SAMOVOLJA POSLODAVCA

Naime, već neko vreme radim u jednoj privatnoj firmi u kojoj je "normalno" radno vreme od 7 do 16h , što ispadne 9h dnevno. Ništa prekovremeno, svaki dan tako. Tako piše u ugovoru i svi se pridržavaju iako su naravno besni.
Mene upravo zanima ima li neko slična iskustva, i ima li gazda pravo da to radi? S obzirom na zakon o radu u kome piše da je 40 sati nedeljno normalno radno vreme, u ovom slučaju ispada da je 45 sati.

U ovoj državi gazda ima pravo na sve, ima da radis i dan i noć za dž. Ima da te cedi kao limun, da ti uzima dušu i dostojanstvo, a sve to iz samo jednog razloga - DA BI SE ON OBOGATIO. Sve velike firme imaju ogromnu zaradu, a plate radnika su im najmanji trošak. Ja radim u velikoj firmi gde su od 52, barem 46 subote radne, plaća se prekovremeno, ali kada se sve sabere i oduzme nama prekovremeno,smenski i noćni rad i čine veći deo plate. Dešava se da mesečno radim i preko 250 sati i nikom ništa. Svaki dan radim minimum 9 sati, a ima dana kada radim i preko 12 h, često posao donosim kući, pa i ono malo slobodnog vremena opet pojede posao:sad2:. Imamo kao tri sindikata i svi su prodane duše. I uvek isti odgovor, ako ti se ne sviđa a ti idi !!!
Gledao sam kako dolaze da rade radnici po ugovoru, to je pravi feudalizam. Zamislite devojku ili momka od 20 godina, koji radi 6 dana po 8 h po smenama i to u proizvodnji gde mašine rade non-stop i nema mnogo mesta za pauze, bez prava na godišnji odmor i to za 20 i nešto hiljada dinara, u slučaju da se smanji obim proizvodnje momentalni otkaz ugovora:rtfm:... Po nekim informacijama za svakog od njih moja firma dobije od 100000 do 300000 dinara ( ako ga je uzela sa zavoda i ako ga ne otpusti određeni period), a tu onda idu prave mahinacije i malverzacije. Ali šta da se radi to je realnost naše države. Što se prava radnika tiče, nismo kao Kinezi i Indijci, ali idemo u pravom smeru :dash:

u jednoj ekspozituri uni credit banke posao se redovno razvlacio..
da bi zavrsili, zaposleni su redovno ostajali posle 17h..nekad do 19h, a nekad i do 23h..
i redovno su svi kukali kako nemaju privatan zivot..
onda su doveli novog rukovodioca..
on je uveo striktno radno vreme do 17h i posle toga niko vise nije smeo da ostane na poslu..
ukinuo im je internet..
ukinuo je privatne mobilne telefone..
ukinuo je privatne razgovore..
ukinuo je sve pus pauze i kafe koje su imali, osim pauze za dorucak u trajanju strogo pola sata..
nisu ni u toalet mogli da idu, jer mu je rezon bio da zdrava osoba u trajanju radnog vremena od 8h sa pauzom posle 3h nema potrebu da ide svaki cas u toalet..
svako je dobio posao koji je MORAO da zavrsi u predvidjeno radno vreme..ako ne uspe, na spisku je za otkaz..

posle mesec dana svi su plakali za produzenim radom..
cinjenica je da u okviru radnog vremena nema ni 40% aktivnog rada u vecini firmi!

Veruj mi da u ovoj gde ja radim, većina radnika radi bar 80% vremena. Sve je pod prismotrom, tako da nema zabušavanja, sem od strane direktora :D

