Samohrana majka

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Omogućiće valjda i toj deci da se besplatno školuju, jer spadaju u kategoriju siromašnije dece.Toliko bar sigurno mogu.
Sad za posle,... stvarno ne bih znala, nisam ni kompetentna da znam.Valjda u državi postoje ustanove i socijalne službe, koje rešavaju ovakve probleme.
pa kod nas skolovanje tehnicki i jeste besplatno
osnovno i srednje
visoko nije u potpunosti besplatno, osim za studente na budzetu
al skolovanje je puno vise od pukog pohadjanja skolske ustanove
i nosi gomilu dodatnih troskova u ovom slucaju x11
moram priznati da ne razumijem ovu zenu 5 s jednim ocem, 6 s drugim
obojica otisla po novine...
ona s djecom zivi bez struje godinama i nastavlja da radja
zasto?
osim ako je granicno intelignetna pa ne kapira sta radi i cemu sluzi kontracepcija?

mi kao drustvo nemamo mehanizme prakticno koji bi u tom smislu pomogli i usmjerili ovu osobu da svoj zivot, pa tako i zivot svoje djece, dovede u red
takodjer smo krajnje licemjerni jer furamo tu natalitet pod svaku cijenu pricu, a stvarne podrske sistema je malo

konstatacija - rodila ih je, sad sta sa se radi treba pomoci...treba, al jednokratna pomoc nece nista rijesiti,
covjeka ne mozes i ne smijes natjerati da npr podveze jajnike nakon 11tog djeteta koje nema cim izdrzavati...
s druge strane na njenoj djeci i njihovom zivotnom prostoru se vidi briga...njena briga
ne zive okruzeni djubretom, uredni su, cisti, okupani...znaci, ona se trudi kao covjek i roditelj, al ima poteskoca da se snadje u vlastitom zivotu :(((
ja se ne slazem za pomoc. svu socijalnu pomoc treba ukinuti. ko radi po detetu 100evra manji porez i doprinosi. prosecan srbo placa 300evra poreza i doprinosa, sa troje dece placao bi nula.
ovo je zapravo vrlo solidna ideja
a placas i vise poreza
u odnosu na visinu zarade
tako da to treba odrezati u procentima

samo sto ni tada ne treba ukinuti socijalnu pomoc
jer i ljude koji zele da rade i rade
zivot moze satjerati u cosak
ono sto nam treba su drustveni mehanizmi koji olaksavaju onima koji rade i nude priliku onima koji zele da rade da do posla dodju, kao i podrsku u periodima kad si sprijecen da radis
meni je ok da dio svoje zarade izdvajam za socijalna davanja tj da to radi drzava kroz poreski sistem

za osobu koja ima 11toro djece, sa dva razlicita i fakticki odsutna partnera ne znam sta da kazem
osim da, bez obzira na sav trud, da djeci pruzi najnuznije, ukoliko nije u stanju da sabere proste brojeve i stane s razmnozavanjem
vjerojatno je granicno inteligentna i nije bas najpodobniji roditelj
ili je odlucila svjesno da parazitira na grbaci vlastitih potomaka i zivi od tzv socijalne pomoci
sto je opet bas i ne cini roditeljem godine
i...valjda vidi gdje zivi, u kakvoj zemlji i koliko je ogranicena ta financijska podrska na koju moze racunati

ne znam, nekim ljudima ne mozes ni pomoci, ni objasniti kako da kontroliraju vlastite nagone, sebe i svoje djece radi, koliko god se trudio
ne moze drzava zapusiti bas sve rupe
moramo nekad i sami sebi pomoci

Poslednja izmena:
gledala sam nekidan prilog.
neka mi bog oprosti, meni je ovo urnebesno. kad vidim zenu sa jednim -dvoje male dece, bez izvora prihoda, bude mi tesko-zelim da pomognem. zena sa malom decom bez podrske najnezasticenije je stvorenje na zemlji..
ali 11?
koji poriv imas da rodis trece, ako vec dvoje ne mozes da hranis?
ne razumem. evo ne razumem.
a opet, s druge strane, genijalna je ona izjava:
teska vremena stvaraju jake muskarce. jaki muskarci stvaraju dobra vremena. dobra vremena stvaraju slabe muskarce. slabi muskarci stavraju teska vremena. fakat da se tu zena nigde ne spominje, ali tezak zivot mozda bas nekog natera da se razvije vise nego da je imao pticjeg mleka.
hocu reci, sto se dece tice, ona se mozda i izvuku..
ali nju, takvu, ne razumem.

