Saradnja četnika sa ustašama

Plakat.gif

Poznate omladinske radne akcije

U prvim godinama posljeratnog perioda najviše radnih akcija je vezano za izgradnju pruga:

- Brčko - Banovići (1. V - 7. XI 1946.) u dužini od 90 km uz učešće 62.268 omladinaca.
- Šamac - Sarajevo (1. IV - 15. XI 1947.) u dužini od 242 km sa 217.234 omladinca.
- Doboj - Banja Luka (1. III - 20 XII 1951.) u dužini od 90 km sa više od 87.000 mladih.
- Nikšic - Titograd (1. I 1947. - 13. VII 1948.) sa 53 km gradi je 30.000 omladinaca,
- U Sloveniji se gradi pruga između Perserja i Borovnice u dužini od 11 km
- Na području Kosova gradi se pruga Goleš - Belačevac (12 km)
- Gradačac - Modriča (15 km)
- Sežana i Dutovlje (7 km)
- Kučevo - Brodice (16 km)
- Puračić - Doboj (42 km)

Uz ove pruge izgradjeno je i 5 pionirskih pruga: u Beogradu (6,6 km), u Zagrebu (7 km), Ljubljani (4 km), Sarajevu (7 km) i u Skoplju (5,5 km). U tom periodu omladina radi i na izgradnji velikih industrijskih objekata:

- Tvornica teških alatnih mašina u Železniku, (20. IV 1947. do početka 1948.) u radu učestvuje 15.566 brigadira,
- Tvornica hidrauličnih uređaja i parnih kotlova u Žitnjaku kod Zagreba,
- Tvornica za prehrambenu i kemijsku industriju u Žitnjaku,
- Tvornica za proizvodnju odlivaka iz tempera i sivog liva u Kamniku,
- Tvornica magnezijskih opeka kod Kraljeva,
- Hemijski kombinat u Vitkovićima kod Goražda (1950-1951),
- Tvornica lesonit ploča u Foči (1950.),
- Tvornica tekstila u Novom Pazaru (1951. - 1953.),
- Tvornica kablova u Svetozarevu (1952.),
- Tvornica šamota u Aranđelovcu i Mladenovcu,
- Tvornica u Valjevu,
- Željezara Zenica (1948 - 1953.),
- Valjaonica bakra u Sevojnu (1950 - 1952.),
- Željezara Nikšić, gdje radovi počinju 1951. godine

Mladi u periodu obnove naše zemlje rade i na izgradnji velikih hidrocentrala:

- Hidrocentrala Jablanica (1947 - 1954.),
- Hidrocentrala Mavrovo, učestvuje 37.000 brigadira (1948- 1952),
- Hidrocentrala Zvornik (1950 - 1955),
- Sistem hidrocentrala na Vlasini (1950 - 1955),
- Hidrocentrala Vinodol (1950 - 1954, a centrala je proradila 1955. godine)

Nije nama niko nista dao ... za razliku od danas (govorim o Bosni) gdje su pokradene milijarde od donacije, a ne zamo gdje smo sve suplji

Tzv katarze koji pojedini dozivljavaju imaju vise ulogu zaborava i pomracenje nego sto bi ono one trebalo predstavljati, osvjescenje i svjetlost

U to ime :D

Kako nemaju ? i si poceo o dolarima i njhovoj zasluzi za nas ekonomski procvat tad .... dok ustvari cijeli svijet je posmatrao u cudu kako jugosloveni rade i grade

Ткз. радне акције су биле класичан кулук. А економију тадашње Југославије изградили су амерички долари, то сам рекао и то је чињеница. Никакве везе радне акције са тим немају. Ради се да је ,,добар живот" у тадашњој Југославији био плаћен америчким парама и да због тога данас сносимо последице.

Преносим пост мог рођака са Фејса.

Велика је заблуда што се стално говори о ''рату Срба са Хрватима''. Срби никада нису ратовали са Хрватима. Срби су одувек ратовали са најјачима: Османлије, Аустроугарска, Трећи рајх, НАТО-пакт. Ми смо ЊИХОВА ЛИГА, испод које су Хрвати хиљадама миља далеко.
Шта значи аустроугарска објава рата Србији 1914, или иста објава 1941. од стране Трећег рајха? То је у суштини ПРИЗНАЊЕ да си им ПРОТИВНИК, да си ЊИХОВ РАНГ. Шта значи бомбардовање 1999? То је ПРИЗНАЊЕ најјачих западних сила да све друге балканске народе ( и не само њих ) сматрају за подгузне муве, а једино тебе за ПРОТИВНИКА. Њих су придобили са нешто кеша и пропаганде, а на тебе су морали да крену војном силом и техником. Наравно, то признање њих саме јако боли, и управо због тог признања које су морали да нам учине самим чином својих оружаних агресија, они нам никада неће опростити. Али су све западне агресије наша највећа слава пред Богом.
А што се Хрвата тиче, они никада ни са ким нису ратовали, они су одувек били само куртон који су најјачи навлачили на ђоку кад год су кретали у поход на Србе. И сва хрватска стратегија сводила се на то да препознају чији је ђока тренутно највећи, па да се на њега добровољно навуку. Зато немојмо говорити о ''рату са Хрватима'', јер кад год су се сукобљавали са Хрватима Срби су заправо ратовали са великим силама

Преносим пост мог рођака са Фејса.

