Samohrana majka

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
no sta drugo ocekivati od drzave olicene u ponosnim vlasicima djevicanskih radnih knjizica
koji si iskustvo sticali po strankama, roditeljskim firmama i nvoima
Zašto jednostavno ne ukinu PDV na opremu za bebe, uvedu besplatno školovanje dece, koje inače postoji u mnogim mnogo razvijenim državama, ne smanje cenu dečjih proizvoda i to bi otprilike bilo dovoljno, pod uslovom da živiš u normalnoj državi.
Što se tiče, presedana žene sa 11-o dece, logično bi i humano bilo da se toj deci omogući koliko-toliko, normalan život.Tipa,...u školi besplatne knjige, prevoz i užina.Na nivou države i lokalne samouprave, svako u svom domenu može ponešto uraditi.

Poslednja izmena:
Zašto jednostavno ne ukinu PDV na opremu za bebe, uvedu besplatno školovanje dece, koje unače postoji u mnogim mnogo razvijenim državama, ne smanje cenu dečjih proizvoda i to bi otprilike bilo dovoljno, pod uslovom da živiš u normalnoj državi.
pa zato sto bogate boli dupe za nase bebe
tj oni upravo zaradjuju na nasim bebama koje odrastaju u novu radnu snagu...to je bas zgodan zatvoren neofeudalni ciklus
sto bi to mijenjali?

И социјални радници да се доообро претресу. Не кажем да те службе нису нужне, али тамо вршља ко како стигне.
У многим тешким случајевима, болним до сржи, где има и силовања сопствене деце, и свега... углавном битку губи онај родитељ који штити дете и бори се за њега. А највише је жалби управо на социјалне раднике.

a skolovanje i jeste besplatno
i to ne zato smo smo dotle stigli
vec zato sto je to relikt socijalizma
drugi put to spominjes i drugi put ti objasnjavam 😆
Besplatne, moj šipak!
Fakultet sam završila u Srbiji, svaku knjigu ili kopiju sam morala platiti.Tačnije ne ja, nego moji roditelji! Svaki ispit koji pokažeš više od tri puta, plaćaš.Bez obzira, što si na budžetu.
Isto je bilo i u srednjoj školi, knjige sam kupovala na staro, ali za novac.Ako je sada, besplatno za decu školskog uzrasta, drago mi je!

Па, књиге су најмањи издатак.
И није проблем купити књигу, него ко нам све штампа те књиге. И зашто?
Када смо имали једног издавача, нашег, и сви користили исте могли смо да их наслеђујемо од брата, сестре, комшије...
Није свако имао нове.
Сада учитељица добије нови лаптоп када инсистира на одређеном издавачу као и што др има проценат форсирајући исти лек али одређеног произвођача. И тако...

Besplatne, moj šipak!
Fakultet sam završila u Srbiji, svaku knjigu ili kopiju sam morala platiti.Svaki ispit koji pokažeš više od tri puta, plaćaš.Bez obzira, što si na budžetu.
Isto je bilo i u srednjoj školi, knjige sam kupovala na staro, ali za novac.Ako je sada, besplatno za decu školskog uzrasta, drago mi je!
pa morala bi je kupiti bilo gdje drugo
i placati ispit koji polazes vise puta
skolarinu dok si na budzetu nisi placala

osnovna skola je besplatna i obavezna
srednja i fakultet nisu
udzbenici se placaju kroz cijelo skolovanje
ali lokalna samouprava moze to drukcije organizirati ukoliko zeli

Па, књиге су најмањи издатак.
И није проблем купити књигу, него ко нам све штампа те књиге. И зашто?
Када смо имали једног издавача, нашег, и сви користили исте могли смо да их наслеђујемо од брата, сестре, комшије...
Није свако имао нове.
Сада учитељица добије нови лаптоп када инсистира на одређеном издавачу као и што др има проценат форсирајући исти лек али одређеног произвођача. И тако...
e to sa stampanjem knjiga je odlicno pitanje

Očigledno!
Vrtimo se u tom paradoksu, dok zapravo na roditeljima svi debelo zarađuju!
to nije paradoks

tako funkcionira kapitalizam
bogati zaradjuju na siromasnima
vrlo je jednostavno

Besplatne, moj šipak!
Fakultet sam završila u Srbiji, svaku knjigu ili kopiju sam morala platiti.Tačnije ne ja, nego moji roditelji! Svaki ispit koji pokažeš više od tri puta, plaćaš.Bez obzira, što si na budžetu.
Već odavno se plaća ispit prvi put kad ga polažeš, overe semestra, upis godine.

