Samo jednom se voli!

Rekla je samo nemoj...
i stado crnih leptira je sakrilo stotinjak sveća u staklu...
i ne znajući da igraju poslednju noć...
... i ponovo je bio mesec oskrnavljen kao dečji balon
nakon strasnog poljupca nokta
... i bio je splav od poljskog cveća za Robinsona i za Petka,
koga su vetrovi slučajno poveli na malo noćno kupanje
... i bili smo mi... i nismo bili...
dve senke... jedna senka... pola senke...
i ćutnja... i ćutnja... i ćutnja...

USPAVANKA ZA GOSPOĐICU N.
Miladin Berić

ma idem ****** se
aha otici cu
samo da nadjem gde
ma ynam i gde
stalno ide vreme
vec je pet sati
treba da smislim nesto ja sam pametna
i onda necu da brinem
ionda bi bilo ok
vratiti se kuci
ali svejedno je
ocu sve isto. da me cakeju
oni i nisu tmao mozda ce da odu i
nece znati da sam tu
ocu da nije pola pet.
valjda ce da umru.
a nece kazne me
mogu da vadim kljuc i da ih nerviram mogla bih
ali ne uradim to nikad
ne mogu da odem i kad se oprostim to je lazhno
bas me briga sto ti je glupo
da si pametniji bila bih i ja
i nikad ne uradim sto smislim
i uvek se zalim

GREŠKA MLADOSTI

Bio sam klinac.Onaj običan nezreo linac,koji je i po godinbama,a i po shvatanju bio nešto što se nije moglo nazvati ni dečakom,a ni tinejdžerom.Prosto rečeno,bukvalno sam se nalazio između dva perioda ljudskog života.Golobradi mladić,koji je još uvek umeo da čini one dečje nestašluke,ali isto tako i mladić koji je počeo darazmišlja o onom drugom,lepšem polu i koji je čak umeo da se pošteno zaljubi.
Ona je bila samo godinu dana mlađa,ali njena psihička zrelost bila je mnogo zdravija i celokupnija od moje.
Dobro se sećam da je umela da o svemu dobro razmisli pre nego što to i učini.
Ne,nipočemu se nismo mogli uporediti.Dok sam ja još uvek lebdeo u onim dečačkim oblacima i verovao da je čitav svet samo moj,ona je bila svesna svih svojih mogućnosti i veoma relnim pogledom,gledala je na sve što joj je život svakodnevno donosio.
Isto tako dobro se sećam mnogih uzaludnih pokušaja da se osvoji ta neosvojiva tvrđava njenog srca i mnogih tužnih mladalačkih lica zbog neuspeha koji su pretrpeli na tom bojnom polju.Bez obzira što sam je poznavao gotovo od onih prvih dečačkih dana,jer smo stanovali u istoj ulici,u istom parku se kao klinci igrali,a nešto kasnije i u istu školu putovali istim autobusom,uvek u njenoj blizini sam osećao nekakav strah.Znao sam da je u svemu bolja od mene i da joj ni po čemu još nisam dorastao i ta činjenica je u meni prosto budila strah da ću pri svakom pokušaju da sa njom pričam o nekim drugim,za nas nikada ne načetim temama,sa njene strane dobiti gomilu pogrdnih reči.Zbog toga sam uvek ostajao na nekom odstojanju i pri svakoj pomisli u kojoj se nalazila makar senka od pomisli na nešto što se zove ljubav,ljubav koju bih da sa njom doživim i podelim,unapred sam bio svestan neuspeha i hrpe poniznih reči koje bi poput bujice koja nosi sve pred sobom,prosto odneli svaki deo mog ponosa,moje sigurnosti i svih onih pozitivnih misli koje su drugi imali o meni.
Te večeri,na dočeku nove godine,ni sam se ne sećam koje,umesto da budem raspoložen sa onim vedrim duhom u sebi,osećao sam se užasno,čak i gore od toga,samo što to ne umem opisati jer za tako nešto ne postoje reči,bar ne one koje bi adekvatno i u bukvalnoj meri uspele da iskažu sliku mog tadašnjeg izgleda i osećanja.
Znam da je danima pre toga padao neki užasan sneg,koji je nošen vetrom stvarao ogromne smetove i mnoga mesta van grada učinio nedostupnim.
Moja tadašnja simpatija bila je iz jednog od tih zavejanih mesta i svi naši planovi da novu godinu sačekamo zajedno bili su zavejani u smetovimna koji su nas delili i koji nam nisu dopustali da bar koji kilometar budemo bliže jedno drugom.Zbog toga sam se osećao gore nego užasno.Bilo je to jedno od najgorih večeri u mom dotašnjem životu.
Bilo nas je tridesetak.Većina je odavno bila u prilično pijanom stanju,a buka i dernjava pomešana sa muzikom prostirali su se duboko u tami i gubili negde u zavejanoj daljini.
Dok sam ljut na sebe,na sneg i na sve oko mene u nekoj tankoj košulji izašao u noć koja je od snega bila toliko svetla da se prosto mogao uočiti svaki pokret na par stotina metara,pokušavajući da bar malo ublažim onu bol u srcu i tugu u duši koja me je prosto na neki čudan način poput najjače ruke gušila,pahulje snega su mi pokrile kosu i za nekoliko minuta je učinili potpuno mokrom.Čak je i ta tanka košulja vlažna u tolikoj meri da se sva slepila uz telo.Sneg sa kose se topio,a kapi vode od tog istopljenog snega mešale su se sa suzma koje su mi kvasile lice.
Ne,nije mi bilo ni malo hladno bez obzira što je vani bilo desetak stepeni ispod nule.No,ipak sam se ponovo vratio među one polupijane osobe koje nisu imale nikakvu brigu i koje su zaista umele da uživaju u toj najluđoj noći.
Ona je sedela po strani.Tužna i usamljena.Nisam ni primetio kada sam se sasvim slučajno našao sasvim pored nje.
"Gde si ti bio po ovom nevremenu?"
"Šetao sam" odgovorio sam onako mrzovoljno.
"Pa jesi li ti normalan da u toj košulji šetaš po ovoj hladnoći?" upitala me je sa užasnim zaprepaćenjem na licu.
"Pogledaj samo kakav si.Čoveče,pa ti kao da si izašao iz veš mašine.Daj reci mi šta se sa tobom dešava?"
"Ništa,samo sam imao želju da prošetam.Ovde mi je ionako suviše toplo"
Zatim smo započeli neku neobaveznu priču o svemu i svačemu,sedeći tako po strani,odvojeni od svih.U nekoliko navrata,mnogi mladići su nam prilazili ne bi li je upitali za ples,ali ona ih je sve do jednog veoma hladno odbijala.
Bila je lepa.Zaista izuzetno lepa.Gotovo da nisam poznavao ni jednog tipa koji nije sanjao o njoj,ali niko nikada nije uspevao ni malo da joj se približi.Imala je neke svoje principe koje je užasno tvrdoglavo poštovala i niko,baš niko nije bio u stanju da bilo šta po tom pitanju u njenom poimanju promeni.
"Hoćeš li da plešemo?" upitala me je sa strašno zavodljivim osmehom,koji bi svakog drugog,pa i mene u nekom drugom vremenu i na nekom drugom mestu prosto odneo do podijuma za ples.No,te noći meni je bilo baš sve jedno.
"Ne pleše mi se." odgovorio sam joj nekakvim mrzovoljnim glasom.
"Ama hajde.Samo jednom" i ne čekajući da joj bilo šta kažem,uhvatila me je za ruku i povukla ka podijumu.
Zaista nisam bio svestan da je na satu bilo nekih par minuta do ponoći.
Tek što smo napravili nekoliko koraka uz ritam pesme "Ako priđeš bliže",oglasio se sat.Muzika je prestala,a svetlo se ugasilo.Samo u par uglova sijale su neke sijalice u boji,koje su svojim jedva primetnim sjajem sprečavale onaj apsolutni mrak.
"E pa dragi moj prijatelju,želim ti sve najlepše u godini koja nastupa i isto tako ti želim da ti sve ono iz sada već predhodne godine postane samo ružna uspomena u poređenju sa onim što ćeš u naredoj godini doživeti."
Bio sam zbunjen i uzaludno sam se trudio da pronađem reči koje će koliko toliko adekvatno uzvratiti sve ono najlepše što sam joj poželeo.Nisam uspeo ni da izgovorim tek započetu rečenucu,jer njene usne su se našle na mojim.
Poljubila me je dva put na način na koji se uobičajno ljubi kada se nešto nekome čestita.Treći poljubac je bio poljubac koji se ne koristi u takvim prilikama.Bio je to poljubac pun topline,požude i strasti.Moja zbunjenost koja je do tada vladala mojim mislima a koja je bila prouzrukovana bolom,pretvorila se u zbunjenost sasvim druge vrste.
Poljubac je bio toliko dug,da su za to vreme njegovog trajanja,već sva čestitanja odavno bila prestala.Svi su nas zbunjeno posmatrali,prosto ne verujući svojim očima i prizoru koji se pred njima odigravao.Negde iza leđa svih onih ljudi koji su nas okruživali začuo se aplauz,koji se potom pretvorio u nešto što bilo slično ambijentu sa nekog sprtskog takmičenja.
To je bila najčudnija noć u mom životu.Noć u kojoj su se pomešali bol i sreća.Razočarenje i divno iznenađenje.Haos i ludilo.
Ujutru sam je odpratio do kuće i na rastanku joj rekao "Molim te,izvini.Sve ovo je bilo divno.Hvala ti za nešto što ću večno pamtiti,ali zaista mi je žao što će se sve na tome i završiti,jer u mom srcu već plamti ljubavna vatra koju je upalila jedna druga devojka.Devojka koju istinski volim.Ne želim da te to boli,nije ni meni sve jedno,ali postoje neke stvari koje se ne daju promeniti.Možda nekada,ali sada zasigurno ne.»
Ne,nije bila tužna.Čak nije bila ni zbunjena,jer je znala za to.Htela je da me okusi i u tome je uspela.Svesna je bila da je to sve što joj mogu pružiti i bez obzura žto je želela,više od toga nije tražila.
Život nas je vodio stazama koje nam je sudbina trasirala.Odrasli smo i otišli na dve suprotne strane sveta.Nikada do danas se nismo videli,a slika njenog lika i sećanje na tu novogodišnju noć,još dugo je živela negde u dnu moje svesti,u kovčegu mojih najlepših uspomena.
A danas,danas kada je ponovo tu na dohvat moje ruke prosto ne mogu porom poverovati da život može doneti takve promene u ljudsku spoljašnost?Istina je da vreme čini svoje,da čovek sazreva i da na mnoge stvari gleda nekim drugačijim pogledom za razliku od od vremena iz onog mladalačkog perioda,ali bez obzira na sve to,osmesi na licu su nešto što ni vreme ni razna nova,zrelija poimanja o mnogo čemu,prosto ne mogu odagnati.Nema osobe koja ne ume da se onako slatko nasmeje ili kojoj pak osmeh nije pokazatelj sreće.Nema je,osim nje.Na njenom licu osmeh je davno isčeznuo.Sede vlasi su u velikoj meri već obvladale ne tako davno bujnu srnu kosu,a oko samih očiju,a naročito poviše njih bore su urezale duboke tragove,kao plodove mnogih nespavanih noći,mnogih nerešenih problema i nadasve,mnogo pretrplenog bola.
Ugledavši me,uočio sam neku vrstu neprijatnosti na njenom licu.Osetio sam da se prosto dvoumila da li da prođe pored mene glumeći da me nije uočila ili prepoznala ili da mi se javi.Nisam joj pružio mogućnost da bira.Jednostavno sam istog trenutka zakoračio u pravcu u kom se ona nalazila.Rkao sam joj zdravo i pružio joj ruku.Na tren se dvoumila,a onda je i ona pužila svoju.Pogled joj je bio zbunjen i neretko je bio usmeren negde u smeru mojih cipela. ...

