SAMOVOLJA POSLODAVCA

Требало је да ме моја драга фирма пошаље на курс, односно радионицу о асертивној комуникацији, шта год то значило. И онда је померено због поплаве посла која задеси мене и још неке. Сада сазнам да није померено него су ишли други - нерадници. И да им је било лепо и занимљиво.
Дакле, ако радиш немаш времена да нешто научиш, а они који не раде се награђују за нерад. Тако типично...
Da,nažalost,gorka istina....šta da se radi...tako je kako je...neće valjda uvek biti ovakvo stanje....

Требало је да ме моја драга фирма пошаље на курс, односно радионицу о асертивној комуникацији, шта год то значило. И онда је померено због поплаве посла која задеси мене и још неке. Сада сазнам да није померено него су ишли други - нерадници. И да им је било лепо и занимљиво.
Дакле, ако радиш немаш времена да нешто научиш, а они који не раде се награђују за нерад. Тако типично...

Taj kurs ti nije potraban.

Eeee zalosno je sta se sve u ovoj nasoj Srbiji dozvoljava. Problem je sto ce sve manje biti posla a sve vise bahatosti poslodavaca i otkaza. E sad, lepo smo mi to konstatovali ali sta uciniti? Sta promeniti? Sumnjam da neki izbori mogu da rese problem jer, po meni, svi su politicari isti i nema vajde od tog pravca. Pa i revolucija da se napravi koga covek da dovede da vlada? Sve grdje od grdjeg :(

Фазон је у томе што ја преврћем очима, понекад и одуговлачим...
Једино још да се извештим у пренемагању и можда треба да одуговлачим више ;)

То уме да буде контрапродуктивно.
Препоручујем широк осмех и трачак лудачког сјаја у очима, тек да наслуте да ти кухињски ножеви не служе само за сечење хлеба....

Naime, već neko vreme radim u jednoj privatnoj firmi u kojoj je "normalno" radno vreme od 7 do 16h , što ispadne 9h dnevno. Ništa prekovremeno, svaki dan tako. Tako piše u ugovoru i svi se pridržavaju iako su naravno besni.
Mene upravo zanima ima li neko slična iskustva, i ima li gazda pravo da to radi? S obzirom na zakon o radu u kome piše da je 40 sati nedeljno normalno radno vreme, u ovom slučaju ispada da je 45 sati.

Izgleda da je tako... Nema posla, pa onda svi idemo po sistemu: daj šta daš... Mene samo interesuje da li on ima zakonsko pravo na to? Ili je iznad zakona?

nema pravo po zakonu.
ali to izgleda ovako.
da bi se odradio obim posla, morao bi onda da zaposli jos nekoliko osoba.
od napalacenog na kraju meseca, angazovanje jos nekoliko osoba ne moze posao da podnese..
onda bi oni morali da budu placeni na stetu onih koji vec rade, tj. smnjenja plata.
onda oni koji rade ne bi pristali da rade i posao bi se ugasio.
i svi bi bili na ulici.
po zakonu.

svi gledaju samo prihod, niko ne racuna rashode koje postavljeni posao podrazumeva.
ja sam privatnik 20 godina.
pre toga sam 6 godina radila kod privatne ino korporacije ..
i onda i sada moje radno vreme je 12h.

nema pravo po zakonu.
ali to izgleda ovako.
da bi se odradio obim posla, morao bi onda da zaposli jos nekoliko osoba.
od napalacenog na kraju meseca, angazovanje jos nekoliko osoba ne moze posao da podnese..
onda bi oni morali da budu placeni na stetu onih koji vec rade, tj. smnjenja plata.
onda oni koji rade ne bi pristali da rade i posao bi se ugasio.
i svi bi bili na ulici.
po zakonu.

To nije cela priča. Radi se po UČINKU. Ako firma posluje loše, svi dobiju pola plate, ako radi dobro onda dobiju celu ili više od toga. Zato mi nije jasno šta dobija od tih sat vremena, al ok. Moguće da ne može da se istera norma nikako. Mada računaj da se radi po smenama.

ino korporacija mi je placala samo 7,5.

pa kako se kod nas sprovode zakoni
to je i previse...recimo ja bi ti opusteno placala 5 sati dnevno
jer znam da ces razumjeti da je to za dobro kompanije
tj za tvoje dobro <3

inace, super je ona...kvazisamaritanska racunica odozgo
recimo to ovako;
20 zaposlenih sa po dodatnih 20 sati mjesecno...20x20...400?
ili samo 10 zaposlenih sa 200 sati viska...
umjesto jednog dodatnog zaposlenog sa regularnih 160 sati mjesecno
da se smanje rashodi?
kakav elegantan nacin da se...ustedi preko tudje grbace... : )

To je dranje kože sa leđa bukvalno. Nek idu lepo svi do đavola.

