Сарадња комуниста са усташама и Немцима

Partizani su toliko bili nadmocni nad Nemcima da su im i u zarobljenistu dozvoljavali da nose oruzje. Eto o kakvoj se sili radilo! Sramota je kako ove pristalice cetnickog pokreta koji iz posta u post pljuju po najvecem strategu iz redova masinbravara koji je svet ikad video, mogu da zive sa sobom.
Pa sta ako je sam sebi podelio cak 3 ordena narodnog heroja, pa sta ako je sam sebe nazvao marsalom. Gospodo centici, mala je ovo drzava koliki ste vi prevaranti :D

Пошто Коче нема већ дуго на сајту, у његово име решио сам да поставим нове доказе о сарадњи комуниста са усташама.
Наиме, оно што ћу овде пренети сада је дискусија форумаша николај и партизан са сајта Погледи. Преносим николајев одговор партизану о сарадњи комуниста и усташа у Источној Босни из партизанских и немачких докумената. Да не бих кршио ауторска права потписао сам николаја његовим именом и презименом.
Ево и николајевог одговора.

Нови прилози о сарадњи партизана и усташа у Источној Босни(николај није ставио наслов у свом тексту, па сам ја ставио овај наслов, уз његово допуштење).
Пише:Никола Станојевић

'Ајмо редом. Прва његова теза - пролетери прекршили Титово наређење о маршрути њихове групе бригада.

3.марта 1942. Тито наређује штабу 2.пролетерске бригаде (формиране два дана раније):"Ви првенствено треба да уништите четничке банде. У томе треба бити врло енергичан. Једном разбијене банде гонити до уништења. Прибјегавати обавезно обухватним нападима." Зборник, том 2, књига 3, стр 23

Сутрадан, он пише Оперативном штабу за Источну Босну:"Петога овог мјесеца отпочиње главни покрет наших снага. Одмах упутите ваша одјељења и одређене путовође. Главне снаге у јачини око 700 кретаће се правцем Хадровићи—Борике—Жепа—Нурићи—Милићи—Власеница.
снаге у јачини око 350 кретаће се правцем Враголови—Гучево—Калиманићи—Точионик—Мислово—Џимрије, одакле ће се управљати према ситуацији или према Хан Пијеску, ако тамо не буду ушли усташи, или се припојити десној групи. Ми смо оцијенили да је за прво вријеме важнија Власеница у циљу спајања са Бирчанским одредом, а затим чишћење терена ка Дрини. Тад би дошла на ред и Сребреница." Исто, стр 35
Дакле, лично он наређује напад према Власеници као крајњем циљу. Усташе му нису "интересантне."

У писму од 5.марта 2.пролетерској, Тито потврђује овај план и тражи да се не дирају усташе на том путу:"Претстоји покрет и напад на Власеницу, главно четничко упориште. Ту се налази Дангић и Рачић са око 200 бандита из Србије. Када ће отпочети покрет за Власеницу:16[-ог], што би било добро ради брзине и изненађења, или у току 17[-ог], пошто се трупе одморе, па да тако одморне крену напријед, то зависи од ваше оцјене и података са којима будете располагали.

Што се тиче Хан Пијеска ствари стоје овако: усташе су дошле до села Жљебова. Сазнали смо да је из Рогатице пошла једна група од 500 хрватских војника ка Подроманији. Ми вјерујемо да ће они бити упућени ка Хан Пијеску. Четници су се повлачили пред усташама, отварајући пут. Да ли ће ово бјежање и даље наставити, то ви са терена извидите (није било бежања четника, о томе касније - моја прим).
Ми смо имали намјеру да Прва бригада нападне из Кусаче Хан Пијесак. Али смо од тога одустали из разлога:што би дошли у непосредан додир и борбу с усташама, док би четници харали по позадини; што би ми на тај начин били претстража четницима; што би изгледало да смо ми отворили пут усташама ка Власеници. Иначе, концентрични напад на Власеницу од села Милићи и од Хан Пијеска дао би најбоље резултате, био би сигуран и давала би нам се могућност да заробимо оне рђе у Власеници." Исто, стр 40-41
По овој Титовој небулози, четници би могли да замере комунистима да су пропустили усташе до четничке Власенице али неће да им замере ако их сами комунисти нападну у тој Власеници.
У сваком случају, од напада на усташе и даље нема ништа.

Ако је Тито стварно и мислио да четници беже пред усташама и отварају им пут ка "слободној територији" те да их онда комунисти нападају "с пуним правом" онда од 9.марта он више није могао да буде у таквој заблуди. Тога дана његов повереник за Источну Босну Темпо, шаље извештај Врховном штабу у коме стоји:
"Друже Арсо,
Добио сам овдје у Озерковиће неке нове податке. То су:Хрватска војска у јачини од 700 војника и двије бојне усташа продрле су на Хан Пијесак. Уз пут су све попалили. Четници су дали отпор у Жљебовима гдје су имали око 100 мртвих и рањених. Рачић се наводно укопао на Чађавици (између Плоче и [Хан] Пијеска)." Исто, стр 95.
Дан након тога, Темпо шаље још детаљније податке, о томе да су четници зауставили неколико усташких колона:"Хрватска војска је продрла на Хан Пијесак и кренула у два правца:према Олову и Пјановцу, гдје су разбијени и повраћени, и према Власеници, гдје су такође заустављени. Сада се налазе на Хан Пијеску, а четници су поново заузели положаје на Видрићима и Жљебовима. То значи да су они опкољени, али то је врло слаб обруч с обзиром да их опкољавају четници. Рачић са својом »бригадом« укопао се пред Хан Пијеском, док се у Власеници налази главни њихов оперативни штаб. Дангић се налази у Братунцу. Јачина хрватске војске у Хан Пијеску износи око 700 војника и 2 сатније усташа. То су врло мале снаге с обзиром на бројну снагу четничких чета које их опкољавају." Исто, стр 100.

Ово потврђује и немачки извештај од истог дана:"Хрватске јединице морале су пред устаницима јужно и југозападно од Зворника да се повуку." Зборник, том 12, књига 2, стр 214.

Такође и обимни извештај од 7.јуна 1942. капетана Милорада Момчиловића, команданта Романијског корпуса, послат Петру Баћовићу:"Крајем фебруара (тачније у првој половини марта – мoја прим.) ови специјално опремљени делови (имали су и крпље) предузели су офанзиву од Соколца ка Хан Пијеску. Баш у то време ми нисмо имали муниције. Вођене су огорчене борбе око Жљебова, Крама и Хан Пијеска и усташе су успели да продру на Хан Пијесак. Са њима је лично био Францетић (поглавар за Босну и Херцеговину). Они су упали у Пијесак али нису могли држати цео пут од Романије до Пијеска те смо га на неколико места пресекли а Пијесак опколили са надмоћном снагом." АВИИ, Ча, к. 175, рег. бр. 28/4 (БХ-В-2728)

Али да се вратимо на Темпа. У поменутом извештају Титу, након обавештавања да су четници опколили усташе у Пијеску, он предлаже, и то сасвим отворено да се четницима удари у леђа:"Из читаве ситуације закључујем да ми требамо брзо радити. Мислим да би требало одмах наставити са кретањем обје пролет. бригаде у раније назначеним правцима без обзира што су усташе на Хан Пијеску. Ми би спојили ова два наша пролет. батаљона и пошли према Власеници, похапсили све официре и образовали фронт према Хан Пијеску. Наравно, ова два батаљона кретала би се упоредо према Власеници. Мислим да би се одмах из Милића морало обухватити и Сребреницу и Братунац." Исти извештај, стр 103.