... Ispod bolom oskrnavljenog lika,još uvek se dala uočiti ona nekadašnja neopisiva lepota.One divne oči,iz kojih je nekada zračio tako zanosan pogled,ostale su apsolutno iste.Jedino tog pogleda a ni zračaka sreće u njima više nije bilo.
Bože mili,šta je to što može na ljudskom licu doneti tolike promene za ne tako dugo vreme?Od nekada prelepe devojčice danas ispred mene stoji jedna od bola oronula,još uvek mlada žena.
Bila je svesna da je posmatram.
"Ne trudi se" rekla je."To što tražiš,nećeš pronaći na mom licu.Tvoja znatiželja će i pored tako upijajućeg pogleda ipak ostati prazna,jer to što ti tražiš je duboko sakriveno u mom srcu."
Bio sam neverovatno zbunjen.Njene reči su poput najoštrijek mača svo moje dotadašnje samopouzdanje sasekle do korena.
"Žuriš li?" Bila je jedina rečenica koje sam se u tim trenucima setio.
"Ne,niukuda ne žurim.Svo vreme ovog sveta pripada meni.Prazno je i u njemuse ništa ne događa,a i da žurim,za tebe bih s obzirom da se dugo nismo videli,od života ukrala bar par minuta."
Čitavo popodne smo proveli zajeno.
Naravno ispričala mi je priču svog života.Priču od koje sam ostao skamenjen i nem,a koja je ipak u mojim očima uspela da izmami one najskrovitije suze.
Vole me je.Volela me je još od onih davih mladalačkih dana,mnogo pre onog prvog i jedinog poljupca.Volela me je,ali je znala da joj se san nikada neće ostvariti.A mogao je.Mogao je samo da smo oboje bili malo jači i da smo oboje uspeli da uočimo razliku između stvarnosti i onih mladalačkih maštarenja.No,nismo i zbog toga smo oboje pali na tom ispitu sudbine koja nas je zbog toga i kaznila najgorom mogućom kaznom.
Danas smo oboje postali svesni toga,ali isto tako oboje jako dobro znamo da se ista zora dva puta ne budi,da ni jedna reka uzvodno ne teče i da bi svaki povratak u prošlost bio nešto što ni malo ne bi ličelo na ono što je nekada trebalo biti.
Oboje smo isuviše daleko otplovili na tu životnu pučinu,a svaki povratak na kopno i na ono mesto sa koga smo oboje zaplovili putem koji nam je sudbina istrasirala,a koji nam nikada ništa nije značio,naročito,ne njoj,jer bilo joj je sve jedno šta će joj doneti novi dan,jer je znala da ono o čemu sanja ništa više ne može doneti,bio nemoguć,jer ni jedan vetar više u tom smeru ne duva.