U ovoj državi gazda ima pravo na sve, ima da radis i dan i noć za dž. Ima da te cedi kao limun, da ti uzima dušu i dostojanstvo, a sve to iz samo jednog razloga - DA BI SE ON OBOGATIO. Sve velike firme imaju ogromnu zaradu, a plate radnika su im najmanji trošak. Ja radim u velikoj firmi gde su od 52, barem 46 subote radne, plaća se prekovremeno, ali kada se sve sabere i oduzme nama prekovremeno,smenski i noćni rad i čine veći deo plate. Dešava se da mesečno radim i preko 250 sati i nikom ništa. Svaki dan radim minimum 9 sati, a ima dana kada radim i preko 12 h, često posao donosim kući, pa i ono malo slobodnog vremena opet pojede posao:sad2:. Imamo kao tri sindikata i svi su prodane duše. I uvek isti odgovor, ako ti se ne sviđa a ti idi !!!
Gledao sam kako dolaze da rade radnici po ugovoru, to je pravi feudalizam. Zamislite devojku ili momka od 20 godina, koji radi 6 dana po 8 h po smenama i to u proizvodnji gde mašine rade non-stop i nema mnogo mesta za pauze, bez prava na godišnji odmor i to za 20 i nešto hiljada dinara, u slučaju da se smanji obim proizvodnje momentalni otkaz ugovora:rtfm:... Po nekim informacijama za svakog od njih moja firma dobije od 100000 do 300000 dinara ( ako ga je uzela sa zavoda i ako ga ne otpusti određeni period), a tu onda idu prave mahinacije i malverzacije. Ali šta da se radi to je realnost naše države. Što se prava radnika tiče, nismo kao Kinezi i Indijci, ali idemo u pravom smeru :dash:

Sve si rekao. Bahatost i javašluk baraba privatnika pod kišobranom korumpirane i ispolitizovane države.

Mali update i pitanje za sagovornike :D Ukoliko nađem bolji posao (a tražim ga) kako ide otkazni rok i te stvari? Meni u ugovoru piše da je raskid ugovora moguć po zakonu o radu od strane poslodavca i mene...

da bi zavrsili, zaposleni su redovno ostajali posle 17h..nekad do 19h, a nekad i do 23h..
on je uveo striktno radno vreme do 17h i posle toga niko vise nije smeo da ostane na poslu..
ukinuo im je internet..
ukinuo je sve pus pauze i kafe koje su imali, osim pauze za dorucak u trajanju strogo pola sata..
nisu ni u toalet mogli da idu, jer mu je rezon bio da zdrava osoba u trajanju radnog vremena od 8h sa pauzom posle 3h nema potrebu da ide svaki cas u toalet..
svako je dobio posao koji je MORAO da zavrsi u predvidjeno radno vreme..ako ne uspe, na spisku je za otkaz..

cinjenica je da u okviru radnog vremena nema ni 40% aktivnog rada u vecini firmi!

e u ovome itekako ima istine
zapravo, po mom osobnom iskustvu
kad zakoracish u neku firmu gdje svi
histericno vicu kako su u frci,kako se nema vremena
kako je rok za sutra ili za jucer...
oma znas da imas posla s bandom neradnika i parazita
covjek koji stvarno radi prosto nema vremena
da uz to jos i stalno kenya o tome...:lol:

e, sad
realno je osam sati bez pauze previse za radno vrijeme
jer si upotrebljiv, realno, najvise 6 - 7 sati
ali ako je tu ukljuceno i pola sata pauze onda ok

i generalno, to sto je taj lik uradio je sasvim OK
i pravi nacin da se stvari dovedu u red

Poslednja izmena:
ono na sta se covek u uvodnom postu zali je sat dva duze radno vreme..
ono sto je danas tuzna istina, a sto nas je potpuno obezvredilo kao radnu snagu je pojava - volontiranje..
moj sestric je konkurisao na oglas drzavnog instituta, izabran od cetrdesetoro priajvljenih ( svi sa fakultetima) sa jos cetvoro..tri meseca volontiranja bez nadoknade..
po isteku ta tri meseca dva kandidata su otpala, a njih troje ce jos tri meseca da volontiraju i bore se za radno mesto..ne bi me cudilo da tada jedan otpadne, i da se volonterski staz opet produzi..
nadoknadu imaju samo za markicu za prevoz..

to je surova realnost..
pa mi je malo smesno da uopste komantarisemo neki sat vise odradjen..

ako je po zakonu o radu koliko treba da bude radno vreme radnika i koliko se placa prekovremeno, onda tako mora da bude. inace se menja zakon. i nema tu sta ko da improvizuje. tako bi trebalo

ukinuo im je internet..

