Samoubistvo i hriscanstvo

• Začetnik teme Začetnik teme Padre
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam nedavno dobio letak za kremaciju i uz pogodnosti da za ukljucenje u Udruzenje "Oganj" u Beogradu.
A sto se tice opustajuce teme... Baka mojih drugova je trazila da je kremiraju - zbog kostobolje. Kaze jos jednom da se ugreje :roll:

Nisamm neki ljubitelj crnog humora... odmah se setim onih "šala" o deci... :sad2:
Al to opet nije razlog da mi neurotične osobe skaču za vrat.

Cudis me. :D Devojka je bas opustena.
A sto se tice sale, to cak i ne spada u crni humor (ni ja ne volim one gluposti sa decom), vec pokazuje pozitivan odnos prema smrti kao prirodnom ciklusu. Ako se ne varam i ako zena to nije govorila ozbiljno. :D

Jel su ovi na slici iz SPC ili iz Crnogorske crkve?:think:

22748_1201-sahrana-cetinje-foto-z-ras_origh.jpg

Видиш да је на слици Мираш Дедеић - вођа еуропске цркве и религије у ЦГ.

Poznato je da dve najvece hriscanske crkve - pravoslavna i katolicka ne sahranjuju osobe koje izvrse samoubistvo. Vecina protestantskih crkava i verskih zajednica sahranjuje osobe koje su 'digle ruku' na sebe.
Gledam danas na sajtu Blica ( http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/181578/Filip-Kapisoda-sahranjen-na-Cetinju ) izvestaj sa sahrane Filipa Kapisode i vidim da su cinodejstvovali i pravoslavni svestenici. Da li su se promenili kanoni ili je za 'skromnu novcanu nadoknadu' moguce mimoici kanone pravoslavne crkve?

Moram da postavim jedno pitanje?Naime,poznajem zenu ciji se sin obesio.Ali moram vam reci i razlog zasto je taj mladi covek to sebi ucinio!Naime,radio je u RTS-u,one nesretne noci kada je bombardovana zgrada RTS-a zamenio se sa svojim najboljim drugom,te nije otiso na posao!Drug,inace otac dvoje maloletne dece je poginuo!Ovaj nije mogao da zivi sa tolikim teretom na svojoj svvesti,odlazio je kod te dece,nosio im poklone,posecivao ih,pomagao,ali na kraju je oduzeo sebi zivot!
Ne verujem da iko sebi oduzme zivot iz obesti,ali onih koji drugom oduzmu zivot,mnogi to cine iz dosade,osvete i osecaja neke nadmoci!
Naravno,svestenik nije hteo doci na sahranu,iako bi majci to mnogo znacilo!Ona zena je vise mrtva nego ziva,nakon sinovljeve smrti,ali ni Crkva joj nije pruzila utehu!Da li je to religijski?

A nekog drugog?Tada svestenik dodje na sahranu?
Onome ko je vernik,i desi mu se takva tragedija u porodici,Ckrva okrece ledja celoj porodici svojim ne dolaskom na shranu!A ne samo Crkva,vec i komsiluk,prstom pokazuju na tu kucu,kao da je sotonska!A ta majka je volela svog sina i pati za njim!
Odgajila je savesnog sina,koji je osecao krivicu za nesto sto nije direktno kriv,vec splet dogadjaja!Da nije imao savest,bilo bi ga bas briga i bio bi srecan sto je ON ostao ziv!

Poslednja izmena:
Zamislite situaciju,covek u depresiji,resi da se ubije,ali nikom to ne govori,niko ne zna sta namerava,seda u auto i u presudnom trenutku skrene na suprotnu stranu kolovoza,ubije sebe i one u autu koji mu je isao u susret!Odrzava se sahrana,svestenik dodje,jer je covek poginuo u saobracajki,ali,mozda je on to svesno uradio,mozda nije bila nesreca?
Opet ponavljam,niko sebi nije oduzeo zivot iz obesti,vec od problema sa kojima nije mogao da se nosi!Nigde nikog nije bilo,a vernika na sve strane,da mu za zivota pomogne,ali tu su svi da jednoglasno osude takav cin!Tu za mene ljubavi nema!
Drugo postoje ubistva koja su planirana,i ona su za mene za svaku osudu,ali,moze vam neki samoubica ili pijandura jednostavno istrcati pred auto,i taj vozac je automatski ubica!
Nije sve tako crno i belo u stvarnom zivotu!
Pa pre neki dn su sebi u Novom Sadu,cini mi se 7 starijih osoba sebi oduzela zivot,uglavnom zbog nemastine!Gde je Crkva da pomogne ugrozenima,ako vec drzava ne brine?Ali,jednoglasna osuda je tu,za samoubistvo,tu su slozni!

