Saobraćajne nesreće!

neko je spomenuo naslon i pojas...evo jedne priche
pre 2godine u Krusevcu je dechko nastradao tako shto je pri brzini od 40km/h udario u 'kuglu' (kugla visoka nekih 25-30cm), pojas ga cimnuo nazad...naslona nije bilo i ode vrat, poginuo na licu mesta dok je jugo pretekao...niko nebi ni reko da je u tom jugu nastradao mladic. pa frajeri skidajte naslone za glavu kako bi vam enterijer bio vishe 'sportski'
Meni je sportskije kad imam kadicu, podupirače leđa, podupirače glave, pojas u 4 tačke...
Onaj nas bus sto se sudario sa turcima u bugarskoj,moja devojka je bila u autobusu,kaze stravican je bio sudar
Nemoj da se*eš da je puštaš u Bugarsku samu... :confused: :eek:

11930532.jpg

009jkt.jpg

010njx.jpg

021umg.jpg

027frn.jpg

039w.jpg

050b.jpg

051q.jpg

053c.jpg

Toliko je očigledno da najveće probleme na otvorenom putu prave šleperi, direktno, i naravno traktori, ali indirektno, zbog presporog kretanja. Šleperi su ogromni, predugački, za parkiranje i okretanje je potreban ogroman prostor, i prave ih sa sve jačim motorima, 500+ konja, pa kad su prazni mogu da jure preko 120... I kad udare u nešto tipa automobil, ili kombi, to nešto više ne postoji. A kad padne sneg i zaledi pa se izokreću, popreče ili slete sa puta onda haos...

Lepo treba zabraniti traktorima kretanje magistralnim putevima, šlepere i kamione sa prikolicom potpuno izbaciti iz saobraćaja, čemu oni uopšte služe? Šta je to što ne može da se preveze običnim kamionom od 5-6-7-8 tona nego mora šleper? I kamionima ograničiti brzinu na 60 km na sat!!!

Toliko je očigledno da najveće probleme na otvorenom putu prave šleperi, direktno, i naravno traktori, ali indirektno, zbog presporog kretanja. Šleperi su ogromni, predugački, za parkiranje i okretanje je potreban ogroman prostor, i prave ih sa sve jačim motorima, 500+ konja, pa kad su prazni mogu da jure preko 120... I kad udare u nešto tipa automobil, ili kombi, to nešto više ne postoji. A kad padne sneg i zaledi pa se izokreću, popreče ili slete sa puta onda haos...

Lepo treba zabraniti traktorima kretanje magistralnim putevima, šlepere i kamione sa prikolicom potpuno izbaciti iz saobraćaja, čemu oni uopšte služe? Šta je to što ne može da se preveze običnim kamionom od 5-6-7-8 tona nego mora šleper? I kamionima ograničiti brzinu na 60 km na sat!!!

Ovo sto si napisao je takva glupost da je to strasnoooo :mrgreen:
Traktori prave problema zato sto su ne osvetljeni pa zato ginu ljudi a sto se tice kamiona, koliko sam citao i gledao u zadnjih par dan kod nas, sve su automobile prelazili u drugu traku pa su se sudarali direkt sa kamionima , kao juce sto se zakucao jugo u kamio,3 ili 4 mrtvi kamionu nista ali vozac kamiona nije kriv, i nema veze da li kamion ima 320ks ili 520ks kada svi novi kamioni imaju blokadu na 85km/h neki 92km/h.
Sto se tice duzine, znaju vozaci gde da se okrenu ne brini za to ;)
Kada padne sneg ili se zaledi kamion ide bolje od auta (samo da je pun) i ne mislim da ides negde u plainine nego normalan put sa snegom i ledom.
Ma da ogranicenje 60km/h pa kao paja i jare u stara vremena :lol::lol:
Ovo me mrzi da ti objasnjavam sto se tice tonaze, ali ajde jedan mali primer, cisterna goriva BMB95 od ...26...32tone treba da se odveze za Kraljevo , po tebi bi trebali da posalju 3,4 kamiona po 8tona da bi odvezli gorivo do jedne benzinske stanice, znas koja bi to bila guzva :lol: ......itd.
Mlad si sigurno , razumeces kada odrastes malo.;)

Lepo treba zabraniti traktorima kretanje magistralnim putevima, šlepere i kamione sa prikolicom potpuno izbaciti iz saobraćaja, čemu oni uopšte služe? Šta je to što ne može da se preveze običnim kamionom od 5-6-7-8 tona nego mora šleper?

Велики камиони стварају "економије транспорта" које доприносе снижењу трошкова производње и продаје производа.

Niste shvatili sve baš kako treba..

Prvo traktori su previše spora vozila za otvoren put i moraju da se pretiču. Upravo ta preticanja su veoma često kobna. A da ne govorimo o blatu koje traktori iznose na put. Slažem se da je i neosvetljenost problem, ali ne glavni.

