Сарадња комуниста са усташама и Немцима

Postoje nemacka dokumenta koja su jasna, zar ne? ....

da naravno, i to jedan jedini dokument

"Gornji Vakuf, 11. ožujka 1943.
Pismeni prijedlozi delegacije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, kojaje za to ovlaštena od Vrhovnog štaba ove vojske na temelju pisma gospodina majora Barthu od 10.3.43.
1) Krajem siječnja o. g. poslanje od strane NOVJ-a gospodin Leinschutz u Mostar da okonča pitanje razmjene ratnih zarob-Ijenika, kojeje već ranije načeto u razgovorima s predstavnicima njemačke vojske. Trebao se vratiti do 1. veljače 1943, ali se do danas nijejavio. Smatramo da se razmjena treba završiti štoprije. Za razmjenu dolaze u obzir:
a) zarobljeni Volksdojčeri iz Jajca i posada oborenoga hr-vatskog aviona o čijoj razmjeni je gospodin Leinschutz trebao pregovarati;
b) gospodin major Strecker za koga putem razmjene tražimo profesora Ivana Marinkovića iz Karlovca. On se nalazi u poli-cijskom zatvoru u Zagrebu;
c) 25 njemačkih vojnika, koji su zarobljeni u Zagrebu;
d) oko 100 oficira, podoficira i činovnika Hrvatske vojske i države;
e) 15 talijanskih oficira;
f) oko 600 talijanskih vojnika i podoficira.

2) Mišljenja smo da bi njemačka vojska trebala u odnosu na NOVJprimjenjivati pravila medunarodnog ratnog prava. Ako bi njemačka vojska pristala na ovaj prijedlog, naroćito u pogledu na ranjene i zarobljene pripadnike NOVJ, što je u obostranom interesu, onda bi komanda NOVJ, sa svoje strane, dala punu t'aranciju za strogo pridržauanje ovih pravila.
3) Komanda NOVJ smatra:

a) da u danom položaju nema razloga da njemačka vojska [induzme ratne operacije protiv NOVJ i to s obzirom na položaj, na protivnike kao i interese jedne i druge strane. Prema tome, bilo bi u obostranom interesu da se neprijateljstva obustave. U vezi s tim, njemacka komanda i ova delegacija trebale bi dati svoje prijedloge o eventualnom području (zoni) i o pravcima privrednih i drugih interesa.
b) NOVJ smatra četnike svojim glavnim neprijateljima.

4) Za vrijeme trajanja pregovora o svim ovim tockama predlažemo obustavu ratnih operacija njemačkih trupa i trupa NOVJ.
5) Ova delegacija je ovlaštena da zaključi prethodne pregovo-re, dok bi, za eventualni završni sporazum, bilo, potrebna potvrda naše vise komande. Naša visa komanda je naglasila hitnost zaključenja pregovora ove delegacije i traži da njemačka komanda odredi ovlaštene pregovarače.
N. Marković s.r., K. Popović s.r., V. Petrović, s.r."

nemacki original imas, ovo je prevod....svi ostali postavljenod tebe, samo su indirektni dokumenti koji spominju dogadjaj

To je dokument koji se odnosi na, kako pise, "Gornji Vakuf, 11. ožujka 1943. ...(ako ces da postavljas prevod postavljaj na srpskom jeziku) :)

Kasnije, tog 11. marta oficir u stabu Nemackog opunomocenog generala u Zagrebu sacinio je u vecernjim casovima zabelesku o razgovoru koji je vodio sa pukovnikom Pfapfenrotom, povodom predloga partizanske delegacije. Izmedju ostalog u tacki 4. pise:

4. Oni izjavljuju da se ne bore protivu hrvatske drzave, i ni u kom slucaju protiv Nemaca, vec iskljucivo protiv cetnika. Oni su spremni da sa oruzjem u ruci istupe protiv svakog neprijatelja na kojeg mi ukazemo, pa isto tako i protiv Engleza prilikom iskrcavanja....

ovu diskusiju smo vec vodili kiseli....cemu potreba da je ponavljas....mozda zato sto si tada pobegao sa iste, glavom bez obzira...hehe

http://www.drugisvetskirat.org/forum/index.php/topic,276.msg17421.html#msg17421

ne znam cemu opet ovakvi glupi pokusaji manipulisanja :mrgreen:

Dobro znas da ta saradnja, koja obuhvata i senlucenje partizanske delegacije po Zagrebu, dok Jasenovac radi punom parom, traje 3 meseca....

sva dokumenta koja obuhvataju ovu tromesecnu saradnju, koja predstavlja nasramniju kolaboraciju, daleko vecu i pre svega podliju od svega za sta su komunisti optuzivali Drazu, postavljena su davno na ovoj temi....ali i na nekim drugim forumima odakle si bezao i brisao sve svoje postove...

a ja mislio kiseli da su to cetnicki falsifikati :hahaha:

http://www.drugisvetskirat.org/forum/index.php/topic,276.msg17453.html#msg17453

meni najomiljeniji deo :lol:

