cekiceki
Zainteresovan član
- Poruka
- 219
zdravo svima, upravo sam uzeo muzjaka sar peja pa su me malo zastrasile ove price oko koznih oboljenja, dali mogu da se preduprede sa necim. Inace imam patuljaste pinceve vec 20 godina i oni su specificni po nekim stvarima ali mi treba par informacija o sar peju.
Ako je pas preterano naboran, postoji opasnost od infekcije ukoliko se higijena ne odrzava, potrebno je svakodnevno ciscenje koze i dlake na prevojima svake bore, narocito kad je toplo. Kod psa koji je po standardu, kod njega ne postoji ta vrsta opasnosti, oni nisu previse zbrckani. Inace postoji i genetska predispozicija za tu vrstu oboljenja. Ono sto ja mogu da savetujem ukoliko dodje do bolesti treba izbegavati lecenje hormonima, ili bas ako je neizbezna ta vrsta terapije, svesti je na sto krace vreme. Jer kao posledica cesto se javlja propadanje celog organizma kod dugotrajne hormonske terapije.

Na piletinu je Crisp alergičan,zato mora da jede ovakvu hranu kao što jede. Pošto se Crisp užasno uplaši kad vidi bočicu za čišćenje ušiju,uzmem parče vate-natopim sa rastvorom i polako mu iscedim u uho,kao čistim i polako cedim unutra i onda odmah mu kao masiram srednju školjku nekih 45 sec. i pustim ga da istrese glavu,ostatak pokupim parčetom vate što je ostalo pri samom vrhu uha i to je to. Moja preporuka ti je da koristiš najbolje preparate ze kucu ( šampon,za uši,preparat za čišćenje oko očiju ) jer su vrlo osetljivi. Svaki od tih preparata smo platili u proseku po 10-ak eura,ali evo skoro god. dana nam traju. Po meni Trixie je odličan za neke druge vrste koje nisu toliko osetljivi. Npr,imam još mešanca-babu jednu od 13 god. i za nju je Trixie odlican. Nadam se da sam pomogao
ushi,prljave usi... Nismo koristili Otex kapi ali ti mogu preporuciti Virbac-ove kapi za ushi. Mi to koristimo za Crisp-a i prezadovoljni smo... Procitaj par postova iznad,pisano je o tome