

Morao bi da znaš da su većinski hrvatske partizanske jedinice bile one dalmatinske.Vidim da je vuk sa Avale stavio tačan podatak za slavonske partizanske jedinice.

Bitka za Split je u septembru 1943 u kojoj su učestvovale njemačko ndh hrvatske snage u nadiranju,protiv čisto hrvatskih partizanskih jedinica.Bitka je trajala danima na prilazima Splitu.

.28.-29. marta 1944. u sedam sela istočnog dela Cetinske krajine (Krivodol, Podina, Otok, Ruda, Ljut, Rožame, Voštane), ispod Kamešnice, pripadnici SS divizije "Prinz Eugen" (uglavnom folksdojčeri iz Banata) i ustaške 369. divizije ("vražja divizija") pobili su oko 1.800 žitelja. Dva dana pre, 26. marta u mosorskom selu Dolac Donji (tadašnja općina Omiš) pobijeno je 275 žena, dece i staraca, a u selu Human na otoku Braču pobijeni svi muškarci stariji od 14 godina.

operacije su postojale, ali ne u onolikom obimu kao sto su bile operacije protiv partizanskih jedinica sa srpskom vecinom!

Мене занима зашто против тих јединица нису предузели операције већег стила, поготово када знамо да је то био далеко повољнији терен.

Први славонски корпус НОВЈ ( од 20. јуна 1943. зове се Други хрватски, а од 5. октобра '43. Шести корпус НОВЈ) био је већински српски.

Барем до средине 1944

Можда мада су четници рецимо за 12. славонску често у својим документима говорили да је препуна Хрвата. Тако су и за 28 дивизију написали у једном документу у време битке за Тузлу децембра 1944.

Nije istina da nije bilo bitki u Slavoniji.

Нисам то ни рекао.
Поставио сам комплетно другачије питање.

Evo i nacionalnog sastava partizanskih jedinica na teritoriji Hrvatske:

Да, али говориш о 1942. години. После капитулације Италије много квислинга из редова других нација, нарочито Хрвата је прешло у партизане и национални састав је био доста измешанији.
Као нпр. поменути Загребачки корпус.

Можда мада су четници рецимо за 12. славонску често у својим документима говорили да је препуна Хрвата. Тако су и за 28 дивизију написали у једном документу у време битке за Тузлу децембра 1944.

До децембра '44. национални састав у Шестом корпусу се променио, а неке јединице су изашле из састава корпуса ( 13. септембра 1944. из састава корпуса је издвојена управо 10. (28) дивизија), а јула 1944. у састав је ушла 40. дивизија.

31. децембра 1944. корпус је имао 12.547 припадника, од тога 7.389 Хрвата ( 58,89%), а 2.771 Срба (22%).
Архив Војно-историјског института, К-475,Ф-2, број регистра 32-2/2

Morao bi da znaš da su većinski hrvatske partizanske jedinice bile one dalmatinske.Vidim da je vuk sa Avale stavio tačan podatak za slavonske partizanske jedinice.

Bitka za Split je u septembru 1943 u kojoj su učestvovale njemačko ndh hrvatske snage u nadiranju,protiv čisto hrvatskih partizanskih jedinica.Bitka je trajala danima na prilazima Splitu.

.28.-29. marta 1944. u sedam sela istočnog dela Cetinske krajine (Krivodol, Podina, Otok, Ruda, Ljut, Rožame, Voštane), ispod Kamešnice, pripadnici SS divizije "Prinz Eugen" (uglavnom folksdojčeri iz Banata) i ustaške 369. divizije ("vražja divizija") pobili su oko 1.800 žitelja. Dva dana pre, 26. marta u mosorskom selu Dolac Donji (tadašnja općina Omiš) pobijeno je 275 žena, dece i staraca, a u selu Human na otoku Braču pobijeni svi muškarci stariji od 14 godina.

Прескочио сам овај пост, изгледа сам га превидео.
Знам ове податке, конкретно сам причао о Загребачком и Славонском корпусу и волео бих по том питању да чујем одговоре.

Да, али говориш о 1942. години. После капитулације Италије много квислинга из редова других нација, нарочито Хрвата је прешло у партизане и национални састав је био доста измешанији.
Као нпр. поменути Загребачки корпус.

Brojno stanje vojske NDH je stalno biležilo rast.Najveći broj je dosegnulo pred kraj rata.Nisu Hrvati tako lako odustajali od NDH.

Ukupno brojno stanje HOS-a krajem 1941. iznosilo je,108.900 , u što nisu uračunati pripadnici 369. divizije koja je na Istočnome (ruskom) ratištu.