Велика је заблуда што се стално говори о ''рату Срба са Хрватима''. Срби никада нису ратовали са Хрватима. Срби су одувек ратовали са најјачима: Османлије, Аустроугарска, Трећи рајх, НАТО-пакт. Ми смо ЊИХОВА ЛИГА, испод које су Хрвати хиљадама миља далеко.
Шта значи аустроугарска објава рата Србији 1914, или иста објава 1941. од стране Трећег рајха? То је у суштини ПРИЗНАЊЕ да си им ПРОТИВНИК, да си ЊИХОВ РАНГ. Шта значи бомбардовање 1999? То је ПРИЗНАЊЕ најјачих западних сила да све друге балканске народе ( и не само њих ) сматрају за подгузне муве, а једино тебе за ПРОТИВНИКА. Њих су придобили са нешто кеша и пропаганде, а на тебе су морали да крену војном силом и техником. Наравно, то признање њих саме јако боли, и управо због тог признања које су морали да нам учине самим чином својих оружаних агресија, они нам никада неће опростити. Али су све западне агресије наша највећа слава пред Богом.
А што се Хрвата тиче, они никада ни са ким нису ратовали, они су одувек били само куртон који су најјачи навлачили на ђоку кад год су кретали у поход на Србе. И сва хрватска стратегија сводила се на то да препознају чији је ђока тренутно највећи, па да се на њега добровољно навуку. Зато немојмо говорити о ''рату са Хрватима'', јер кад год су се сукобљавали са Хрватима Срби су заправо ратовали са великим силама

Ово у уџбенике одмах! Капа доле рођаку! "хрвати - куртон који су најјачи навлачили на ђоку кад год су кретали у поход на Србе...", ненадмашно, непроцењиво! ни Дучић, ни Мишић их овако добро нису описали :D :ok:

п.с. ал ће ово да се цитира :D

Poslednja izmena:
Ово у уџбенике одмах! Капа доле рођаку! "хрвати - куртон који су најјачи навлачили на ђоку кад год су кретали у поход на Србе...", ненадмашно, непроцењиво! ни Дучић, ни Мишић их овако добро нису описали :D :ok:

п.с. ал ће ово да се цитира :D
Па то је одавно познато да никада нису имали своје ја, нису изреке о "Бечким коњовоцима" и "кљусима са којима се Шваба креће по Босни" настале тек тако.
Дучић и Мишић су ипак непревазиђени, штета што нисмо имали такве политичаре друге би се песме певале данас.

Pitao bih lika koji je postavio temu , da li mu je kojim slucajem ziva baba ?Ako jeste neka proveri bakinu pricu.Moje ime je Mihajlo Mrcetic ,moj deda se zvao Mikajlo,razlika je u slovima h i k i to sto u narodnom govoru ljudi sa manjace ne postoji slovo h.Znaci srbi sa manjace nemaju slovo h u izgovoru .Inace sam rodjen u selu Marcete ispod velike grede ,jednog od vrhova manjace.Pricu uz sliku koju si postavio si ti izmislio ili tvoja baka patrizanka.Prvi sa leva pa greska u imenu.Koga briga da li ce se neko javiti da pokusa osporiti navode ,vazno je napisati ako prodje prodje.U lazi su kratke noge.

Само што се на слици виде Четници, а нема усташа, исто као и што си раније написао о наводном испоручивању Срба Њемцима од стране Четника и то у Крајини . . . опсена која се само симпатизерима "НОБ" причињава.

Pogledajte prilog 425385

Pjesmica za frendove. Ustaše i Četnici.

Ђе си комплексаш, није те дуго било z:mrgreen: где мислиш да ће да прође ова твоја интерпретација? z:D

па ваљда ви усташе најбоље знате кога сте највише мрзели и ко су вам били највећи непријатељи...чему сад ове будалаштине? па ви и данас хапсите само ако човек натакне шајкачу, не дај Боже кокарду z:mrgreen:

ал било је ту браће, вазда...топле хрватске браће z;)

ајде не брукај се више...шта би Колиндица рекла на ово "френдови" са четницима z:mrgreen:

а мислили сте да прикријете ово...јел у томе поента и овог твог поста...е ко вас не зна...

tJEk9kpTURBXy8yZDAyZWUyOTVkNGQzNWY5NmUwZWE5MGNmZTAxNWZlNy5qcGeRlALNBLAAwoGhMQI

FotoFlexer_Photo1.jpg

ја те само питам, јел стварно мислиш да ће ваше сплачине проћи овде???