Ad 3. Politicko pitanje

Ova pitanja su vec jednom bila tretirana i to 17. novembra 1942. godine u pismu upucenom Glezu Horstenauu. Delegacija je misljenja da se tada o ovom pitanju moglo razgovarati. Trenutno oni ne vide nikakvog razloga da vode rat sa nemackim oruzanim snagama. Oni zele da vode borbu samo protiv cetnika i do sada su se samo branili jer su ih nemacke trupe napadale. Delegacija izjavljuje da oni predstavljaju potpuno samostalan i nezavisan nacionalni pokret. U propagandi se pozivaju na sovjetsku Rusiju jer ne zele da imaju nikakve veze sa Londonom. Delegaciji je poznato da Italijani favorizuju cetnike i da ih snabdevaju naoruzanjem. Cetnici su u poslednje vreme jako ojacali i predstavljaju u stvari samo organe izbeglicke vlade u Londonu i spremni su da u svakom momentu izvrsavaju njena naredjenja. Narodnooslobodilacka vojska bi, medjutim, vodila borbu i protiv Engleza ukoliko bi se oni ovde iskrcali. Cetnici, naprotiv, ne bi jer se oni samo i cekaju na tu priliku, imaju sa Englezima radio-vezu, primaju kurire, a sve to uz precutni pristanak Italijana. Delegacija upozorava na to da sve ovo ne predstavlja predlog za kapitulaciju (njih se ne moze unistiti, oni imaju dovoljno mogucnosti za izvlacenje, nakon svake ofanzive postajali su jaci, spremni su da umru, uvek su izdrzavali, bez smestajnih uslova, hrane i municije), vec zele da svoj glavni udar usmere na cetnike i zbog toga predlazu da se obostrano odradi interesna zona. Umoljavaju da se tacka 3. drzi u tajnosti. Pitanje primirja obazrivo je nagovesteno. Delegacija ima zadatak da se vrati sto pre.

Martovski pregovori 1943. Miso Lekovic
str. 254

Poslednja izmena:
Izjava potpukovnika Robert H. Mekdauela koja potvrdjuju ranija obecanja i stavove komunista prema okupatoru i uopste situaciji u II sv.ratu u Jugoslaviji:

meko.jpg

Dejvid Martin, Rodoljub ili izdajnik: Slucaj djenrala Mihailovica
Zapisnici i izvestaj Istrazne komisije Komiteta za pravedno sudjenje Drazi Mihailovicu
str 171.

Ad 3. Politicko pitanje

Ova pitanja su vec jednom bila tretirana i to 17. novembra 1942. godine u pismu upucenom Glezu Horstenauu. Delegacija je misljenja da se tada o ovom pitanju moglo razgovarati. Trenutno oni ne vide nikakvog razloga da vode rat sa nemackim oruzanim snagama. Oni zele da vode borbu samo protiv cetnika i do sada su se samo branili jer su ih nemacke trupe napadale. Delegacija izjavljuje da oni predstavljaju potpuno samostalan i nezavisan nacionalni pokret. U propagandi se pozivaju na sovjetsku Rusiju jer ne zele da imaju nikakve veze sa Londonom. Delegaciji je poznato da Italijani favorizuju cetnike i da ih snabdevaju naoruzanjem. Cetnici su u poslednje vreme jako ojacali i predstavljaju u stvari samo organe izbeglicke vlade u Londonu i spremni su da u svakom momentu izvrsavaju njena naredjenja. Narodnooslobodilacka vojska bi, medjutim, vodila borbu i protiv Engleza ukoliko bi se oni ovde iskrcali. Cetnici, naprotiv, ne bi jer se oni samo i cekaju na tu priliku, imaju sa Englezima radio-vezu, primaju kurire, a sve to uz precutni pristanak Italijana. Delegacija upozorava na to da sve ovo ne predstavlja predlog za kapitulaciju (njih se ne moze unistiti, oni imaju dovoljno mogucnosti za izvlacenje, nakon svake ofanzive postajali su jaci, spremni su da umru, uvek su izdrzavali, bez smestajnih uslova, hrane i municije), vec zele da svoj glavni udar usmere na cetnike i zbog toga predlazu da se obostrano odradi interesna zona. Umoljavaju da se tacka 3. drzi u tajnosti. Pitanje primirja obazrivo je nagovesteno. Delegacija ima zadatak da se vrati sto pre.

Martovski pregovori 1943. Miso Lekovic
str. 254

1... cetnici su pod taktickom komandom talijana. ministar vojske izbeglicke vlade koja je saveznik engleza dobiva naoruzanje i snabdevanje od talijana (upravo od onih protiv kojih se treba boriti)
2. englezi naredjuju mihailovicu da unisti partizane
3. partizani su nepriznati od engleza kao saveznici

i sta bi partizani trebali da naprave? naravno da trebaju da uniste cetnike, i to sa zadovoljstvom

Izjava potpukovnika Robert H. Mekdauela koja potvrdjuju ranija obecanja i stavove komunista prema okupatoru i uopste situaciji u II sv.ratu u Jugoslaviji:

meko.jpg

Dejvid Martin, Rodoljub ili izdajnik: Slucaj djenrala Mihailovica
Zapisnici i izvestaj Istrazne komisije Komiteta za pravedno sudjenje Drazi Mihailovicu
str 171.

o kakvom frontu on bulazni? 1944 godine , mili kralj ga je smenio, a broj prisilno mobilizovanih, koje mihailovic nije imao pravo da mobilizuje, pod bilokakvim zakonom, ili legitimnoscu, nije bio takav da bi on imao bilo kakav front.
ti, i ova pro-cetnicka budala ne znate sta znaci "front"
1944 godine mihailovicevi "rasovi" su debelo ispotpisivali ugovore o saradnji sa nemcima.hiljadu puta ti je bilo postavljeno...sta se pravis blesav?

a gde to pise?

slobodni sastav cetnika na temu?

koga ti zezas kiseli...gde to pise?

opet glumis pajaca....sada veoma svesno jer imas Lekovicevu knjigu ili samo pojedine strane?

prestani da iznosis neistine koje apsolutno nicim ne mozes da argumentujes....koliko treba da shvatis da to ovde nikog ne zanima...