Krajem 1944. brojile:
- 3 ustaške divizije, druga i peta sačinjavale su Poglavnikov telesni sdrug. - 25.000 vojnika,
- 15 pešačkih divizija, postrojenih u 3 gorska sdruga, 4 lovačka sdruga i 23 ustaška sdruga - 76.500 vojnika
- 3 hrvatske pešačke divizije (Vražja, Tigar i Plava) - 33.000 vojnika
- 1 brzi ustaški sdrug - 1.600 vojnika
- 1 ustaški obrambeni sdrug - 7.000 vojnika
- 8 stajaćih sdrugova sposobnih za mesnu obranu - 8.000 vojnika,
- 1 prva dopunska divizija (novaci) - 4.000 vojnika
- Oružništvo - 10.000 oružnika
- Pozadinska služba - 70.000 vojnika.
Sveukupne HOS-ove snage pod hrvatskim zapovedništvom: - 235.100 momaka

Postrojbe pod izravnim nemačkim zapovedništvom:

1 "Handžar" divizija - 18.000 vojnika i
1 oružnička divizija u kojoj je bilo i Hrvata - 5.000 oružnika
Sveukupne kopnene snage: - 258.100 momaka.

Od ovoga ukupnog broja pripadalo je borbenim jedinicama 171.100 boraca, od kojih 18.000 izvan hrvatskih granica. Početkom 1945. godine provedeno je regrutiranje na koje se odazvalo oko 10.000 regruta, od kojih su ustrojena 4 ustaška, dopunska sdruga ( XXI. - XXIV.), pod zapovedništvom generala Božidara Zorna, koji su postali dio 2. dopunske divizije sa sedištem u Zagrebu.

Прескочио сам овај пост, изгледа сам га превидео.
Знам ове податке, конкретно сам причао о Загребачком и Славонском корпусу и волео бих по том питању да чујем одговоре.

Što bih trebao da ti odgovorim?

Elitne nemačke postrojbe su se tada spustile na obalu jer im je bila strateški važnija.
Nemci su očekivali iskrcavanje saveznika te su na obali vodile borbe sa hrvatskim partizanskim jedinicama koje su imale najveći procenat Hrvata od svih partizanskih jedinica.
Čak je elitna legionarska (369 vražja divizija koju su sačinjavali Hrvati) potučena u bitki sa dalmatinskim brigadama kod Vukova klanca.
Također se u to vreme odvija najveća bitka u istoriji hrvat na hrvata,mostarska operacija.

hehehhe, meni je najsmesniji ovaj komedijas, u stvari klasican uljez, koji sebe naziva ''Srbendom'', a u potpisu mu stoji ''Zivela Srbija''..avatar i lokaciju da ne komentarisem, bilo bi suvisno...ocigledno je rec o provokatoru, verovatno hrvatskom...zelim samo da upozorim da se ne pecate...stvar je ocigledna, a lik samo od sebe pravi budalu....bedan i jadan pokusaj, sto se mene tice...

...za ostalo ne vidim da ima razloga da se na bilo sta odgovori...klasicno spamovanje teme, pitanja i podpitanja na koja vec postoje odgovori na samoj temi...nisam i ne ocekujem nista ozbiljnije od ovoga sto imamo prilike da vidimo...mupi, samo jos jedan ''prolaznik'' koji daje jos veci kredibilitet ovoj saradnji...a u kakvom je odnosu sa ''Srbendom'', to vec on dobro zna...:mrgreen:

Poslednja izmena:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Битка_на_Сутјесци

za Sutjesku (6. mjesec 1943) dakle u BIH, podrucju gdje i nema hrvata ucestvovalo ih je 5220 (brigade iz dalmacije) od ukupno 22148 boraca NOV.

Nacionalni sastav: 3295 Crnogorci, 5220 Hrvati, 11851 Srbi, 4 Makedonci,
21 Slovenac, 866 Muslimani, 757 Jugosloveni, 74 Jevreji, 3 Šiptari, 6 Česi, 5 Mađari,
3 Slovaci, 3 Rusini, 5 Poljaci, 9 Rusi, 10 Italijani, 4 Nemci, 2 Englezi, 1 Kanađanin,
1 Bugarin, 1 Irac, 1 Ukrajinac i 6 neutvrđeno.

