Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ne znam da li jos uvek postoji zbog bodova ona fora sa dve godine zastarevanja
ja tako nisam platio kaznu kad sam prelazio ulicu na crveno kao pesak jer je zastarelo..proslo je dve godine..mozda postoji zbog bodova razlika izmedju kazni za pesake i za vozace.
Rok zastarevanja je i dalje 2 godine, a za isto vreme zastarevaju i bodovi. Ovde medjutim treba podsetiti da da je Zakon o prekrsajima drugaciji nego pre. Mislim na prekrsajni postupak nevezano za saobracaj. Ne pali vise izbegavanje poziva. Ako ga ne primis ubace ti u sanduce. Nema veze ako poziv ne podignes i ne potpises, on se vrati u sud, tamo ga stave na oglasnu tablu i nakon 15 dana se smatra urucenim. Onda zakazu sudjenje i ako se ne pojavis ocekuj patrolu na vratima.

ne znam da li jos uvek postoji zbog bodova ona fora sa dve godine zastarevanja
ja tako nisam platio kaznu kad sam prelazio ulicu na crveno kao pesak jer je zastarelo..proslo je dve godine..mozda postoji zbog bodova razlika izmedju kazni za pesake i za vozace.

Ma ima i to sada, samo nekada za vreme zutih mogli su da zastare manji prekrsaju, ali sada ovi Vucicevi ne daju da zastari nista! Samo klepaju.

Ma ima i to sada, samo nekada za vreme zutih mogli su da zastare manji prekrsaju, ali sada ovi Vucicevi ne daju da zastari nista! Samo klepaju.
Ustvari dosta zavisi i od srece, to jest koliko su poslom zatrpani sud i policija tamo gde se desio prekrsaj. Desava se i sad da zastari, mada mnogo redje nego pre. Meni je zastario prekrsaj za pojas od pretprosle godine. Bese prolece 2016. i tu meni napisali prijavu, dali mi lepo uplatnucu sve po redu i ja to sve strpao u dzep od jakne. Posle par dana zena mi uzela jaknu da stavi na pranje, a ja na brzinu uzeo sve papirice iz dzepova i stavio u neku fioku. Posle sam i zaboravio na to. Pre neki dan slucajno naleteh na taj zapisnik. Niti je mene ko sta pitao ili trazio, ma nista. Prosao voz. :)

Sta je, ne tuze te ni za sta?
Па ја сам имао једно педесет тих казни које су биле застареле, прекорачења брзине, паркинг, телефон у вожњи, дневна светла, све неке глупости. Ја се стално правио блесав и нисам плаћао. Онда је кренуло по злу кад су кренули да јуре преко извршитеља и шаљу плаве коверте директно у фирму... онда сам се мало примирио, и сад гледам да не правим непотребне издатке. Додуше, ево сад у суботу добих једну од 2500 дин за разговарање телефоном у току вожње, што данас морам платити, да ми не истекне рок. Али генерално, више нема зезања као некад.

Pa ne znam bas da se smirilo, ja sam bio krajem avgusta, a pocelo je od kada, od juna? I nisu hteli zbog auspuha, ne zato sto je glasan, ili truo ili nesto trece, samo zato sto je malo veci precnik. A spoemnuli su mi i felne, ulubljena vrata, i sto mi fali maskica sa retrovizora... Videcemo sledece godine kako ce biti...

E drugari, jel ima neko ideju gde bih mogao da najdem kompletne propise o saobracaju ono ko ima prednost kada, koga propustas ko tebe i tako dalje..

Navodno, kada imamo situaciju (cesto) da je autobuska stanica odmah posle raskrsnice - ako se desi da auto neki stane (ne autobus - auto) ako stane na toj stanici, ti ga ne smes obici. Jer vozilo koje stoji na stanici ima predost.

Kerovi Raskorsnica.jpg

Kao na ovoj slici. Plava strelica je auto koji izlazi iz ove sporedne ulice, a crvena strelica sam ja, izlazim, on staje na stanici, ja se prestrojavam. I kazna za nepropisno prestrojavanje je 5 crvenih. Dakle nije autobus, auto je.

Pomešao si par stvari... prvo, nema pravila da "vozilo koje stoji na stanici ima prednost", već postoji nekoliko drugih pravila koji se u ovom slučaju primenjuju:

Vozač je dužan da autobusu omogući uključivanje u saobraćaj
Vozač vozila koje obilazi autobus mora da upravlja vozilom tako da ne ugrožava lice koje u to vozilo ulazi ili izlazi.
Vozač vozila mora da se zaustavi iza autobusa kada lica koja ulaze, odnosno izlaze iz tog vozila, moraju da pređu preko trake kojom se vozilo kreće.

Nijedno od ova tri pravila te ne sprečava da obiđeš zaustavljeni auto, jer auto nije autobus. Pritom, taj auto samim zaustavljanjem na stajalištu, a čak i u zoni 15 metara pre i 15 metara posle stajališta čini prekršaj koji se kažnjava sa 5000 dinara.