pa morala bi je kupiti bilo gdje drugo
i placati ispit koji polazes vise puta
skolarinu dok si na budzetu nisi placala

osnovna skola je besplatna i obavezna
srednja i fakultet nisu
udzbenici se placaju kroz cijelo skolovanje
ali lokalna samouprava moze to drukcije organizirati ukoliko zeli

e to sa stampanjem knjiga je odlicno pitanje
U Srbiji je tako!
Besplatno školovanje u drugim zemljama, podrazumeva da ne plaćaš ni knjige, niti ispite, stan i hranu imaš obezbeđenu u vidu studentskih domova, ukoliko živiš van mesta ili države studiranja.

Već odavno se plaća ispit prvi put kad ga polažeš, overe semestra, upis godine.
pa da
al placa se i skolarina na sve to ako nisi na tzv budzetu

U Srbiji je tako!
Besplatno školovanje u drugim zemljama, podrazumeva da ne plaćaš ni knjige, niti ispite, stan i hranu imaš obezbeđenu u vidu studentskih domova, ukoliko živiš van mesta ili države studiranja.
ne znam bukvalno ni jednu zemlju u kojoj je tako

Када смо код ове теме...
У селу из ког је моја бака на једној кући има плочица како им је Тито кумовао. Као, кумовао је породицама са пуно деце. Само чисто сумњам да су имали неке користи од кума.

Da,...dok u Srbiji samo što ti i vazduh ne naplate! ?
?
imas bukvalno istu stvar za studente na budzetu
nema skolarine i ispite placas simbolicno
udzbenike, smjestaj, klopu i transport
placas uglavnom iz svog dzepa, iako je sve osim udzbenika subvencionirano

Da,...dok u Srbiji samo što ti i vazduh ne naplate! ?
Postoje mnogo varijanti, kao i da tipa neke naše manjinske grupe, studiraju u drugim državama potpuno besplatno.Žive u Srbiji, dok studiraju u inostranstvu besplatno.
pa mozes i ti studirati u mnogim drzavama besplatno
sve osim studija ide iz tvog dzepa
fakat ne kapiram sta pricas?

?
imas bukvalno istu stvar za studente na budzetu
nema skolarine i ispite placas simbolicno
udzbenike, smjestaj, klopu i transport
placas uglavnom iz svog dzepa, iako je sve osim udzbenika subvencionirano
Da,...s tim što imaš popust na prevoz i jeftinije se hraniš u studentskoj menzi i ako si u studentskom domu, plaćaš simbolično smeštaj (ako nisi, onda i kod nas sam plaćaš smeštaj).

pa mozes i ti studirati u mnogim drzavama besplatno
sve osim studija ide iz tvog dzepa
fakat ne kapiram sta pricas?
Tamo ne plaćaš ni udžbenike, niti bilo kakve overe i semestre.Sve što ti je potrebno u okviru obrazovanja, dobijaš besplatno.
Ako se u stranoj zemlji, napr.školuješ kao pripadnik Srpske nacionalne manjine u zemlji članici EU, imaš povlastice u smislu da možeš tamo konkurisati za dom i dobiti takoreći besplatan smeštaj i ishranu. Takoreći, kompletno besplatno školovanje, osim džeparca.
I diplomu sa kojim možeš raditi u EU.
P.S.Sad što nisu svi te sreće,...!

Poslednja izmena:
Tamo ne plaćaš ni udžbenike, niti bilo kakve overe i semestre.Sve što ti je potrebno u okviru obrazovanja, dobijaš besplatno.
Ako se u stranoj zemlji, napr.školuješ kao pripadnik Srpske nacionalne manjine u zemlji članici EU, imaš povlastice u smislu da možeš tamo konkurisati za dom i dobiti takoreći besplatan smeštaj i ishranu. Takoreći, kompletno besplatno školovanje, osim džeparca.
I diplomu sa kojim možeš raditi u EU.
za udzbenike i takse ne znam, ali za stan i hranu znam da se itekako placa
neke drzave traze i depozit u odredjenom iznosu koji moras imati na racuni da bi uopce mogao studirati
u mnogim drzavama domaci studenti godinama otplacuju studentske kredite
mislim da baratas poluinofrmacijama koje si pretvorila u nesto bajkovito
nas sistem obrazovanja je sad prilicno jadan, ali je jos uvijek jeftiniji nego u mnogim drugim drzavama