- - - - - - - - - -

Slika i naslov ti sve govore. Slikas se sa ujkama i nazdravljas dok kolju okolo, sljam obican.

то би рецимо био добар опис партизана, пре свега хрватских....никако четника...сваки "сусрет" четника са усташама значио је спас за српски народ, сваки "сусрет" партизана са усташама значио је покољ српског народа...али о томе смо толико пута писали, постављали документа...српским изродима и хрватима је бесмислено доказивати било шта z;)

Браћа по матери z:lol:

Saradnja_partizana_drugo_dopunjeno.jpg

Poslednja izmena:
z:mrgreen:z:mrgreen:z:mrgreen:

VIDEO / ZBOG DRAŽE MIHAILOVIĆA Otkazan koncert Miroslava Ilića u Sarajevu! / "Alo" January 30, 2017

ZBOG DRAŽE MIHAILOVIĆA Otkazan koncert Miroslava Ilića u Sarajevu!

Dugo najavljivani koncert pevača Miroslava Ilića, koji je trebalo da bude održan 18. februara u sarajevskoj „Skenderiji”, definitivno je otkazan, potvrdio je organizator Faruk Drina.

Razlog otkazivanja koncerta je nedavni snimak koji se pojavio na internetu na kojem Ilić na turističkoj manifestaciji „Kupusijada” u rodnim Mrčajevcima u januaru 2015. godine peva pesmu „Morem plovi jedna mala barka”, koja veliča Dražu Mihailovića. Drina je objasnio da ne bi ni ulazio u ovaj projekat da je znao da je Ilić veličao četničkog vođu.

- Doneo sam odluku da otkažem koncert. Zatečen sam i ne mogu da verujem šta se desilo. Miroslava vrlo dobro poznajem i da mi je neko pre deset dana rekao da on peva četničke pesme ne bih mu verovao. Čak sam i nekoliko puta rekao ‘kamo sreće da su svi Srbijanci kao što je Miroslav Ilić’ i sad odjednom ovako nešto. Kada je u Banjaluci pevao za srpsku Novu godinu, iz restorana me je ispratio pesmom “Put putuje Latif-aga”. Kada smo dogovarali koncert, on je tražio Skenderiju i rekao mi je da ga lepe uspomene vežu za tu dvoranu. Nisam ni mogao pomisliti da se nešto ovako može desiti. Poznavajući strukturu njegove publike, bilo je predviđeno četiri ili pet VIP loža i jedan potpuno novi stejdž. Želeli smo da promovišemo Skenderiju jer je to mesto pomalo zaboravljeno, a sve je trebalo izgledati kao u Holivudu - rekao je Drina za "Klix.ba".

On je istakao da su mu prijatelji rekli za pomenuti video, a naglasio je da je čitava priča već odavno poprimila političku notu.

– Ovaj događaj je sada izašao iz domena kulture i muzike i već je ušao u političke vode. U ugovoru s Miroslav Ilićem, ali i sa svakim drugim pevačem sa kojim sarađujem, jasno stoji da on ne sme javno iskazivati svoje političke, religijske i slične stavove. Prema tom ugovoru mogu ga tužiti, ali neću, jer znam da nije takav. On bi otpevao svaku pesmu, bilo kome. Kada sam se čuo s njim rekao mi je: “Faruk, dođi i mesec dana živi u Mrčajevcima – i ti ćeš je otpevati - završava Drina.

Ilić je, pre odluke o otkazivanju koncerta, rekao da se ne plaši da peva u Sarajevu.

- Ne vidim potrebu da se otkazuje koncert, smatram da je to glupost. To šta je bilo pre bilo je, bitno je šta je ono danas. Mene uopšte ne interesuje to što se digla tolika buka oko koncerta. Ne želim da se uopšte mešam u to što pojedinci žele da otkažu koncert. Ne plašim se da odem tamo i da pevam, a na nadležnim organima je da, ako dođe do koncerta, maksimalno obezbede da sve prođe bez bilo kakvih problema - rekao je Miroslav za „Alo!”.

original-18%2019%20glavni%2001-ustanici.jpg

Устаници су били српска војска, четници. Они су за време Другог светског рата сачували све што је српско, на простору између Саве и Врбаса, од Козаре, па све горе до Шипова, Мркоњића, све је то сачувано и тај народ је преживео захваљујући четницима са Мањаче!