Tebi samo ostaje da se uveriš da možeš da ga bezbedno obiđeš, da signaliziraš pravilno promenu trake, i da voziš dalje.

Ma znam ja to ja tebe razumem :) samo bih voleo da to dobijem napismeno nekako. Danas sam bio na sudu i rekao sam sudinici da sam uradio to sto kao fol ;) jesam, a ona mi kaze - e pa to je prekrsaj. Kaze da moram da stojim i cekam 2 minuta (koliko je zaustavljanje) dok on ne krene. Bukvalno. Bice jos jedno rociste pa hocu da joj j... mamu ali moram imati tacno po zakonu kako je.

I idem iz suda ponovo na posao, i skrecem desno, na stajalustu neki auto stoji i kontam - jbt pa ja bih sada trebalo da cekam njega??? :dash:

Zato pitam da li neko zna tacno gde bih mogao naci napismeno i da im natrljam na nos. Jer me nesto sudicina natovarila kako sam eto nesto citao o zakonu ali nisam do kraja nego tako ofrlje.

1. automobil ne sme da se zaustavi na autobuskoj stanici.

2. Vidis po kom clanu te terete, napisi pa da svi analiziramo. Uzmes ZOBS i izvuces odgovarajuce clanove.

3. Sudija je budala.

Sad citam ZOBS, pretpostavljam da te terete po clanu 25.

Vozač vozila koje obilazi vozilo za javni prevoz putnika, odnosno autobus kojim se obavlja prevoz putnika za
sopstvene
potrebe, koje se nalazi na stajalištu, mora da upravlja vozilom tako da ne ugrožava lice koje u to vozilo ulazi ili izlazi.
Lice iz stava 1. ovog člana, koje zbog ulaska, odnosno izlaska iz vozila treba da stupi na kolovoz, dužno je da se preth
odno
uveri da stupanjem na kolovoz ne ometa saobraćaj i ne ugrožava bezbednost saobraćaja.
Vozač vozila mora da se zaustavi iza vozila iz stava 1. ovog člana, kada lica koja ulaze, odnosno izlaze iz tog vozila, moraj
u
da pređu preko saobraćajne trake, odn
osno biciklističke staze ili trake kojom se vozilo kreće.

Clan 25. se odnosi iskljucivo na autobus, lepo pise autobus, a ne vozilo.

Ma znam da auto ne sme da se zaustavi, ali eto nekako on nije dospeo na sud a ja jesam... :(

Nemam nista napisano po kom clanu ili sta, to jest imam na kazni, a tamo pise clan 333 stav 1 tacka 19... Nesto sam pre i gledao sta je to, mada vec vise ne znam ni sam. To bi trebalo tacno naci sta je.
Ali cini mi se da je to prekrsaj da se nisam kretao uz desnu ivicu, skrecuci u desno. I to se tako i desilo zapravo iz nekih (po mom misljenju opravdanih) razloga da sada ne objasnjavam. Usao sam udesno u srednju traku a ne u desnu i iz daljine su me videli, zaustavili i napisali kaznu.
Moja prica na sudu je da je auto ispred stao, i da sam ga ja obisao. I da sam zato usato u srednju traku, ali iz desne tek sto sam skrenuo.

I tu se sudinica uhvati za to - ako je stao na stajalistu da ja ne smem da ga obilazim! :dash: Mislim malo je to glupo, ja sam dosao po optuznici za jednu stvar a ona me cima za nesto drugo. Zakon je zakon, ali sada kada razmisljam to je kao da sam dosao na sud zbog nekog prekrsaja, recimo vozio sam brze, i odem u zatvor jer sam ukrao negde nesto :D

Sve mi se cini da cu morati nekog advokata da angazujem, sada sam se bas zainatio. Da sam hteo da prodjem jeftino platio bih odmah 2.500 i gotova prica, a ovako kada smo krenuli onda ima da idemo do kraja.

333. su kaznene odredbe, a tacka 19 je clan 46, sad cemo da vidimo sta kaze.

Vozač vozila koji skreće udesno dužan je da skretanje izvrši krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz
desnu ivicu kolovoza, ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
Vozač vozila koji skreće ulevo dužan je da skretanje izvrši krećući se krajnjom levom saobraćajnom trakom koja se proteže
uz razdelnu liniju, odnosno saobraćajnom trakom koja se proteže uz levu ivicu puta sa jednosmernim saobraćajem, ako
saobraćajnom signalizacijom nije drukčije određeno.
Vozač vozila koji skreće udesno dužan je da propusti vozilo koje se kreće sa njegove desne strane, saobraćajnom trakom za
vozila javnog prevoza putnika

Po ovome, terete te za nepropisno prestrojavanje.

E, jbg. trebao si desno, pa onda da ga obidjes, a prica ti je ok i drzi se nje, lepo si skrenuo desno, auto se zaustavio ili bio je zaustavljen i ti si morao da se prestrojis levo da ga obides.. Kad sudija to kaze, pitaj je po kom clanu zakona, ti procitas clan 25, i kazes da se to odnosi iskljucivo na vozila za javni prevoz, na autobuse, a ne na automobile, taj auto nije bio taxi :D, tako da nisi napravio prekrsaj.