Ljubo ako mislite da je diskusija s ovom spodobom, dokazanim lazovom i manipulatorom realna na taj nacin, ja vam skidam kapu

o kakvom frontu on bulazni? 1944 godine , mili kralj ga je smenio, a broj prisilno mobilizovanih, koje mihailovic nije imao pravo da mobilizuje, pod bilokakvim zakonom, ili legitimnoscu, nije bio takav da bi on imao bilo kakav front.
ti, i ova pro-cetnicka budala ne znate sta znaci "front"
1944 godine mihailovicevi "rasovi" su debelo ispotpisivali ugovore o saradnji sa nemcima.hiljadu puta ti je bilo postavljeno...sta se pravis blesav?

taj sto ''bulazni'' je americki potpukovnik Robert H. Mekdauel....a ovo su tvoje reci koje nista ne znace....i ovako za njih kao po obicaju nemas nikakve argumente...:mrgreen:

a gde to pise?

slobodni sastav cetnika na temu?

Pa tebi stvarno nije dovoljno sto sam u stanju da se sprdam s tobom jer si dokumenta o tromesecnoj partizansko-nemackoj saradnji nazivao cetnickim falsifikatima dok nisi nabavio knjigu i sam uvideo kakav si pajac ispao....ne, ti nastavljas....kako se zove ta bolest kiseli?

4. Oni izjavljuju da se ne bore protivu hrvatske drzave, i ni u kom slucaju protiv Nemaca, vec iskljucivo protiv cetnika. Oni su spremni da sa oruzjem u ruci istupe protiv svakog neprijatelja na kojeg mi ukazemo, pa isto tako i protiv Engleza prilikom iskrcavanja....

Martovski pregovori 1943. Miso Lekovic, str 93
Arhiv VII, mikrofilm NAV-N-T-501, r.267, s. 528-9

skeniraj ovu tsranicu pajacu...

1... cetnici su pod taktickom komandom talijana. ministar vojske izbeglicke vlade koja je saveznik engleza dobiva naoruzanje i snabdevanje od talijana (upravo od onih protiv kojih se treba boriti)
2. englezi naredjuju mihailovicu da unisti partizane
3. partizani su nepriznati od engleza kao saveznici

i sta bi partizani trebali da naprave? naravno da trebaju da uniste cetnike, i to sa zadovoljstvom

necu da se obazirem na prve dve tacke koje su notorne gluposti i neistine....pocevsi od toga da su saradnju sa italijanima inicirali sami saveznici, da su na teritoriji pod kontrolom Italijana Srbi nalazili spas od ustaskog noza, da su Italijani gledali na cetnike kao most za prelazak na saveznicku stranu...na kraju krajeva da je ta saranja za srpski narod donosila samo dobro...jel to ne odgovara crvenom ustasi koji navija za sto veci pokolj Srba?....drugo da su Englezi naoruzavali partizane kao ni jedan pokret u Evropi, a desetostruko vise nego cetnike, te da su to oruzje partizani koristili upravo protiv cetnika....dakle, obrati paznju na gluposti koje iznosis...

Ali iznecemo zakljucak...dakle paravnoja formacija, petokolonasi, banditi se bore protiv legitimne vojske svoje zemlje....

pa s kojim pravom?

Poslednja izmena:
Iz svedocenja kapetana i clana OSS Ilaja Popovica koji je boravio u Titovom Glavnom stabu.

na pitanje:

Vi ste bili dva puta u Jugoslaviji, jeste li koji put za to vreme licno naisli na neke Jugoslovene koji su saradjivali sa Nemcima?

odgovara:

Cini mi se tri dana posto sam stigao u Titov Glavni stab pojavio se tu u stabu jedan covek u nemackoj uniformi, a to je bio kako sam saznao, pukovnik Franjo Pirc, koji je bio clan staba - ustaskog staba. U stvari on je bio glavni instruktor ustaske luftvafe. Upitao sam partizane kako to da se ovde nalazi covek u nemackoj uniformi i kako to da je sa partizanima kad je ustasa a ustase su ubijale Srbe svuda po Jugoslaviji - upitao sam kako je moguce da se on nalazi kod partizana. Oni su mi odgovorili da je on kod ustasa kao partizanski spijun a sad je sasvim presao ovamo.

Po drugi put kada sam nesto video bilo je kad sam po peti put usao u Jugoslaviju i bio poslat u jedno mesto u Hrvatskoj, Cazma, gde mi je duznost bila da pripremim i odrzavam uzletiste kao i da ustanovim sta bi nam sve bilo potrebno u slucaju da nam te zime 1944, uzletiste zatreba. Dok sam bio tamo, pozvan sam na veceru koju je priredjivao djeneral Matetic, komandant korpusa. Njegov pretpostavljeni bio je major Rukavina. Djeneral Matetic je prisao partizanima negde 1944. godine. I on je bio ustaski pilot pre nego sto je prisao partizanima i vrlo aktivan protiv naroda Jugoslavije, odnosno odmah posle nemackog napada.

Sef staba Rukavina dva puta je odlikovan od Nemaca, jednom zbog svoje uloge kod Staljingrada a drugi put zbog rada u Jugoslaviji, on je bio pre rata kapetan bivse jugoslovenske vojske a sad je bio major u stabu Titovog desetog korpusa.

Prethodno u svom svedocenju Popovic kaze da je o saradnji cetnika sa Nemcima samo slusao od Titovih oficira, kojima je to bila glvna propaganda...oni su kaze o tome ''vecito trubili propagandu starajuci se da ih dobro cujemo i mi i narod...'' ali on nikad nije bio svedok toga, niti je stekao takav utisak i kada je pozivao partizane da ga u to uvere oni su odugovlacili i odbijali...Takodje kaze da su glasovi da cetnici predaju americke avijaticare Nemcima LAZNI, i kao primer navodi petoricu za koje su mu partizani rekli da oni znaju da ce ih cetnici predati Nemcima, a kasnije saznaje da ih je svu petoricu evakuisao kapetan Musulin, koji je bio kod cetnika.....