Z.Jović

Buđenje života

Poput usamljenog stabla,lomljenog vetrovima,paljenog gromovma,usamljenog na mestu na kome već dugo vremena ne postoji ni jedno jedino drugo drvo ili pak omaleni žbun,u beskrajnoj pustoši samoće i zla,na vetrometini svih pakosti ovoga sveta,živeo sam neki svoj život.Život bez nade,bez vere,bez volje,jednom rečju rečeno,život bez života.
Bezbroj dugih godina ispunjenih raznim teškim trenucima,užasnim događajima,lakim davanjima i teškim gubicima,od svega na čemu se život zasniva,učinili su da ostane samo jedna jedina stvar,jedna jedina reč,jedno jedino ništa,a što se ipak životom zove.
Posle dugih borbi i užasnih poraza,oronuo i bezpomoćan da bilo šta promenim,prosto nisam imao kud.Jedino što mi je preostalo,bila je činjenica da se moram predati toj zloj sudbini i pomiriti sa još gorom budućnošću koja me je neumorno čekala.
Davno sam prestao voleti i čak ni u najdražim uspomenama iz rane mladosti nisam se prosto mogao prisetiti ni jedne draži tog osećanja.I ne samo da sam izgubio smisao za ljubav,već sam za divno čudo,izgubio smisao i za mržnju.Ne,u meni nije postojalo ni traga od bilo koje vrste oseaćanja.Ništa me nije moglo opeći,ništa zaboleti,ništa iznenaditi,razočarati,usrečiti ili na bilo koji način izmamiti ni najmanji trag na već oronulom licu.Čak ni namrštenost,ni onaj pogled pun prezira i zlobe,nije se dao uočiti ni u jednom trenutku moje svakodnevnice.
Za razliku od senke,koja ne diše,čije srce ne kuca,koja ne osećala žeđ i glad,ja sam još uvek sve to osećao i to je i bila jedina razlika od nečeg što je samo mrtva senka i nečeg što je ipak još uvek na neki način živo.
I baš tada,kada gotovo više ničeg značajnog za mene nije postojaslo,Bog je hteo da se dogodi nešto ušta sam davno prestao da verujem i čemu se gotovo nikada nisam ni nadao.
Da mi je neko kojim slučajem proricao sudbinu i da mi je rekao da će mi se život u ogromnoj meri promeniti,jednostavno,bez ikakvog razmišljanja i dvoumljenja,rekao bih mu da je potpuno lud.

Pojavila se gotovo niodkuda.I ako je godinama živela ne tako daleko od mene,ni slutio nisam da uopšte i postoji.
Nismo se čak ni tako dobro upoznali,a ogromna bujica lepih osećanja potekla je davno isušenim koritom sreće.Poput udara munje,brže od svakog razuma i od svake svesti,ljubav je svakodnevno rasla,tako da prosto ni ona a ni ja nismo uspevali da pratimo sav taj tok svih tih rađanja emocija u nama,u našim dušama,u našim srcima.
Zavoleli smo se,a da nismo ni bili svesni toga.Jedino čega smo oboje bili zaista svesni je činjenica da u trenucima kada se nismo čuli,oboje smo osećali neku užasnu prazninu i ogroman nedostatak nečega.Da,bili smo kao jedna ličnost u dva različita tela.Ličnost koja je u svakom trenutku tražila da se spoji sa onom svojom drugom polovinom.I zaista,oboje smo shvatili,da samo zajedno činimo onu pravu i idealnu celinu.Sve je bez toga postalo nekako otkinuto,odsečeno,nesavršeno.

Tog dana sam ustao veoma rano.Mnogo ranije nego uobičajno,bez obzira što gotovo čitave noći nisam oka sklopio.Mada sam se trudio da što pre zaspim,da ne bih izgledao poput šlogiranog karanfila,noć uoči našeg prvog susreta,proveo sam gotovo potpuno budan.Kroz prozor moje spavaće sobe već su dospevali prvi zraci zore,a ja sam još uvek bezuspešno pokušavao da zaspim bar na sat vremena.I u trenutku kada su mi se oči sklopile i kada sam na neki način već utonuo u neki (nazovomo)san,sat je zazvonio.
Ne,nije mi bilo kao po običaju potrebno da se protežem u krevetu želeći da odspavam makar još koji minut.Ustao sam kao da su stotinu vragova skočili na mene i za tren oka sam bio potpuno budan bez ijednog traga od nespavane noći i bez želje za snom od bar nekoliko minuta.
Poluhladan tuš i par kafa bez šećera učinili su da se osećam kao da sam spavao čitavu nedelju bez prestanka.
U Beogradu sam bio nešto pre 10 sati i s obzirom da sam znao da ćemo se sresti tek negde posle pet popdne,čitavo to vreme praznine bilo je dugo kao jedan svetlosni vek.
Nije bilo načina na koji nisam pokušao da svo to isčekivanje bar na neko vreme odagnam iz svojih misli.Pešačenje Nemanjinom,Knez Mihajlovom,bulevarom Kralja Aleksandra,par sati u depou preko puta Vuka i ponovno pešačenje do Slavije nije bilo dovoljno da svo to vreme utrošim.Na Slaviji sam bio čitavih dva sata ranije no što je trebalo.No,više nisam imao kud,jer mi je svaki mišić na nogama prosto pucao od silnog hodanja,tako da sam i pored toga što sam bio svestan da će me tih par sati isčekivanja prosto ubiti,ipak odlučio da u obližnjem kiosku kupim neki časopis i uz njegovu pomoć kako tako i to prebrodim.Ne sećam se ničega što sam u tom časopisu čitao,jer moje oči jednostavno nisu uspevale da uspostave komunikaciju sa mojom svešću,tako da se sve ono pročitano jednostavno gubilo negde na pla puta između njih i mog razuma.U nekoliko navrata sam čitao iste stranice i ne shvatajući da sam ih već jednom ili dva puta pročitao.

Nije bilo ni jedne tridesdet jedinice,čija lica putnika nisam pomno pratio dok sam sedeo na klupi ispred hrama Svetog Save na Vračaru,nadajući se da ću među putnicima koji tu izlaze ugledati nju.Prošli su tri ili četiri busa (ni sam se ne sećam tačnog broja),no ni u jednom od njih nije bilo osobe koju sam zavoleo najviše od svih drugih na ovoj ogromnoj zemaljskoj kugli.Na svakih par minuta sam pogledom uprtim u sat isčekivao da skazaljke budu što više pomerene,no one su gotovo uvek stajale na istom mestu kao da mi je sat bio pokvaren.Hiljadu sam puta proračunavao vreme koje joj je bilo potrebno da stigne do hrama i ipak nikada nisam mogao doći do tačnog rezultata s obzirom na ogromnu Beogradsku gužvu i česte zastoje u saobraćaju.
U jednom trenutku,bez obzira što je bus bio predaleko od mene da bih mogao uočiti onu tablicu sa brojem,negde iznad veterinarskog fakulteta,u sebi sam osrio neki čudan nemir i nerečivu sigurnost da mi baš on donosi nju.I nisam pogrešio.Bus je stao na nekih desetak metara od mene,a ja sam još uvek sedeo,nemajući hrabrosti da ustanem.Čak i u trenutku kada sam uočio kako izlazi,zastaje na stanici i pogledom me traži u onoj ne tako velikoj gomili ljudi,prosto nisam imao hrabrosti da ustanem i krenem ka njoj.Osećao sam da će me noge izdati,da će mi ravnoteža popustiti,da ću poput pijanca posrnuti.A onda,onda je odjednom,kao rukom pokošeno sav taj strah i sva ta nesigurnost nestala.Toliko topline,tliko pozitivne energije zračilo je iz nje,da u mojoj svesti jednostavno nikakvom strahu više nije bilo mesta.
Ne,ne sećasm se da li smo zajedno krenuli jedno drugom u susret ili sam ja došao do nje,jer u tom zanosu sreće moj mozak to nije ni mogao da registruje,ali se zato tako dobro sećam topline i nežnosti njene ruke i njenih usana.
Poželeo sam da je svom silinom zagrlim i da je do besvesti svom strašću srca svog neprestano ljubim,ali sam ipak nekim čudom uspeo da sve to obuzdam u sebi,znajući da nije ni vreme,a ni mesto za tako nešto.

Ona je pila neku bljutavu kafu koju je konobar na sebi svojstven način nekako smutio,a ja koka kolu sa puno leda,tako da ni ona nije ni približno imala onaj svojstven ukus.To su bili jedini loši segmenti dok smo sedeli za stolom nekog kafića ,držali se za ruke i pomno se bez treptaja očiju posmatrali.Bez obvzira,koliko god da smo se trudili da neke stvari prikrijemo u sebi,oči nam nisu bili saveznici.Naprotiv,veoma lako i očigledno,bez imalo smisla za nepoznanošću,one su odavale svaki,pa i onaj najskrovitiji deo naših osećanja.
Ne,nije mi trebalo dugo da shvatim da je ona jedna divna,iskrena,osćajna,emotivna,jednom rečju Božanstvena soba.Osoba o kojoj se samo sanjati može i kakvu majke veoma retko rađaju.Ni trunke pakosti,ni prah zle namere,ni zrnce nečeg lošeg i negativnog u njoj nije postojalo.Bila je savrašena u tolikoj meri,kao da su sve pametne glave ovoga sveta uložile sav svoj trud da stvore nešto posebno,nešto unikatno,nešto što nigde više ne postoji.
Ni sam ne znam kome više da budem zahvalan.Njoj zato što postoji ili Bogu koji je trasirao naše puteve i predudredio da se spojimo u gomili od dvadestak milijardi ljudi i ludo,ludo se zavolimo. ...