Što se tiče ograničenja brzine kod kamiona, bio je članak u novinama, merili su brzinu svim vozilima, pa i kamionima na auto putu Beograd-Niš. Svi su vozili brže od 100 km/h dok je tahograf u kamionu uredno pokazivao 75 km/h. O čemu se radi? Sve blokade su bile skinute. Samo da bi mogli da jurcaju koliko žele.

Po snegu i ledu kamion može da se kreće normalno ako ima zimske gume. Ali zato kamionu sa prikolicom ili šleperu ne pomaže ništa, skliznuće sa puta ili će jednostavno stati na nekoj uzbrdici i napraviće kolaps. Pa sto puta ste videli snimke raznih snežnih nevremena i UVEK neki šleperi stoje pored puta, često i prevrnuti... Kad te prikolica povuče u jarak...

A ti što znaju gde da se okrenu... pre nekoliko godina smo išli autobusom u BG ali ne autoputem već Ibarskom magistralom. ''Profesionalac'' za volanom šlepera je krenuo da se okreće i napravio zastoj, više od pola sata smo čekali da se raščisti haos, kolone su bile po kilometar u oba pravca...

Za običan kamion dovoljan je put širine ne veće od 10 metara da se okrene sa par manevrisanja, dok šleperu treba prazan parking od bar 25 - 30 metara...

Što se tiče te ekonomije transporta, ako postoji potreba da se odjednom prebaci 30 tona goriva i to 200 km, zašto ne koristiti voz? Vozom može i preko 100 tona goriva da se preveze odjednom. Pa od železničke stanice do pumpe običnim kamionom, a ne kao ovde što rade šleperom cisternom ulaze u ulicu široku jedva 8 metara da bi došli do pumpe. A kad skreće u raskrsnici penje se na trotoar prvo prednjim spoljašnjim točkovima pa onda unutrašnjim od prikolice...

Sigurno neće niko da pošalje ODJEDNOM četiri kamiona jedan iza drugog da idu i da prave gužvu...

Što se tiče te ekonomije transporta, ako postoji potreba da se odjednom prebaci 30 tona goriva i to 200 km, zašto ne koristiti voz? Vozom može i preko 100 tona goriva da se preveze odjednom. Pa od železničke stanice do pumpe običnim kamionom, a ne kao ovde što rade šleperom cisternom ulaze u ulicu široku jedva 8 metara da bi došli do pumpe. A kad skreće u raskrsnici penje se na trotoar prvo prednjim spoljašnjim točkovima pa onda unutrašnjim od prikolice...

А шта ако се рафинерија налази далеко од пруге, шта онда? Шта ако треба на једну пумпу на прометном правцу допремити 30 тона горива одједном?
Признај - лупио си, али стварно.:)

Jel?

Lako je tebi kad voziš destine tona čelika koje će da zgnječe sve što im se nađe na putu, šta da radimo mi sa bednim plehanim automobilčićima, ako nas samo potkači tvoje 30-metarsko i 30-tonsko vozilo i spljeska nas ili nas pošalje u njivu ili u provaliju?

Vi onda postupate po sledecem principu
1. Ne gurkate se ispred mene kad me preticete
2. Ne preticete me cisto da bi bas ispred mene stali na semafor i time mi skracujete
zaustavni put
3. Treba da znate da smo relativno spori pri ubrzavanju i kocenju
4. Ne mogu da se koriste samo mali kamioni od 5, 6, 7 ili 8 tona nosivosti jer danas ima
dosta tereta od npr 12 ili 13 metara duzine, a i za jednu platu, jednu putarinu i vreme
jednog istovara u neku firmu stigne 25 tona tereta, umesto 4 ili 5 malih kamiona pa ti
onda izracunaj sve te troskove
5. Razmisljanje ti je totalno iracionalno - ceo svet se trudi da smanji ukupnu tezinu praznog
kamiona da bi sto vise robe stalo u njega jer smo po svim evropskim konvencijama
ograniceni na 40 tona bruto, i kraj. Ceo svet gleda da sto vise tereta preveze u jednom
mahu dok si ti izgleda jedini pametan.

Nije mi jasan razlog zbog cega se ti osecas ugrozenim. Za traktore mi je ok, tu se
slazemo, ali ovo za slepere mi vec ne ide u glavu... Stvarno si lupio.
Gore se nesrece desavaju vozacima automobila, tj banalnije nego nama.

А шта ако се рафинерија налази далеко од пруге, шта онда? Шта ако треба на једну пумпу на прометном правцу допремити 30 тона горива одједном?
Признај - лупио си, али стварно.:)

Ako je pumpa na prometnom pravcu onda ok, ali ako je u centru grada šta onda? Ma ja njima ne mogu da zabranim da transportuju gorivo kako oni žele, mogu samo da im se sklanjam s puta išao pešice ili kolima, nebitno...