do djavola i da idemo svi na ulicu posle toga..
ja iz tog razloga nikad nisam mogla da izracunam vrednost sata svog rada..
bilo je perioda kada su drugi pricali da im ne bi palo na pamet da za takav novac rade..
i sa takvim rezonom su im pucali poslovi jer su dizali ruke na prvi minus na kraju meseca..
i perioda kad su se pitali kako mogu toliko da zaradim..
ja mislim da sam u proseku i zadovoljna sam sto sam od 1993 do danas uspela poslovno sa privatnom firmom da opstanem i izdrzavam svoju i jos nekoliko porodica.

pa kako se kod nas sprovode zakoni
to je i previse...recimo ja bi ti opusteno placala 5 sati dnevno
jer znam da ces razumjeti da je to za dobro kompanije
tj za tvoje dobro <3

inace, super je ona...kvazisamaritanska racunica odozgo
recimo to ovako;
20 zaposlenih sa po dodatnih 20 sati mjesecno...20x20...400?
ili samo 10 zaposlenih sa 200 sati viska...
umjesto jednog dodatnog zaposlenog sa regularnih 160 sati mjesecno
da se smanje rashodi?
kakav elegantan nacin da se...ustedi preko tudje grbace... : )

sa takvim rezonom su pukle sve drzavne firme.
i svi oni zaposleni nekada u sigurnom sektoru , sada su 40-o i 50-o godisnjaci na birou bez nade da ce da se zaposle negde..
uslove diktira trziste.
dobro svi dosli u kapitalizam.

do djavola i da idemo svi na ulicu posle toga..
ja iz tog razloga nikad nisam mogla da izracunam vrednost sata svog rada..
bilo je perioda kada su drugi pricali da im ne bi palo na pamet da za takav novac rade..
i sa takvim rezonom su im pucali poslovi jer su dizali ruke na prvi minus na kraju meseca..
i perioda kad su se pitali kako mogu toliko da zaradim..
ja mislim da sam u proseku i zadovoljna sam sto sam od 1993 do danas uspela poslovno sa privatnom firmom da opstanem i izdrzavam svoju i jos nekoliko porodica.

Svaka tebi čast, ja to ne želim da umanjujem. Radi se o tome da je nehumano da nekom oduzimaš 12 sati dnevno i da ima svega 3-4 sata odmora (ne računajući spavanje). Ljude koji žive na zapadu (Nemačka) sam pitao za radno vreme i imaju od 9 do 17 h, uz povremeno prekovremeno koje se debelo plaća. Možda su oni izuzeci ne znam stvarno. A kod nas svaka baraba ima pravo da arči radnike za 200 eura mesečno samo zato što ima milion ljudi bez posla. Kad se nezaposlenost smanji na 5-10% videćemo onda kako rastu plate i privlače se radnici da ne odu kod konkurencije.

Naime, već neko vreme radim u jednoj privatnoj firmi u kojoj je "normalno" radno vreme od 7 do 16h , što ispadne 9h dnevno. Ništa prekovremeno, svaki dan tako. Tako piše u ugovoru i svi se pridržavaju iako su naravno besni.
Mene upravo zanima ima li neko slična iskustva, i ima li gazda pravo da to radi? S obzirom na zakon o radu u kome piše da je 40 sati nedeljno normalno radno vreme, u ovom slučaju ispada da je 45 sati.

Ja radim 56 sati nedeljno

Svaka tebi čast, ja to ne želim da umanjujem. Radi se o tome da je nehumano da nekom oduzimaš 12 sati dnevno i da ima svega 3-4 sata odmora (ne računajući spavanje). Ljude koji žive na zapadu (Nemačka) sam pitao za radno vreme i imaju od 9 do 17 h, uz povremeno prekovremeno koje se debelo plaća. Možda su oni izuzeci ne znam stvarno. A kod nas svaka baraba ima pravo da arči radnike za 200 eura mesečno samo zato što ima milion ljudi bez posla. Kad se nezaposlenost smanji na 5-10% videćemo onda kako rastu plate i privlače se radnici da ne odu kod konkurencije.

poredis se sa zapadom koji nam je sjeba.o zemlju upravo zato da bi kada dodje ovde kao strani investitor dobio jeftinu radnu snagu placenu na nivou kineskog radnika, a da kvalitet proiyvoda bude evropski..
manji trosak - tu balkan, tamo kina..
kako mislis da se smanji nezaposlenost na 5-10%?
veliki obim ponude sa adekvatnom nadoknadom?
pre ce biti, smanjeni cas rada jedva za egzistenciju, a veliki broj zaposlenih..
kako je vreme doslo, niko od nas nece docekati penziju, a u istu svi danas moramo da ulazemo..
o zdravstvenom koje sam prinudjena privatno da placam i maltretmantu da se overe zd knjizice necu ni da pisem..

Poslednja izmena:

Back