Тито му отписује два дана касније и у том писму први пут износи бојазан да би то могло да изгледа као паралелни марш са усташама:"Брзи марш раније одређеним правцем не би био целисходан ни с војничке ни с политичке тачке гледишта. То би изгледало као друга бочна колона усташама." Међутим из наставка се види да Тита ипак не забрињава та чињеница превише јер "ако вође побегну онда ће требати брза интервенција у назначеном правцу. Ми смо оставили одрешене руке нашој Пролетерској групи у погледу акција, јер она изближе посматра догађаје, према томе морате се непосредно повезати с њом." Зборник, том 2, књига 3, стр 118.

Poslednja izmena:
Титово писмо од 13.марта упућено штабу пролетерске ударне групе, може се изучавати на свим криминолошким институтима као одличан пример како лажов (и то још необразовани лажов) не може да уклопи делове у целину па му је прича пуна противречности, нелогичности, рупа и небулоза.

Он најпре похваљује ову ударну групу за изабрани правац дејстава, то јест за напад на четничка упоришта у Власеници и околини, иако зна да они воде жестоке борбе против усташа; шта више најављује и акцију против озренских четника и тражи спречавање пребацивања помоћи четницима из Србије:"Правилно сте схватили задатак. Послије рашчишћавања ситуације на простору Хан Пијесак—Власеница упутићемо један ударни батаљон (220 Мајевичана и 150 босанских ударника) на Озрен (о том батаљону писаћу касније - м.п). Ситуација на Озрену изискује брзо рјешење. Отуда и ваш рад на назначеној просторији треба да се карактерише енергичношћу и брзином. Поред горњега, требало би што прије спријечити пребацивање појединих бандица из Србије. Ово не значи да се хитно одреде дјелови који ће те банде јурити. Превођење четничких јединица у Народно-ослободилачку војску, заузеће Власенице, повезивање с Бирчанским одредом јесу све чиниоци који ће потпуно ослабити утицај четничких позиција. Пред тим чињеницама они ће се сами склонити и побјећи. Вјероватно је да те банде прелазе из Србије јер више тамо немају терена за рад. Они су омражени, а и наши одреди тамо их немилосрдно прогоне."

Тито подвлачи у наставку писма да им препушта пуну иницијативу у погледу акција против четника:"Вама остављамо потпуно одријешене руке у погледу рада на просторији Хан Пијесак—Власеница—Сребреница—Олово."

Тито затим понавља да би ове акције могле политички да штете комунистима (не оптерећује се тиме да ли ће због тога страдати српски цивили) па каже:"Куда да упутите тежиште вашега рада:ка Власеници или Романији и Олову? То зависи од чинилаца које на лицу мјеста процијените. Ми смо процијенили да паралелни марш с усташама ка Власеници не би био цјелисходан ни са политичке ни војничке тачке гледишта. Становништву би изгледало да сарађујемо с усташама. Послије тога, дошли бисмо у непосредне сукобе с усташама и прихватили борбу с њима, а да за ту борбу нијесмо приволели, организовали и учврстили добровољачку војску."

Овде се само по себи поставља питање, ако већ признајеш да не можеш да организујеш мештане да се боре против усташа, зашто нападаш четничке официре који су већ организовали те људе и који већ воде успешне борбе против њих, ако ти је на уму уништење тих истих усташа, како стално понављаш?!

Па каже даље:"Сем тога, нашли бисмо се у уском простору око Сребренице (Дрињачу држе усташе а у Власеницу могли би продријети). Та борба била би некорисна. Ту би могли доћи до сурадње недићевци и усташе (овоме није потребан никакав коментар - м.п). Имати у виду да ни око Рогатице још нијесмо учврстили позиције. Истина је, ослабљен је четнички утицај, али још није и ликвидиран. Заузећем Власенице, с једне стране, и садашњим нашим положајем, с друге стране, Гласинац би био укљештен. Четничке масе одмах би прешле у добровољачку војску."
Дакле, поред тога што брзо прелази преко малочас изречене дилеме, да ли да се настави напад на четнике у Власеници јер би то могло да лоше утиче политички (и наређивања да се она ипак нападне), Тито овде говори тотално супротно о сељацима од онога што је говорио у претходном делу писма. Овде ће сељаци "одмах" да приступе партизанима, док тамо где треба да преузме терет борбе против усташа Тито се жали како "за ту борбу нијесмо приволели, организовали и учврстили добровољачку војску."

Међутим, Тито по други пут у истом писму мења мишљење о сељацима па у наставку каже:"Дакле, брзином у раду могу се постићи важнији и бржи резултати. Сељаци често одуговлаче ствари и тактизирају, како су то већ навикли. Ви се за тим не смијете поводити."

Након тога Тито дефинитивно захтева напад на четничку Власеницу:"Ако »вође« почну да бјеже (Рачић, Дангић и остали- м.п), што ми вјерујемо јер сте им се добро приближили, онда се заиста намеће брзина рада ка Власеници и брзо организовање добровољачке војске."

Тито затим предлаже препаде на хрватске колоне код Хан Пијеска јер то може да донесе политичке поене а и није згорег да се набави нешто војничких потрепштина. Предлаже им да истурају локалне јединице састављене од бивших четника, да нападају и Хан Пијесак али да се они, пролетери, никако не ангажују директно у тим борбама:"Хрвати ће настојати да се пробију ка Хан Пијеску и тако појачају свој гарнизон за даље акције. Због тога партизанске акције на путу ка Хан Пијеску могу дати изванредне резултате. Напомињемо да једна масовна засједа, у којој би могли учествовати скоро сви ваши дјелови згодно распоређени може донијети вама велики војнички успјех и политички уплив у Гласинцу и околини. Пазите исто тако да брзо упаднете у Хан Пијесак, под условом да ви не примате на себе тежину борбе. За те фронталне борбе треба организовати мјештанске јединице."

Али Тито не може из своје коже, па индиректно ставља до знања својим људима да ипак одложе и те акције према Хрватима, јер морају прво да имају чисту ситуацију са четницима. Шта више, опомиње их да морају најпре да "обезбеде позадину":"Кад се нађете у рејону Власенице, вјероватно је да бисте један добар дио времена морали утрошити на ликвидацију појединих четничких банди. Дакле, [они] би вас ангажовали на ту страну и не бисте организацији позадине могли посветити велику пажњу. Ово нека вам послужи као опомена, да се напријед отискујете тек онда када ће вам позадина бити учвршћена или неутрализирана."

На крају писма их обавештава о још једном трансферу хрватских јединица у партизане:"Ухватите везу с другом Темпом. Негдје око Соколца требала је да пређе на нашу страну читава једна хрватска батерија. Изгледа да је батерија пољског типа, а то је за нас незгодно. О томе се распитајте и процијените могућности преласка. То би било за нас врло важно, зато би пријем требало добро организовати, али немојте да вам све то одузме сувише времена. То може бити скопчано са тешкоћама." Исто, стране 119-121.