Meni stvarno niste jasni, svega mi.
Nikad niste zašli po selima, došli u kontakt sa tim ljudima?
Ne kažem, ima toga i u gradovima, ali u ruralnim sredinama znatno više.
Kakve su joj bile polazne osnove, šta je dobila od roditelja, okruženja, u čemu je odrastala?
Najposle i inteligencija, da li shvatate da je vrv neki granični slučaj u pitanju.
Deca su čista, dobra, vaspitana, međusobno se čuvaju i ispomažu. Kuća im je čista. Njena majka ima konk pun održavanog, negovanog cveća.
Zašto ima toliko dece?
Jbga, ima ih, sad ih valja nunati, gasiti požar, kontrolisati štetu. Edukovati decu, sprečiti i narednu generaciju da stvara socijalne slučajeve.

Ko su sve dužnici epsu pa nikom ništa, a ova porodica je problem.
Ona je za posmatranje, nije nego.
Gde su bile socijalne službe kod petog deteta?
Gde su soc.službe kod svih slučajeva nasilja u porodici?
Gde je ova država kad je bilo kome od nas potreban sistem?
Nema je.
Jbga, ko može neka pomogne, ko ne može nek se suzdrži komentara, jer nije hodao tim putem.

pa kod nas skolovanje tehnicki i jeste besplatno
osnovno i srednje
visoko nije u potpunosti besplatno, osim za studente na budzetu
al skolovanje je puno vise od pukog pohadjanja skolske ustanove
i nosi gomilu dodatnih troskova u ovom slucaju x11
moram priznati da ne razumijem ovu zenu 5 s jednim ocem, 6 s drugim
obojica otisla po novine...
ona s djecom zivi bez struje godinama i nastavlja da radja
zasto?
osim ako je granicno intelignetna pa ne kapira sta radi i cemu sluzi kontracepcija?

mi kao drustvo nemamo mehanizme prakticno koji bi u tom smislu pomogli i usmjerili ovu osobu da svoj zivot, pa tako i zivot svoje djece, dovede u red
takodjer smo krajnje licemjerni jer furamo tu natalitet pod svaku cijenu pricu, a stvarne podrske sistema je malo

konstatacija - rodila ih je, sad sta sa se radi treba pomoci...treba, al jednokratna pomoc nece nista rijesiti,
covjeka ne mozes i ne smijes natjerati da npr podveze jajnike nakon 11tog djeteta koje nema cim izdrzavati...
s druge strane na njenoj djeci i njihovom zivotnom prostoru se vidi briga...njena briga
ne zive okruzeni djubretom, uredni su, cisti, okupani...znaci, ona se trudi kao covjek i roditelj, al ima poteskoca da se snadje u vlastitom zivotu :(((
Negde majke sa troje dece dobijaju doživotnu penziju (sa čime se u potpunosti slažem) i ne moraju ni raditi.
Mda,...koliko je optimalno realna može biti i najveća državna penzija, pa da podmiri potrebe te dece.Očito ni jedna!

Kakve su joj bile polazne osnove, šta je dobila od roditelja, okruženja, u čemu je odrastala?
Najposle i inteligencija, da li shvatate da je vrv neki granični slučaj u pitanju.
Deca su čista, dobra, vaspitana, međusobno se čuvaju i ispomažu. Kuća im je čista. Njena majka ima konk pun održavanog, negovanog cveća.
Zašto ima toliko dece?
Jbga, ima ih, sad ih valja nunati, gasiti požar, kontrolisati štetu. Edukovati decu, sprečiti i narednu generaciju da stvara socijalne slučajeve.

