Saradnja četnika sa ustašama

Kao stanovnik podneblja koji ne pamti po dobru kako ustase, tako i cetnike, mogu reci da se jednako osipam na jedne i druge. Dok o Jasenovcu mnogi drobe, treba imati na umu da su upravo ljudi iz ovih krajeva isti najvise napunili. Kako mnogi drugi odavde, tako i ja imam potomka (pradjed) koji je ostavio kosti u Jasenovcu.

Cetnici odavde iako nisu punili Jasenovac, nisu nesto mnogo ni imali protiv, a pakt o ne napadanju NDH i u neku ruku amnivoanje ustaskih zlocina za sacicu oruzja o istim govori ko su oni bili ovdje za moj narod.

Partizani, i njihova borba je jedini vid pravog narodnog otpora okupatorskim snagama, a Krajina je vise nego dovoljno platila cijenu njihove pobjede.

Smrt fasizmu, sloboda narodu ! :D

Ни твоји партизани нису имали ништа против Јасеновца, у близини Јасеновца их је било више него четника а никада га нису напали...

Titovci, kako ih nazivas, su vecinom Srbi ... i sta, teorija je, da su oni htjeli da istrebe Srbe ? :D

To je bila hrvatska vojska sastavljena uglavnom od nepismenih srpskih seljaka iz Krajine i BiH. Nekih 45 godina kasnije deca i unuci tih istih nepismenih Srba borili su se za ciljeve sasvim suprotne od onih za kojih su se borili njihovi očevi i dede.

774px-sfrj.svg.png

Srbi se za ovo sigurno ne bi borili.

Poslednja izmena:
Ни твоји партизани нису имали ништа против Јасеновца, у близини Јасеновца их је било више него четника а никада га нису напали...

To je bila hrvatska vojska sastavljena uglavnom od nepismenih srpskih seljaka iz Krajine i BiH. Nekih 45 godina kasnije deca i unuci tih istih nepismenih Srba borili su se za ciljeve sasvim suprotne od onih za kojih su se borili njihovi očevi i dede.

774px-sfrj.svg.png

Srbi se za ovo sigurno ne bi borili.

Jbg, ja koliko znam Jugoslavija je bila i prije 2 svjetskog ... samo manja. Neko se borio za nju, a neko protiv

... a po tebi su Hrvati bili stub jugoslovenstva :D

Tvoja logika namece pitanje, ko je onda stradao mahom u Jasenovcu, Srbi ili Titoisti ?

Jbg, ja koliko znam Jugoslavija je bila i prije 2 svjetskog ... samo manja. Neko se borio za nju, a neko protiv

... a po tebi su Hrvati bili stub jugoslovenstva :D

Tvoja logika namece pitanje, ko je onda stradao mahom u Jasenovcu, Srbi ili Titoisti ?
Nisi razumeo.Poenta kačenja mape je "unutrašnja" podela Jugoslavije a ne Jugoslavija.Srbi nisu bili protiv Jugoslavije ali ni jedan nacionalno svestan Srbin ne bi se borio za takvu podelu teritorije Jugoslavije kakva je prikazana na mapi.
.Jasenovac jeste mesto tj, koncentracioni logor gde su Hrvati i muslimani ubili najviše Srba,Jevreja i drugih ali nisu Hrvati i muslimani ubijali samo u Jasenovcu.Ubijali su gde su stigli,gde god je bilo Srba.

Kao stanovnik podneblja koji ne pamti po dobru kako ustase, tako i cetnike, mogu reci da se jednako osipam na jedne i druge. Dok o Jasenovcu mnogi drobe, treba imati na umu da su upravo ljudi iz ovih krajeva isti najvise napunili. Kako mnogi drugi odavde, tako i ja imam potomka (pradjed) koji je ostavio kosti u Jasenovcu.

Cetnici odavde iako nisu punili Jasenovac, nisu nesto mnogo ni imali protiv, a pakt o ne napadanju NDH i u neku ruku amnivoanje ustaskih zlocina za sacicu oruzja o istim govori ko su oni bili ovdje za moj narod.