Са оваквим писмом у рукама, пролетери долазе до логичног закључка - Тито тражи од њих наставак напада на четнике, све док им не буде "чврста позадина", са коначним циљем заузимања њиховог главног упоришта у Власеници. Тако и поступају. Ударају четнике са леђа, због чега они напуштају опсаду Хан Пијеска. "У неколико борби усташе су истрошили муницију и било је питање само топљења снега па да Пијесак са огромним пленом поново падне у наше руке. У то време – 16.марта у нашој позадини појавили су се комунисти те је настало расуло…Ове пролетерске бригаде биле су састављене од Србијанаца, Црногораца и Санџаклија са доста муслимана и Цигана. Где год су наишли свуда су објављивали да четницима неће ништа, само ће да побију официре, подофицире и жандарме. То су заиста и спроводили. За неколико дана комунисти су без борбе заузели још Дрињачу, Сребрницу и Братунац а официри са извесним бројем истакнутијих четника морали су прећи у Србију" - стоји у поменутом Момчиловићевом извештају.

Тито је тог 16.марта стварно критиковао своје људе јер је испало онако као што је и предосетио, тј. тај напад на четнике у време када они држе усташе у шаци, донео им је велики политички и морални пораз. Иако им је пре тога наређивао да тако ураде, дао им одрешене руке за све што ће допринети уништењу "Рачићевих бандита" као првенственом циљу похода, сада се издире на њих због тога што су урадили само оно, што им је и речено да ураде.
Партизан међутим, прећуткује сва она ранија писма и цитира само ово од 16.марта да би покушао да докаже како су ето, пролетери све радили без Титовог знања.

А посебна Партизанова превара је са цитирањем Титовог писма од 29.марта које је упутио штабу ове пролетерске групе. Ево шта је он цитирао:""No iz vaših pisama se vidi da je u političkom pogledu taj pokret imao i negativnih strana, jer je izveden u vrijeme kada su četničke jedinice vodile borbu sa ustašama kod Han Pijeska."

Tito jasno kritikuje paralelno dejstvo sa ustasama".

А ево како гласи ова реченица када није извађена из контекста:"Ми се слажемо да је ваш покрет на концу ипак био правилан и срећа је што се свршило тако успјешно. Но из ваших писама се види да је у политичком погледу тај покрет имао и негативних страна, јер је изведен у вријеме када су четничке јединице водиле борбу са усташама код Хан Пијеска."Зборник, том 2, књига 3, стр 258

Другим речима, Тито им после свега одаје признање и потврђује да су ипак правилно поступили када су напали четнике за време док су они опкољавали Францетићеве кољаче у Хан Пијеску.

Још је занимљивије што је Тито тог 16.марта тражио да не улазе у Власеницу, али су је они сутрадан ипак заузели. Темпо му јавља 17-ог:"По информацијама које смо вечерас добили од неких четника који бјеже од Власенице, изгледа да су наши ушли у Власеницу, само неки кажу да је ушао Брано Савић, а неки да је тамо Роћко са бригадом (ушао је Чолаковић - м.п)." Исто, стр 173
Тито се није бунио већ је и то, као што видимо одобрио. На крају крајева, зато им је и дао зелено светло и одрешене руке да раде шта хоће.

Такође Партизан, ваљда да би његове речи биле убедљивије, цитира и извештај једног четника:

"Vidi cetnicki iz 23 marta:
Predrag Marković Alimpije u izveštaju komandantu Samostalnog dobrovoljačkog odreda Žagubica od 23. marta 1942, između ostalog, piše: "Po prelazu Drine prikupljao sam podatke o broju partizana i raspoloženju naroda ovdašnjeg i četnika seljačkih bataljona, četa i odreda i svuda dobio ovakav odgovor: Jedan kočijaš koji me je vozio rekao je: Gospodine, partizani to su vam bolan naši ljudi, oni se bore protiv ustaša, među njima su naši ljudi, naši seljaci i mi protiv njih ne vodimo borbu. Samo neki oficiri koji su prešli iz Srbije vode neku politiku, te se grde i hoće da se biju a bome naš Bosanski četnik neće da se bije. To je otprilike gledište svih Bosanskih Srba" (Arhiv VII, Ča, k. 175, reg. br. 24/4)."

Ово може слободно да се отпише као "четнички извештај" јер је Марковић још пре рата био комунистички симпатизер и у ово време је већ дезертирао у партизане. А и извор му је био "крвав":Рекао ми један кочијаш...

Родољуб Чолаковић,"Записи из ослободилачког рата", друга књига, Напријед, Загреб 1961. стр 100-103:"Почетком фебруара 1942. године окупљао је у Београду четнике добровољце за Босну Богдан Дакић. Он је то радио у споразуму с Миланом Недићем и Миланом Аћимовићем. У тај одред ступили су и неки наши симпатизери да би на тај начин прешли у Босну и пребјегли у наше одреде. Тако је урадио и Марковић, а с њиме Миша Трпковић и још два-три официра, који су се вратили из њемачког заробљеништва. Марковић се ставио под нашу команду. Предложио је да се његов одред очисти од несигурних елемената и одмах упути на положај...Сложили смо (се) с његовим предлогом, и Коча је одмах издао наређење да се оним разоружаним четницима из Марковићевог одреда, за које Марковић и Трпковић рекну да им се може вјеровати, врати оружје."

Редакција Зборника:"Овај Крајишки одред формирала је влада Милана Недића од Срба из Босанске Крајине избеглих у Србију пред усташким терором у току 1941 године. Марта 1942 год. овај одред под командом Предрага Марковића, капетана бивше југосл. војске, упућен је у Источну Босну за борбу против партизана. (Недић и његови људи нису знали да је Марковић био још предратни симпатизер КПЈ). По доласку у Источну Босну, захваљујући политичком раду јединица Пролетерске ударне групе, с једне, и личном залагању Марковића, с друге стране, читав тај одред прешао је, без борбе, на страну партизана. Одред је расформиран, а његово људство распоређено у пролетерске и босанске ударне партизанске јединице. Предраг Марковић - Алимпије погинуо је јануара 1944 год. у Источној Босни, на Коњух пл, у борби против Немаца, као командант Јужноморавске бригаде." Стр 186.

Секретар Земљорадничке странке Лазар Тркља у извештају Дражи о ситуацији у Источној Босни, крајем марта 1942:"Велику тешкоћу чине и многи људи у акцији који би желели да се што више афирмишу, тако да то ствара у организацији и начину вођења акције велике штете. У последње време највишу пажњу изазвао је капетан Дакић, раније у Хомољу. Он је нагло почео да пребацује људство у Босну. Његови одреди чим су дошли партизани, комплетни су им се придружили. Његово понашање више је него загонетно. Сви се слажу да може да служи свакоме. Убијство Пипана (поручник Славко Пипан - м.п ) можда је у суштини дело комуниста који су били у Хомољском одреду, јер капетан Марковић као главни актер убијства прешао је у Босну и цео одред превео партизанима." АВИИ, Ча, к. 173, рег. бр. 17/5 (БХ-В-2302)

На крају, Темпо новим извештајем јавља Титу да је "чишћење" источне Босне од четничких "издајника" успешно завршено:"Коначно вечерас су стигли Коча и остали из Оперативног Штаба пролетерске ударне групе. Они су очистили Сребреницу, Дрињачу и Братунац, што ћете видјети из њихових извјештаја које вам прилажем." Исто, стр 185.