Teritorijalna pripadnost: 8293 iz Bosne i Hercegovine, 3337 iz Crne Gore, 8925 iz
Hrvatske (od toga: 5195 iz Dalmacije, 733 iz Kninske Krajine, 2179 sa Banije, 256 sa
Korduna i 329 iz Like), 1492 iz Srbije (od toga: 131 iz Vojvodine i 13 sa Kosova i
Metohije), 21 iz Makedonije, 19 iz Slovenije, 38 iz inostranstva i 22 neutvrđeno.
Godina rođenja utvrđena je za ukupno 21132 borca. Od toga: 14245 ili 67% bili
su mlađi od 25 godina, a 785 ili 4% stariji od 40 godina.
Za 6610 boraca utvrđeno je da su u vreme bitke na Sutjesci bili članovi KPJ i
4065 članovi SKOJ-a, ukupno 10675 ili 48% politički organizovanih. Od toga 755
predratni članovi KPJ.
Za narodne heroje proglašeno je 258 boraca i starešina, 20 su španski borci,
42 delegati na Prvom i 70 delegati na Drugom zasedanju AVOJ-a.

http://www.znaci.net/00001/129_4.pdf

BORCI SUTJESKE
http://www.znaci.net/00001/129.htm[/QUOTE]

]Мене занима зашто против тих јединица нису предузели операције већег стила, поготово када знамо да је то био далеко повољнији терен.[/B]

Нисам то ни рекао.
Поставио сам комплетно другачије питање.

Као нпр. поменути Загребачки корпус
.
Ja sam ti vec rekao da je to, verovatno, zbog toga jer te jedinice nisu pruzale tako ostar otpor kao sto su to radile jedinice sa srpskom vecinom! Medjutim, cinjenica je da te jedinice IPAK jesu pruzale otpor (mozda u manjoj meri) ali su ga ipak pruzale tako da nema govora o navodnoj saradnji tih jedinica sa ustasama! Medjtim, otpora je bilo, a evo mupi ti je naveo i jednu od najkrvavijih borbi izmedju tih partizanskih jedinica i ustasa! Sto se tice nacionalnog sastava partizana-Srbi jesu bili vecina i sam Tito je rekao Cercilu da ,,od samog pocetka pa do kraja rata Srbi cine vecinu u partizanskom pokretu"! Tacno je da je jedan broj kvislinga presao u partizane, ali to su bili samo oni koji nisu okrvavili ruke! Vise je preslo domobrana nego ustasa, ali budimo realni-najvise je preslo cetnika! Inace Tito je rekao da ,,svako ko nije okrvavio ruke moze preci u partizane"! Tako da jedan broj domobrana (i sasvim mali broj ustasa) prelazi u partizane! To isto vazi i za cetnike, te i oni masovno prelaze u partizane (naravno primani su samo oni koji nisu ubijali narod)! Medjutim, sto se cetnika tice postojalo je vise odredaba po kojima su primani-npr. ako se nekom cetniku neki predak istakao u Prvom svetskom ratu, taj cetnik bi zbog zasluga svojih predaka bio oslobodjen! Evo znam vise ljudi ciji su dedovi bili cetnici i koji su primljeni u partizane zbog zasluga njihovih oceva u Prvom svetskom ratu! Naveo sam i licni primer da je moj pradeda pomogao trojici cetnika iz mog sela (koji nisu okrvavili ruke i koji su bili istinske patriote) da predju u partizane! Tako da kad se sve uzme u obzir-vise je cetnika preslo u partizane, nego drugih formacija na tlu Jugoslavije, tako da kad se dodaju i oni-Srbi svakako jesu bili apsolutna vecina u partizanskom pokretu!

Brojno stanje vojske NDH je stalno biležilo rast.Najveći broj je dosegnulo pred kraj rata.Nisu Hrvati tako lako odustajali od NDH.

Ukupno brojno stanje HOS-a krajem 1941. iznosilo je,108.900 , u što nisu uračunati pripadnici 369. divizije koja je na Istočnome (ruskom) ratištu.

Krajem 1944. brojile:
- 3 ustaške divizije, druga i peta sačinjavale su Poglavnikov telesni sdrug. - 25.000 vojnika,
- 15 pešačkih divizija, postrojenih u 3 gorska sdruga, 4 lovačka sdruga i 23 ustaška sdruga - 76.500 vojnika
- 3 hrvatske pešačke divizije (Vražja, Tigar i Plava) - 33.000 vojnika
- 1 brzi ustaški sdrug - 1.600 vojnika
- 1 ustaški obrambeni sdrug - 7.000 vojnika
- 8 stajaćih sdrugova sposobnih za mesnu obranu - 8.000 vojnika,
- 1 prva dopunska divizija (novaci) - 4.000 vojnika
- Oružništvo - 10.000 oružnika
- Pozadinska služba - 70.000 vojnika.
Sveukupne HOS-ove snage pod hrvatskim zapovedništvom: - 235.100 momaka

Postrojbe pod izravnim nemačkim zapovedništvom:

1 "Handžar" divizija - 18.000 vojnika i
1 oružnička divizija u kojoj je bilo i Hrvata - 5.000 oružnika
Sveukupne kopnene snage: - 258.100 momaka.