... Zagrleni smo šetali niz Nemanjinu,neretko posrtajući.bez obzira koliko god da smo se trudili da nam koraci budu sigurni,u pojedinim trenucima čar i opojnost ljubavi je činila svoje.
Na uglu Savske i Nemanjne,požuda i strast su prosto nadvladali svaki deo naše svesti i sav onaj bedem nekog neprimitivizma se raspsnuo kao mehur sapunice.Zagrlio sam je toliko jako da nisam bio ni svestan bola koji joj nanosim i poljubio je žarom kojim nikada nikoga nisam ljubio.Ne,ne znam koliko je to trajalo,ali znam da je trajalo i čitavu večnst za nas bi ipak bilo nedovoljno.Toliko želje,toliko strasti,požude i ljubavi u jednom trenutku nikada se nije izlilo iz moje duše.Znam da ni po čemu ni ona nije zaostajala i da je sve to u najmanju ruku i u njoj bilo prisutno u tolikoj meri.Nisu potrebne škole,gomile pročitanih knjiga,psihologija,filozofija,nije nam bilo potrebno ništa da to uočimo.To je toliko bilo očigledno da bi i svakom prolazniku sve to bilo potpuno jasno.

Užurbanim koracima išli smo ka glavnoj autobuskoj stanici.Poslednji autobus tek što nije pošao,a mi smo još uvek bili van stanice.Zaista sam molio Boga da zakasnim i da sve ono najlepše što sam ne samo tog dana doživeo,produžim bar za još koji sat.No,ipak želja mi se nije ispunila.Prokleti autobus kao da je baš mene čekao iako je vreme polaska već bilo prošlo.Nesvesno sporim korakom sam pošao ka jednom od šaltera,jer je vetrovatno još uvek jedan deo mene težio da zakasnim.Uzalud je pokušavala da mi ukaže na činjenicu da će mi autobus otići i da neću imati kako da se vratim kući,jer moje su noge i dalje hodale istim ritmom.Čak i kada sam došao do samih ulaznih vrata na autobusu,verovao sam da će me nešto spreiti da odem.Molio sam Boga da u autobusu nema više ni jednog slobodnog mesta i u trenutku kada mi je kontrolor rekao da mi karta nije overena,prosto sam se obradovao,što bi mi za razliku u svakoj drugoj situaciji u meni probudilo neku vrstu panike i straha.Zaista sam bio ravnodušan,čak šta više i srećan dok mi je to govorio,no ipak mi je nekom olovkom nešto (ni sam ne znam šta,jer na to nisam obraćao pažnju),nažvljao na karti i pustio me da uđem u autobus.Nekoliko poljubaca kroz rešetke koje su delile perone od hola autobuske stanice bili su poslednji dodiri delova naših tela tog dana.
Samo nekoliko sekundi pošto sam ušao u autobus,vrata su se zatvorila.Autobus je polazio,a ona je i dalje stajala na onom mestu na kom sam je poslednji put poljubio.Očima punim suza,suza koje godinama nisu ni pojmile da kanu iz njih i dalje sam netremice posmatrao njeno lice,njene ruke i sve ono što se iza onih prokletih rešetaka moglo uočiti.Na kraju,na samom izlazu sa stanice dok smo čekali da se rampa podigne,u daljini sam vide obrise njenog tela,a u mojim mislima je u istim trenucima poput filmske trake prolazio čitav tok našeg susreta.
Shvatio sam da sve to nije ni san,ni zabluda ni jedan životni hir,već da je to ljubav koju nikada do tada u svom životu na takav način i u tolikoj meri i jačini nisam osetio.Znao sam da je volim kao niakada nikoga pre i da nikada niko u meni neće probuditi ni senku od svih tih osećanja.
Ne,više nisam bio kao ono usamljeno stablo na početku priče,više nisam bio čovek koji živi život bez života,senka koja diše.Bio sam nešto što nikada nisam bio,nešto što ni meni samom nije bilo poznato.Mnogo je toga davno ugašenog ona ponovo probudila u meni,mnogo toga meni do sad nepoznatog pokazala da u meni postoji,jednom rečju,ona je jedina osoba koja je mogla da me vrati i koja me je vratila u život i ne samo to,već je i taj život učinila srećnijim i značajnijim nego što je ikada bio.
Kažu ljudi «Samo jednom se voli».Sada i u to verujem i znam da ću samo jednom voleti,da ću je voleti dok se i poslednja varnica mog života ne ugasi.

Voli me vedro, ko što voli zora,
kada iskri sijehom, kad biserom gori.
Obraduj i nadom i prozračnim snima,
i tiho zgasni i pramenju dima.
Voli me tiho, ko što voli luna,
bestrasna, s hladnim sjajem liskuna.
Osvijetli svijet moj čudom i tajnom,
odmor na putu mračnom i beskrajnom.
Voli me prosto, ko što voli potok,
i moj i ničiji, cjelovom brzotok,
zagrli, predaj se i dalje traži.
Kad razvoliš, idi - ne boj se, ne laži.

Ti koja imaš ruke nevinije od mojih
i koja si mudra kao bežbriznost.
Ti koja umes sa njegoog cela citati
bolje od mene njegovu samocu,
i koja otklanjaš spore senke
kolebanja sa njegovog lica
kao što proletnji vetar otklanja
sene oblaka koje plove nad bregom.

Ako tvoj zagrljaj hrabri srce
i tvoje bedra zaustavljaju bol,
ako je tvoje ime pocinak
njegovim mislima, i tvoje grlo
hladovina njegovom ležaju,
i noc tvojega glasa vocnjak
još nedodirnut olujama.

Onda ostani pokraj njega
i budi pobožnije od sviju
koje su ga ljubile pre tebe.
Boj se jeka što se približuju
nedužnim posteljama ljubavi.
I blaga budi njegovu snu,
pod nevidljivom planinom
na rubu mora koje huci.

Šeci njegovim žalom. Neka te susrecu
ožalošcene pliskavice.
Tumaraj njegovom šumom. Prijazni gušteri
nece ti uciniti zla.
I žedne zmije koje ja ukrotih
pred tobom ce biti ponizne.

Neka ti pevaju ptice koje ja ogrejah
u nocima oštrih mrazova.
Neka te miluje decak kojega zaštitih
od uhoda na pustom drumu.
Neka ti miriše cvece koje ja zalivah
svojim suzama.

Ja ne docekah najlepše doba
njegove muškosti. Njegovu plodnost
ne primih u svoja nedra
koja su pustošil pogledi
gonica stoke na sajmovima
i pohlepnih rabojnika.

Ja necu nikad voditi za ruku njegovu decu,
i price koje za njih odvno pripremah
možda cu ispricati placuci
malim ubogim medvedima
ostavljenim u crnoj šumi.
Ti koja imaš ruke nevinije od mojih,
budi blaga njegovom snu
koji je ostao bezazlen.
Ali mi dopusti da vidim
njegovo lice, dok na njega budu
silazile nepoznate godine.
I reci mi kadkad nešto o njemu,
da ne moram pitati strance
koji mi se cude, i susede
koji žale moju strpljivost.

Ti koja imaš ruke nevinije od mojih,
ostani kraj njegovog uzglavlja
i budi blaga njegovom snu!