Ту је био и Урош Дреновић, војвода, горе је дигао устанак, а био је и мој ујак, Вукашин Марчетић. Мој ујак је био поручник у старој Југославији, па га заробе Италијани код Задра и он им некако утекне и ишао је тако преко села и стигао до Кадине воде, а отале у Соколово. Пре него што је тамо стиг'о, шћели су га ови наши домаћи партизани убити, али га она двојица што су била одређена за ликвидацију, неки Ђука и Мирко, нису шћела убити. Испалили су три метка, ко бајаги су га ликвидирали, а позвали су неке људе из Шљивно који су га пребацили у Соколово.

Ко су били команданти

Ко су све код нас на Мањачи били команданти и вође? Па били су Вукашин Марчетић, па га заменио Павле Мутић, а као командант батаљона био је Бранко Рољић, па био Драгомир Секулић, био Милутин Мајсторовић, Драго Вулин, Драган Макивић, све команданти батаљона.

У Добрњи је био Милутин Дивљак, у Шљивно и Радманићи био је Бранислав Маричић, а Дреновић је био командант-војвода. Последњи четници на Мањачи били су Рајко Врањеш, Раде Врањеш, био је Ђуле, као и још десетина четника.

Партизани су се појавили те, 1941. године у јуну месецу. Из Бањалуке су на Мањачу стигла седморица комуниста, Варослија, 3 муслимана, један Хрват и три Србина. Убаце се они у штаб на Мањачи, пошто су тада четници и партизани били заједно, а ту су и презимили у Поповој кући у Шљивно. За то време све су радили да преведу нашу војску на њихову страну. Ту им је долазио и Ђуро Пуцар Стари и још неке главешине.

Позову они Мићу Азарића да дође у штаб. Он оће да иде, али му Манојле Гатарић каже: "Немој Мићо ићи знаш ли ко је у штабу, куд идеш сам?" Пође и Манојле с њим и оду они у штаб. Кад су дошли, онда њима комунисти кажу да је једина тачка дневног реда по којој сви борци хитно треба да скину кокарде и ставе петокраке.

Мићо скочи и каже: "Ја сам отео оружје и наоружао мој народ, ја сам командант Мањаче и биће како ја кажем." Манојле гура Мићу ногом испод стола, јер се боји побиће их. Скочи тај Миле комуниста и каже: "Ја сам командант и има да скинеш кокарде и ставиш петокраке, јеси чуо?" Наравно да они њега нису послушали.

Сутрадан су они муслимани из штаба побегли, а остали су само они Срби из штаба, које су довели код Вукашина, а он им каже: "Исус Христос, бивша браћо, ено вам Козаре па идите тамо. Ми вама нећемо пуцати у потиљак, али више вамо не долазите ... "После су долазили да се свете, наравно на Србима.

Шта је било са тим нашијем вођама? Па нешто знам, а нешто и не знам. Вукашина Марчета су убиле усташе '44. године. Павле Мутић се није предао већ је заједно са Пером Добријевић отишао у свој родни крај и тамо се неко време крио у бункеру, али су их открили и убили.

Секула, Драгомир Секулић је погинуо у водичка врху, издао га неки из Хан Кола. Погинуо је и син Душана бисерчиће, не знам му име. Командант батаљона Шљиванаца и Добрњац, Бранко Рољић се предао. Добар човек који ни мрава није згазио, али су га комунисти тукли и претукли и од тога је умро. Драган Макивић је преживео и био на Добрњи лугар. Преживео је и Драго Вулин, командант батаљона у Раткову. Млађен Бобар се предао, а Мићо Азарић је убијен '43. или '44. године, не знам тачно, тако што су му партизани наместили и убили га у колони, метком у потиљак ...

Зашто су нас раселили? Па то ти је тамо, у том великом крају, све било српско. Од Саве па скроз горе до Мркоњића, Купреса, Гламоча, све су српска насеља, и та ти је комунистичка власт урадила тако да су расељавањем Мањаче извадили ту средину српског народа. Као кад узмеш погачу и извадиш средину и остане она шупља. То је урадио Џемал Биједић и његови ...

(В. Вулин, "Заточници слободе, са Змијања и око Змијања", одломак, 1990) ..

Фебруар 1942, Запад&#108.jpg

citat:

"Da bi četnički odredi ostali pod oružjem za sve gornje zadaće, a da bi se za njihovo uzdržavanje starovale hrvatske vlasti"

- - - - - - - - - -

NDH izdržavala četnike?

verovatno je bio isti uslov kaoi u bosni gde su četnici listom potpisivali izjave o lojalnosti ustaškoj vlasti........

Back