Partizani, i njihova borba je jedini vid pravog narodnog otpora okupatorskim snagama, a Krajina je vise nego dovoljno platila cijenu njihove pobjede.

Smrt fasizmu, sloboda narodu ! :D

Четници отуд су итекако пунили Јасеновац, јер их је много страдало управо тамо, имаш читаву бригаду са козарачког подручја основану 1943 под командом Васе Мијатовића и у саставу Босанско-Крајишког корпуса, чији је командант ustasha Урош Дреновић :think: , јел тако .Бројала је 1100 људи и сатрли су ју partizani и ustaše зеједно, а заробљеници су завршили у Јасеновцу, тако пролазе ускоро и Четници Омарске а прије тога једна мања јединица са Баније, потез Костајница Суња, сви су завршили у Јасеновцу након комбинованог напада "светаца и слободара" партизана и њима "вазда супротстављених" усташа. И сад смо ја и ти као данас паметни а Козарчани из 1943 будале? Што би они из партизана ишли четницима и што би их хрвати тако темељно истребили?
Јасно је, зато што су Срби који су почели Српски размишљати.
Има историје и ван www.znaci.net .
Могло би се сазнати ко је партизанима давао оружје? А споразум о коме пишеш није имао за циљ чувања леђа усташама већ чувања глава сопственом народу јер је било јасно да се спремају ударити неђе по Крајини, међутим муслиманско-хрватском вођству није падало на памет тако нешто кад је у питању било спасавање Срба на Козари, али су се зато са својима врло лако договарали о сатирању наше сиротиње кад год и ђе год су имали прилику.
Не треба мрзити своје били они четници или партизани, треба трагати за истином и имати прије свега на уму да су нам хрвати највећи, исконски и вјечни крвник и непријатељ.

Четници отуд су итекако пунили Јасеновац, јер их је много страдало управо тамо, имаш читаву бригаду са козарачког подручја основану 1943 под командом Васе Мијатовића и у саставу Босанско-Крајишког корпуса, чији је командант ustasha Урош Дреновић :think: , јел тако .Бројала је 1100 људи и сатрли су ју partizani и ustaše зеједно, а заробљеници су завршили у Јасеновцу, тако пролазе ускоро и Четници Омарске а прије тога једна мања јединица са Баније, потез Костајница Суња, сви су завршили у Јасеновцу након комбинованог напада "светаца и слободара" партизана и њима "вазда супротстављених" усташа. И сад смо ја и ти као данас паметни а Козарчани из 1943 будале? Што би они из партизана ишли четницима и што би их хрвати тако темељно истребили?
Могло би се сазнати ко је партизанима давао оружје? А споразум о коме пишеш није имао за циљ чувања леђа усташама већ чувања глава сопственом народу јер је било јасно да се спремају ударити неђе по Крајини, међутим муслиманско-хрватском вођству није падало на памет тако нешто кад је у питању било спасавање Срба на Козари, али су се зато са својима врло лако договарали о сатирању наше сиротиње кад год и ђе год су имали прилику.
Не треба мрзити своје били они четници или партизани, треба трагати за истином и имати прије свега на уму да су нам хрвати највећи, исконски и вјечни крвник и непријатељ.

Vala prvi put cujem za tu fantastiku :D

I sta 43 bilo tako, da bi nakon dvije godine taj isti narod koji je sisao sa Kozare na koju je pobjegao da bi sacuvao glavu, a medju njima i moji, krenuo proganjati svoje zastitnike svrstavsi se na stranu svojih progonitelja ?

Imam babu 24 godiste zena, ziva, imala 18 kad je bila na Kozari ... i sta, njen animozitet prema cetnicima i ustasama je cisto onako, produkt ludosti koji je zahvatio taj narod sa Kozare u te dvije godine .... da bi prezivjeli jeli svi gljive ludare izgleda :D

- - - - - - - - - -

Nisi razumeo.Poenta kačenja mape je "unutrašnja" podela Jugoslavije a ne Jugoslavija.Srbi nisu bili protiv Jugoslavije ali ni jedan nacionalno svestan Srbin ne bi se borio za takvu podelu teritorije Jugoslavije kakva je prikazana na mapi.
.Jasenovac jeste mesto tj, koncentracioni logor gde su Hrvati i muslimani ubili najviše Srba,Jevreja i drugih ali nisu Hrvati i muslimani ubijali samo u Jasenovcu.Ubijali su gde su stigli,gde god je bilo Srba.

