Koča
Elita
- Poruka
- 15.249
ne, koco. narodni muzej u cacku nije postavio ovu fotografiju, niti taj muzej tvrdi sto ti tvrdis. ti lazes , i izgovaras se na muzej ,
A to si citirao nekog forumasa sa Stormfornta

Naravno, na ovaj forum postavio sam ih ja, slike i podaci se nalaze u Narodnom muzeju u Cacku, pa ako imas neke nedoumice, a ti pravac...
ko laze, to mislim da smo dokazali gomilu puta
idemo dalje...
Tkzv. Martovski pregovori, odnosno martovsko-aprilsko-majski....Partizanski i nemački komandanti u srdačnom razgovoru
Međutim, ova tri pojma skrivaju ni manje - ni više nego četiri propagandna trika. Prvi je da se događaj nije odigrao u martu 1943. godine, već da je trajao do 17. maja, kada su Nemci, posle napada na četnike, operaciju „Švarc" proširili i na partizane. „To znači da Nemci lažu! Nikada nismo bili u većoj opasnosti!" - uzvikivao je toga dana partizanski komandant J. B. Tito, što je zapisao Milovan Đilas.
Drugi trik je činjenica da to nisu bili samo pregovori, već da je u međuvremenu postignut sporazum Nemaca i partizana o zajedničkoj borbi protiv četnika i Engleza u slučaju njihovog iskrcavanja na Jadran, koje se očekivalo svakog časa. Tokom tih dogovora Nemci su više puta odlazili u partizanski Vrhovni štab, što je za četnike bilo nezamislivo: u njihovu Vrhovnu komandu, sve do kraja rata, dolazili su samo oficiri i vojnici iz redova zapadnih sila.
Treći trik iz citirane rečenice odnosi se na fakat da nije bilo uobičajene razmene zarobljenika, već su komunisti odmah i bezuslovno pustili sve Nemce, što je bila priprema za glavni deo razgovora, tj. za postizanje sporazuma o borbi protiv četnika i Engleza.
Najzad, četvrti trik sastoji se u nametanju utiska da su partizani zarobili bog zna koliko Nemaca, dok ih je u stvari bilo svega 27. Većinom su to bili civili koji su radili u bosanskim rudnicima, a jedinog nemačkog visokog oficira, majora Šterkera, partizani su zaskočili iza nekog grma jer se zbog problema sa stomakom udaljavao od vojske. Štereker je inače komandovao bataljonom, a nemačku formaciju te veličine, od oko 500 vojnika, partizani nisu savladali do dolaska Crvena armije.