Rodoljub ili izdajnik...Zapisnici i izvestaj istrazne komisije Komiteta za pravedno sudjenje Drazi Mihailovicu, Dejvid Martin, str. 392

Poslednja izmena:
ajde stavi cuveni dokument o tome...nesto cetnicko, original.....
kakvu je to tito imao "telesnu strazu" ? to je ime jedinice?

pa danas je opste poznato da su znali ko je Mesic...za ostalo su navedeni izvori pa ako imas neki protiv argument, dokument koji govori suprotno izvoli kiseli :mrgreen:

15V.jpg

Najpoznatiji ustaša koji je postao partizan bio je Marko Mesić. Ovaj dokument Ozne od 1. decembra 1944. godine dokazuje da su komunisti znali ko je on

Rado su komunisti u svoje redove primali ustase....one Hrvate koji su se najvise istakli u izdaji u aprilskom ratu i pokolju Srba u toku rata...

podsetimo se ponovo kako si prosao kada si nesto nazvao mojim ili cetnickim falsifikatom...

ponovicu za one koji nisu upuceni...

Sva dokumenta koja sam postavio o partizansko-nemackoj saradnji nazvao si mojim i cetnicikm falsifikatima i na komican nacin ih objasnjavao kao takve...to mozemo videti ovde:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=10284659&postcount=13

isto to si radio i na jednom drugom forumu (nik:dwollner)...a onda si nabavio knjigu partizanskog rezimskog istoricara Mise Lekovica i u njoj nasao sva dokumenta i dosao u situaciju da brises sve svoje postove sa teme...to bi uradio i ovde ali na tvoju zalost ne mozes...

pogledati post dwollner-a ispod postavljenih dokumenta...naravno obrisan kao i svi naredni...

http://www.drugisvetskirat.org/forum/index.php/topic,276.0.html

dakle dok ti meni nazivas lazovom, ja za tebe to konkretno i dokazujem :D

E sad konkretno sto se tice dokumenta o Mesicu, vec sam postavio kako sken samog dokumenta, tako i sken iz knjige..izvori su precizno navedeni

Srbija zemlja neobjasnjiva : svedocanstva o lomovima i samosatiranju, Pero Simic

str.81

...Iako im nije bilo jasno da li su Pavelicevi vojnici ''odani Narodnooslobodilackoj borbi'' i da li im je uopste jasno ''sta je borba protiv fasizma'', Titovi oficiri su ih masovno primali u partizanske redove, a oni su menjajuci stranu pevali svom poglavniku: Pavelicu, a gdje ti je vojska, uzo Tito nije te ni pito.

str. 97,98,99

...Status oslobodioca Srbije Tito tad dodeljuje i jednoj jedinici okorelih hrvatskih nacista, ustasa, koje je njihov poglavnik Ante Pavelic 1941. poslao da za racun Hitlera jurisaju na SSSR, a Staljin ih posle zarobljavanja kod Staljingrada ponudio Titu da mu pomognu u osvajanju Srbije. I u jednom i u drugom slucaju, i kad su kidisali na Staljingrad, i kad su po Titovom odobrenju spartali po Srbiji, ovom prekaljenom ustaskom jedinicom komandovao je isti covek, pukovnik Marko Mesic. U oba slucaja i vecina ljudstva bila mu je istovetna, samo su im oznake i nazivi, ali i glavni pretpostavljeni bili razliciti. Na Istocnom frontu borili su se pod komandom Hitlerovog generala Fridriha fon Paulusa, nosili su ustaska znamenja i zvali se 369. ustaski puk, a u Srbiji su bili pod Titovom vrhovnom komandom, zvali su se prva ''Prva jugoslovenska brigada'' i na kapama, sve dok nisu zasli malo dublje u Srbiju, nosili ''znak slican ustaskom znaku''.

Borbeni put njihovog zapovednika, koji ih je vodio i na Rusiju i na Srbiju, bio je veoma bogat. Marko Mesic je bio oficir Kraljevine Jugoslavije, kojoj je on, cim je Hitler bombardovao Beograd, okrenuo ledja i stavio se na raspolaganje kvislinskoj NDH. Komandu nad 369. ustaskim pukom kroz koji je proslo oko 8.000 hrvatskih i muslimanskih nacista, koji su pre jurisa na SSSR zavrsili obuku u nacistickoj Nemackoj , preuzeo je pocetkom 1943. Desilo se to bas uoci bitke kod Staljingrada, jedne od najtezih na svim bojistima Drugog svetskog rata. Svoju vojsku osokolio je recima: ''U nas su uprte oci nase domovine, budite svjesni da ovdje izgradjujemo temelje domovine.'' Svojim ranjenim borcima, koje su nemacki nacisti avionima izvlacili iz staljingradske klanice, dovikivao je: ''Pozdravite domovinu i kazite da je 369. legija izvrsila svoju duznost prema Poglavniku, Fireru i prema Hrvatskoj.

...kome je Pavelic 1943. dodelio jedan od najvecih ordena NDH i promovisao ga u ''Velikog viteza hrvatskog zeljeznog trolista''....

Kada su ga Rusi zarobili Mesic se pokajao za ono sto je cinio na sovjetskom ratistu i Vladi SSSR predlozio da od njegovih prezivelih boraca i drugih Jugoslovena koji su se tamo zatekli formira brigadu koja ce poci u oslobadjanje Jugoslavije. Sovjeti konsultuju Tita, on tu ideju prihvata, slaze se da Mesic ostane komandant te jedinice i svom moskovskom politickom predstavniku Veljku Vlahovicu izdaje naredbu da ''Velikom vitezu'' preda jugoslovensku ratnu zastavu, da njemu i njegovim vojnicima poruci da tu ''slavnu zastavu drze cvrsto i visoko'' i da tako ''uvelicaju slavu Narodnooslobodilacke vojske Jugoslavije.''