dobro, sad dodje kreten i postujemo ga svi, ok

to zeru bolje uvijek postoji
narocito za zaposlene odredjenih profila
nisu svi poslovi isti

uostalom, moze takvih i ne bit u Srbiji, trenutno...
( u zemlji u kojoj smo svi takvi bili...ravnopravni....e, zivote...:dash: )
samo, to jos uvijek nije opravdanje za ovakvo tretiranje zaposlenih
niti je srpska stvarnost reper za bilo sta
inace cemo stvarno zavrsit ko kolektivne zrtve stokholmskog sindroma, tu jesi u pravu..: (

dobro ali ako ti puca posao ako svi rade 8h dnevno sta onda
sto se uopste takmiciti sa kinezima gde ne mozes da ih pobedis, valjda ima nesto de mozes

То уме да буде контрапродуктивно.
Препоручујем широк осмех и трачак лудачког сјаја у очима, тек да наслуте да ти кухињски ножеви не служе само за сечење хлеба....

to su price, ako se ne ustekas u neku grupu ugasio si u svakom slucaju, osim ako nisi prljavi hari koji je 1 u 1000000, a u grupi jedni drugima spletkarite

Ovo tvrdi predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić,i kaže da zna za nekoliko veza između nastavnika fizičkog i učenica. Profesorka u Trgovačkoj školi u Beogradu Vesna Brajer zna za mnoge zabranjene veze i tvrdi da to direktori zataškavaju.Čekam u subotu, u 22 sata, kod Konja. Moj tel. 063/8xxxxxx Nemojte da me razočarate jer ću biti jako tužna ako ne dođete. Vaša S.
Ovo je sadržaj poruke koju je profesor engleskog jezika u jednoj beogradskoj školi ugledao kada je otvorio vežbanku za pismene zadatke koju mu je predala učenica drugog razreda. Za ovaj slučaj saznali smo od Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola, i sjajno se nadovezao na priču koja danima trese Prokuplje i celu Srbiju.

znam i ja za jedan slučaj kada je jednom mom drugu (sad već bivšem) profesoru pretio dečko jedne njegove tadašnje učenice.
pretnja je bila oko toga što je klinka rekla dečku da raskida jer je u vezi s profesorom tim i tim pa je ovaj odlepio i hteo da ga prebije.
a ustvari ona je bila zaljubljena u profu i kasnije priznala da je sve izmislila da bi ovog otkačila.
ali da ih ima nevaspitanih koje muvaju profesore otvoreno.. ima.. dosta njih.
poludeli hormoni + manjak mozga = oskudno obučena tinejdžerka koja muva često i po više od 20 god.starijeg profesora.

Naime, već neko vreme radim u jednoj privatnoj firmi u kojoj je "normalno" radno vreme od 7 do 16h , što ispadne 9h dnevno. Ništa prekovremeno, svaki dan tako. Tako piše u ugovoru i svi se pridržavaju iako su naravno besni.
Mene upravo zanima ima li neko slična iskustva, i ima li gazda pravo da to radi? S obzirom na zakon o radu u kome piše da je 40 sati nedeljno normalno radno vreme, u ovom slučaju ispada da je 45 sati.

Recicu ti samo, budi srecan sto imas radno vreme, jer vreme za nas na birou ne postoji.... dani kao meseci...

Videćemo :D Plata je dogovorena da bude nekih 50% veća nego što je bila u vašljivoj "9 h" firmi :D

volela bih da nas prva tri meseca obavestavas o uslovima i promenama na koje nailazis..
koliko vremena ce da prodje, pre nego sto te novi posodavac bude zadrzao duze na poslu zbog vanrednog obima koji mora da se zavrsi..
i kako je nagradio tu azurnost svojih radnika..
dodatnom stimulacijom ili stavom - budite srecni sto imate posao, sledeceg meseca vas 10 (20,30,50..) ce biti visak..
ako se radi o stranoj kompaniji, ta nije sigurno juce usla na ovo trziste i osnovala firmu..
tvoje radno mesto sigurno nije palo sa neba, nego je neko iz nekog razloga pre tebe dobio otkaz..
i tako..sve u krug..

Back