Poslednja izmena:
...
Pa pre neki dn su sebi u Novom Sadu,cini mi se 7 starijih osoba sebi oduzela zivot,uglavnom zbog nemastine!Gde je Crkva da pomogne ugrozenima,ako vec drzava ne brine?Ali,jednoglasna osuda je tu,za samoubistvo,tu su slozni!
Знаш како, не иде да се тражи да црква нема никакве ингеренције у држави а да за узврат ради посао државе.
То подсећа на ону чувену комунистичку творевину звану "хоћемо права без обавеза!".
Како држава није у вези са црквом, како је у питању секуларна држава, како се тражи да се црква одвоји и са финансирањем и са утицајем, да се стави на маргине како би 5% становника били задовољни, не видим обавезу цркве да предузима било какве потезе који су у ингеренцији државе.
Ево, мене интересује зашто организација атеиста није помогла тих седморо несрећних људи ако им је помоћ била потребна?

Знаш како, не иде да се тражи да црква нема никакве ингеренције у држави а да за узврат ради посао државе.
То подсећа на ону чувену комунистичку творевину звану "хоћемо права без обавеза!".
Како држава није у вези са црквом, како је у питању секуларна држава, како се тражи да се црква одвоји и са финансирањем и са утицајем, да се стави на маргине како би 5% становника били задовољни, не видим обавезу цркве да предузима било какве потезе који су у ингеренцији државе.
Ево, мене интересује зашто организација атеиста није помогла тих седморо несрећних људи ако им је помоћ била потребна?

Posao države?
Posao države?
Jel ti reče POSAO države?
A gde nam je vera, ljubav, pomoći bližnjima... jel ti to sugerišeš da crkva NEĆE da pomogne bez zvaničnih ovlašćenja države, samo zato što nismo, ili jesmo sekularna država, u stvari taj odnos (crkva - država) je više nedefisan.
Mene sve ovo o čemu pričaš podseća na "pomoći ću ti, al ne za dž".

Ne radi se o obavezi, već o bezuslovnom pomaganju ljudima kojima je pomoć neophodna. Zar upravo to ne propagira tvoja vera? Ili pak očekujete neku korist?
Postoji toliko dobrotvornih društava, institucija, fondova... jel svi oni trebaju državi da postave uslove, ili rade nezavisno, u svrhu humanitarizma? Tu i tamo za svoj džep, ali nije tema.
O čemu, bre, pričaš?
I kakve veze ateisti imaju sa ovom pričom?
Zamenjuješ teze i prebacuješ loptu... samo zato što nećeš da priznaš nevoljnost crkve kada su ugroženi u pitanju. Iskreno, više sam očekivala... znači da se ni u crkvu ne možemo pouzdati, jer joj to nije OBAVEZA.
Znaš šta, ovo je patetično.

Poslednja izmena od moderatora:
I manite se više ateista... više se fokusirajte na činjenicu da većina vernika u tu istu crkvu ima manje poverenja, nego ateisti. Ako su oni sami spremni da priznaju da su crkvene organizacije manipulatoske i profitabilne, šta bi na to ateista trebao da doda? Ništa, sve je rekao čovek koji veruje u boga, ali u crkvu ne. Pitam se samo zašto.

Y:
Posao države?
Posao države?
Jel ti reče POSAO države?
A gde nam je vera, ljubav, pomoći bližnjima... jel ti to sugerišeš da crkva NEĆE da pomogne bez zvaničnih ovlašćenja države, samo zato što nismo, ili jesmo sekularna država, u stvari taj odnos (crkva - država) je više nedefisan.
Mene sve ovo o čemu pričaš podseća na "pomoći ću ti, al ne za dž".

Ne radi se o obavezi, već o bezuslovnom pomaganju ljudima kojima je pomoć neophodna. Zar upravo to ne propagira tvoja vera? Ili pak očekujete neku korist?
Postoji toliko dobrotvornih društava, institucija, fondova... jel svi oni trebaju državi da postave uslove, ili rade nezavisno, u svrhu humanitarizma? Tu i tamo za svoj džep, ali nije tema.
O čemu, bre, pričaš?
I kakve veze ateisti imaju sa ovom pričom?
Zamenjuješ teze i prebacuješ loptu... samo zato što nećeš da priznaš nevoljnost crkve kada su ugroženi u pitanju. Iskreno, više sam očekivala... znači da se ni u crkvu ne možemo pouzdati, jer joj to nije OBAVEZA.
Znaš šta, ovo je patetično.
http://www.covekoljublje.org/pob_hum.html
"Од свог оснивања до 2005. године Човекољубље је у сарадњи са бројним међународним и домаћим организацијама сакупило и дистрибуирало помоћ у вредности од преко 15 милиона евра, коју је користило више од пола милиона људи."

"Почела исплата новчане помоћи од 50.000 динара домаћинствима угроженим поплавама у Зајечару. Поред надлежних органа, помоћ прикупља и Српска православна црква. У недавним поплавама у Зајечару под водом се нашло око 600 кућа. "
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/564331/Стигла+помоћ+становницима+Зајечара.html

Ваистину...патетика.
Или само мањак рекламе и нарочито саморекламерства као што то раде појединци и организације? Ко ће га знати...