:( :( :(

Dah ljubavi

Već je bilo kasno popodne kada smo pomalo umorni i iscrpljeni od dugog puta i nepodnošljive vrućine Neša i ja ugledali Kaštelanski zaliv.
Prvi put smo išli u Split na letovanje,tako da ni njemu,a ni meni apsolutno oništa nije bilo poznato.Neša je u ruci nervozno gužvao papirić na kome je bila napisana adresa našeg staništa i delimično opisan put do njega,od koga moram priznati i nismo imali Bog zna kakve koristi.Od samog ulaska u grad,gotovo na svakoj raskrsnici smo zastajali i pitali slučajne prolaznike za najkraći put do našeg odredišta.Većina osoba je bila korektna i ljubazna,ali malo ko od njih je uspevao koliko toliko da nam pomogne i olakša nam to bezgranično lutanje Splitskim ulicama.
Naše odredište je bla kuća jednog našeg zajedničkog prijatelja na čiju inicijativu smo se i opredelili da to letovanje provedemo baš u Splitu.On je tih dana bio u Beogradu,tako da ni u kom slučaju nije mogao da nam bude od koristi.Pred polazak nam je samo dao ključeve od kuće i ukratko nam objasnio kako da stignemo do nje,kao da priča nekome ko je već tamo bio,ali se ne seća baš svih detalja,a ne kao nekome čija noga nije ni jednom kročila na Splitski asfalt.
Ni sam ne znam koliko dugo smo bezuspešno pokušavali da pronađemo bar neki detalj iz opisa koji smo imali na papiru,ali sam primetio da smo nekim ulicama prošli i po više puta.
Na kraju sam se setio jednog saveta koji su mi roditelji još u detinjstvu dali.
«Sine,ako se nekada nađeš u nepoznatom gradu,nemoj uzalud da lutaš,već upitaj policajca za mesto koje traziš ili pozovi taxi.»
Da,taxi,rekao sam prvo sam sebi onako u bradu,a onda kao da sam otkrio nešto što vekovima nikome nije pošlo za rukom,glasno sam uzviknuo «Nešo,pronađimo taxi.Ti pređi kod njega,zamoli ga vozi malo sporije,a ja ću vas pratiti.»
Tako smo i uradili i za nekih desetak minuta već smo se nalazili ispred kuće našeg prijatelja.
Lepa kuća,izgrađena u mediteranskom stilu,sa mnogobrojnim terasama,sa puno prozora,sa povećim parkom sa svih strana i sa predivnim bazenom.
Ostao sam bez daha,gledajući svu tu raskoš i prosto se pitao «Bože mili,šta li tek ima u sebi,ako joj je spoljašnost ovako raskošna.»
I zaista,unitrašnjost kuće bila je nešto slično onim kućama koje sam mogao da vidim u Američkim filmovima,snimljenim na Floridi.
Ogroman i prostran hol sa predivno ukrašenim stepeništem koje je vodilo na gornji nivo u kome su se pretežno nalazile spavaće sobe.
Dnevni boravak,smešten u prizemlju,bio je uočljiv još iz hola.
Neka neopisiva toplina specifično lepa draž poput tihog povetarca strujali su svakom prostorijom u toj divno projektovanoj i besprekorno pedantno izgrađenoj kući.
Sve spavaćesobe kao i čitava kuća bile su apsolutno prazne,tako da smo mogli da biramo koju god želimo,ali mi smo izabrali jednu dvokrevetnu,sa terasom i pogledom na veliki deo grada,na Deklecijanovu palatu,Splitsku rivu i naravno,na more.
Oboje smo zaboravili na sav umor od dugog putovanja,na brazaka smo spakovali svoje stvari i oboje požurili da što pre pođemo u obilazak grada.
Iskreno,u meni je bujala želja da što pre odemo do Kaštela i do hotela Palas,jer po priči našeg prijatelja,to je jedan od najlepših objekata na čitavoj Splitskoj rivijeri.
Zbog toga sam i rekao Neši: « Znaš šta stari druže?Uskoro će veče,plaže su već poluprazne,grad se najbolje vidi danju,zto hajdemo do Kaštela»
Ne dvoumeći se,prihvatio je moj predlog.Predložio sam mu da ne idemo autom da ne bi ponovo lutali,već da pozovemo taxi i da je to po mom mišljenju najbolja varijanata.Naravno,složio se,kao i obično,jer me je na neki svoj specifičan način cenio i bez pogovora prihvatao svaki moj predlog.
Vceć je bio suton kada sdmo stali na parkingu ispred hotela.
Ogromna metalna kapija i nekoliko palmi skrivali su hotel od naših pogleda,no u samom dvorištu hotela,na samo nekoliko koraka od kapije veoma jasno se davalo uočiti veoma bogato izdanje građevine koja je podsećala na neku vrstu dvorca.
Isuviše lepih stvari za samo nekoliko sati,pomislio sam u sebi i zapitao se nije li to i previše za tako kratak period?
Na samom ulazu restorana,dok smo pogledima tražili neko prikladno i slobodno mesto,prišao nam je konobar i veoma ljubazno uzpitao:»Sto za dvoje,ili ...?» «Da sto za dvoje.»
«Pođite za mnom» rekao je i uputio se prostranom salom bogato ukrašenog restorana.Zastao je kod jednog stola skoro na suprotnom delu sale od ulaznih vrata i upitao «Da li Vam odgovara,ili možda želite neki drugi?»
«Da,odgovara» rekao sam mu dok je on stojao i čekao porudžbinu.
«Dve kole,a za večeru ćemo poručiti malo kasnije,dok se odlučimo šta želimo.» Dodao nam je meni i udaljio se putem šanka.
Dok sam pogledom čitao ponude u meniju,uočavajući i imena nekih jela za koje nikada nisam čuo,sasvim slučajno sam krajičkom oka primetio ženu koja je sedela sama za stolom koji se nalazio odmah do našeg u smeru iza Nešinih leđa.
Uočivši moj pomalo zbunjewni pogled,nasmešila se i podigla čašu,zadržala je trenutak ispred svojih usana,kao da se dvoumi da li da ispije tečnost koja se nalazila u njoj ili da odustane.Onako zbunjen nisam ni shvatio da je ona u tom trenutku svu svoju pažnju usmerila ka meni,a ne ka čaši i sa osmehom na usnama i veoma upitnim pogledom,nemo me je posmatrala.
Prinela je čašu usnama,na trenutak ju je zadržala na njima nedopustajući da se ni jedna jedina kap izlijeiz nje,kao da ju je usnama milovala istovremeno i dalje ne skidajući svoj pogled sa mog još uvek zbunjenog lica,a onda je samo okusila par kapi tečnosti iz nje i laganim i veoma nežnim pokretom spustila ju je na sto.
U tom trenutku Neša je podigao svoj pogled sa menija i primetio moju zbunjenost,kao i smer mog pogleda koji se preko njegovog ramena prostirao u nešto što se nalazi iza njega,van njegovog vidokruga.Pokušao je da se okrene,ne bi li vide šta se to dešava iza njegovih leđa,ali ja sam mi samo jedva čujnim glasom rekao «Nemoj,molim te nemoj se okretati.»
Sada je i on postao zbunjen,jer zapravo nije imao pojma o čemu se zapravo radi.
«Sačekaj,objasniću ti posle,jer sada nije trenutak za to i ponašaj se kao da se ništa ne dešava.» rekao sam mu tiho,da me je i on koji se nalazio na samo pola metra od mene jedva razumeo.
Znao je da je po sredi nešto veoma važno,jer me je veoma dobro poznavao i samo moje ponašanje bilo mu je sasvim dovoljan pokazatelj da se u meni događa nešto nesvakidašnje,nešto što nije specifično mojoj biti i načinu ponašanja,te se zbog toga svim silama trudio da usliša moju molbu i postupa kao da ništa nije primetio.
«Hoćemo li naručiti nešto za pojesti?» Upitao me je pokušavajući da od sebe bar delimčno odagna svoju zbunjenost i svoje misli bar na trenutak usmeri ka nekoj drugoj temi.
«Da,hoćemo» rekao sam mu ni sam neznajući šta da naručim jer onaj prokleti meni nisam pošteno ni prelistao,a kamoli analizirao i odlučio šta bih da večeram.
«Šta ćemo naručiti?» upitao me je.
«Naruči šta želiš,kako za sebe,tako i za mene,meni je sve jedno,jer i onako više nisam gladan»
Dugo je ostao zbunjen i nem,pokušavajući da se okrene i vidi šta je to što se nalazi iza njegovih leđa,a što je u meni prouzrukovalo toliki nemir.
«Nemoj,nemoj još uvek,molim te.Naruči nešto i dok jedemo,rećiću ti o čemi se zapravo radi.»
U trenutku kada se okrenuo da potraži konobara iskoristio je mogućnost da zadovolji svoju znatiželju.Nije ni uspeo da pozove konobara,a okrenuo se ka meni i tiho mi je rekao. «Aha,to je u pitanju.Čoveče što mi odmah nisi rekao,nego dopustaš da mi na pamet padaju svakojake stvari i raznorazne varijante mogućih događaja,pa čak i neprilika.»
Samo sam klimnuo glavom da je upravu i prdtom mu dao do znanja da više ništa ne priča na tu temu.
Primetio sam olakšanje na njegovom licu,ali onaj zagonetni pogled i dalje je bio veoma uočljiv.Znam,da mu i dalje nije bilo jasno šta se ustvari dogodilo,što je u meni prouzrukovalo sav nemir. ...