Nema je.
Jbga, ko može neka pomogne, ko ne može nek se suzdrži komentara, jer nije hodao tim putem.

pa nemamo mi drustvene mehanizme da pomognemo jedni drugima da se snadjemo u zivotu
tj kod petog djeteta
a i da imamo ne mozes covjeku zabraniti da pravi svoje izbore

i jos jedna stvar
sto je, stvarno, problem prikljuciti im struji
i sto je problem da opcina placa tu struju?

Zašto ima toliko dece?

Nema je.
jbg, koliko ti imas dece:))))
mism ok, i moj tata je 11 dete, ali pre 75 godina.
ja ozbiljno nisam upoznala ni jednu porodicu koja ima toliko dece.
iimam jednu koleginicu koja ima 5-ali ona je to htela, ona i muz oboje rade, deca su genijalna...sigurno je da deca u porodicama sa vise dece srecnija rastu.
ovo je ipak slucaj koji ne razumem.

pa nemamo mi drustvene mehanizme da pomognemo jedni drugima da se snadjemo u zivotu
tj kod petog djeteta

i jos jedna stvar
ma sace vucko u proizbornoj da to resi, dok trepnes:))
struja je civilizacijska tekovina, svi treba da je imaju.

iimam jednu koleginicu koja ima 5-ali ona je to htela, ona i muz oboje rade, deca su genijalna...sigurno je da deca u porodicama sa vise dece srecnija rastu.

meni djeluje da mi nemamo mehanizme solidarnosti na nivou lokalne samouprave

mi nemamo nikakve mehanizme.
ni na kom nivou.
paradoks koji je neko vec pomenuo-hraniteljske porodice dobijaju neku lovu za decu , a roditelji koji su u problemu nista..ni od koga.
a od gladi veliku vecinu deli jedna plata..
ne daj boze neke bolesti, da ne moze covek da radi..
moze samo pistolj u glavudzu
to mi je najveci strah bio dok su mi deca bila mala..da mi se nesto ne desi, sta bi s njima bilo

Nema je.
Ма, има социјалних служби, ал' шта год да ураде, свету се угодити не може.

Ако одузму децу неодговорним родитељима, јавност гракне што узимаш децу, ако оставе децу па се нешто дешава што не треба да се дешава, што ниси уз'о децу (или нешто друго урадио).

Свака породица је ту да сама брине о себи, а социјалне службе могу само да мало помогну. Не могу социјалне службе да брину о породици, уместо породице.

mi nemamo nikakve mehanizme.
ni na kom nivou.
paradoks koji je neko vec pomenuo-hraniteljske porodice dobijaju neku lovu za decu , a roditelji koji su u problemu nista..ni od koga.
a od gladi veliku vecinu deli jedna plata..
ne daj boze neke bolesti, da ne moze covek da radi..
moze samo pistolj u glavudzu
to mi je najveci strah bio dok su mi deca bila mala..da mi se nesto ne desi, sta bi s njima bilo

pa i nije paradoks
hraniteljske porodice su nuznost
samo treba osmisliti bolje nacine da se pomogne primarnim porodicama kad zapadnu u poteskoce
prije nego dodje do izmjestanja djece iz ekonomskih razloga

tj kod petog djeteta

i jos jedna stvar

I ne samo to
Ranije su opštine plaćale mesečne karte za prevoz deci iz ugroženih porodica.

nekih zena?
a sto malo ne prosiris tu konstataciju?
ili vi muski bas ustrajavate u stavu da vas niko nista ne pita?
Rekao sam "nekih žena" za razliku od kolege Georga koji konstantno na svakoj temi generalizuje "vi žene".
Nisam ga napao samo sam ga pomenuo, ne razumem tvoju reakciju na moj post.
I @Manastirka je pomenula nešto u smislu "neke žene", samo sam se nadovezao.
A muškarci? Mislim da ih u zatvor treba strpati u ovom slučaju ako je žena granične inteligencije za šta nije ona kriva. Možda su i oni granične inteligencije.
Nikad nisam bežao od odgovornosti niti bio isključiv da je jedan pol pametniji od drugog.

