SAMOVOLJA POSLODAVCA

sa takvim rezonom su pukle sve drzavne firme.
i svi oni zaposleni nekada u sigurnom sektoru , sada su 40-o i 50-o godisnjaci na birou bez nade da ce da se zaposle negde..
uslove diktira trziste.
dobro svi dosli u kapitalizam.

ajde...rezon "postuj tudje vrijeme kao svoje" i "vrijeme jest novac" je doveo do pucanja drzavnih firmi
dok je rezon "samo moje vrijeme i moj rad imaju vrijednost, ti sto radis za mene treba i dzabe da radis..."
nase "svjetlo na kraju tunela"? :lol:

i tako smo dosli u kapitalizam, al onaj..izvorni
netom prije revolucije u Rusiji...<3

ajde...rezon "postuj tudje vrijeme kao svoje" i "vrijeme jest novac" je doveo do pucanja drzavnih firmi
dok je rezon "samo moje vrijeme i moj rad imaju vrijednost, ti sto radis za mene treba i dzabe da radis..."
nase "svjetlo na kraju tunela"? :lol:

ono na sta se covek u uvodnom postu zali je sat dva duze radno vreme..
ono sto je danas tuzna istina, a sto nas je potpuno obezvredilo kao radnu snagu je pojava - volontiranje..
moj sestric je konkurisao na oglas drzavnog instituta, izabran od cetrdesetoro priajvljenih ( svi sa fakultetima) sa jos cetvoro..tri meseca volontiranja bez nadoknade..
po isteku ta tri meseca dva kandidata su otpala, a njih troje ce jos tri meseca da volontiraju i bore se za radno mesto..ne bi me cudilo da tada jedan otpadne, i da se volonterski staz opet produzi..
nadoknadu imaju samo za markicu za prevoz..

to je surova realnost..
pa mi je malo smesno da uopste komantarisemo neki sat vise odradjen..

ono sto je danas tuzna istina, a sto nas je potpuno obezvredilo kao radnu snagu je pojava - volontiranje..
moj sestric je konkurisao na oglas drzavnog instituta, izabran od cetrdesetoro priajvljenih ( svi sa fakultetima) sa jos cetvoro..tri meseca volontiranja bez nadoknade..
po isteku ta tri meseca dva kandidata su otpala, a njih troje ce jos tri meseca da volontiraju i bore se za radno mesto..ne bi me cudilo da tada jedan otpadne, i da se volonterski staz opet produzi..

to je surova realnost..

surova je relalnost, al ne znaci da je ispravno, ni da je zakonito (na papiru barem...za sada..)
cak ne znaci ni da je neminovnost
samo znaci da smo sami sebe obezvrijedili kao ljudska bica
zaboravljajuci da se, stono rece Gundulic, kolo srece okrece...ko bi gori sad je doli...
ili kako vec to ide...

znaci, nema opravdanja, za maltretman radnika i izrabljivanje
a narocito prica o "rashodima" nije opravdanje
kao ni prica o...zajednickom pregnucu, tezenju i upiranju
jer u situaciji kad ja radim za tebe
ja to ne cinim iz dobre volje vec zato sto od toga zivim
dakle, omoguci mi da od toga zivim i tretiraj me kao ljudsko bice
pa ces mozda i dobit pregnuce, lojalnost i sve sto uz to ide...
tretiraj me ovako kako ovaj lik tretira svoje radnike
i dobices da mi vidis ledja cim iskrsne nesto zeru bolje

to ti je kapitalizam, dive moja, kako ti ono meni rece...:lol:
a ovo kod nas....missim, i to je kapitalizam samo malcice...
zastario model
izvucen iz naftalina
i dokle ce i kako ce se zavrsit vidjet cemo...:lol:

surova je relalnost, al ne znaci da je ispravno, ni da je zakonito (na papiru barem...za sada..)
zaboravljajuci da se, stono rece Gundulic, kolo srece okrece...ko bi gori sad je doli...
ili kako vec to ide...

zastario model
izvucen iz naftalina

sem malog broja tajkuna, svi koji pokusavaju da odrze posao su strahovito sapletani od strane iste te drzave koja sem sto uzima, ne daje nista..
i dragi predsednik nam je danas izjavio da drzava nije preduzece i da niko ne ocekuje od iste da mu obezbedi posao..
nije ovaj iz posta izabrao da tako vodi posao, nametnuti uslovi ga teraju ako hoce sa poslom da opstane..
zivi bili, videcemo..