Иначе, поред ове две пролетерске бригаде које су биле састављене од Србијанаца и Црногораца, Тито је на четнике у источној Босни могао да покрене још само Босански ударни батаљон, који је раније поменут. Овај батаљон је формиран 12.марта и у њега су ушли највећи лудаци који су тада били Титу на располагању. У овом Темповом писму од 17.марта, о батаљону се каже:"Када сам им поновио твоје ријечи [да] се ми надамо да ниједноме од њих неће рука задрхтати ако буде требало да пуца и на свога рођенога оца, тада се заорила читава дворана од једног громогласног:И НА ОЦА (ову "заклетву" су положили и борци 2.пролетерске - м.п).Снажно и једногласно управљао је батаљон поклике другу Стаљину и Црвеној армији, КПЈ - у и другу ТИТУ...

...Ми пак са батаљоном помјераћемо се према Власеници. Наш батаљон креће се у одличном војничком реду. Врло тешко можеш зауставити борце који хоће да сваког четника одмах стријељају. Батаљон својим наступoм и дисциплином дјелује силно на све четнике. По информацијама које смо вечерас добили од неких четника који бјеже од Власенице, изгледа да су наши ушли у Власеницу, само неки кажу да је ушао Брано Савић, а неки да је тамо Роћко са бригадом. Ми смо данас ушли и у Горње Бабине које су такође празне (јер су од ових фанатика бежали и цивили - м.п). Исто, стр 170-173.

Зашто помињем све ово? Зато што су само ове јединице (од пробраног људства) биле истински комунистичке, тј. само оне су биле вољне да се боре против четника а само оне се нису бориле против усташа у источној Босни. Све остале тзв. добровољачке јединице су биле састављене од сељака, бивших четника које су комунисти и придобили тим причама о заустављању братоубилачког рата, о четничким официрима који су дошли из Србије да "свађају нас у Босни", док они нуде само борбу против окупатора и усташа итд.
Ово је посебна манипулација неокомуниста, да су комунисти тада нападали и усташе у Босни, а не само четнике. А у ствари реч је о томе да те добровољачке јединице Тито није ни могао да употреби на четнике, док су за борбу са усташама и саме имале жељу јер су се пре тога већ бориле против њих, само под командом
Дражиних људи. Зато је ове психопате из пролетерско-ударних јединица користио да убијају четничке официре и друге "народне непријатеље" док му то није полазило за руком са мештанским јединицама, нити је могао над свима њима да оствари контролу. Због тога у те јединице није ни имао поверење.

Па се тако овде наводи пример Рогатице. А ко је опседао и нападао Рогатицу? Ко је командовао Рогатичким добровољачким одредом? Командовао је поручник Радомир Нешковић, познати четнички командант. Учествовао је у многим борбама против усташа и Немаца (један од оних који су ослобађали Вишеград октобра 1943.) а касније и против комуниста.
Да су око Рогатице главну реч водили ови бивши четници види се из многих докумената. Ту је најпре овај немачки документ - записник са састанка 28-29.марта између Бадера и Роате, који је већ цитиран:
"Р.:Које групе побуњеника постоје у предвиђеном операцијском простору око Рогатице? Б.:а)Четници, ово су Срби из околине, појачани Србима из Србије. Боре се противу комуниста, а такође и противу Хрвата, али не и противу немачких војника, б)Партизани, то су делови Муслимана и Хрвата, али такође и Срби. Боре се противу свих. ц)Јаке снаге из Црне Горе (око 3.000 људи ) су недавно упале преко Фоче и Горажда, док се четници, фронтом ка западу, боре противу хрватских трупа." Зборник, том 12, књига 2, стр 242
Ови пролетери наведени под ц) тада су се повлачили пред усташама из Пијеска по Титовом наређењу. Под а) и б), није у ствари реч ни о четницима ни о партизанима већ мештанима и бившим четницима.

Затим Титово писмо од 13.марта које сам навео:"Имати у виду да ни око Рогатице још нијесмо учврстили позиције. Истина је, ослабљен је четнички утицај, али још није и ликвидиран." На крају и редакција Зборника то каже увијено:"Командант Рогатичког НО добровољачког одреда тада је био Радомир Нешковић. Он је касније, при крају рата, погинуо као четнички командант." Зборник, том 2, књига 3, стр 216.

Као што је познато ове пролетерске бригаде су само једном (7/8.априла) учествовале у нападу на град и то није спорно. Тачније учествовали су само делови јер је главнина била "заузета" четничким питањем. Према редакцији Зборника:"Непријатељска посада у Рогатици није се предала, напротив, она је водила упорну одбрану. Чак ни део снага Пролетерске ударне групе, који је упао у град и водио уличне борбе, није могао да савлада утврђене отпорне тачке у центру града. Јаче снаге из Пролетерске ударне групе за ослобођење Рогатице нису се могле одвојити, јер су биле ангажоване на другим секторима, у чишћењу Источне Босне." Исто, стр 92.

Али и ови делови су нападали град само зато што је Тито знао да у њему има доста војног материјала а прибојао се да све то не дође у руке ових локалних јединица у које није имао превише поверења, из поменутих разлога. Тако Тито 1.априла пише штабу 2.пролетерске бригаде:"Штабу Рогатичког одреда наредили смо да испита могућности пада Рогатице и да припреми план напада. Поред мјештанских дјелова у нападу треба да учествују и дјелови обију пролетерских бригада. Наравно, неће морати да сви дјелови учествују. Наше учешће је потребно, јер би нам све наоружање и муницију однијели пљачкашки настројени мјештани, па онда не бисмо имали никакве користи. У вези с овим задатком ступите у везу са штабом Рогатичког одреда. Он се налази у селу Добрашина." Исто, стр 314.
Да је Тито зазирао од ових добровољачких јединица види се и из писма упућеног штабу пролетерске ударне групе од 31.марта:"Прва бригада, без једног батаљона нека дође на просторију:Хадровићи - Шљивно - Дуб. На тој просторији и ка Рогатици налази се Дубски батаљон, који одржава везу са четницима у Вишеграду, скроз је непријатељски расположен према нама. Тај батаљон би пуцао нама у леђа. Један његов командир - Јово Планинчић (још један познати четнички командант - м.п) ишао је у Вишеград. Једном ријечју треба спријечити све везе са Вишеградом, рашчистити ситуацију у томе батаљону. Пошто ми предвиђамо напад на Рогатицу у времену од 5-8 априла, можда ће послије тога напада, тај батаљон требати разоружати." Исто, стр 290.
Или писмо упућено још 3.марта 2.пролетерској:"Чим рашчистите питање у том горњем дијелу Гласинца, онда треба да се дјеловима спустите и ка Рогатици. Ту се налазе неке четничке чете које су разоружавале наше партизане. Командир те четничке чете велики је бандит." Исто, стр 23.