Obično se povlastice daju za treće i eventualno četvrto dete.
Ovde se radi o ženi "presedanu"! 😁
Deca su i društvena briga, ne samo roditeljska.Tako da,...da li je ona trebala roditi toliko broj dece ili nije, sada više does'nt metter!
ja uopce ne pricam o tome
vec o prostoj cinjenici da lokalna samouprava
moze odluciti da pokriva npr racun za struju porodici u ovakvoj situaciji
ne moraju cekati drzavu da pomognu jedni drugima
dovoljno je da pojedu manje janjetine na godisnjem nivou

I ne samo to
Ranije su opštine plaćale mesečne karte za prevoz deci iz ugroženih porodica.
Kod mene plaćaju penzosima after 65 godina.Nemam ništa protiv,...i oni spadaju u ekonomski osetljivu kategoriju, ali dakako ne svi, iako većina njih besplatan prevoz koristi kao olakšacu.
To jest, jedino još i oni koriste javni prevoz. 😁

Rekao sam "nekih žena" za razliku od kolege Georga koji konstantno na svakoj temi generalizuje "vi žene".
Nisam ga napao samo sam ga pomenuo, ne razumem tvoju reakciju na moj post.
I @Manastirka je pomenula nešto u smislu "neke žene", samo sam se nadovezao.
A muškarci? Mislim da ih u zatvor treba strpati u ovom slučaju ako je žena granične inteligencije za šta nije ona kriva. Možda su i oni granične inteligencije.
Nikad nisam bežao od odgovornosti niti bio isključiv da je jedan pol pametniji od drugog.
pa sta znaci to neke zene?

Kotić, imam jedno, jedva sam se i njega naterala da rodim.
Ali sam odrastala uz one iz malo drugačijih životnih okolnosti. I shvatam da postoje ljudi koji žive na margini društva. Koji za sebe ne mogu da se bore a koje niko neće da zaštiti.

Obično se povlastice daju za treće i eventualno četvrto dete.
Ovde se radi o ženi "presedanu"! 😁
Deca su i društvena briga, ne samo roditeljska.Tako da,...da li je ona trebala roditi toliko broj dece ili nije, sada više does'nt metter!

Onda da ih drustvo uzme, i smesti u hraniteljske porodice?

Tamo bi imali i struju i vodu, i sta da jedu i sta da obuku.

A ako mislis da lovu koju drzava da hraniteljima treba da da porodici,

onda, 'ajde svi da pravimo desetoro dece, pa da zaradjujemo na deci i nista da ne radimo van cuvanja dece i da zivimo od toga.

Ko ce onda da stvara profit iz koga ce da se isplacuje socijala, ako svi budemo ziveli od drzavne pomoci za copore dece?

Kotić, imam jedno, jedva sam se i njega naterala da rodim.
Ali sam odrastala uz one iz malo drugačijih životnih okolnosti. I shvatam da postoje ljudi koji žive na margini društva. Koji za sebe ne mogu da se bore a koje niko neće da zaštiti.
ma sustina i nije u tome da ih stitis
vec da im das podrsku i alate da se sami za sebe bore
npr obrazovanjem
nek kenya ko sta oce
kapitalizam ne moze ni prici socijalizmu po tim pitanjima
niti je to cilj
zapravo, kad covjeku ogranicis mogucnosti da se obrazuje tako sto od obrazovanja napravis biznis
ti namjerno generises sebi jeftinu obespravljenu radnu snagu
dok joj istovremeno pricas bajke o vertikalnoj migraciji na temelju sposobnosti i rada

Onda da ih drustvo uzme, i smesti u hraniteljske porodice?

Tamo bi imali i struju i vodu, i sta da jedu i sta da obuku.

A ako mislis da lovu koju drzava da hraniteljima treba da da porodici,

onda, 'ajde svi da pravimo desetoro dece, pa da zaradjujemo na deci i nista da ne radimo van cuvanja dece i da zivimo od toga.

Ko ce onda da stvara profit iz koga ce da se isplacuje socijala, ako svi budemo ziveli od drzavne pomoci za copore dece?
Ok,...onda budite kao Kina, pa izvol'te ograničiti broj novorođene dece na tri, eventualno četvoro.
Ukoliko je toliki problem, postarati se o "presedanu" tog tipa, jer se majka sa 11-o dece ne da baš videti kao učestala i svakidašnja pojava.
Kontam da svuda gde ima volje, ima u načina!

Back