Od ovoga ukupnog broja pripadalo je borbenim jedinicama 171.100 boraca, od kojih 18.000 izvan hrvatskih granica. Početkom 1945. godine provedeno je regrutiranje na koje se odazvalo oko 10.000 regruta, od kojih su ustrojena 4 ustaška, dopunska sdruga ( XXI. - XXIV.), pod zapovedništvom generala Božidara Zorna, koji su postali dio 2. dopunske divizije sa sedištem u Zagrebu.
Problem je sto se stvara mitologija o nekakvoj saradnji partizana sa ustasama (na stranu sad sto su ustase bile izrazito ANTIKOMUNISTICKI nastrojene), za koju ne postoji nikakav dokaz! Ta mitologija se zasniva na nedicevskim falsifikatima (cuveni sporazum Pijadea i Budaka je falsifikat, pre svega jer je Budak bio u Italiji kad je taj izmisljeni sporazum navodno potpisan) i drugi izvor su svakako Samardziceva pisanija koja veze nemaju sa istorijskom naukom! Pre svega, sam Samardzic nije istoricar, nego novinar i sad on pokusava da opovrgne ono sto su priznati istoricari govorili i pisali o Narodno-oslobodilackoj borbi! Jedan od mitova ove samardzicevske mitologije jeste i tvrdnja da su ustase masovno prelazile u partizane i da su svi ustaski zlocinci amnestirani! U stvari-to je laz! Ne samo da vecina ustasa nije prelazila u partizane, vec su ustase bezale glavom bez obzira od parzana jer su znali sta ih ceka! Mozda najbolji dokaz jeste Blajburg ili Kocevski rog gde je poubijano cak 13 000 ustasa koje su partizani pohvatali! Jedan od glavnih egzekutoar ustaskih krvoloka bio je Srbin i legenda Simo Dubajic i evo sta on kaze o tome:
http://3.***************/_upgj_jdQhCQ/TB8RaYeArcI/AAAAAAAAACY/u31uLV8U_2w/s1600/simo+dubajic.jpg
Takodje, evo kako Hrvati u ovom klipu pljuju po Titu, Simi Dubajicu i partizanima:
Dakle, ustaski zlocinci su itekako surovo kaznjavani od strane partizana! Zato je vecina ustasa i pobegla u emigraciju! Medjutim UDBA je gonila vrlo aktivno ustaske zlocince! Prema raspolozivim podacima UDBA je ubila cak 69 ustaskih emigranata na najsuroviji moguci nacin! Evo nekih najpoznatijih:
Bruno Bušić, koji je ubijen u Parizu 1978. godine
Ivo Protulipac ubijen je u Italiji 1946.
Marijan Šimundić 1967. u Njemačkoj
Josip Senić i Branko Jelić 1972. u Nemačkoj,
Stjepan i Tatjana Ševo u Italiji 1972
Stipe Mikulić u Švedskoj 1975.,
Petar Bilandžić 1981. u Nemačkoj,
, Stjepan Đureković 1983. u Nemačkoj, njegov sin Damir 1987. u Kanadi, Ante Đapić 1989. u Nemačkoj
Maks Luburic, ubijen stanglom u glavu od strane udbasa Ilije Stanica u Spaniji 1969.godine, itd.
Da ne govorim o operaciji Radusa, posle gusenja MASPOKA, kad su ustase mislile da je sazrelo vreme za ,,obnovu NDH" i kad ih je JNA na granicama skoro sve pohvatala! Sve ovo govori i potvrdjuje da partizani (komunisti) i ustase NIKADA NISU saradjivali, vec da su naprotiv bili NAJVECI NEPRIJATELJI!!! Sto se mene tice-moze Miloslav Samardzic da napise i neku novu istoriju ali je vazno da SRPSKI NAROD TU NJEGOVU LAZNU ISTORIJU NIKADA NECE PRIHVATITI! Inace, Blajbi je verovatno upravu jer cela ta prica ima tri cilja
1. Da dodatno zakrvi i posvadja Srbe sad kad nam je nacionalno jedinstvo preko potrebno
2. Da nas odvoji od Rusa koji priznaju SAMO PARTIZANE i
3. to se uklapa u NATO-propagandu velicanja izdajica i pljuvanja po srpskim herojima (jer kao sto se pljuje po partizanima tako se pljuje i po Generalu Ratku Mladicu, a kao sto se velica Drza Ljotic ili Nedic, tako se velica Djindjic, Draskovic itd). Ista je to prica KVISLINSKA I IZDAJNICKA!!!

Back