Pred Mesicev polazak u Srbiju Tito mu u Krajovi i srdacnoj atmosferi priredjuje rucak, a vec desetak dana kasnije, kada je njegov novi ratni saveznik duboko zagazio u Srbiju, ujesce se za jezik i pokajati. Tito ce se svom moskovskom vojnom predstavniku Velimiru Terzicu pozaliti kako u Mesicevoj brigadi ''ima mnogo ustaskih elemenata''. (na sta su skretali paznju partizanski komandanti iz Srbije.)

Prilozi, str. 171
ustase.jpg

Prilozi, str. 183
mesic.jpg

Dakle, to sto ti pises, nema apsolutno nikakve veze sa istinom...

Ja sam postavio dokument OZNE o tome ko je bio Mesic. Ti izvoli pokazi dokument kao dokaz toga sto pises....

Poslednja izmena:
Telegram Kapetana Mensfilda od 21. septembra 1943

Danas u zoru napali smo 1.000 HUNA kod PLEULA [PLEVLJA]. Cujem pucnjavu ali ne znam ishod. I sam sam bio dva puta pod vatrom. MIHAILOVIC i njegov stab zeljno ocekuju DACA [pukovnika Sajca] nocas. Udesio sam da ga MIHAILOVIC primi i sve ostale pojedinosti . Misiji ce smetati MIHAILOVICEV gnjev na BRITANCE zato sto BRITANSKI radio uzdize PARTIZANE i jednako ponavlja da im prilaze USTASE koje su gonile SRBE za racun HUNA.

oznaka dokumenta

WO 202/131

/.../ opet govoris o necemu o cemu nemas pojma...stvarno delujes krajnje jadno i nemocno...

poslednji citat i oznaka dokumenta su pre svega iz knjige Rodoljub ili izdajnik: Slucaja djenerala Dragoljuba Mihailovica - Zapisnici i izvestaj Istrazne komisije Komiteta za pravedno sudjenje Drazi Mihailovicu (Izdanje Huverovog instituta, Standford univerzitet, Standford, Kalifornija)

procitaj nesto kad vec volis da posecujes ovakve teme...

Ako imas neki protiv argument, dokument kojim zelis nesto da opovrgnes ili slicno izvoli...ako ne, ne zamlacuj se i ne spamuj teme...:)

Poslednja izmena od moderatora:
Када сам прочитао како су усташе масакрирале село Пребиловце, 3 дана нисам спавао колико сам био запрепашћен. Сада ћу да вам представим како су комунисти после рата осудили злочинце из Пребиловаца.

Коришћена литература
Саво Скоко, Покољи херцеговачких Срба 1941.
Поглавље: Варварско уништење села Пребиловаца, цитиране странице 198-200.

На поменутом процесу у Мостару на жалост није утврђен број људи који су непосредно учествовали у овом злочину без преседана. Из сачуваних списа, више је него очевидна намера судског већа да број јамара сведе на шесторицу осуђених на смрт. Тврдњу неких да су за време извршења овог крвавог злочина тражили и добили замену, као и изјаву окривљеног Мартина Васиља да је својим очима видео код отвора јаме(поред Јозе Јерковића, Јакова Васиља и Филипа јерковића) још бар око 20 усташа које су гурале народ у јаму суд нијр подробније испитивао...Тешко је разумети критеријум по коме је различито квалификована кривица усташа које су догониле жртве до јаме, од оних који су их гурале у амбис. Обичном човеку је несхватљив овакав критеријум у чему је мањи злочин усташа које су сурвавале гомиле камења у јаму од оних који су претходно жртве гурали у амбис. Највећу срамоту у историји Брозовог правосуђа ипак представља одлука Врховног суда ФНРЈ бр. К9/58 којом се првооптуженом Ивану Јовановићу казна на смрт вешањем преиначује на казну стрељањем јер се претходно поставља питање да ли уопште посотји већи злочин од онога што је учинио Иван јовановић. Ваља имати на уму да је ово само један у низу злочина овог разбојника(Скоко даље наводи признања Ивана Јовановића о својим злочинима па наставља)...
Само наведена признања јасно и недвосмислено показују о каквом је монструозном злочинцу реч, па ипак за Врховни суд ФНРЈ, коме је председавао Јосип Хрнчевић он је био обичн злочинац кога не треба обесити већ стрељати. Његов брат Лудвиг чија је гостионица била претворена у мучионицу безбројних жртава и штаб где је дељен крвав плен осуђен је симболично-на казну строгог затвора у трајању од 3 године(каква срамота!).
Као што смо видели тежак злочин у Шурманцима нису извршили ни италијански окупатори ни они који су дошли са њима ,,на пар камиона'' већ домаћи људи, прве комшије и кумови жртава. Да није реч само о појединцима говоре дугачки спискови злочинаца које је сачинила ЗКЗР БИХ и девојачка песма ,,Павелићу шта ћемо од Срба, веж у ланце гони у Шурманце!''
...Истина код јаме Голубинке је подигнут обелиск висок 12 метара на коме је написано ,,Слава палим жртвама које су усташе, слуге окупатора у лето 1941. зверски мучиле, побиле и у ову јаму бациле.'' Али и над овом донедавно забетонираном јамом царовао је коров, без прилазних путева, венаца цвећа, чак ни табле која би упућивале туристе. Очевидно је да је у друштвено-политичким структурама послератне Херцеговине била присутна тежња да се ова највећа срамота у историји херцеговачких Хрвата што пре заборави, при чему се губила из вида чињеница да је и равнодушје и немар према невиним жртвама историјска срамота. Можда би ситуација била другачија кад би се направила приближна симетрија злочина Хрвата, Мусимана и Срба у овом подручју(Скоко говори о Пребиловцима, општини Неум и Чапљини у које исти спадају-мојја примедба), или окупатора, али то је немогуће, јер у књизи Пали у борби за слободу-Чапљина-Неум 1941-1945 као жртве фашистичког терора наводе се само 24 жртве немачких и италијанских окупатора, 87 жртава четника и 1649 жртава усташа; коментар није потребан.

