Samoubistvo i hriscanstvo

• Začetnik teme Začetnik teme Padre
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Знаш како, не иде да се тражи да црква нема никакве ингеренције у држави а да за узврат ради посао државе.
То подсећа на ону чувену комунистичку творевину звану "хоћемо права без обавеза!".
Како држава није у вези са црквом, како је у питању секуларна држава, како се тражи да се црква одвоји и са финансирањем и са утицајем, да се стави на маргине како би 5% становника били задовољни, не видим обавезу цркве да предузима било какве потезе који су у ингеренцији државе.
Ево, мене интересује зашто организација атеиста није помогла тих седморо несрећних људи ако им је помоћ била потребна?

Mada je Y vec rekla ono sto i ja mislim,moram da dodam,´pitanjem,koja organizacija ateista?
Kakvu bi to ingerenciju trebalo dati Crkvi?Crkva valjda cini narod?I one koji su imali tu srecu da ne budu gladni,i njima je lako da slusaju propoved,a sta sa onim mnogim nesretnicima koji se ne snalaze u zivotu?Okriviti demone,kako su ih zaposeli,ateiste i drzavu?
Pa pop u mom selu nije hteo da"sveti"vodicu zeni za slavu,jer mu je rekla da nema novca!Okrenuo se i otisao!Sta dalje recei?Kao da ce sam za taj ritual on potrositi svoj novac!

Poslednja izmena:
Mada je Y vec rekla ono sto i ja mislim,moram da dodam,´pitanjem,koja organizacija ateista?
Ако нисте чули, регистрована је.
Kakvu bi to ingerenciju trebalo dati Crkvi?Crkva valjda cini narod?I one koji su imali tu srecu da ne budu gladni,i njima je lako da slusaju propoved,a sta sa onim mnogim nesretnicima koji se ne snalaze u zivotu?Okriviti demone,kako su ih zaposeli,ateiste i drzavu?
Када од некога тражиш одговорност, логично је да тај неко има основу за одговорност а то је ингеренција у оквиру које црква може бити одговорна. У свим осталим случајевима, цркву можеш да окривиш колико и државу, колико и било коју НВО, колико и првог комшију, био он верник или не. Исти је однос. Не постоји нико ко не би рекао како би он помогао када би знао како. Него, нешто много њих не зна како, а лако је. Одвојиш део свога и даш.
Pa pop u mom selu nije hteo da"sveti"vodicu zeni za slavu,jer mu je rekla da nema novca!Okrenuo se i otisao!Sta dalje recei?Kao da ce sam za taj ritual on potrositi svoj novac!
Ја сам избацио попа из куће када је довео сина у фармеркама и патикама да му помаже и тражио паре унапред. Мислиш да је моја слава мање вредна због тога? Ја не мислим. Не треба ни та жена да мисли. Не слави она славу због тог попа већ због своје вере. Попови су људи који су завршили богословски факултет и запослили се. Као и инжињера, програмера, биолога, има и разних попова. Да није пдф религија могао бих да ти наведем бар десет случајева у којима су лиценцирани инжењери пљунули на своје лиценце и одрадили посао мимо прописа и по цену безбедности за људе.
Наравно, постоје решења и за такве попове само је питање колико ко има времена и живаца.

Y:
Nego šta, nego patetika... tim pre što bogu ne treba ova vrsta reklame, zar ne?
Postigao si kontraefekat, čestitam.
И сарказам треба разумети. Понекад је тешко.

Y:
Ni na jedno pitanje nisi odgovorio.
Hoćeš da pročitam linkove?
Koji će mi reći... šta tačno?
Da postoje organizacije u okviru crkve koje se bave humanitarnim radom? Pobogu, čoveče, pa od crkve se ništa manje ni ne očekuje. Takođe verujem da je veći deo sredstava otišao na privatne račune "svetih ljudi".
Ја верујем да је већи део средстава отишао на рачуне атеиста. И шта сад?
Веровање и чињенично стање у области финансија нису исто што и веровање или неверовање у Бога. Мора да се докаже.
Чим први доказ приложиш, ја ћу да саставим пријаву.

Y:
Kad smo već kod toga, poznato je da crkve i sveštena lica, sa sve licemernim fondacijama pod parolom ljubavi i pravoslavlja, ne podležu prijavi prihoda, niti plaćanju poreza. A možda bi trebalo.
Не можда, сигурно би требало.

Y:
Teme su onakve kakvi su nam moderatori... a pitati nekoga je li srećan, umesto odgovora na pitanje... je više nego drsko i bezobrazno, zbog položaja koji mu tako nešto dozvoljava... a drugoj strani isto pravo uskraćuje, bacajući akcenat na off topic.
I posle ja provociram...
И за крај, нека "друга страна" изволи да остави свој коментар на који нећу реплицирати (ваљда је то та поштена игра) па да се вратимо теми...

