mr. kredenac
Početnik
- Poruka
- 17
Naime, već neko vreme radim u jednoj privatnoj firmi u kojoj je "normalno" radno vreme od 7 do 16h , što ispadne 9h dnevno. Ništa prekovremeno, svaki dan tako. Tako piše u ugovoru i svi se pridržavaju iako su naravno besni.
Mene upravo zanima ima li neko slična iskustva, i ima li gazda pravo da to radi? S obzirom na zakon o radu u kome piše da je 40 sati nedeljno normalno radno vreme, u ovom slučaju ispada da je 45 sati.
U ovoj državi gazda ima pravo na sve, ima da radis i dan i noć za dž. Ima da te cedi kao limun, da ti uzima dušu i dostojanstvo, a sve to iz samo jednog razloga - DA BI SE ON OBOGATIO. Sve velike firme imaju ogromnu zaradu, a plate radnika su im najmanji trošak. Ja radim u velikoj firmi gde su od 52, barem 46 subote radne, plaća se prekovremeno, ali kada se sve sabere i oduzme nama prekovremeno,smenski i noćni rad i čine veći deo plate. Dešava se da mesečno radim i preko 250 sati i nikom ništa. Svaki dan radim minimum 9 sati, a ima dana kada radim i preko 12 h, često posao donosim kući, pa i ono malo slobodnog vremena opet pojede posao

Gledao sam kako dolaze da rade radnici po ugovoru, to je pravi feudalizam. Zamislite devojku ili momka od 20 godina, koji radi 6 dana po 8 h po smenama i to u proizvodnji gde mašine rade non-stop i nema mnogo mesta za pauze, bez prava na godišnji odmor i to za 20 i nešto hiljada dinara, u slučaju da se smanji obim proizvodnje momentalni otkaz ugovora