Poslednja izmena:
ili kako vec to ide...

zastario model
izvucen iz naftalina
Мислим да сам уочио проблем.

sem malog broja tajkuna, svi koji pokusavaju da odrze posao su strahovito sapletani od strane iste te drzave koja sem sto uzima, ne daje nista..
i dragi predsednik nam je danas izjavio da drzava nije preduzece i da niko ne ocekuje od iste da mu obezbedi posao..
nije ovaj iz posta izabrao da tako vodi posao, nametnuti uslovi ga teraju ako hoce sa poslom da opstane..
zivi bili, videcemo..

pa?
jel to znaci da se kola trebaju slomit na radniku...missim, znamo mi svi da
je drzava zgazila mali biznis
al kakve to veze s neplacenim prekovremenim ima?
nije izabrao? ma nemoj...nego mora tako...:lol:

Poslednja izmena:
Мислим да сам уочио проблем.

tako je...lojalnost se takodjer...zaradjuje
i ne dobijas je tako sto nekog konstantno podcjenjujes
i premalo, u odnosu na broj radnih sati, placas...
ono sto time dobijas je uskoro bivsi zaposleni
koji gleda pobjegne kako zna i umije...
pa bilo i zeru bolje...sta je tu problem?
poslodavcu koji nece da plati prekovremeno
i ocekuje da to radnici odrade za dz i bez pogovora
lojalnost ionako nije bitna... : )

poredis se sa zapadom koji nam je sjeba.o zemlju upravo zato da bi kada dodje ovde kao strani investitor dobio jeftinu radnu snagu placenu na nivou kineskog radnika, a da kvalitet proiyvoda bude evropski..
manji trosak - tu balkan, tamo kina..
kako mislis da se smanji nezaposlenost na 5-10%?
veliki obim ponude sa adekvatnom nadoknadom?
pre ce biti, smanjeni cas rada jedva za egzistenciju, a veliki broj zaposlenih..
kako je vreme doslo, niko od nas nece docekati penziju, a u istu svi danas moramo da ulazemo..
o zdravstvenom koje sam prinudjena privatno da placam i maltretmantu da se overe zd knjizice necu ni da pisem..

Nije u pitanju strani gazda. Domaći, Srbin po nacionalnosti :D

to je surova realnost..

Ne razumeš suštinu problema. ZVANIČNO RADNO VREME dotične firme je 9 sati na dan, a plaćeno je radno vreme od 8 sati. Pa preračunaj koliko je to sati za godinu dana? Naravno nekim danima se radi i po 12 sati dnevno.

I? Jel ti plaćeno prekovremeno? Ili imaš radno vreme u ugovoru u trajanju od 11 sati dnevno? :D

Od toga što ovde kukaš, nemaš nikakve koristi. Ni ti ni bilo ko drugi.
Do sada najviše puta, bila sam prinuđena da ovo kažem koje - kakvim šalterušama - u 90% slučaja se radi o kobrama na šalterima u domu zdravlja a prošle nedelje, bila sam prinuđena da ovo kažem i gospođici policajki. A evo kažem i tebi...
Jel ti ne valja? Kaži gazdi šta, koliko i za koliko hoćeš da radiš... Ako neće da da - put pod noge...

tako je...lojalnost se takodjer...zaradjuje
i ne dobijas je tako sto nekog konstantno podcjenjujes
i premalo, u odnosu na broj radnih sati, placas...
ono sto time dobijas je uskoro bivsi zaposleni
koji gleda pobjegne kako zna i umije...
pa bilo i zeru bolje...sta je tu problem?
poslodavcu koji nece da plati prekovremeno
i ocekuje da to radnici odrade za dz i bez pogovora
lojalnost ionako nije bitna... : )

Проблем је што за минимун 95% запослених не постоји зера боље. Сад, да ли је проблем у томе што се боје губљења посла или што нису кваллификовани да раде нешто друго или што нису спремни да се прекваллификују или дошколују (мада им ни то не гарантује посао) то је нешто друго.
Познавао сам једну девојку која је понекад до поноћи прала судове код газде, после журке коју би овај направио. То прелази у стокхолмски синдром или у жељу да будеш роб.
Маса послодаваца то користи јер они имају алтернативу, нове раднике који једва чекају да ускоче у јарам. Мало је оних који су данас своји на своме, имају подлогу да у било какво време и под било којом влашћу могу да зараде за себе и своју породицу.
То о чему ти говориш је запослени који је финансијски независтан и који има приходе ван посла који ради. А таквих је јако мало у Србији.