А други разлог зашто су ови пролетерски делови нападали град био је тај, што се очекивала брза предаја посаде па отуда и поменути страх од "пљачкања наоружања". Тито је из неког разлога веровао да ће заузеће града протећи без већих проблема па у писму Дринском одреду од истог дана каже:"За сада је непријатељ сву пажњу посветио правцу Подроманија-Хан Пијесак. Ово смо сазнали од војника који су прешли на нашу страну. Још није испољио намјеру, послије његове пропале офанзиве (тог дана је Францетић ушао у Власеницу коју су напустили комунисти - м.п.) да притекне трупама у Рогатици у помоћ. Ово треба искористити и што прије заузети Рогатицу. Ту би се снабдјели са доста оружја и муниције. То је од првенствене важности за нас...Ми стичемо утисак да би се посада Рогатице предала само да јој се пружи могућност - то јест треба да се наша одјељења примакну и позову их на предају. Напад треба организовати тако да се напријед примичу одјељења са аутоматским оруђима и бомбама, а позади њих би требале да наступају јаче снаге. До дана напада морате сваке вечери организовати по више напада. То ће изнурити посаду и деморалисати је. Искористите оне војнике за позив на предају осталих хрватских војника."
Ипак, да не би овај добровољачки одред "заборавио", ко је у ствари главни непријатељ, Тито га благовремено "подсећа":"Развијте у правцу Вишеграда извиђачку и обавјештајну службу. Те четничке банде требаће ликвидирати што прије. Ово ће нарочито успјети по доласку пролетерске бригаде у предио села Дуба." Исто, стр 316. И у овом одреду ће зато избити пуч!

Тог истог 1.априла, док је Францетић неометано клао српске цивиле из градске болнице у Власеници, Тито пише штабу Гласиначког батаљона."Настојте да продубите везе са хрватским војницима. Реците им да их ми партизани радо примамо са нама или их одмах пуштамо кућама. Треба да им речете да се не боре противу вас, а треба да вам дају оружја и муниције. Извјештавајте нас о овој вези са хрватским војницима. Ми ћемо вам послати један летак за хрватске војнике, па га раширите међу војницима. Свакако да ће то код њих изазвати добар утисак." Исто, стр 319.
А шта је све Тито подразумевао под "хрватским војницима" види се, поред осталог у поменутом летку који је растуран још од марта месеца:

"ХРВАТСКИ ВОЈНИЦИ, ПОДОФИЦИРИ И ОФИЦИРИ!

Ми партизани се боримо за братство свих народа наше земље, ми не дамо ни српским ни хрватским усташама да прогоне становништво других вјера и народности. О томе сте се ви већ могли увјерити. Због тога се окомио сав бијес српских четника, Недића, Пећанца и других против партизана. Због тога се окомио сав бијес хрватских усташа против партизана и узалуд настоје да нас униште. Вас лажу хрватске усташе да ми убијамо заробљенике. То је највећа лаж, јер свакоме је познато да ми братски поступамо са свима онима који су заробљени или се сами предали. Ми дапаче не убијамо ни усташе који се сами предаду и који су били заведени од Павелићеве клике. Вара се Павелићева клика ако мисли да нас превари тиме што хоће силом да обуче хрватске домобране у усташка одијела. Ми то знамо и ми ћемо такве заробљенике, или оне који се сами предају, исто тако братски примити као да имају домобранско одијело. Одијело не чини човјека усташом већ поквареност." Исто, стр 343-344.

Ово је био индиректан позив усташама да приђу "Народноослободилачкој војсци". Шта више, "братски" ће бити примљени и они од њих који су заробљени у борби, јер ето, нису све усташе "покварене", и не само то, него ни све усташе у ствари и нису усташе, већ "на силу пресвучени домобрани"!
Партизан се чуди, јер се то, како каже, противи његовом здравом разуму, како то партизани сарађују са усташама у Босни а нападају Борач и Рогатицу. Па онда цитира и записник са оне немачко-италијанске конференције 28 - 29.марта. А у том истом записнику на једном месту се каже како се четници боре против хрватских војника код Рогатице а на другом месту се каже како преговарају са владом "НДХ" која треба да их наоружа. Како је онда то у складу са његовим здравим разумом?

Или још бољи пример - Титово писмо од 11.марта 1942. штабу Калиновичког одреда у коме у пост скриптуму стоји:"Према исказу неких мјештана из околине Праче, непријатељ припрема напад за 13 март. Ово примити с резервом, али ипак бити будан. Извијештени смо да су усташи из Дујмовића тражили неке преговоре. Уколико је то истина извијестите нас о томе. Пазите да вас не преваре." Исто, стр 109.
Како сад то усташе припремају напад на њих и истовремено траже преговоре? И шта значи ова последња напомена "пазите да вас не преваре"? Је ли то можда на увијен начин дата дозвола за преговоре? То се намеће као логичан закључак јер у случају да је постојала категорична наредба да се не воде преговори са њима, чему онда страх од преваре.

Партизан не прави разлику између стратешке и тактичке сарадње. Ове прве, између усташа и партизана није било али је било ове друге. Због тога је могуће да комунисти нападају усташе у Борачу у Херцеговини али да у другој области, у источној Босни, на микроплану сарађују са усташама у остварењу једног одређеног циља, у овом случају гоњењу и уништењу четника, нарочито официра из Србије (то се поновило и на Лијевча пољу 1945. итд).
С тим што је Партизан "заборавио" да напомене да је Тито и ове усташе у Борачу најпре покушао да придобије лепим речима, па им је слао прогласе као и у случају босанских усташа. О том прогласу види Зборник, том 2, књига 3, стр 68.
"Настојте свим силама да овај летак дотурите у Борач. Ми смо раније имали везу са Борчом али је затајила. Дакле ви то растурање треба да организујете"- стоји у писму Титовог штаба Невесињском одреду од 7.марта 1942. (Исто, стр 83)
Тек када су га они искулирали максимално, Тито припрема и изводи напад на њих.

Оваквих примера је било нарочито у задњем рату у Босни. ВРС је тактички сарађивала и са ХВО и са муслиманима, у појединим случајевима. Али су јој и једни и други били стратешки непријатељи. Или рецимо, ХВО и АБИХ су имали потписан стратешки споразум о заједничкој борби против ВРС, а једно време су жестоко ратовали једни против других. А таквих примера је много.

Елем, након што су "ослободили" источну Босну од четника, пролетери добијају наређење од Тита, да се врате назад у Фочу јер је остало још крајева које треба усрећити а борбе против Францетића нису се нашле на њиховом списку задатака.
То повлачење региструју скоро сви Бадерови извештаји из априла и маја. Извештај од 8.априла:"Према поновљеним вестима, црногорске бригаде су из подручја северно од Рогатице—Вишеграда, продужиле на Лим, тако да се може рачунати с могућношћу напада на југозападни део Србије." Зборник, том 12, књига 2, стр 275.
Два дана касније:"Изгледа да се главнина 1.и 2.пролетерске бригаде, које су из Црне Горе упале у Босну, повлачи ка простору Пљеваља, носећи собом плен." стр 276.
Извештај од 20.априла:"Средином априла су већ црногорске комунистичке бригаде, потеравши са собом крда стоке и друге опљачкане ствари, неометано од италијанских трупа одступиле за Црну Гору." Исто, стр 313. Редакција Зборника овде наводи:"Врховни штаб НОП и ДВ Југославије је извукао пролетерске бригаде из источне Босне, испред удара снага које су наступале у операцији »Трио 1«, и упутио их да појачају дејство партизанских јединица у Црној Гори и у Херцеговини."
Другим речима, оставите Францетића, требате нам за четнике у Црној Гори!