Скоко каже коментар није потребан па ни ја нећу коментарисати даље, већ ћу препустити другим форумашима коментаре. И ово је довољно, само бих напоменуо да сам мало скратио потпуну Скокову критику.

/.../ opet govoris o necemu o cemu nemas pojma...stvarno delujes krajnje jadno i nemocno...

poslednji citat i oznaka dokumenta su pre svega iz knjige Rodoljub ili izdajnik: Slucaja djenerala Dragoljuba Mihailovica - Zapisnici i izvestaj Istrazne komisije Komiteta za pravedno sudjenje Drazi Mihailovicu (Izdanje Huverovog instituta, Standford univerzitet, Standford, Kalifornija)

procitaj nesto kad vec volis da posecujes ovakve teme...

Ako imas neki protiv argument, dokument kojim zelis nesto da opovrgnes ili slicno izvoli...ako ne, ne zamlacuj se i ne spamuj teme...:)

ta komisija je skup americkih gradjana, koja nema nikakav sluzbeni znacaj, izuzev gromopucateljnog naslova. nalazi te tzv. komisije , "saslusavanje " svedoka, koji su citali izjave, ne obavezuje nikoga na nista, i iskljucivo ima propagandnu ulogu. sluzbena amerika se nije htela petljati sa beznacajnim kvislingom tipa mihailovic, kojeg su ionako platili u zlatu, i koji nije ispunio svoju funkciju, ali zbog pocetka hladnog rata i blokovske podele, bilo je u redu kao pokusaj. da im je bilo stalo do mihailovica, postojalo je jako puno nacina diplomatskog pritiska.upravo odgovoraju postupku srbijanskog suda po pitanju rehibilitacije mihailovica. teatar komedija

Poslednja izmena od moderatora:
Telegram Kapetana Mensfilda od 21. septembra 1943

Danas u zoru napali smo 1.000 HUNA kod PLEULA [PLEVLJA]. Cujem pucnjavu ali ne znam ishod. I sam sam bio dva puta pod vatrom. MIHAILOVIC i njegov stab zeljno ocekuju DACA [pukovnika Sajca] nocas. Udesio sam da ga MIHAILOVIC primi i sve ostale pojedinosti . Misiji ce smetati MIHAILOVICEV gnjev na BRITANCE zato sto BRITANSKI radio uzdize PARTIZANE i jednako ponavlja da im prilaze USTASE koje su gonile SRBE za racun HUNA.

oznaka dokumenta

WO 202/131

oznaka je fantasticna;
a sajt je ovde
http://www.nationalarchives.gov.uk/documentsonline/

ajde, blago meni upisi taj dokument pa me obavesti sta si dobio

ta komisija je skup americkih gradjana, koja nema nikakav sluzbeni znacaj, izuzev gromopucateljnog naslova. nalazi te tzv. komisije , "saslusavanje " svedoka, koji su citali izjave, ne obavezuje nikoga na nista, i iskljucivo ima propagandnu ulogu. sluzbena amerika se nije htela petljati sa beznacajnim kvislingom tipa mihailovic, kojeg su ionako platili u zlatu, i koji nije ispunio svoju funkciju, ali zbog pocetka hladnog rata i blokovske podele, bilo je u redu kao pokusaj. da im je bilo stalo do mihailovica, postojalo je jako puno nacina diplomatskog pritiska.upravo odgovoraju postupku srbijanskog suda po pitanju rehibilitacije mihailovica. teatar komedija

ta komisija je skup NAJUGLEDNIJIH ljudi SAD :)...a od onoga sto su organizovali nema nista merodavnije i znacajnije za izucavanje istorije II sv.rata kod nas jer imamo svedocenja ''ljudi sa terena'', pripadnika saveznickih misija pripojenih i djeneralu Dragoljubu Drazi Mihailovicu i Titu. :D

Stalno imas potrebu da ponavljas da je Draza beznacajna licnost sto vec govori samo za sebe...ja ti zavidim kako imas toliko slobodnog vremena kad ga u tolikoj meri trosis na beznacajne stvari...:mrgreen:

Voleo bih da vidim jednu licnost hrvatske tisucljetne povijesti koje je zavredila toliku paznju svetske javnosti kao djeneral Dragoljub Draza Mihailovic, prvi gerilac okupirane Evrope.