... Ona je i dalje svojim pogledom prosto ispitivala svaki deo mog lica,neretko pokušavajući da svojim očima prodre i u moju dušu.Kada je primetila da su nam se pogledi ponovo sreli,nasmešila se,uzela cigarete koje su stajale na stolu ispred nje,kožnu tašnu bedž boje i ustala.Pomislio sam da odlazi i u sebi sam osetio užasan bol i razočarenje,no kada sam shvatio da je njeni koraci vode na suprotnu stranu od vrati,u smeru stola za kojim smo sedeli Neša i ja,ponovo sam osetio zbunjenost.Na trenutak sam se okrenuo iza sebe u nameri da uočim da li se u tom smeru nalazi toalet ili pak nešto drugo ka čemu se mogla uputiti,no ničeg sličnog nije bilo.
Moj pogled u suprotnom smeu od nje i ako veoma kratkog daha,bio je sasvim dovoljan da ne primetim da se već nalazila na nekih pola metra sa moje desne strane.
«Da li je slobodno?» Upitala je na nečitkom Srpsko-Hrvatskom jeziku.
«Da,slobodno je» rekao sam zbunjenim glasom, našta se Neša slatko nasmejao i ustao da joj povučem stolicu i pomognem joj da se smesti.
«Ja sam Nikoleta,Čehinja sam i molim Vas,nemojte mi zameriti što tečno ne govorim Vašim jezikom.Ovde sam već treće leto zaredom,što znači da mi se dopada,a usput,uspela sam da naučim Vaš jezik bolje nego na nekom tečaju.» Namerno je rekla «Tečaju» verujući da smo Neša i ja Hrvati,ali kada smo joj objasnili da mo Srbi i da se na Srpskom tečaj kaže kurs,ona se samo nasmejala i dodala «super,eto meni prilike da naučim i onaj drugi deo Srpsko-Hrvatskog jezika,koji se koristi u Srbiji.»
Ćaskali smo nekih sat vremena.Sva zbunjenost koja je obuzimala Nešu,a posebno mene,rasprašila se poput mehura sapunice,a priča je tekla tokom kao da se godinama poznajemo.
Osmeh za osmehom,šala za šalom i bezbroj divnih trenutaka promenili su onaj «Zbunjeni» ambijent u sasvim lagodnu i opuštenu atmosferu.
«Split je divan danju,ali je još lepši noću.Obožavam da gotovo čitave noći šetam uskim ulicama Deklecijanove palate,Splitskom rivom,starim Marjanom imnogim drugim delovima grada.Da li je neko voljan za noćnu šetnju?» Upitala je gledajući u mom pravcu.I Neši,a i meni bilo je jasno kome je pitanje bilo postavljeno.Neša se samo nasmejao i tiho rekao «Izvini Nikoleta,putovali smo čitavog dana.Ja sam toliko umoran da se plašim da li ću uspeti da se u ovakvom stanju dovučem do stana,a da usput ne zaspim,a vas dvoje možete šetati čitave noći,ako vam to ne smeta.»
Nedugo potom,svi smo ustali.Večeru nismo ni naručili,jer smo oboje zaboravili na glad.Izašli smo i potržili taxi.
Posle nekih petnaestak minuta,Nešu smo ostavili ispred kuće našeg prijatelja,a Nikoleta i ja smo nastavili da pešice obilazimo grad.
S obzirom da je meni to bio tek prvi dan u Splitu i da grad nisam ni malo poznavao,ona je bila ta koja je u neku ruku postala moj turistički vodič.
Vrlo vešto se kretala uzanim ulicama Deklecijanove palate,dok sam se ja uporno trudio da upamtim što više detalja,zlu ne trebalo,jer ako se budem sam vraćao u stan,ko će u to gluvo doba pronaći taxi,tako da nije na odmet znati i bez ičije pomoći vratiti se do mesta sa koga sam pošao.Uistinu,sve to mi uopšte nije ni trebalo,jer smo prve zrake novog dana dočekali zajedno.
Bila je to jedna predivna noć,prepuna ljubavnih čari,nežnih dodira,strastvenih zagrljaja i još strastvenijih poljubaca.
Zora nas je zatekla,onako nage ,umazane peskom na jednoj od Splitskih plaža koja se nalazila neposredno ispod Poljuda.
Pomalo umornih uzraza lica,ali sa još uvek veoma uočljivim tragovima sreće na njima,oboje smo posmatrali izlazak sunca iza nekog ostrva koje se nalazilo negde tamo na pučini.
Odjednom sva sreća sa njenog lica kao čarobnom rukom odagnana,pretvorila se u lice sa puno sete i tuge.
Pitao sam se šta se to odjednom u njoj dogodilo,šta sam joj uradio,čime sam joj doprineo da sve ono lepo doživljeno u toj noći,a što je njn doskorašnji osmeh ite kako pokazivao,odjednom izčezlo?
Primetila je moju zabrinutost,nežno se osmehnula,prigrlila me uz sebe i tiho mi rekla.»Izvini,zaboravila sam da ti kažem da danas odlazim.Vrlo rado bih produžila svoj odmor,ali od Ponedeljka počinjem da radim.Sve bih dala da mogu sve ovo ponovo doživeti i ne samo to,već i produžiti do večnosti,jer bilo je Božanstveno.Trinaest dana sam se prosto dosađivala i sada kad je mom odmoru došao kraj,sudbina mi je donela tebe.Tebe,koga je moja duša zavolela za tako kratak period,period u kome se ne može ni knjiga pročitati,ni likovi u njoj upoznati,a kamoli zavoleti.Zar je moralo baš sve sada da se dogodi?Gde si bio svih ivih dsana,pa i godina u kojima sam provodila svoje odmore na ovom istom mestu?Ne,nemam prava da se ljutim na sudbinu.Naprotiv,hvala joj za sve sa tobom doživljeno.Hvala joj što mi je ukazala na ukus blagodeti prave ljubavi.» Oči su joj bile prepune suza,suza koje je uprno pokušavala da potisne i da im ne dozvoli da se izliju.No bol i tuga bili su jači od njene snage.Nekoliko kapi ovlažile su njeno nežno lice.
Priglio sam je čvršće no ikada ikoga u svom životu i poljubio je strašću koja je i meni do tada bila nepoznata.Ukus njenih usana mešao se sa ukusom njenih suza,a potom i mojih.
Tela su nam bila spojena,da ni dašak vetra nije mogao pronaći pukotinu kroz koju bi prošao.Usne isto tako,pa čak i suze.Sve na nama je je postalo kao jedno telo,telo koje će se za nekoliko sati zauvek razdvojiti na dva dela i ostati večno okrnjeno,necelo.
«Neću te nikada zaboravit.Nadam se da nećeš ni ti mene.Bez obzira da li ću te ikada više videti,želim da znaš da si jedan trenutak mog života učinio posebno dragim i nikad zaboravljenim.»
Njen avion je poletao u jedan sat popodne.
Svo vreme do tada ostali smo zajedno.Šetali smo gradom kupujući neke suvenire i još neke stvarčice koje je želela da ponese sa sobom,a već oko dvanaest smo bili na aerodromu.
Neši sam javio da dođe i on tako da nas je bilo troje.Doduše,ma koliko god se Neša trudio da bude deo jedne celine,nešto ga je uvek ostavljalo po strani.Bilo mi ga je žao,ali on je sve to razumeo i nije se ljutio.Čak naprotiv i njemu je bilo žao što je ova divna bajka tako kratko trajala.
Pre samog poletanja,razmenili smo adrese,brojeve telefona i slike.Na obe je onako u hodu ka šalterima na brzinu napisana posveta.
Došli smo do dela gde se pregledaju karte.Dalje nismo mogli zajedno.Ona je mrzovoljnim i teškim korakom nastavila uzanim hodnikom koji je vodi ka avionu neprestano se okrećući i očima još uvek punim suza pokušvala da još jednom upije lik koji joj je za tako kratko veme postao jedan od najdražih likova u njenom šivotu,a ja sam skamenjen i naslonjen na Nešu,bled poput bolesnika koji boluje od žutice,nemo posmataro lik koji nestaje u daljini i čije se jasne crte pretvaraju u nejasne obrise.Nekao sam uspeo da podignem skmenjenu ruku i mahnem joj.A onda,onda je više nisam video.
Nedugo potom,začuo se zvuk prokletog aviona,aviona koji je sa sobom odnosio jedno drago biće i jednu divnu i Božanstvenu devojku zauvek odnosio iz mog života,ostavljajući samo uspomenu,jednu dragu uspomenu koje ću se uvek rado sećati.
Naš odmor pretvorio se u umor.Danima posle toga ni do čeg nam nije bilo stalo.Kako meni,tako i Neši,jer moje je neraspoloženje u velikoj meri uticalo i na njegovo i ma koliko god da sam se trudio da bar njegovo popravim,nisam uspevao,jer onaj deo mene koji je život njenim odlaskom zauvek odneo,kao da je odneo i jedan deo njega.
Posle nekih par dana,neplanirano smo se vratili kući,jer smo shvatili da od našeg odmoran neće biti ni ono «O».
A ona,ona mi je pisala.Mislio sam da neće,no prevario sam se.Mesecima smo ramenjivali pisma,veoma često se i čuli,ali kako je vreme odmicalo,daljina koja je stajala između nas učinila je da i psihički i emotivno nas dvoje postanemo sve dalji i dalji.
Prestala su pisma da stižu.Na telefon se niko ne javlja,čak ni u Split par godina posle toga u onom istom periodu u kome smo se sreli ni u jednom restoranu,ni na jednom uglu,ni u jednoj ulici nisam je sreo.
Od svega je ostala za mene samo lepa uspomena,a za nekog,predpostavljam jedna divna supruga.
Eh,šta je život ???!!!