И коначно извештај од 4.маја:"Црногорске комунистичке бригаде, које су својевремено, без запрека од стране Италијана, биле упале с југа у подручје Рогатице, повукле су се према југу, очигледно о предстојећим догађајима обавештене од хрватских официра. Пошто су гарнизони Горажде и Фоча били напуштени од Италијана, оне су се повукле на подручје италијанске окупације, нарочито у Црну Гору, поневши са собом опљачкану робу и стоку. Опсаду Рогатице, која је трајала од 10.3, наставили су, међутим, босанско-српски устаници (комунисти и четници) (тј. добровољачке јединице - м.п)." Исто, стр 384.

У Власеници је остао само онај Босански ударни батаљон али је и он, заједно са Темпом, баш пред нову Францетићеву офанзиву напустио град и отишао на Озрен да убија тамошње четнике (и неславно се провео). Тако Францетић 1.априла 1942. практично без испаљеног метка улази у небрањену и празну Власеницу и одмах коље тридесетак српских болесника из градске болнице. Касније заузима и друга места до Дрине на сличан начин а на сличан начин и убија преостале српске цивиле.

Није згорег да се опет наведу немачки извештаји из тог периода. Од 30.марта:"Између хрватских комуниста, усташа и из Црне Горе наступајућих делова пролетерске бригаде, изгледа да је постигнут споразум по коме се ове групе не боре једне против других." Авакумовић, Михаиловић према немачким документима, стр 44. Ту реченицу су комунисти избацили из извештаја у Зборнику докумената, том 12, књига 2, стр 231-234.

Сутрадан, Бадер шаље нови извештај у коме каже:"На подручју источне Босне борба између Хрвата и Срба даље се заоштрила. Усташе, домаћи партизани, Муслимани и на крају банде које су се пробиле из Црне Горе, боре се раме уз раме против српских снага под Дангићем.У рејону јужно од Зворника повећала се активност банди. Нарочито устаници који су продрли из Црне Горе, заједно са домаћим устаницима, а местимично и с припадницима усташа, после потискивања Дангићевих снага, господаре рејоном Дрињача—Братунац—Сребреница—Годомиље—Рогатица— Хан-Пијесак—Власеница—Папраћа." Зборник, том 12, књига 2, стр 267-268.
Овде редакција Зборника каже:"Реч је о борбама Пролетерске ударне групе (2.пролетерске НОУ бригаде и делова 1.пролетерске НОУ бригаде) против Дангићевих четника. Истовремено су и усташе Францетићеве Црне легије предузеле нападе на четничку територију око Власенице, те су се, игром случаја, четничке снаге нашле између две ватре."

Извештај од 10.априла:"Изгледа да је четничка група Дангића тешко потучена у борбама с хрватским оружаним снагама и усташама, у садејству с комунистима, тако да Дангић, по свој прилици, није више у стању да постигне више од локалног успеха." Исто, стр 276-277. И овде редакција Зборника покушава да извади кестење из ватре па наводи:"У то је време Оперативни штаб Ударне пролетерске групе (2. И 1.пролетерска бригада), а према наређењу Врховног штаба НОП и ДВ Југославије, чистио источну Босну од Дангићевих четника"
Код професора Авакумовића постоји разлика у преводу, он наводи реч "сарадња" уместо речи "садејство" коју користи редакција Зборника.

И извештај од 20.априла:"Продор хрватског, усташког потпуковника Францетића до Дрине претворио се у уништавајући ударац против главних снага Дангићеве групе.Ситуација на српско-хрватској граници је и даље нејасна и напета, јер партизани се боре само против Дангићевих присталица, а не и против усташа. Према расположивим извештајима усташе су се, наводно, с хрватским комунистима борили против Дангића. Изгледа да због тога комунистички настројени елементи међу Дангићевим присталицама и даље прелазе на противничку страну." Исто, стр 306-307.

Према томе, да ли ће све то да се назове сарадњом, садејством, кокетирањем или некако другачије, није толико ни битно, ја се не замарам терминологијом. Битна је суштина. А суштина је, да је Тито искористио кидисање усташа на четнике, да их нападне с леђа и уништи. Да при том, није нападао Францетића а ни он њега. Да је фактички спасао Францетићеве усташе опкољене у Хан Пијеску. Да је извукао пролетере из источне Босне и послао их на четнике у другим подручјима. Да је Францетић неометан од Тита заузео многа места на свом путу од Сарајева до Дрине. Да је због тога Францетић поубијао неколико хиљада српских цивила које је Тито бранио само на речима.
Да је Тито примао усташе у своје редове док је српске официре стрељао на лицу места. Да је сву муницију и наоружање које је добио од Хрвата, користио против четника а не Францетића. Да је у својој пропаганди оптуживао четнике да сарађују са усташама и ако је знао да је то лаж. Да су те 1942. године српски цивили најмасовније страдали тамо где су их "бранили" комунисти - источна Босна, Петрова Гора, Козара, Срем, Славонија...

Може неко и даље да верује да је све то било "игром случаја" како каже редакција Зборника, а може и да почне да размишља својом главом а не да редакција "размишља" уместо њега.

Poslednja izmena od moderatora:
Ustaše i komunisti su bili najveći neprijatelji tokom drugog svetskog rata.Jedini koji su se borili protiv ustaša su bili komunisti i niko više.
Evo jednog ustaškog dokumentarnog filma iz tog perioda.Naročito obratiti pažnju na 1:09

A sta cemo sa Djujicevim Cetnicima i celom njegovom Dinarskom divizijom i sta cemo sa Cetnicima istocne Bosne i Hercegovine.

Partizani se jesu borili protiv ustasa ali nisu bili jedini a rekao bi da to i nisu najbolje radili.Reci da su se samo Partizani i niko vise borili protiv ustasa je velika greska ili iz neznanja ili iz zle namere.

A za ustaske filmove pogotovo dokumentarne i pogotovo iz tog perioda me bas zabole.

Uzgred receno to "oslobadjanje" Bihaca 1943 koje se pominje u klipu su izvrsili uglavnom Nemci samo potpomognuti ustasama,cuvena operacija Vajs, koji eto sami nisu mogli ni partizansku slobodnu teritoriju oko Bihaca da uniste.Oni su bili zaduzeni za "pozadinske radove" u Bihacu svi znamo koje,kada je stigla ta njihova sloboda.

Занимљиво је рецимо како комунисти у својој званичној историји, Ослободилачки рат арода Југославије, говоре о бици против усташа за Бихаћ 1942. а у њиховом Зборнику докумената се готово нигде не помиње нека велика битка, штавише читајући њихове извештаје из Зборника стиче се утисак да су ушли у празан град...