Kaznjavaju, a ne znaju zakon.

kazi da si skrenuo u desnu traku i da je automobil ukljucio 4 zmigavca i da si morao da se prestrojis u levu.

ako sam dobro razumeo tebe terete da si odmah iz raskrsnice usao u drugu traku?

slican problem je i u beogradu kod sajma gde se izlazi sa parkinga home centra.
zuta traka je odmah par metara iza izlaza na put i gomila njih je dobila kaznu zbog te zute trake (naravno tu je postavljena kamera)
bila je i peticija da se tu ukine zuta traka jer te prakticno teraju da prelazis preko dve trake u veoma prometnoj ulici ali to nije proslo.

333. su kaznene odredbe, a tacka 19 je clan 46, sad cemo da vidimo sta kaze.

Po ovome, terete te za nepropisno prestrojavanje.

E, jbg. trebao si desno, pa onda da ga obidjes, a prica ti je ok i drzi se nje, lepo si skrenuo desno, auto se zaustavio ili bio je zaustavljen i ti si morao da se prestrojis levo da ga obides.. Kad sudija to kaze, pitaj je po kom clanu zakona, ti procitas clan 25, i kazes da se to odnosi iskljucivo na vozila za javni prevoz, na autobuse, a ne na automobile, taj auto nije bio taxi :D, tako da nisi napravio prekrsaj.

Kaznjavaju, a ne znaju zakon.

Da u pravu si potpuno, drzacu se price, ima jos jedno rociste. Vids kako je bezobrazna uvatila me na nesto skroz deseto.

da , on je bio nepropisno parkiran

ali je njima cilj da te kazne , kad ti je vec pisano

- - - - - - - - - -

umesto da su njemu pisali kaznu za nepropisno parkiranje

Ma nije on stao, to sam ja rekao da se opravdam. :rumenko: Ali sasvim moguc scenario. I u tom slucaju ja uradim to sto sam rekao da sam uradio.

kazi da si skrenuo u desnu traku i da je automobil ukljucio 4 zmigavca i da si morao da se prestrojis u levu.

ako sam dobro razumeo tebe terete da si odmah iz raskrsnice usao u drugu traku?

slican problem je i u beogradu kod sajma gde se izlazi sa parkinga home centra.
zuta traka je odmah par metara iza izlaza na put i gomila njih je dobila kaznu zbog te zute trake (naravno tu je postavljena kamera)
bila je i peticija da se tu ukine zuta traka jer te prakticno teraju da prelazis preko dve trake u veoma prometnoj ulici ali to nije proslo.

Pa da otprilike tako nesto sam ja i rekao. Ja sam krenuo u drugu traku, srednju, a taj ispred mene je isao normlano. Zapravo, sada kada vec pisem sve, ajde da objasnim, ja sam to uradio jer na tom semaforu nema uslovno za desno, sto je jako glupo, iza mene je bila ogormna kolona, jer samo 2 auta mogu da prodju, jer je prometna raskrsnica, ima puno pesaka. I da ucinim uslugu ovima iza mene da bar jos jedan auto prodje ja sam usao odmah u tu drugu traku, i napravio mesta za jos jednog iza sebe.

I 200 metara dalje stoje dvojica beloglavih supova i zaustave me i kazne. Nisu me slikali. Nema fotke.

I ja na sudu kazem da je taj ispred mene stao, i da sam ja zbog toga presao u drugu traku, ali tek posto sam usao u desnu, bla, bla, i ova zena se uvati za to da sam ja to uradio nepropisno. Ali to (cak i da jeste, ali nije dokazano) je sasvim drugi prekrsaj od onoga koji pise u kazni.

E drugari, jel ima neko ideju gde bih mogao da najdem kompletne propise o saobracaju ono ko ima prednost kada, koga propustas ko tebe i tako dalje..

Navodno, kada imamo situaciju (cesto) da je autobuska stanica odmah posle raskrsnice - ako se desi da auto neki stane (ne autobus - auto) ako stane na toj stanici, ti ga ne smes obici. Jer vozilo koje stoji na stanici ima predost.

Pogledajte prilog 521993

Kao na ovoj slici. Plava strelica je auto koji izlazi iz ove sporedne ulice, a crvena strelica sam ja, izlazim, on staje na stanici, ja se prestrojavam. I kazna za nepropisno prestrojavanje je 5 crvenih. Dakle nije autobus, auto je.

a sto ne rece ne vidim po zakonu da zaustavljate 80% vozaca s mobilnim u ruci

Ovo za propustanje busa s desne strane bih strogo sankcionisao kao i kada neko koristi autobusko prestrojavanje. Bukvalno mi se svaki put desi ispred Pravnog u Bulevaru, kad sam u srednjoj traci, da me saseku ovi iz desne (a desna je samo za desno skretanje, samo autobusi mogu pravo). I jos svi ljuti sto ih ne propustam. A fino i jasno se vidi zuta strelica samo pravo. Stavio bih pandura na raskrsnicu kod Pravnog.

Back