Z.Jović

...ovde su senke lepse od tvojih reci,
ovde su zidovi stvoreni za crtanje tvojih gresnih misli,
ne gasi svece,ubices senke koje te cuvaju,
jer i ja sam u igri toj,zima je zaledila veliko srce,
a vetar odneo dodire,spasi se sam,tvoj sapat neka cuju senke,
jedna od njih je moja....ti...znaces koja...

U ZAGRLJAJU LJUBAVI TVOJE

Sa osvitom zore i prvim zracima sunca koji nekako stidljivo,kroz prozor moje sobe,ali uporno svojom ne tako jakom zimskom svetlošću pokušavaju da me probude,sa prvim treptajem oka,dok svest mi još uvek spava,nekako refleksno,nekontrolisano,prosto neobjašnjivo,pomislim na tebe.
Znam da u tom vremenu ti još uvek spavaš dubokim i blaženim snom,okrenuta na bok i u svojim rukama čvrsto grleći jastuk isto kao svih onih noći kada ti nije bilo dobro i kada sam budan bez imalo potrebe za snom,bez imalo umora,ali sa puno brige čekao da se u kasnim jutarnjim satima probudiš,kažeš mi kako ti je i sa potajnom nadom da ću jednog jutra umesto tvojih reči na tvojim usnama ugledati osmeh.Onaj osmeh sreće i blagostanj,osmeh koji će mi reći više od svake tvoje reči,koji će mi dokazati tvoju jačinu i istrajnost u borbi sa bolešću koja je tada svakodnevno prosto sa tvog tela odnosila deo po deo tvoje vitalnosti,osmeh pobednika u toj suludoj borbi sa mnogo jačim neprijateljem no što je jedno krhko žensko telo.
Malo ko je verovao u tvoju pobedu.Svi,pa i oni tebi najbliži već su se bili pomirili sa tom zlom sudbinom.Svi,samo ne i ja.
Od kad znam za tebe,bila si nešto što se retko rađa.Sa svojih dvadeset i nešto u sebi si imala dušu deteta.Deteta koje tek ugledalo ovaj svet i koje nikada nije počinilo ni jedan greh.Svake noći,sedeći pored tvog kreveta molio sam se Bogu tebi za pomoć.Molio sam ga pitajući se da li postoji neko pravilo i neki red?Da li na tom putu ka svetu iz koga se niko ne vraća postoji neki redosled?Redosled po kome bi prvo trebali poći oni koji su počinili dosta zla.Zašto baš tebe?Da,zašto je baš tebe izabrao?Zar je moguće da ti koja u sebi nosiš dušu anđela ne doživiš sve blagodeti svoje mladosti i ovoga života?
Možda me je Bog čuo?Možda su moji tihi jecaji u dugim i mnogobrojnim noćima konačno doprli i do njega?Ne,to ne znam,ali znam da sam ipak dočekao jutro o kome sam sanjao.Jutro u kome se na tvom licu posle mnogo vremena mogao uočiti blagi osmeh.
Od tada sve je pošlo na bolje.Svakim danom si postajala sve zdravija i zdravija i činimi se nikada lepša.
Ne,to nije košmar koji me sada svakoga jutra budi.To je odraz sreće koja živi u mojoj svesti,sreće koja je plod činjenice da me nisi napustila i tako dozvolila da izgubim sebi najdražu osobu.osobu koju niko drugi nikad ne bi mogao zameniti.
Bogu hvala što nije uzbrao cvet čiji miris niko osim mene nije osetio.Hvala i tebi što i u najtežim trenucima tvoga života,u trenucima kada si više bila nesvesna no što jesi i kada ti je smrt bila na mikrometar od tebe,kada si osećala da ćeš izgubiti čak i one tebi najmilije,nisi prestala da me voliš.
Ne,ne verujem da te je ta ljubav prema meni održala u životu,bez obzira što mi to svakodnevno pričaš i na sve moguće načine pokušavaš da me u to uveriš.No to i nije tako bitno.Bitno je da si tu.Tu u istom krevetu pored koga sam noćima budan sedeo,a u kome sada umesto jednog gotovo bezživotnog tela leže dva.Dva tela sa puno života i radosti u sebi.Tela koja su kao jedno,jer od prvog dodira te postelje pa do trenutka kada se iz nje mora ustati,ta dva tela,tvoje i moje,spojena su u jedno.
Sada,sada si sama,a taj jastuk je nešto što za šta zamišljaš da sam ja.Znam da ti nije lako i da ti jastuk bez obzira na svu toplinu i nežnost ne može zameniti ono za čime ti srce žudi.No,ne brini se.Još samo ovo da napišem i polazim.Polazim u zagrljaj ljubavi tvoje.
Volim te,moj najdraži anđele.