A sta cemo sa Djujicevim Cetnicima i celom njegovom Dinarskom divizijom i sta cemo sa Cetnicima istocne Bosne i Hercegovine.

Partizani se jesu borili protiv ustasa ali nisu bili jedini a rekao bi da to i nisu najbolje radili.Reci da su se samo Partizani i niko vise borili protiv ustasa je velika greska ili iz neznanja ili iz zle namere.

A za ustaske filmove pogotovo dokumentarne i pogotovo iz tog perioda me bas zabole.

Uzgred receno to "oslobadjanje" Bihaca 1943 koje se pominje u klipu su izvrsili uglavnom Nemci samo potpomognuti ustasama,cuvena operacija Vajs, koji eto sami nisu mogli ni partizansku slobodnu teritoriju oko Bihaca da uniste.Oni su bili zaduzeni za "pozadinske radove" u Bihacu svi znamo koje,kada je stigla ta njihova sloboda.
А рећи да су се само четници борили против усташа и окупатора је најближе истини?
Комунисти су издајници, а четници победници? Је л’ то оно што Ненад покушава овде да прогура?

Четници и јесу победници, њихови савезници су победили. Американци, исти они који су нас бомбардовали и ’44. и ’99.

А рећи да су се само четници борили против усташа и окупатора је најближе истини?
Комунисти су издајници, а четници победници? Је л’ то оно што Ненад покушава овде да прогура?

Четници и јесу победници, њихови савезници су победили. Американци, исти они који су нас бомбардовали и ’44. и ’99.
Наравно да не,не знам шта он покушава,али ја лично мислим да је истина негде између.
Једноставно било је тако много непријатеља на тако малом простору,па нико није хтео да дозволи себи луксуз да се истовремено бори са свима,јер би вероватно био поражен,већ су сви калкулисали.Тако да не треба да те чуде ти споразуми и примирја која су склапана из интереса између две до тада зараћене стране.
Али мало је лицемерно када се у једном случају ставља сарадња са непријатељем једне стране у први план,а друга страна је такође правила своје аранжмане са истим тим непријатељем, када им је то одговарало наравно.И сад једно је колаборација а ово друго није.

Треба ли да те потсетим да су ти савезници те 44 подржавали само Партизане а напустили Дражу, тада смо ми већ увелико упали у Совјетску интересну сферу.

Тако да су и партизански и четнички покрет у суштини антифашистички,али идеолошки различити,и у једнима и у другима већину су чинили Срби,на несрећу били су и супростављени.Имали су мане и једни и други.

Једино мислим да је четничка идеологија била много природнија и здравија од комунистичке,с обзиром на дубоко укорењен традиционални и патријахални менталитет србског народа,коме је ова била ближа,што се на крају и показало, и да би било боље да су они добили рат,али шта да се ради није тако било и то треба прихватити,али зато је виђење историје писане од стране победника врло дискутабилно,и мораће да буде подвргнуто детаљној анализи ради утврђивања пуне истине.
Ипак не почиње све 45.

Poslednja izmena:
Ко зна шта су они уствари хтели. Не можеш све похватити. Час’ су хтели етнички чисту Велику Србију (и радили помало на томе), час су хтели СвеСрбију Милана Недића...

А то која идеологија је боља је став појединца. Ја знам због чега су партизани победили, а знао је и Данко Поповић.

Мајчина ти, велим, шмокљава, и теби и твојима, командантима и вођама, кога ви осуђујете и откуд вама право да уврћете уши и носеве старим ратницима! Не купају овде мене случајно, нити сам ја случајно запао међу лопове који нас за маторе гузице штипају и исмевају се нашим телесима што су Албанију издржала, нама који смо прешли преко Вида и кроз Африку и преко Кајмакчалана - одрешило се мени овде, ето, откачило ми се, провалила нека тегоба. Нисам ја овде, кажем, само зато што су ови нека превелика сила били, него ме овде у овој пари и смраду маторог и гологузог излажу шегачењу сецикеса и јајара свакојаки зато што сте ви, ти и твоји команданти, гола говна били. И честите људе кињили, а богме и клали. Јес, свакој протуви дали нож у шаке и овластили је да коље, санћим, да нас заштити, нас старе ратнике и славу нашу и наши отаца. А они за нашу славу пили и гибаничили, клали људе, па чак и жене и децу. Нећу да га штедим, а нећу ни да вичем, говорим да ме само он чује.

„Књига о Милутину“

--допуна--

Иначе ова књига је за мене свето писмо што се тиче српске историје и Шумадије.

Poslednja izmena:
Партијска делатност у рату је чин велеиздаје?
Јесу ли ти савезници довели на власт Краља или Тита?
Коме су испоручили већу помоћ, Дражи или Титу?
Јесу ли извели Дражу из земље или су га предали Титу?
Ко је завладао Србијом после распада и ко данас влада њом, престолонаследник и СРС или комунистички потомци Борис Тадић, Ивица Дачић и други?
Није ли у Србији странка одлуке после ових избора СПС, која наставља Титов пут како рече Дачић?
Да ли је иједан четник добио пензију од 2004. и оне фарсе од закона?
Да ли је до данас бар један четнички командант рехабилитован?
Чија се историја учи у Србији у средњим школама?
Која је организација у Србији најјача. СУБНОР или Равногорски покрет?

А је су ли Американци одликовали Тита као што су Дражу?
Немој да мрсиш, ако се већ на сва звона хвалите Дражиним одликовањем од Амера онда кажите да су Амери били Дражини савезници.

Што се тиче тих савезника ја Титу скидам на капу на довитљивости превејаности у односу са њима.
А већ смо били спремни за:

Када дођу дебели Енглези
покосиће их наши митраљези!

:mrgreen:

Извинићеш, али партизански покрет је наш једини покрет којем се у целом свету признаје антифашистичка борба.
Одрећи се овог националног покрета је сврставање на поражену страну у другом светском рату.
Партијска делатност у рату је чин велеиздаје?
Државе или народа?

Занимљиво је рецимо како комунисти у својој званичној историји, Ослободилачки рат арода Југославије, говоре о бици против усташа за Бихаћ 1942. а у њиховом Зборнику докумената се готово нигде не помиње нека велика битка, штавише читајући њихове извештаје из Зборника стиче се утисак да су ушли у празан град...

Nenade za ovo izvini od moje devojke deda je odatle,borbi je bilo,strasnih i u to nemoj da sumnjas dakle informacije su iz prve ruke,od coveka koji je u njima ucestvovao,ima i knjiga koja opisuje dogadjaj /dogadje necu sad da reklamiram naslov.

Evo sa wikipedie da se malo podsetis:

http://sr.wikipedia.org/sr/Бихаћка_операција_1942.

Dakle dogadjaje je opisivao ucesnik borbi,posle rata je cin kapetana dobio,i jako je koliko sam skontao lose o Cetnicima misljenje imao.Npr nikad covek komunista nije bio niti clan partije.

Ко зна шта су они уствари хтели. Не можеш све похватати.

Е управо то час ово час оно их је и коштало победе на крају.