Још мало патетике:
"Хуманитарна организација "Мајка девет Југовића" под окриљем Епархије рашко-призренске основана је 2000. године и званично је регистрована од стране УНМИК-а, са циљем да помогне напаћеном народу на простору Косова и Метохије. "
http://www.narodnekuhinjekim.com/o-nama

Него, тема беше самоубиство, зар не?

човек је могућност бога. ко то прихвати не лута.
убиство је спречавање остварења, самоубиство и доказ промашаја. душа је вечна кад се оствари, зрно горушичје.
сахрањује се тело, пролазно. души се помаже да настави. кад је нема чему служба?

исус и њему слични могу и деценијама касније да привуку и усмере душе.

Kada se vec gadjamo ciframa da li se moze naci izvestaj koji prikazuje koliko se novca slije na racune SPC-a u toku jedne godine i sta se tacno dogadja sa novcem koji ostane kao visak kada se pokriju troskovi? Koliko sredstava trenutno SPC drzi na bankovnim racunima? Ako ne postoji transparentan uvid u ovo onda zasto ne postoji?

Kada se vec gadjamo ciframa da li se moze naci izvestaj koji prikazuje koliko se novca slije na racune SPC-a u toku jedne godine i sta se tacno dogadja sa novcem koji ostane kao visak kada se pokriju troskovi? Koliko sredstava trenutno SPC drzi na bankovnim racunima? Ako ne postoji transparentan uvid u ovo onda zasto ne postoji?
Вероватно је потребно да питање поставиш пореској инспекцији.
Јеси ли? Шта су рекли?
Иако није тема, можда се нађе неко ко ће одговорити на ово питање...

Јеси ли? Шта су рекли?
Иако није тема, можда се нађе неко ко ће одговорити на ово питање...

Rekoh da pitam kada se vec gadjas ciframa. U svakom slucaju poruku sam prvenstveno ostavio jer je tvoja reakcija ocekivana odnosno zabavlja me to sto skaces kao oparen i pozivas se na status koji uvazavas na forumu (moderator).

Rekoh da pitam kada se vec gadjas ciframa. U svakom slucaju poruku sam prvenstveno ostavio jer je tvoja reakcija ocekivana odnosno zabavlja me to sto skaces kao oparen i pozivas se na status koji uvazavas na forumu (moderator).
Аха. Значи, ти си мислио да ћу ја да ти налазим те информације?
Најбитније је да си ти срећан и да си постигао свој циљ.
Јеси ли срећан?

П.С. Може ли превод овог дела "pozivas se na status koji uvazavas na forumu (moderator)" ? Мислим да перцепција двоструког није неважно обрисана...тај рад?

http://www.covekoljublje.org/pob_hum.html
"Од свог оснивања до 2005. године Човекољубље је у сарадњи са бројним међународним и домаћим организацијама сакупило и дистрибуирало помоћ у вредности од преко 15 милиона евра, коју је користило више од пола милиона људи."

"Почела исплата новчане помоћи од 50.000 динара домаћинствима угроженим поплавама у Зајечару. Поред надлежних органа, помоћ прикупља и Српска православна црква. У недавним поплавама у Зајечару под водом се нашло око 600 кућа. "
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/564331/Стигла+помоћ+становницима+Зајечара.html

Ваистину...патетика.
Или само мањак рекламе и нарочито саморекламерства као што то раде појединци и организације? Ко ће га знати...

Nego šta, nego patetika... tim pre što bogu ne treba ova vrsta reklame, zar ne?
Postigao si kontraefekat, čestitam.

Још мало патетике:
"Хуманитарна организација "Мајка девет Југовића" под окриљем Епархије рашко-призренске основана је 2000. године и званично је регистрована од стране УНМИК-а, са циљем да помогне напаћеном народу на простору Косова и Метохије. "
http://www.narodnekuhinjekim.com/o-nama

Него, тема беше самоубиство, зар не?

Ni na jedno pitanje nisi odgovorio.
Hoćeš da pročitam linkove?
Koji će mi reći... šta tačno?
Da postoje organizacije u okviru crkve koje se bave humanitarnim radom? Pobogu, čoveče, pa od crkve se ništa manje ni ne očekuje. Takođe verujem da je veći deo sredstava otišao na privatne račune "svetih ljudi".

Kad smo već kod toga, poznato je da crkve i sveštena lica, sa sve licemernim fondacijama pod parolom ljubavi i pravoslavlja, ne podležu prijavi prihoda, niti plaćanju poreza. A možda bi trebalo.

Teme su onakve kakvi su nam moderatori... a pitati nekoga je li srećan, umesto odgovora na pitanje... je više nego drsko i bezobrazno, zbog položaja koji mu tako nešto dozvoljava... a drugoj strani isto pravo uskraćuje, bacajući akcenat na off topic.
I posle ja provociram...

Back