Vec dugi niz godina zajedno su uzivali u carima koje zivot i sloboda mogu da im pruze.Zajedno su trckarali,skakutali i veselo se igrali prostranim poljima,pasli mekanu trevu na bujnom pasnjacima,u isto vreme odlazili do usamljenog jezera,zajedno su vodu pili i u odsjaju jezera posmatrali svoje srecne i nasmejane likove.
A onda jednog dana,jedan,zalutali jelen je slucajno prosao pored njih.Niko nikada nece znati sta je to u tom trenutku naveelo kosutu da napusti ljubav svog zivota,ljubav koja je godinama bila olicenje ovog prostranstva i podje za nepoznatim jelenom.
Danas niko vise ne zna gde se ona nalazi.Niko ne zna da li je srecna ili se kaje i zali za jelenom koga je davno napustila,cak niko ne zna da li je vise i ziva,jer od njenog odlaska niko je nikada vise nije video.
Sad poljem umorno,usamljen seta jelen,koracajuci onim stazama po kojima je nekada veselo skakutao sa kosutom koju je voleo.Trava je postala cvrsta i suva,jer je danas gotovo niko ne pase,a u odsjaju usamljenog jezera uocava se samo jedna tuzna slika.Slika usamljenog,napustenog i tuznog jelena,koji svrati po nekad da se napije sveze vode i da bar u odsjaju jezera ugleda lik kosute koja ga je napustila,a koju nikada nije preboleo.
Ne,on nikuda nije odlazio.Godinama je usamljen setao ovim prostranstvima i potajno se nadao da ce jednog dana negde na horizontu ugledati lik svoje kosute.Nikada nije pozeleo da pronadje drugu kosutu,jer je znao da ni jednu drugu ne moze voleti kao onu sa kojojm je doziveo najlepse trenutke svog zivota.
Vec dugo ni tracak nade ne zivi u njemu.Davno mu je postalo jasno da se njegova kosuta vise nikada nece vratiti.I tako tuzan i usamljen,on jos uvek seta stazama svoje mladosti,cekajuci dan,dan kada ce se i poslednja iskra njegovog zivota zauvek ugasiti.

Znam da ćeš ovo procitati.Možda ne već danas ili sutra,ali jednog dana,listajuci teme,uocices i ovaj,tebi dobro poznat nick i verovatno ćeš u sebi osetiti zelju da makar samo na tren kao kroz poluodskrinuta vrata proviris,ne bi li izasla u susret svojoj prirodnoj znatizelji.
Ne,duso moja,izvoru mog nespokoja i svih mojih najdrazih nadanja i iscekivanja,ne želim ništa ruzno da ti kažem.Čak šta vise,ništa ruzno i ne osecam,a mislim da bih trebao.
Poput horizonta koji je kao na dohvat ruke,a ipak uvek tako daleko i nedosezno,već godinama pokusavam da te dotaknem,da te pogledam u oci,onako izbliza,da u njima pronadjem sve ono sto nikada nisi svojim rečima mi rekla,da jednostavno samo osetim da si stvarna,a ne moja vecna virtualna sen,plod moje maste,izvor svih mojih zelja i jedan za mene najveci,ali nikada do kraja sniven san.
Godinama si bila fizicki od mene tako daleka,zid od hiljadu i nešto kilometara je,od kako za tebe znam da postojis,jednostavno cvrsto stajao između nas.Godinama sam sanjao da će neko od nas dvoje uspeti da ga preskoci,savlada ili zauvek ga porusi i nas dvoje priblizi na ono odstojanje o kome smo odavno oboje sanjali.
I sada,sada kada sam poslednjom snagom,sa puno napora,onako iscrpljen i skoro nemocan,konacno uspeo da ostvarim to ka cemu sam tezio,sada kada sam u istoj zemlji u kojoj si ti i ne samo to,već i na veoma maloj fizickoj daljini,ti si za mene ostala opet onaj isti horizont,koji pred svakim korakom uporno izmice i ostaje nedohvatljiv i nikada dokuciv.
Ne,zaista ne znam šta da ti kažem.Ne znam da li sam ljut ili sam razocaran,ne znam da li je sve ovo vredelo ili nije,jednostavno vise ništa ne znam,jer je u mojim mislima sve postalo slično najcudnijem koktelu.Koktelu svetlosti i tame,haosa i sreće,raskosi i siromastva.
Jedino sto znam i čega sam tek sada postao svestan je da svako od nas ima nekoga koga nema.I bar za toliko sam postao bogatiji,jer po prvi put sam svestan da konacno i sam imam nekoga koga nemam,da imam tebe koju nikada neću dotaci,u oci pogledati,na svom vratu dah tvoj osetiti,da te imam,a da te zapravo nikada neću imati,jer zauvek ćeš biti i ostati tu gde jesi,u najskrovitijem delu moga srca,u čitavoj mojoj dusi,u skoro svakoj mojoj misli,u mnogim zeljama,mnogim htenjima i u vecnim snovima,ali nikada,nikada u stvarnosti.

JAGGE®™:
Jedino sto znam i čega sam tek sada postaLA svestan je da svako od nas ima nekoga koga nema.I bar za toliko sam postaLA bogatijA ,jer po prvi put sam svesNA da konacno i samA imam nekoga koga nemam,da imam tebe kojEG nikada neću dotaci,u oci pogledati,na svom vratu dah tvoj osetiti,da te imam,a da te zapravo nikada neću imati,jer zauvek ćeš biti i ostati tu gde jesi,u najskrovitijem delu moga srca,u čitavoj mojoj dusi,u skoro svakoj mojoj misli,u mnogim zeljama,mnogim htenjima i u vecnim snovima,ali nikada,nikada u stvarnosti.

YES !

Bila si prva ljubavna želja
što razum slama,
prvi poljubac od koga nestaje
tlo pod nogama,
moj prvi nemir i prva trema,
bila si sve ono najlepše,
što sada nema.

Bila si moj najveći sjaj i zvezda sreće,
moj prvi pupoljak,behar mladosti,najdraže cveće,
u srcu mom za vremena sva najdraži gost,
moje prvo sve i moja nevinost.
Bila si sve meni najdraže
što sada nema,
na putu prašnjavom jedino ostade
uspomena.
Da me podseti kad od tuge
bol me boleo,
da sam nekada i sam do bola voleo.

Život je pas koji ne bira
ni cilj,ni pravac
kad puteve sudbi trasira
U ovoj pustoši života mog
i večnoj tami,
sećanje na tebe na licu mom
osmeh izmami
i svako sećanje na one dane,
moram priznati da suzu radosti
prosto primora
da licem kane.

Sećaš li se moja prva ljubavi
koliko smo tada srećni bili mi,
svi su nam se prosto divili,
ali mi smo ljubav zgazili.
Bezbroj smo se puta pitali,
ma gde smo to tad pogrešili,
tako smo se ludo voleli,
a ipak smo se rastali.

Setiš li se ikad cvete moj,
kako smo se nekad silno voleli,
nekad kad sam bio plamen tvoj
u vatri ljubavi dok smo goreli.
Sećaš li se nekad cvete moj
da smo poljem sreće nekad hodali
još sam tvoja rosa,život tvoj,
zamiriši opet cvete moj.

Pa sta hoces? Cvece i ovacije?

Evo, ja cu da pocnem:

Uraaaaa, Bravooooo, ZivJeo Pesnik, Uhuuuuuu, Vauuuuuuu, Ihaaaaaaaaaaa, Uraaaaaa...

Samo ti nastavi da pises poeziju (al, nemoj prozu...) i objavi zbirku Pesama... Mozda postanes i bestseller... ko zna...

Back