To da je ista putarina za običan kamion i 3 puta veći i teži šleper nisam znao i stvarno ne mogu da se složim da je to pametno. Isto kao kad bi za mali fićin kombi i ogroman mercedesov kombi od 3 tone nosivosti bila ista putarina.

Oni koji ne umeju i/ili ne znaju kada i kako treba da preteknu neko vozilo treba da budu kažnjeni i da ostanu bez dozvole, jer ugrožavaju najmanje tri vozila odjednom.

Sve što pišem ne pišem napamet, već iz realnih situacija koje su mi se dešavale na putevima. Put Čačak-Užice kroz Ovčarsko Kablarsku klisuru. Skoro sat vremena smo kolima pratili izgleda pun šleper koja je išao 40 na sat, i to ne samo mi već još 15- 20 automobila. Da je bio običan kamion svi bi mogli normalno da ga preteknemo, ovako su ga samo par automobila pretekli, ostali su morali da ga prate 10 km...

Što se tiče tog istovara, bila je situacija da je robu za diskont pića doneo šleper. Običan kamion bi se popeo na trotoar i nikom ne bi smetao, dok je šleper stajao na ulici 2 sata sve dok roba nije istovarena, a kola su naizmenično morala da prolaze jer je jedna traka bila zauzeta. Naravno opet haos i kolaps u centru grada...

Još uvek ljudi NE shvataju šta sve može da predstavlja opasnost u saobraćaju. Npr. autobusi na sprat koji kada su puni imaju visoko težište i skloni su prevrtanju (bilo je takvih situacija). Ali da ne širim diskusiju dalje...

putarina nije ista ali je neznatno manja za male kamione. cuj "male", i oni su nekad bruto po 20t.
a po ovoj tvojoj logici niko ne bi trebao nista da vozi, da nam putevi ostanu pusti jer postoji verovatnoca da se i auto slupa, sleti s puta, udari pesaka, zapali itd. onda svi treba da batalimo i automobile, a?

a taj genijalac sto je istovarao pice na sred puta zasto nije napravio neki prilaz za slepere kad vec zna da narucuje toliko robe? objasni mi to.

autobusi na sprat, pa gde si se njih setio?! ti bi to zabranio zato sto su se od 1000 autobusa na sprat jedan ili dva negde slupali, ili prevrnuli.

decko, saberi se malo.

Sve što pišem ne pišem napamet, već iz realnih situacija koje su mi se dešavale na putevima. Put Čačak-Užice kroz Ovčarsko Kablarsku klisuru. Skoro sat vremena smo kolima pratili izgleda pun šleper koja je išao 40 na sat, i to ne samo mi već još 15- 20 automobila. Da je bio običan kamion svi bi mogli normalno da ga preteknemo, ovako su ga samo par automobila pretekli, ostali su morali da ga prate 10 km...

A ко је тебе терао да га пратиш? Што га ниси и ти обишао? :lol: Мене шлепер смори кад морам да га пратим и 1км, али ти си апсолутни победник, пратио си га 10 целих км :)

Шалу на страну, стварно ми није јасно о чему ти причаш. Шлепер као шлепер, људи раде, возе и зарађују за живот као и сви ми. То што он иде 40км/х па да ли ти мислиш да је њему лепо да и он не би волео да иде 140? :roll: Ја кад претекнем шлепер на пуној јер је преспор и онда ме зауставе пандури, ја псујем пандуре што дрве ку*ац, а не камионџију што је ишао баш туда где је пуна линија :lol:

Прешао сам Ибарску магистралу небројено пута и заиста ниједном ни по највећим гужвама нисам возио дуже од 2-3км иза шлепера на било ком делу пута. Ево баш 30. априла поподне, дан пред 1. мај сам ишао у Будву преко Ибарске. Гужва је била ненормална, до Златибора ми је требало чак 4 сата од БГа, али ниједан шлепер ми није толико сметао... километар-два и 'ајмо леви мигавац и оплети... чак су били врло коректни са давањем знака да могу да их претекнем итд...

Истина је, да има и оних који намерно почну да убрзавају кад почнеш да их обилазиш, има оних који ти изађу у леву траку тик испред тебе само да би ти сметали итд, али то је на нивоу статистичке грешке тј. занемарљиво... камионџије (бар они које ја знам) су махом хедонисти и позитивни људи и просто гре'ота је уопште писати о њима као што ти пишеш ;)

Nisam ja nigde pisao o kamiondžijama kao lošim ljudima, vec o šleperima kao potencijalno opasnim vozilima jer i u slučajnom sudaru uništavaju obične automobile zato što su neuporedivo jači i teži od njih! Pa pogledajte one slike malo, da je onu škodu udarila druga škoda sigurno ne bi bila onako spljeskana!