Извинићеш, али партизански покрет је наш једини покрет којем се у целом свету признаје антифашистичка борба.
Одрећи се овог националног покрета је сврставање на поражену страну у другом светском рату.

Мислим да није и да се и четничком покрету такође признаје антифашистичка борба.

Не треба да се одричемо ниједног покрета,одрицање од једног значило би и поништавање свих оних који су погинули за слободу,а нема нас много да би имали тај луксуз.

Четници нису били поражена страна у другом светском рату,већ у грађанском рату,разлика је очита.

У неким земљама се не признаје (Русија прим. аут.).

Но није толико битно, ја нисам гадљив на кокарду...
Штавише, за разне неонацоше из комшијских државица сам и гори четник него ли прави поштоваци ЈВуО.

Али ме оваква писања појединих Срба фрустрирају.

etniciipartizani.jpg

Немој да мрсиш, ако се већ на сва звона хвалите Дражиним одликовањем од Амера онда кажите да су Амери били Дражини савезници.

Признајте и ви црвени, кад се већ хвалите Титовим сликама са Черчилом и Рузвелтом.

Када дођу дебели Енглези
покосиће их наши митраљези!
У време кад је песма настала партизани и Немци су преговарали о заједничком фронту са Немцима против Савезника.
Срби и Словенци и јесу поражени у Другом светском рату, јер су претрпели огромне материјалне губитке и смањење својих територија.
У Југославији су управо Хрвати били ти који су победили у Другом светском рату.
Државе или народа?
Државе.

Nenade za ovo izvini od moje devojke deda je odatle,borbi je bilo,strasnih i u to nemoj da sumnjas dakle informacije su iz prve ruke,od coveka koji je u njima ucestvovao,ima i knjiga koja opisuje dogadjaj /dogadje necu sad da reklamiram naslov.

Evo sa wikipedie da se malo podsetis:

http://sr.wikipedia.org/sr/Бихаћка_операција_1942.

Dakle dogadjaje je opisivao ucesnik borbi,posle rata je cin kapetana dobio,i jako je koliko sam skontao lose o Cetnicima misljenje imao.Npr nikad covek komunista nije bio niti clan partije.

Нисам написао да није било битке, већ да они у свом Зборнику докумената нису ни посветили нека документа о њима, па се на основу Зборника стиче утисак као да су га освојили без борбе, што је онда свакако њихов велики пропуст. Ја сам нашао само један извештај о плену који су добили у Бихаћу...

Признајте и ви црвени, кад се већ хвалите Титовим сликама са Черчилом и Рузвелтом.
Шта да признам(о)? Да их Тито све прешао? Ево признајем(о).
У време кад је песма настала партизани и Немци су преговарали о заједничком фронту са Немцима против Савезника.
Управо тако. Само се преговарало. Заједничке акције није било.
Срби и Словенци и јесу поражени у Другом светском рату, јер су претрпели огромне материјалне губитке и смањење својих територија.
У Југославији су управо Хрвати били ти који су победили у Другом светском рату.
Словенци нису ништа изгубили.
Када држава изда народ, ја имам потпуно легитимно право да се не водим наређењима те исте државе.
Париска комуна је за мене идеал.

Наравно да не,не знам шта он покушава,али ја лично мислим да је истина негде између.
Једноставно било је тако много непријатеља на тако малом простору,па нико није хтео да дозволи себи луксуз да се истовремено бори са свима,јер би вероватно био поражен,већ су сви калкулисали.Тако да не треба да те чуде ти споразуми и примирја која су склапана из интереса између две до тада зараћене стране.
Али мало је лицемерно када се у једном случају ставља сарадња са непријатељем једне стране у први план,а друга страна је такође правила своје аранжмане са истим тим непријатељем, када им је то одговарало наравно.И сад једно је колаборација а ово друго није.

Треба ли да те потсетим да су ти савезници те 44 подржавали само Партизане а напустили Дражу, тада смо ми већ увелико упали у Совјетску интересну сферу.

Тако да су и партизански и четнички покрет у суштини антифашистички,али идеолошки различити,и у једнима и у другима већину су чинили Срби,на несрећу били су и супростављени.Имали су мане и једни и други.

Једино мислим да је четничка идеологија била много природнија и здравија од комунистичке,с обзиром на дубоко укорењен традиционални и патријахални менталитет србског народа,коме је ова била ближа,што се на крају и показало, и да би било боље да су они добили рат,али шта да се ради није тако било и то треба прихватити,али зато је виђење историје писане од стране победника врло дискутабилно,и мораће да буде подвргнуто детаљној анализи ради утврђивања пуне истине.
Ипак не почиње све 45.

Link koji sam okacio nije komunisticki,tu je prepis sa sudjenja Dragutinu Keserovicu Keseru ja sam ga celog procitao pa bih molio i tebe ;) .

http://www.ravnogorskipokret.com/in...1-27-56&catid=3:2010-09-15-18-56-22&Itemid=24

Inace nisam komunistai niti sam bio i niti cu biti,ali reci da su se cetnici na isti nacin i istim intnzitetom borili protivNemaca kao i partizani eee... ;) i da u partizanima nisu svi bilikomunisti ;)
Nenade mislim da gresis SRS i Seselj nisu nikakva monarhisticka stranka,pa zar i on sam nije rekao za prestolonaslednika da "pase travu" kada je covek klekao da poljubi zemlju.

Шта да признам(о)?
DA ste bili saveznici zapadnjacima, i da je Tito vise saradjivao sa Zapadom nego sa SSSR posle rata
Словенци нису ништа изгубили.
Iygubili su Istru, Medjumurje i Korusku, kao i manje delove Madjarske, koje bi dobili od cetnika posle rata.

Када држава изда народ, ја имам потпуно легитимно право да се не водим наређењима те исте државе.
Париска комуна је за мене идеал.
To ko koga izdaje nije na teroristickoj zabranjenoj partiji da odlucuje i sudi.
Ako cemo tako onda smo i u Prvom svetskom usred rata trebali da dizemo revoluciju...

DA ste bili saveznici zapadnjacima, i da je Tito vise saradjivao sa Zapadom nego sa SSSR posle rata
Ипак је запад био природни савезник ЈВуО.
Iygubili su Istru, Medjumurje i Korusku, kao i manje delove Madjarske, koje bi dobili od cetnika posle rata.
Изгубили нешто што никад нису ни имали? Опортунитетни трошак? :mrgreen:

To ko koga izdaje nije na teroristickoj zabranjenoj partiji da odlucuje i sudi.
Ako cemo tako onda smo i u Prvom svetskom usred rata trebali da dizemo revoluciju...
Ко је краљевини крив што су од једне парламентарне странке начинили револуционарну.
КПЈ почиње да се бави атентатима након „обзнане“, а не пре.

Ипак је запад био природни савезник ЈВуО.
Kojи их је издао у корист комуниста чије потомке и данас подржава.
Изгубили нешто што никад нису ни имали?
Зато је битно да су Хрватима дате неприродне територије...
Ко је краљевини крив што су од једне парламентарне странке начинили револуционарну.
КПЈ почиње да се бави атентатима након „обзнане“, а не пре.
Коомнусти уче да се власт осваја насиљем...

Back