Cetnici bili Jugoslovenska armija, i borili se za Jugoslaviju ? :D

Poslednja izmena:
Vala prvi put cujem za tu fantastiku I sta 43 bilo tako, da bi nakon dvije godine taj isti narod koji je sisao sa Kozare na koju je pobjegao da bi sacuvao glavu, a medju njima i moji, krenuo proganjati svoje zastitnike svrstavsi se na stranu svojih progonitelja ?
Imam babu 24 godiste zena, ziva, imala 18 kad je bila na Kozari ... i sta, njen animozitet prema cetnicima i ustasama je cisto onako, produkt ludosti koji je zahvatio taj narod sa Kozare u te dvije godine .... da bi prezivjeli jeli svi gljive ludare izgleda Cetnici bili Jugoslovenska armija, i borili se za Jugoslaviju ? :D

Можда је теби као симпатизеру тзв. НОБ-а страдање Срба фантастично, мени није.Како ти воља, ако хоћеш провјери, није тајна а није ни измишљотина. Није након двије године јер су људи страдали 1943. а нису Четници са Мањаче, Сане и Мотајице нападали Козару већ је било обрнуто, Партизани су нападали са Козаре Четнике у тим крајевима. О томе како су бранили Партизани народ на Козари свједочи и њихов бјег из "обруча" и то право преко Љубије ђе врви од хрвата, а народ остаде и даље знаш и сам. Баби част и поштовања, али не вјерујем да ти је причала да су их по Кнешпољу јурили Срби са Ситнице и из Тријебова, већ "komšije" из Љубије, Козарца и Лајпцига. Одакле том народу анимозитет према Четницима ја не знам, према оном што знам за вријеме рата за то није било разлога, а посље су и неки Четнички потомци "научени" да мрзе сами себе . Козарчани су се и крајем рата доказали, убили су Четнике из Херцеговине који су се покушали повући у Козару управо након страдања од усташа на Лијевчу, и тако су хрвати опет дошли на своје. Јер за њих је мртав Србин, једини ваљан Србин, а хтио ти то себи признати или не и Четници су Срби. А ти и даље очито мрзиш своје.
И да истина је Д.Михаиловић се (на жалост) залагао за Југославију, без фолирања, доста теоретичара и политичара са Четничке стране је било за то и било им је сасвим нормално да рачунају и на хрвате, опет у будућности, то доста аутора мисли и дан данас (нпр, М.Самарџић), а теби је изгледа проблем ако се неко борио за Српску слободу, опстанак и територијама ђе га је мајка родила.
Памет у главу и поздрави ми Крајину! :cool:

Можда је теби као симпатизеру тзв. НОБ-а страдање Срба фантастично, мени није.Како ти воља, ако хоћеш провјери, није тајна а није ни измишљотина. Није након двије године јер су људи страдали 1943. а нису Четници са Мањаче, Сане и Мотајице нападали Козару већ је било обрнуто, Партизани су нападали са Козаре Четнике у тим крајевима. О томе како су бранили Партизани народ на Козари свједочи и њихов бјег из "обруча" и то право преко Љубије ђе врви од хрвата, а народ остаде и даље знаш и сам. Баби част и поштовања, али не вјерујем да ти је причала да су их по Кнешпољу јурили Срби са Ситнице и из Тријебова, већ "komšije" из Љубије, Козарца и Лајпцига. Одакле том народу анимозитет према Четницима ја не знам, према оном што знам за вријеме рата за то није било разлога, а посље су и неки Четнички потомци "научени" да мрзе сами себе . Козарчани су се и крајем рата доказали, убили су Четнике из Херцеговине који су се покушали повући у Козару управо након страдања од усташа на Лијевчу, и тако су хрвати опет дошли на своје. Јер за њих је мртав Србин, једини ваљан Србин, а хтио ти то себи признати или не и Четници су Срби. А ти и даље очито мрзиш своје.
И да истина је Д.Михаиловић се (на жалост) залагао за Југославију, без фолирања, доста теоретичара и политичара са Четничке стране је било за то и било им је сасвим нормално да рачунају и на хрвате, опет у будућности, то доста аутора мисли и дан данас (нпр, М.Самарџић), а теби је изгледа проблем ако се неко борио за Српску слободу, опстанак и територијама ђе га је мајка родила.
Памет у главу и поздрави ми Крајину! :cool:

Zamjena teza, klasicno .... po vama ispada da Srbi nisu bili partizani, ili da su u najmanju ruku izdajnici svog naroda, i jos onda nebuloze da su cetnici bili jos veci jugosloveni od partizana

Sto se tice suradnje, ima jos slika gdje su ustase i cetnici zajedno ...

Ne, vjerodostojnija je ... ostar um i u tim godinama ima

I svakako da je milina slusati nekog kad ti prica o Kozari u tim vremenima iz tako neke licne perspektive ... cujes svasta, od snalazenja za hranu pa nadalje. Stice se utisak da su ljudi bili tad mnogo cvrsci i zahvalniji od ovih danas :D

Teško da ti kao neko ko ne poseduje oštar um može da proceni da li neko drugi ima oštar um.Uočljivo je da ti ne poseduješ ni elementarno znanje o Drugom svetskom ratu i da ti je jedini motiv za pisanje na ovoj temi kao i na istoriji uopšte,političko-ideološka ostrašćenost.Nije forum za tebe a ni za babu.

Zamjena teza, klasicno .... po vama ispada da Srbi nisu bili partizani, ili da su u najmanju ruku izdajnici svog naroda, i jos onda nebuloze da su cetnici bili jos veci jugosloveni od partizana

Није замјена теза али с обзиром да пишеш латиницу и користиш ријеч сурадња, озбиљно сумњам да си хрвоје, ако је тако искрено ти желим све најгоре.

А ако ниси, ја нисам написао да Срба није било у партизанима, зато што то није истина, ја мислим да Срби нису могли да остваре свој национални интерес са побједом партизана, исто би им се десило и са побједом војске под командом Д.Михаиловића.Не мјењам тезе и нема потребе да се пресераваш него желим да пишемо истину, а истина је то да су на Лијевчу масовно покопани Четници, убијени од партизана и усташа, на Тичеву су у јаму бачени Четници а не партизани, у Врбљанима су уз поток убијени Четници и њихови рођаци . . . такве масовности убијања партизана од Четника по Крајини нема. Четници нападаше Петровац, који су им држали "савезници" усташе, и нису успијели јер их из правца Дрвара нападоше браћа партизани, а и усташе су се браниле као да је судњи дан, међутим ти би као Крајишник требао знати колико су и како лако партизани пута узимали тај исти Петровац, Кључ и Мркоњић, усташе се предају, оставе оружје а другови их пусте, међутим дешавало се и другачије, нпр више пута су партизани нападали Купрес, команданти су били хрвати а усташе су их дочекали спремни и сатрали их. Можда је случајно то што су командовали хрвати а гинули Срби и то Срби из јединица које су оптуживане да су из Четничких села и да имају рођаке међ њима и да не пуштају заробљене усташе већ их кољу. Није то било ништа ново јер је проба била раније у Лици, кад су исто тако партизани Срби под командом другова хрвата напали Госпић, усташе их дочекале, мноштво је изгинуло а за то вријеме по Српским селима одакле су ти партизани друге усташе су клале дјецу и жене. О југословенству ти нисам писао када су у питању обични борци без обзира у којој су војсци били, партизански борци су стално о томе током рата били бифловани, а што се Дражине врховне команде тиче он је слао изасланике и удаљеним једницма па и Дреновићу једном приликом. Ти изасланици официри нису имали задатак да логистички помогну војсци него да се постарају да ли је трансформација јединица урађена по наредби прије свега у вези назива Југословенска Војска у Отаџбини као и да не носе Српске већ Југо тробојке, Михаиловић је пред крај рата некаквог хрвата, официра који се презива Парац, чини ми се именовао командантом хрватске армије у саставу ЈВуО!, иако је тај под својом командом имао можда ојачани вод кад је у питању број људи, то су ваљда били некакви домобрани, к.рци па.ци, та жгадија је касније и од савезника призната као дио Југословенске војске и били су у логору Еболи. То је Михаиловић и Југословенство. *******
Читај,не вјеруј, него читај, учи, читање је супер