A kako ti misliš da ja preteknem šleper i pet automobila iza njega, a vozim pun auto koji jedva ima 50 konja i koliko mi vremena treba za tako nešto? Siguran sam da njemu nije lepo što ide 40 km/h ali brže i ne može jer vuče 20-25 tona tereta u prikolici!

Ali zato može kad je prazan sa 120 ili 130 da obilazi Bojana koji je išao 110! Kako šleper ide toliko brzo kad ima blokadu na 85? I koliko stotina metara mu treba da ukoči i stane, ako juri 120?

1. Obratite pažnju na to kako se obraćate jedan drugome. Neke poruke su izbrisane zbog toga.
2. Već više od 10 godina svi šleperi imaju limiter na 90 km/h. Nemojte se više gađati fantastičnim brojevima. Veća snaga pre svega služi da se ne bi gubio na usponima pod teretom.

Nisam ja nigde pisao o kamiondžijama kao lošim ljudima, vec o šleperima kao potencijalno opasnim vozilima jer i u slučajnom sudaru uništavaju obične automobile zato što su neuporedivo jači i teži od njih! Pa pogledajte one slike malo, da je onu škodu udarila druga škoda sigurno ne bi bila onako spljeskana!

A kako ti misliš da ja preteknem šleper i pet automobila iza njega, a vozim pun auto koji jedva ima 50 konja i koliko mi vremena treba za tako nešto? Siguran sam da njemu nije lepo što ide 40 km/h ali brže i ne može jer vuče 20-25 tona tereta u prikolici!

Ali zato može kad je prazan sa 120 ili 130 da obilazi Bojana koji je išao 110! Kako šleper ide toliko brzo kad ima blokadu na 85? I koliko stotina metara mu treba da ukoči i stane, ako juri 120?

Ne juri nego se krece tom brzinom ;)
Da ti razjasnim to u vezi brzine, uglavno svi noviji od 99god mada to i nije toliko novo imaju blokadu na 85,90,92, e sada kod nekih kamiona kao sto je naprimer skanija, blokada se skida tako sto otvoris instru.tabl.sa osiguracima i izvadis jedan osigurac i onda nema blokade, ali to je kod skanije primer, pr.volvo od 2000god. ili 01god Ne moze , tj niko nezna od vozaca da skine , ne skida se kao kod skanije,novi dafovi takodje blokada na 90km/h sto se tice starijih kamiona pr.jugopetrolo.manovi iz 92god nemaju blokadu i mogu da idu 110, ali opet pitanje je da da li moze svaki da ide , vec je staro, sve u svemu ja znam sto se tice auto puta, i zapada retko BAS retko koji ide brzi od 92km/h.
Sto se tice preticanja kamiona a guzva je, nikakav problem ako imas malo jaci auto , dosta ljudi i ne znaju kada treba da obidju pa stvaraju guzvu, tu su meni krivi vozaci automobila sto NE ZNAJU da obidju a sto se tice tvog primera, ako ne mozes svih pet i kamion 6 onda lagano jedan po jedan , posto kazes da ti je bio pun auto i jedva 50ks sta se bunis onda si ti od kamiona bio brzi samo 10km/h :D nista ti nisi bio brzi od tog kamiona.

Poslednja izmena:
@z750sc

Па добро побратиме, не могу сви као ја да претичу 5 аутомобила и камион одједном :plez: Што рече ЦЛС, мени није јасно куда би ти брже ишао са 50КС и аутом пуним људи? А ово за величину и тежину шлепера је смешно... ако тако гледаш, и они бродови за 5000 људи су превелики јер могу да се насукају на неку плажу и побију 500 људи... :neutral:

Што се тиче претицања шлепера, мени се догодило да сам обишао камион са 120-130, а онда ми се он залепио за гузу па ни са 140 нисам могао да му се одлепим :neutral: Али евидентно је био празан па је могао да иде и никако не мислим да је то безбедно, али ето... и у претходном посту сам рекао - има нас разних ;)

Išli smo normalno 60 dok nismo naišli na šleper. I put je bio sa dve trake, nije bio autoput. A iz drugog smera svakih desetak sekundi prođe neki auto. Nije bilo šanse da ga bezbedno obiđemo.

To za brod nisam siguran ali mislim da će takav brod da se nasuče već pola kilometra od obale...

Ja nikad nisam imao problema sa preticanjem šlepera sa 1.3/44kW autom... Bilo je onih koji krenu malo da ubrzavaju, ali tad samo malo duže navlačim brzine... Jedino što njih obilazim drugom, a kola i sa trećom i sa četvrtom... Nemo' se ljutiš, ali je pitanje i kakav si vozač, koliko dobar i koliko temperamentan... ;)

Back