za udzbenike i takse ne znam, ali za stan i hranu znam da se itekako placa
neke drzave traze i depozit u odredjenom iznosu koji moras imati na racuni da bi uopce mogao studirati
u mnogim drzavama domaci studenti godinama otplacuju studentske kredite
mislim da baratas poluinofrmacijama koje si pretvorila u nesto bajkovito
nas sistem obrazovanja je sad prilicno jadan, ali je jos uvijek jeftiniji nego u mnogim drugim drzavama
Pa i nije,...kad sve staviš na kantar.Jedino ako studiraš u rodnom gradu, pa stan i hranu imaš doma za "đž".
Napr.ako ti jesi pripadnik neke manjinske grupe ili tvoj muž, raspitaj se kako i gde tvoja deca, mogu studirati u EU i sa kakvim sve olakšicama.
Tipa, sijaset studenata koji su rođeni u Srbiji, studiraju u Temišvaru verovatno i u Budimpešti (za Mađarsku već ne znam, samo pretpostavljam),ali su tamo smešteni u studentskim domovima i imaju pravo na besplatno školovanje.

Poslednja izmena:
citam vesti i ovo me ozbiljno uznemirilo
https://rs.n1info.com/vesti/samohra...ce-treba-pomoc-bolesna-sam-ne-mogu-vise-sama/
najstariju devocicu majka ispisuje iz srednje skole jer nema uslova za njeno skolovanje
lepo je sto su deca bila njena zelja, a cija su odgovornost?
cija je odgovornost stvaranje potomstva sa neodgovornim ocevima kojima majka moze da obezbedi samo status socijalnih slucajeva?
da li bi toj deci koja odrastaju u mraku, bez minimuma potrebnog za normalan zivot bilo bolja sansa za normalnu buducnost bilo smestanje u hraniteljske porodice?
da li je moralno upacivati majci jednokratnu pomoc ili je to samo produzena agonija za decu?

Joj, nezgodno pitanje.
Svakako im treba pomoci, taj prikljucak za struju je nista, to koliko danas treba da im prikljuce.
Da li se ja licno saglasavam sa njom? Nikako. Najveci dar je zivot na poklon. Zato zivot treba cuvati.
Drugi deo je onaj o odgovornosti. Bez neznosti roditelja je nesnosno ali i pored nje treba dete nahraniti, obuci i paziti. Tek zbirno cini okruglo roditeljstvo.
U tom smislu se ne mogu razumeti sa ovom zenom.

Ali...sta cinimo ako ne ucinimo nista?
Sta je najbolje za jedanaestoro malih ljudi? Da budu sutra svoji ljudi!
Ako nemaju struju i skolu, koja je buducnost? Problem njima i problem drustvu.
Zato im moramo pomoci.
Besplatno zabaviste za najmladje, besplatno skolovanje sve dok se skoluju, besplatan sport u drzavnim klubovima, u muzickim skolama (da ne budu na ulici), prevoz, knjige volela bih da im pokaze drustvo da nisu sami i da im posalje signal da ce ziveti drugacije ako budu radili, da ne skrenu od ocaja ka losim stvarima, napusteni od svih.

Ja ne mislim da radjamo decu sebi vec da stvaramo novi zivot da bude slobodan covek sutra.

Mogu se desiti manipulacije ali prihvatam ih, nece drzava osiromasiti zbog te dece.
Uostalom, sto im vise damo danas to cemo smanjiti problem sutra. Deci treba celo selo a ne samo majka.
Jedina investicija koja se uvek vrati je ona u decu...i u znanje. Sto bi kazao Viktor Igo - ako hocete da zatvorite jedan zatvor, otvorite jednu skolu.
Koju buducnost drugu imaju...

Ovdje mi je nehumano potezanje pitanja slanja djece u hraniteljske porodice.
Djeca ne zive u nasilnoj porodici, ne trpe zlostavljanje da im ide u prilog izmjestanje iz te zajednice. Njima fale sredstva. Vise bi izgubili razbijanjem porodice nego sto bi dobili zarad boljih uslova kod hranitelja.
Koliko li je djece koja su zavrsila tako razdvojena i sama kod nepoznatih ljudi jer roditelji nisu mogli da ih podizu.

Back