Poslednja izmena:
Teško da ti kao neko ko ne poseduje oštar um može da proceni da li neko drugi ima oštar um.Uočljivo je da ti ne poseduješ ni elementarno znanje o Drugom svetskom ratu i da ti je jedini motiv za pisanje na ovoj temi kao i na istoriji uopšte,političko-ideološka ostrašćenost.Nije forum za tebe a ni za babu.

hahahahah

... nego, procjena je opste prihvacena i kao takva je poznata cinjenica ... kuriozitet i ponos u siroj familiji je baba.

Da, nisam ucio tu istoriju o ustasko-partizanskoj alijansi, ni tu da su partizani hrvatska vojska prije svega, a cetnici esencija jugoslovenstva ... jbg to znanje me nekako zaobislo :D

Није замјена тема али с обзиром да пишеш латиницу и користиш ријеч сурадња, озбиљно сумњам да си хрвоје, ако је тако искрено ти желим све најгоре.
А ако ниси, ја нисам написао да Срба није било у партизанима, зато што то није истина, ја мислим даСрби нису могли да остваре свој национални интерес са побједом партизана, исто би им се десило и са побједом војске под командом Д.Михаиловића. О југословенству ти нисам писао када су у питању обични борци без обзира у којој су војсци били, партизански борци су стално о томе током рата били бифловани, а што се Дражине врховне команде тиче он је слао изасланике и удаљеним једницма па и Дреновићу једном приликом. Ти изасланици официри нису имали задатак да логистички помогну војсци него да се постарају да ли је трансформација јединица урађена по наредби прије свега у вези назива Југословенска Војска у Отаџбини, Михаиловић је пред крај рата некаквог хрвата, официра који се презива Парац, чини ми сеименовао командантом хрватске армије у саставу ЈВуО, иако је тај под својом командом имао можда ојачани вод кад је у питању број људи, то су ваљда били некакви домобрани, к.рци па.ци, та жгадија је касније и од савезника призната као дио Југословенске војске и били су у логору Еболи. То је Михаиловић и Југословенство. *******

Pricam srpsko-hrvatski, ipak to mi je maternji, a i od Zg sam nekih 100 km, tako da nista cudno.

Nakon zavrsetka rata nacionalni interes svih naroda je ispunjen .... svi su zivjeli u super-drzavi koja je imala jedan od najjacih ekonomskih procvata ikad zabiljezeni.

Jesu li sad nacionalni interesi ispunjeni ? :D

hahahahah

... nego, procjena je opste prihvacena i kao takva je poznata cinjenica ... kuriozitet i ponos u siroj familiji je baba.

Da, nisam ucio tu istoriju o ustasko-partizanskoj alijansi, ni tu da su partizani hrvatska vojska prije svega, a cetnici esencija jugoslovenstva ... jbg to znanje me nekako zaobislo :D
Partizani jesu bili hrvatska tačnije velikohrvatska vojska po ciljevima jer im je komandant bio velikohrvat a etnički sastav nije mnogo bitan.

Pricam srpsko-hrvatski, ipak to mi je maternji, a i od Zg sam nekih 100 km, tako da nista cudno.
Nakon zavrsetka rata nacionalni interes svih naroda je ispunjen .... svi su zivjeli u super-drzavi koja je imala jedan od najjacih ekonomskih procvata ikad zabiljezeni.

Дај не филозофирај.Зашто не пишеш нашу ћирилицу ако си Србин, без обзира ако су ти преци били партизани, какве то везе има. Онима на Мањачи је посље дср баш испуњен национални интерес, расељени су и по њиховој земљи је направљен војни полигон, ђе му није мјесто, горе на висоравни, али не мари, ђе су биле овце и дјетелина дошла војска и бојни отрови. О рају који су твоји козарчани живили након дср ја не би, полазим од себе и задњег рата, џаба новци кад немаш својих. Није све у стомаку и гу.ици, а и нису сви у тој земљи живили сјајно.