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=15501535&postcount=55

vidim da osim uobicajenih postapalica i jeftine propagande nemas nista konkretno da kazes na do sada izneto, tako da ne vidim o cemu imamo da diskutujemo, sto se konkretno ovoga tice :)

Poslednja izmena:
oznaka je fantasticna;
a sajt je ovde
http://www.nationalarchives.gov.uk/documentsonline/

ajde, blago meni upisi taj dokument pa me obavesti sta si dobio

videli smo da ti ovakve komicne pokusaje da opovrgnes ono sto ti ne odgovara cinis ne samo iz zle namere vec i pukog neznanja

Ne cudi da nemas pojma da je rec o delovima telegrama Komande SOE koje je Dejvid Martin nasao u arhivu Forin Ofisa. Knjiga je prevedena jos davne 91. i predmet je izucavanja kako na Zapadu tako i kod nas...nezaobilazno stivo za istoricare...ali sta ti znas :mrgreen:

Poslednja izmena:
videli smo da ti ovakve komicne pokusaje da opovrgnes ono sto ti ne odgovara cinis ne samo iz zle namere vec i pukog neznanja

Ne cudi da nemas pojma da je rec o delovima telegrama Komande SOE koje je Dejvid Martin nasao u arhivu Forin Ofisa. Knjiga je prevedena jos davne 91. i predmet je izucavanja kako na Zapadu tako i kod nas...nezaobilazno stivo za istoricare...ali sta ti znas :mrgreen:

pa sta se onda bojis da napravis test?

Tema dokument OZNA-e i Mesic;

Dakle, to sto ti pises, nema apsolutno nikakve veze sa istinom...

Ja sam postavio dokument OZNE o tome ko je bio Mesic. Ti izvoli pokazi dokument kao dokaz toga sto pises....

Ti si postavio nesto za sta autor i ti tvrdite da je dokument OZNA-e, ali ne znaci da jeste

1. OZNA je osnovana 1944 godine, ali je Jefto Sasic, je jos uvek u decembru 1944 (datum na zaglavlju u gornjem levom cosku) bio politicki komesar 12 slavonske divizije.
2. partizanski dokumenti ,ako su pisani masinom, imaju pecate

Marko Mesic i jugoslovenska brigada

1. Djilas u svojoj knjizi "Wartime" na strani 384 opisuje svoj susret sa jugoslovenskom brigadom , za vreme svoje posete SSSR-u 1944 godine. Nista nema tajanstveno o toj brigadi , i nista skriveno, sto bi zahtevalo bombasticne izjave i stvaralo utisak neke zavere protiv srbije , ili govorilo u prilog saradnje ustasa i partizana (ili komunista kako ti volis da ih zoves, )

2.
MESIC, Marko, pukovnik (Bjelovar, 30. IX.1901. — Zagreb, 9. II. 1982.). Polazio kadetsku skolu u Pecuhu i Karlovcu, Visu vojnu realku u Mariboru, te Vojnu akademiju u
Beogradu. Djelatni je casnik vojske Kraljevine Jugoslavije: potporucnik postao
1922. Slom Jugoslavije i proglasenje NDH zateklo ga na bojistu na bugarsko-srpskoj
granici, odakle se probio u domovinu. U srpnju 1941. odreden je za zapovjednika
Topničkog odjela Hrvatske legije 869. ojačane hrvatske pješačke pukovnije u činu
potpukovnika. Nakon kraće pripreme u Njemačkoj, zajedno je s hrvatskim legionarima na pohodu preko Rumunjske, Besarabije i Ukrajine na istočno bojište, kamo stiže
u rujnu 1941. Sredinom studenog 1941.njegov Topnički odjel imao je vatreno krštenje. Mesić je otad vodio svoje topnike preko Harkova, rijeke Samare i drugih bojišta do
Staljingrada. Sredinom siječnja 1943. preuzeo je zapovjedništvo čitave Hrvatske legije
u Staljingradu. S malobrojnim preostalim hrvatskim legionarima borio se do zadnjih
trenutaka staljingradske bitke. Zarobljen je 2. II. 1943. i zajedno s preživjelim hrvatskim vojnicima propješačio u zarobljeničkoj koloni do Moskve. Zatočen jc u logor, gdje
su već bili njemački zatočenici. Kako bi sačuvao živote svojih vojnika pristao je, kao
i zarobljeni Nijemci, da im na odore stave ruske oznake kako bi ih fotografirali u
promidžbene svrhe. Krajem 1943. postavljen je i za zapovjednika 1. brigade NOVJ u
SSSR-u. Brigadu Rusi transportiraju u kolovozu 1944. u Srbiju te je upućena u
završne borbe protiv Nijemaca. U međuvremenu je u domovini sredinom 1943. unapri-
jeđen u čin pukovnika i dobio pravo na naslov viteza, ali je krajem travnja 1944.
odlukom MINORS-a brisan iz popisa hrvatskih časnika i lišen pukovničkog čina. Kao
časnik JNA umirovljen je 1948. Često bio šikaniran i sumnjičen; uhićen je 1950. Po
jednoj verziji, pri pokušaju bijega vlak mu je odsjekao obje noge, a po drugoj, gurnut je
pod vlak. Kao teški invalid živio je u Zagrebu
. (M. P.)

ovo je njegova biografija iz knjige "Tko je tko u NDH"
njegovu biografiju mozes naci i na internetu. On nije ustasa nego domobran, i jedinica u kojoj je sluzio kao artiljerijski oficir, je bila domobranska 369 hrvatska ojacana pukovnija (ciji pripadnici su mogli da budu samo hrvati, ukrajinci, i beli rusi, a trecina su bili bosanski muslimani). tako da tvoja tvrdnja otpada da je to neki primer saradnje

3.
jugoslovenska brigada u SSSR-u

Formirana 01.06.1944. godine u okolini Kolomne (SSSR) od Jugoslovenskog samostalnog odreda obrazovanog u istom mestu 23.01.1944. godine. Brigadu (i odred koji je u periodu januar – maj ’44. godine dopunjavan novim pripadnicima) su sačinjavali Jugosloveni koji su kao pripadnici domobranske Hrvatske legije, madžarskih, rumunskih i nemačkih jedinica zarobljeni na Istočnom frontu, zatim grupa Srba iz Bačke deportirana u SSSR od strane Nemaca u radne bataljone; jugoslovenski ekonomski emigranti iz Irana oko 150, kao i izvestan broj predratnih političkih emigranata koji su živeli u SSSR. Pri formiranju brigada je imala 2 bataljona sa oko 1,500 ljudi.

