citam vesti i ovo me ozbiljno uznemirilo
https://rs.n1info.com/vesti/samohra...ce-treba-pomoc-bolesna-sam-ne-mogu-vise-sama/
najstariju devocicu majka ispisuje iz srednje skole jer nema uslova za njeno skolovanje
lepo je sto su deca bila njena zelja, a cija su odgovornost?
cija je odgovornost stvaranje potomstva sa neodgovornim ocevima kojima majka moze da obezbedi samo status socijalnih slucajeva?
da li bi toj deci koja odrastaju u mraku, bez minimuma potrebnog za normalan zivot bilo bolja sansa za normalnu buducnost bilo smestanje u hraniteljske porodice?
da li je moralno upacivati majci jednokratnu pomoc ili je to samo produzena agonija za decu?
Joj, nezgodno pitanje.
Svakako im treba pomoci, taj prikljucak za struju je nista, to koliko danas treba da im prikljuce.
Da li se ja licno saglasavam sa njom? Nikako. Najveci dar je zivot na poklon. Zato zivot treba cuvati.
Drugi deo je onaj o odgovornosti. Bez neznosti roditelja je nesnosno ali i pored nje treba dete nahraniti, obuci i paziti. Tek zbirno cini okruglo roditeljstvo.
U tom smislu se ne mogu razumeti sa ovom zenom.
Ali...sta cinimo ako ne ucinimo nista?
Sta je najbolje za jedanaestoro malih ljudi? Da budu sutra svoji ljudi!
Ako nemaju struju i skolu, koja je buducnost? Problem njima i problem drustvu.
Zato im moramo pomoci.
Besplatno zabaviste za najmladje, besplatno skolovanje sve dok se skoluju, besplatan sport u drzavnim klubovima, u muzickim skolama (da ne budu na ulici), prevoz, knjige volela bih da im pokaze drustvo da nisu sami i da im posalje signal da ce ziveti drugacije ako budu radili, da ne skrenu od ocaja ka losim stvarima, napusteni od svih.
Ja ne mislim da radjamo decu sebi vec da stvaramo novi zivot da bude slobodan covek sutra.
Mogu se desiti manipulacije ali prihvatam ih, nece drzava osiromasiti zbog te dece.
Uostalom, sto im vise damo danas to cemo smanjiti problem sutra. Deci treba celo selo a ne samo majka.
Jedina investicija koja se uvek vrati je ona u decu...i u znanje. Sto bi kazao Viktor Igo - ako hocete da zatvorite jedan zatvor, otvorite jednu skolu.
Koju buducnost drugu imaju...