И сарказам треба разумети. Понекад је тешко.

Ја верујем да је већи део средстава отишао на рачуне атеиста. И шта сад?
Веровање и чињенично стање у области финансија нису исто што и веровање или неверовање у Бога. Мора да се докаже.
Чим први доказ приложиш, ја ћу да саставим пријаву.

Не можда, сигурно би требало.

И за крај, нека "друга страна" изволи да остави свој коментар на који нећу реплицирати (ваљда је то та поштена игра) па да се вратимо теми...

Dragi, nemoj večeras... boli me glava.

Ако нисте чули, регистрована је.

Sta propagira ta organizacija?

Када од некога тражиш одговорност, логично је да тај неко има основу за одговорност а то је ингеренција у оквиру које црква може бити одговорна. У свим осталим случајевима, цркву можеш да окривиш колико и државу, колико и било коју НВО, колико и првог комшију, био он верник или не. Исти је однос. Не постоји нико ко не би рекао како би он помогао када би знао како. Него, нешто много њих не зна како, а лако је. Одвојиш део свога и даш.

Crkvi po meni nije potrebna nikakava dozvola od drzave,da bi se bavila svojim vernicima!Ona samo po sebi postoji iz razloga da vodi i brine o svom narodu vernicima!I ne da joj je potrebna dozvola,vec je i duzna da svoje"stado"vodi ka pravom putu!Da li brinu o nezbrinutoj deci,bolesnima,invalidima,starima?Malo je svestenika koji se bave takvim pitanjima!Tu su kada je krstenje,vencanje i sahrana,naravno uz naplatu,ali da pomogne vernicima u resavanju svojih problema za zivota,za takve aktivnosti Crkve,ne znam!

Ја сам избацио попа из куће када је довео сина у фармеркама и патикама да му помаже и тражио паре унапред. Мислиш да је моја слава мање вредна због тога? Ја не мислим. Не треба ни та жена да мисли. Не слави она славу због тог попа већ због своје вере. Попови су људи који су завршили богословски факултет и запослили се. Као и инжињера, програмера, биолога, има и разних попова. Да није пдф религија могао бих да ти наведем бар десет случајева у којима су лиценцирани инжењери пљунули на своје лиценце и одрадили посао мимо прописа и по цену безбедности за људе.
Наравно, постоје решења и за такве попове само је питање колико ко има времена и живаца.

Svestenik treba da predstavlja boziju kucu i rec!Ako je on ne postuje,kakva se poruka salje vernicima,pa i onoma koji nisu?

Svestenik treba da predstavlja boziju kucu i rec!Ako je on ne postuje,kakva se poruka salje vernicima,pa i onoma koji nisu?
Не знам каква се порука шаље онима који нису верници. Ваљда је свештеник њима само пружалац услуга које они не користе па их не занима превише.
Као што мене не занимају фризери.
Да обратимо пажњу на "треба да" реченицу.
Хајде размисли где би све ова реч била вишак да је све како треба.
Полиција.
Судство.
Парламент.
Лекари.
Општински службеници разних врста.
Васпитачице у вртићима.
Чистачи улица.
... списак је дугачак. То су сви они чије услуге мораш да користиш.
Свештеничке не мораш.

Не знам каква се порука шаље онима који нису верници. Ваљда је свештеник њима само пружалац услуга које они не користе па их не занима превише.
Као што мене не занимају фризери.
Да обратимо пажњу на "треба да" реченицу.
Хајде размисли где би све ова реч била вишак да је све како треба.
Полиција.
Судство.
Парламент.
Лекари.
Општински службеници разних врста.
Васпитачице у вртићима.
Чистачи улица.
... списак је дугачак. То су сви они чије услуге мораш да користиш.
Свештеничке не мораш.
полиција-да хапси криминалце - плаћа их не раде свој посао
судство-да суди криминалцима - плаћа их не раде свој посао
парламент-да доноси законе - плаћа их не раде свој посао
лекари-да лече - плаћа их не раде свој посао
општински службеници-да примају дебелу плату а ништа не раде
васпитачице-да васпитају - и то није неопходно
чистачи-барем код мене су ОК

колико има полиције у Србији?
колико има судија у Србији?
колико парламент има парламентараца у Србији?
колико лекара има у Србији?
колико опш. службеника има у Србији?....