Poslednja izmena:
Дај не филозофирај. Онима на Мањачи је посље дср баш испуњен национални интерес, расељени су и по њиховој земљи је направљен војни полигон, ђе му није мјесто, горе на висоравни, али не мари, ђе су биле овце и дјетелина дошла војска и бојни отрови. О рају који су твоји козарчани живили након дср ја не би, полазим од себе и задњег рата, џаба новци кад немаш својих. Није све у стомаку и гу.ици, а и нису сви у тој земљи живили сјајно.

Da su bili partizani ima li bi i dalje djetelinu, ovako su se fatali Australije, gdje su vukove i medvjede zamjenili sa kengurima ... sto se na kraju ispostavilo kao pun pogodak :D

Da su bili partizani ima li bi i dalje djetelinu, ovako su se fatali Australije, gdje su vukove i medvjede zamjenili sa kengurima ... sto se na kraju ispostavilo kao pun pogodak :D

Кенгура и емиграције уопште се није докопало више од 15 њих, и то не са Мањаче него са читавог подручја Босанско-Крајишког корпуса, дакле Гламоч, Јањ, Врбљани, Бараћи, Граци, Шипово, Пљева, Мркоњић, Чађавица, Мањача, Крупа-Врбас, Сана . . .а водили су посљедњу велику битку у ДСР на простору Југославије, у Јулу 1945, дакле остали су сами и задњи слободни. Зато их је од преко 1.700 преживило не више од 150. А да су били партизани завршили би и њихови у Јасеновцу

Poslednja izmena:
Кенгура и емиграције уопште се није докопало више од 15 њих, и то не са Мањаче него са читавог подручја Босанско-Крајишког корпуса, дакле Гламоч, Јањ, Врбљани, Граци, Шипово, Пљева, Мркоњић, Чађавица, Мањача, Крупа-Врбас, Сана . . .а водили су посљедњу велику битку у ДСР на простору Југославије, у Јулу 1945, дакле остали су сами и задњи слободни. Зато их је од преко 1.700 преживило не више од 150. А да су били партизани завршили би и њихови у Јасеновцу

A da su bili partizani mozda Jasenovca ne bi ni bilo ...

A da su bili partizani mozda Jasenovca ne bi ni bilo ...

Упркос томе што су их водили хрвати, Јасеновац као логор смрти су ипак направиле усташе, док су га партизани толерисали до самог краја рата, при том су у два наврата нападали мотајичке четнике приликом покрета преко Врбаса и Саве. Е сад ти вјероватно мислиш да нису сви хрвати усташе, међутим све усташе су ипак хрвати.

Није замена теза, лепо ти је рекао човек да се не просераваш. Јасно ти је навео примере четника који су потучени и затим одведени и побијени у Јасеновац, захваљујући заједничким акцијама комуниста и усташа. Лијевча поље је типичан пример, а има још тих примера. Ево још један пример, о коме говоре немачка документа. Реч је о заједничкој акцији усташа и комуниста против Дангићевих четника:

Dr Ivan Avakumovic, Mihailovic prema nemackim dokumentima, London 1969.

str. 44-46

U desetodnevnom izvestaju, koji je Bader podneo komandi Jugoistoka (20-III), on je skrenuo paznju da ''izmedju hrvatskih komunista, ustasa i iz Crne Gore, nastupajucih delova proleterske brigade izgleda da je postignut sporazum po kome se ove grupe ne bore jedne protiv drugih''. Jedanaest dana docnije, on je javio da se ''ustase, domaci partizani i na kraju nastupajuce bande iz Crne Gore bore ovde (u Istocnoj Bosni - I.A.) rame uz rame protiv borbenih srpskih snaga pod Dangicevom komandom.''

