Samoubistvo i hriscanstvo

• Začetnik teme Začetnik teme Padre
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja bih da me spale i drze u urni na kaminu :mrgreen:

Eto to je moja opcija, bolje da me spale no da zauzimam prostor koji se moze mnogo bolje iskoristiti
To je i moja opcija. :mrgreen:
Sta ce nam onolika groblja.

Jos mi frka da me ne sahrane zivu, ovako...sto je sigurno, sigurno je.

Uh, ne bih da reklamiram ili da ispadnem morbidan, ali kremacija je praksa sahranjivanja u slovenskoj religiji. :think:

Besmrtna, ubica moze da se pokaje a samoubica nema kada da se pokaje. Koliko znam u Bibliji pise da 'mrtvi ne znaju nista' pa prema tome ne mogu ni da se pokaju.

Upravo ovdje je veliki problem...ne mogu da se pokaju...ali, ne znamo da li su u presudnom trenu rekli ili pomislili "Oprosti, Bože."
Nedefinisano je nekoliko pitanja:
- ako nema potvrde od ljekara da je pokojnik bio psihički bolestan, da li to znači da nije bio bolestan, pa mu ni na 40 dana ne može dođe svešteno lice na grob (šta ako je pio tablete za smirenje šakom...a iz predrasuda možda nije ni pomišljao na odlazak psihijatru) - zar njegovo duševno stanje nije dokaz (iako nema potvrde ljekara)
- drugo, da li je grijeh moliti se za dušu pokojnika, samoubice, za oprost njegovih grijehova i za pokoj duše njegove?
- dalje, čak i ako jeste grijeh, neko će se moliti jer vjeruje da je bog milostiv...

Ako neko ima mišljenje...bilo bi mi drago da čujem...hvala.

Poznato je da dve najvece hriscanske crkve - pravoslavna i katolicka ne sahranjuju osobe koje izvrse samoubistvo. Vecina protestantskih crkava i verskih zajednica sahranjuje osobe koje su 'digle ruku' na sebe.
Gledam danas na sajtu Blica ( http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/181578/Filip-Kapisoda-sahranjen-na-Cetinju ) izvestaj sa sahrane Filipa Kapisode i vidim da su cinodejstvovali i pravoslavni svestenici. Da li su se promenili kanoni ili je za 'skromnu novcanu nadoknadu' moguce mimoici kanone pravoslavne crkve?

Uz novcanu nadoknadu mozes i boga da mimoidjes. Kod katolika za 30 dolara dobijes indulgenciju;) a ni nasi nisu bolji.
Moja rodjaka, valjda tetka, malo dalji rod se ubila, na sahrani nije bilo popa, a posle toga se desilo samoubistvo, isto neka zena i na njenoj sahrani su bila dva popa. I ja mislim da su pare u pitanju...

Back