а неверници нам се брину шта треба поп да ради коме не морају ни жуту банку да дају
брате то су ђавоља посла

а неверници нам се брину шта треба поп да ради коме не морају ни жуту банку да дају
брате то су ђавоља посла

Kako umete da se uhvatite za jednu pogresnu rec,a sustinu da izbegnete!
Boli mene uvo da li svestenici rade svoj posao,ali vi ovde govorite da je Crkva hram ljubavi,da ona pokazuje pravi put,da smo mi koji ne verujemo pravo zlo za svet!A kada vam se ukaze da to i nije tako,onda se prvdate da u drzavi nista ne radi!Mada sa tim se slazem uveliko!Ja samo postavljam pitanje,ako je pravoslavlje istinski pravi put,i ako u svoji redovima imate vojsku vernika,sta rade svi ti vernici,sem sto krkaju za slave,ne rade na Crveno slovo i povremeno kao poste(kakav je to post kad osoba koja iz verskih razloga posti,popusi paklicu cigareta)?Ako se u jednom gradu u jednom danu ubije 7 osoba,zar to Crkvu ne zabrinjava?Bilo da su te osobe vernici ili ne,ipak su ljudi!
A moja recenica za poruku koja se salje i nevernicima,je s razlogom napisana!Zar samoj Crkvi nije stalo da se svima prikaze u sto boljem svetlu?

полиција-да хапси криминалце - плаћа их не раде свој посао
судство-да суди криминалцима - плаћа их не раде свој посао
парламент-да доноси законе - плаћа их не раде свој посао
лекари-да лече - плаћа их не раде свој посао
општински службеници-да примају дебелу плату а ништа не раде
васпитачице-да васпитају - и то није неопходно
чистачи-барем код мене су ОК

колико има полиције у Србији?
колико има судија у Србији?
колико парламент има парламентараца у Србији?
колико лекара има у Србији?
колико опш. службеника има у Србији?....

брате то су ђавоља посла

:lol:
teshka ironija i licemerje...
za sve je kriv holivud-izvor saznanja o hriscanstvu za takve kriticare...

Kako umete da se uhvatite za jednu pogresnu rec,a sustinu da izbegnete!
Boli mene uvo da li svestenici rade svoj posao,ali vi ovde govorite da je Crkva hram ljubavi,da ona pokazuje pravi put,da smo mi koji ne verujemo pravo zlo za svet!A kada vam se ukaze da to i nije tako,onda se prvdate da u drzavi nista ne radi!Mada sa tim se slazem uveliko!Ja samo postavljam pitanje,ako je pravoslavlje istinski pravi put,i ako u svoji redovima imate vojsku vernika,sta rade svi ti vernici,sem sto krkaju za slave,ne rade na Crveno slovo i povremeno kao poste(kakav je to post kad osoba koja iz verskih razloga posti,popusi paklicu cigareta)?Ako se u jednom gradu u jednom danu ubije 7 osoba,zar to Crkvu ne zabrinjava?Bilo da su te osobe vernici ili ne,ipak su ljudi!
A moja recenica za poruku koja se salje i nevernicima,je s razlogom napisana!Zar samoj Crkvi nije stalo da se svima prikaze u sto boljem svetlu?

не вреди да тражиш такве одговоре по интернету, мораш мало обилазити Цркве и манастире, пробај да учествујеш на литургијама итд итд.

не вреди да тражиш такве одговоре по интернету, мораш мало обилазити Цркве и манастире, пробај да учествујеш на литургијама итд итд.

Bila ja,ali kada videh ko tu sve dolazi i koliko su popovi bogati,odustala sam!
A tek u Ostrogu kad dodjese sa dzipovima da pokupe pere,uzas!
Secam se da sam kao dete nosila sa rodjacima panaiju za dedinu slavu u seoskom zenskom manastiru,ti odlasci su mi jedino ostali u lepom secanju!

Secam se da sam kao dete nosila sa rodjacima panaiju za dedinu slavu u seoskom zenskom manastiru,ti odlasci su mi jedino ostali u lepom secanju!

pa da ne idemo ni kod lekara,i njih ima bogatih:think:
ni u shkolu...ima bogatih profesora...
u skupshtinu i tako ne idem niti na glasanje....
znaci,cim vidimo dzip,da ne ulazimo u tu ustanovu?

није Црква модна писта да гледаш ко шта носи
није Црква аутосалон да гледаш који ауто је набољи
није Црква две комшинице које оговарају трећу...

ако тако гледаш на Цркву од тебе верник никад неће ни бити.

A sta je Crkva?
A ovo predhodno sto si rekao,objasni sirotinji koja nema hleba da jede!

Ja sam svoju veru nasla u svom srcu!

A sta je Crkva?
A ovo predhodno sto si rekao,objasni sirotinji koja nema hleba da jede!

Ja sam svoju veru nasla u svom srcu!

Христ је глава, а Црква је (тело) заједница крштених и јединствених људских личности, уједињених вером у једнога Бога.

Back