U aprilu 1942. polozaj cetnika u Istocnoj Bosni stalno se pogorsavao. Oni nisu mogli da se odrze u Drinjaci koju su ustase od njih uzeli 8. aprila. Zato je Bader mogao da javi (10-IV) da izgleda da je ''cetnicka grupa Dangic jako razbijena u borbama sa hrvatskom vojskom i ustasama u saradnji sa komunistima, tako da Dangic sada moze da postigne samo lokalne uspehe.''

Sesnaestog aprila izvestaj komande Srbije spominje da je u vise mahova javljeno da ''ustasi i partizani'' zajedno idu, ali da aktivnost ''Dangicevih formacija'' jos nije ''slomljena'', iako su cetnici prinudjeni da se povlace pred partizanima usled nestasice municije. Sutradan nemacki izvestaj je potvrdio vest da ''partizani i ustasi'' zajedno idu protiv Dangica. Dvadesetog aprila Bader je izvestio svog sefa u Solunu o uspesnom napredovanju ''hrvatskog potpukovnika Francetica'' protiv ''glavnine'' Dangicevih odreda i dodao: ''Stanje na srpsko-hrvatskoj granici i dalje nejasno i zategnuto jer se partizani ne bore protiv ustasa nego samo protiv Dangicevih pristalica. Po podnetim izvestajima treba da su se borili sa hrvatskim komunistima protiv Dangica''. Tridesetog aprila Bader je mogao da javi da su neuspesni napadi na Bratunac i Srebrenicu pokazali da ''ostaci'' Dangiceve ''grupe'' sada vise nisu u stanju da postignu ni lokalne uspehe**

Oznake za dokumenta

17 T-501-247-001030, 001067, 001120, 001155, 001157, 001163.

То ти још један пример заједничке комунистичко-усташке акције против четника. Иначе, након слома Дангићевих снага, о чему се говори у овом документу, извршен је стравичан покољ над српским народом у тим крајевима. То су чињенице. Ви, комунисти или неокомунисти или љубитељи НОБ-а, како год, треба да схватите да је време фалсификовања и сакривања истине прошло. Сада се чињенице све више откривају и ствари постају све јасније и јасније. И јасно се види ко је ко.

- - - - - - - - - -

Српско-хрватски не постоји, то је измишљен језик. ;)

- - - - - - - - - -

О Урошу Дреновићу и његовом односу према Србима можда најбоље сведочи чињеница да су људи са Мањаче љубоморно чували његове кости да их комунистички керови не пронађу. Сведочи то што на Мањачи комунисти нису могли ни струју да уведу а камоли нешто више. Сведочи то што су га, након пада комнунизма, сахранили са свим почастима.

Да је Урош Дреновић био таква ,,крвопија" и ,,усташки сарадник" не би српски народ у тим крајевима имао тако позитиван однос према њему.

Упркос томе што су их водили хрвати, Јасеновац као логор смрти су ипак направиле усташе, док су га партизани толерисали до самог краја рата, при том су у два наврата нападали мотајичке четнике приликом покрета преко Врбаса и Саве. Е сад ти вјероватно мислиш да нису сви хрвати усташе, међутим све усташе су ипак хрвати.

Slazem se u skoro svemu, osim u toj toleranciji ... ako je i postojala, bila je opravdana ... sto cetnici se nisu udruzili sa partizanima i isli oslobadjati Jasenovac, vec nisu ratovali sa ustasama, a kidisali samo na partizane

Poslednja izmena:
Slazem se u skoro svemu, osim u toj toleranciji ... ako je i postojala, bila je opravdana ... sto cetnici se nisu udruzili sa partizanima i isli oslobadjati Jasenovac, vec nisu ratovali sa ustasama, vec kidisali samo na partizane

То је историјска лаж. Четници су се итекако клали са усташама. И то много пре него што су комунисти и решили да дижу устанак, четници су смакли неке од главних усташких званичника чак. Али, лепо ти рече човек, узми читај историју, али не ону митологизовану, већ ону стварну, засновану на чињеницама.

А као што документи које сам ја поставио показују комунисти су ти који су ратовали највише против четника, који су избегавали рат са усташама а врло често и заједно са њима нападали четнике. Као што је то пример заједничке акције њихове против Дангићевих четника.

Back