Проблем је што за минимун 95% запослених не постоји зера боље. Сад, да ли је проблем у томе што се боје губљења посла или што нису кваллификовани да раде нешто друго или што нису спремни да се прекваллификују или дошколују (мада им ни то не гарантује посао) то је нешто друго.
Познавао сам једну девојку која је понекад до поноћи прала судове код газде, после журке коју би овај направио. То прелази у стокхолмски синдром или у жељу да будеш роб.
Маса послодаваца то користи јер они имају алтернативу, нове раднике који једва чекају да ускоче у јарам. Мало је оних који су данас своји на своме, имају подлогу да у било какво време и под било којом влашћу могу да зараде за себе и своју породицу.
То о чему ти говориш је запослени који је финансијски независтан и који има приходе ван посла који ради. А таквих је јако мало у Србији.

to zeru bolje uvijek postoji
narocito za zaposlene odredjenih profila
nisu svi poslovi isti

uostalom, moze takvih i ne bit u Srbiji, trenutno...
( u zemlji u kojoj smo svi takvi bili...ravnopravni....e, zivote...:dash: )
samo, to jos uvijek nije opravdanje za ovakvo tretiranje zaposlenih
niti je srpska stvarnost reper za bilo sta
inace cemo stvarno zavrsit ko kolektivne zrtve stokholmskog sindroma, tu jesi u pravu..: (

Od toga što ovde kukaš, nemaš nikakve koristi. Ni ti ni bilo ko drugi.
Do sada najviše puta, bila sam prinuđena da ovo kažem koje - kakvim šalterušama - u 90% slučaja se radi o kobrama na šalterima u domu zdravlja a prošle nedelje, bila sam prinuđena da ovo kažem i gospođici policajki. A evo kažem i tebi...
Jel ti ne valja? Kaži gazdi šta, koliko i za koliko hoćeš da radiš... Ako neće da da - put pod noge...

Naravno da ću prvom prilikom otići. Ne kukam, nego pričam o činjenicama i poslovnom robovlasništvu u Srbiji.

Upravo tako. I zato od srca želim što više stranih, ozbiljnih kompanija koje će privući radnike kod sebe i ostaviti ove nazovi privatnike da propadnu ili da se sami prihvate 24 h posla dnevno :D Možda nekome i uspe. Pouzdano znam da se u jednoj stranoj firmi bolje plaća nekvalifikovani radnik na traci nego inženjer u mojoj firmi. I ozbiljno razmišljam da pređem na traku, iako sam i ja inženjer.

Pošto smo sad ušli u tu Evropu što ne idete negde dalje Austrija ,Nemačka Italija sigurno se tamo bolje zarađuje.Nemojte da sedite samo kod kuće jer možda je tamo bolje kao što pričaju ovi naši političari.Pre 30-40 godina naši stari su imali srce pa odlazili u pečalbu.

Pošto smo sad ušli u tu Evropu što ne idete negde dalje Austrija ,Nemačka Italija sigurno se tamo bolje zarađuje.Nemojte da sedite samo kod kuće jer možda je tamo bolje kao što pričaju ovi naši političari.Pre 30-40 godina naši stari su imali srce pa odlazili u pečalbu.

Priznajem da sam sisa što nisam otišao makar da pokušam...Budala-lokalpatriota :D Kad završim kuluk (za cca 5 meseci) možda i zapalim.

Upravo tako. I zato od srca želim što više stranih, ozbiljnih kompanija koje će privući radnike kod sebe i ostaviti ove nazovi privatnike da propadnu ili da se sami prihvate 24 h posla dnevno :D Možda nekome i uspe. Pouzdano znam da se u jednoj stranoj firmi bolje plaća nekvalifikovani radnik na traci nego inženjer u mojoj firmi. I ozbiljno razmišljam da pređem na traku, iako sam i ja inženjer.

pa sad...ne mislis valjda da te "ozbiljne kompanije" dolaze vamo, ako dolaze, zbog ugodne klime i gostoljubivih stanovnika...
missim, znas valjda da dolaze zato sto smo placeni ko zemlja petog svijeta : P

pa sad...ne mislis valjda da te "ozbiljne kompanije" dolaze vamo, ako dolaze, zbog ugodne klime i gostoljubivih stanovnika...
missim, znas valjda da dolaze zato sto smo placeni ko zemlja petog svijeta : P

Znam zašto dolaze. Ali se neke od njih pridržavaju naših zakona (zamisli!) za razliku od domaćih talibana. Nek me plati 300 eura al daj da radno vreme bude 8 sati, i biću zadovoljan.

Back