Prema pukovniku Vojmiru Kljakoviću iz Vojnoistorijskog instituta u Beogradu nacionalni sastav brigade na dan 16. Aprila bio je:

* 775 hrvata
* 440 slovenaca
* 293 srba
* 14 židova
* 10 slovaka
* 5 Rusa
* 3 Rusina
* 2 Mađara
* 1 Crnogorac

* ukupno 1543 boraca.

Obuka i oprema brigade su izvođeni u potpunosti prema sovjetskim pravilima. Staviše, za tadašnje sovjetske prilike, vrlo temeljito i u produženom trajanju. Rusi su prvo hteli da brigadu angažuju na Istočnom frontu i da je potroše uz malo propagandnog efekta. Ipak je pobedila varijanta njenog angažovanja u Jugoslaviji. Čudno, ali se sa propagandom nije ni u Jugoslaviji preterivalo.

Posle obuke brigada je 29. jula 1944. godine napustila Kolomnu i preko Ukrajine i Rumunije stigla od 6 do 10. oktobra u oslobođene oblasti istočne Srbije gde je ušla u sastav 23. divizije 14. korpusa NOVJ.

Krajem oktobra je prebačena u rejon Čačka gde je od 30. oktobra do 2. novembra 1944. godine vodila borbe sa nemačkim snagama i pretrpela znatne gubitke.

30 oktobra - na odseku s. Prijevor - s. Ljubic (kod Cacka) počeo četverodnevni napad 1. jugoslovenske brigade i delova 14. srpske udarne brigade 23. udarne divizije NOVJ i 93. pešadijske divizije Crvene armije u cilju uništenja nemačke grupacije na levoj obali r. Zapadne Morave. Iako su jedince NOVJ i Crvene Armije ovladale delom neprijateljskih položaj, napad nije uspeo zbog vrlo snažno otpora nemačkih snaga. U tim borbama je 1. jugoslovenska brigada imala 135 mrtvih, 324 ranjena i 88 nestalih boraca.

Kraće vreme (10. - 17. novembra) je bila pod neposrednom komandom Vrhovnog štaba jer posle gubitaka kod Čačka (oko 150 ljudi) htelo se brigadu sačuvati da je se pokaže u Hrvatskoj. Onda se od toga diglo ruke i ona je angažovana dalje budući da je ipak predstavljala borbenu snagu i pod komandom iskusnih profesionalnih oficira koje niko nije pitao odakle im borbeno iskustvo. Nalazi se u sastavu 1. proleterskog korpusa.

Od 12.12.1944. godine je u sastavu 5. divizije.

tvoj "dokument" je od 13.12.1944...znaci OZNA (barem po tebi) otkriva Mesica , sta je on , kada je u sastavu 5 divizije

Od 22.12.1944. godine do sredine marta brigada je angažovana na Sremskom frontu i učestvuje u borbama kod sela Miklusevaca, Sida, Berkasov i Bapske. Prebačena u istočnu Bosnu gde učestvuje u borbama za oslobođenje Brčkog posle čega učestvuje u gonjenju ka Brodu i značajnije se angažujući kod sela Beravaca i Jezevika.

10 april, Prva jugoslovenska brigada 5 udarne divizije JA otpočela forsiranje r. Save kod Brčkog. Sutradan je u rejonu s. Drenovaca uhvatila vezu s delovima 11. udarne divizije JA.

Krajem aprila '45. godine brigada je prebačena u područje reke Ilove gde je učestvovala u slamanju neprijateljske odbrane kod sela Klokocevaca, Hercegovca, Velike i Mla Trnovitice. Komandni sastav su 90% činili bivši domobranski oficiri. Politički komesar brigade je bio Srbin Dimitrije Georgijević, komunista koji je živeo u SSSR do formiranja brigade i učestvovao u Španskom građanskom ratu. Brigada je odlikovana Ordenom zasluge za narod.

citirano iz
http://www.vojska.net/srp/drugi-svetski-rat/jugoslavija/brigada/jugoslovenska/

Poslednja izmena:
ko kaze da tvrdnja otpada, ti? :mrgreen:

taman posla...ona cvrsto stoji i kada je u pitanju sam Mesic i kada je u pitanju saradnja. Mesic je samo jedan od primera, nabrojani su i drugi najpoznatiji primeri prelaska ustasa u partizane uz srdacnu dobrodoslicu. Uostalom videli smo da je o tome naveliko izvestavao i Bi Bi Si, kao i sto imamo svedocenja pripadnika saveznickih misija...o tome da je toga bio svestan sam Draza da ne govorim...

Dokument je tu, ne vidim u cemu je problem.

mesic.jpg

Ako imas neki konkretan protiv argument, dokument koji dokazuje suprotno, izvoli postavi ga, ako ne, ne razumem tvoje napore...prilicno uzaludno i besmisleno...

Takodje, zelis nesto da opovrgnes, a onda i sam iznosis u prilog tome...Gde su svi ti Hrvati pre 44? pa u ustasama i domobranima...a, onda po starom hrvatskom receptu kada je postajalo izvesno koja ce strana pobediti, prebeg na tu stranu, naravno partizansku kao jedinu realnu opciju za ustase, gde su oberucke docekani...vrlo prosto...

ps

ne kaze se maDZarski nego maDJarski....to mesanje dž, đ, ć, č izgleda deluje komplikovanije nego sto sam mislio...al malo skole nije na odmet :)

Poslednja izmena:

Back