Samo Bog i niko više

Ako stvoriš biće koje nema pravo na grešku, neć grešiti zato što ti želiš, a ne zato što Ono ne želi... nema izbor, nema slobodu...
Ko je rekao da nema pravo na grešku?
Da savršena su ali su i apsolutno slobodna...
Prvo kažeš bića su savršena.
Posle da nisu.
Pa sad ponovo da jesu.
Zašto vrtiš u krug?
Ja ne vrtim u krug neko ispitujem načiin na koji donosiš zaključke.
Jel' život na planeti stvoren ili se razvio spontano?
Ne znam, tačan mehanizam ostaje nepoznat, ali ne postoji poznat zakon fizike, hemije ili biologije koji bi apsolutno sprečio spontani razvoj života pod odgovarajućim uslovima. Dalje istraživanje i naučna otkrića će verovatno pružiti dublje razumevanje ovog fundamentalnog pitanja.

Teški su nam dani izgleda već postanka, govori se da ce doci vec 2000 godina..

Potrebno je definisati sta je uopste apsolutna sloboda, slobodna volja po teologiji da bi uopste diskutovali o necemu ovakvom

Ni to nije nigde definisano.
Dok ne bude morao da nas spašava neće doći...tako da još nismo u toj situaciji.
Kaže jasno...'da se ti dani ne skrate ne bi niko preživeo'...

Tvoja sloboda se završava tamo gde zadire u tuđe pravo...ako ideš dalje, to se zove buntovnost...

Ko je rekao da nema pravo na grešku?
Ti si rekao da bi stvorio bića koja bi bila bezgrešna...
Odakle im pravo na grešku kada ih stvaraš da ne mogu da pogreše?
Prvo kažeš bića su savršena.
Posle da nisu.
Pa sad ponovo da jesu.
Nisi me razumeo.
Bog je apsolutno savršen u svakom pogledu, mi samo u domenu fizičke manifestacije u okruženju u kom se nalazimo...
Ne znam, tačan mehanizam ostaje nepoznat, ali ne postoji poznat zakon fizike, hemije ili biologije koji bi apsolutno sprečio spontani razvoj života pod odgovarajućim uslovima. Dalje istraživanje i naučna otkrića će verovatno pružiti dublje razumevanje ovog fundamentalnog pitanja.
Ne postoji dokaz a ti biraš da veruješ u puku slučajnost...
Ja idem logikom da ništa ne nastaje samo od sebe...

Ti si rekao da bi stvorio bića koja bi bila bezgrešna...
Odakle im pravo na grešku kada ih stvaraš da ne mogu da pogreše?
Možeš li da zamisliš takva bića? (Nisam rekao da nemaju pravo, raspravljaš se sa sopstvenim zaključkom).
Pokušavam da te dovedem do odgovora koji će biti tvoj, koji ćeš tako lakše da prihvatiš.
Nisi me razumeo.
Bog je apsolutno savršen u svakom pogledu, mi samo u domenu fizičke manifestacije u okruženju u kom se nalazimo...
Razumeo sam te, ali apsolutno savršen je logički redudantno jer ne dodaje novu informaciju.
Da li ti reč savršen koristiš kolokvijalno, u smislu: Ispali su upravo onakvi kako je bog želeo?

Ne postoji dokaz a ti biraš da veruješ u puku slučajnost...
Ja idem logikom da ništa ne nastaje samo od sebe...
Nije puka slučajnost...
Napiši logički niz, pa da analiziramo tvoj zaključak, ako želiš.

Možeš li da zamisliš takva bića? (Nisam rekao da nemaju pravo, raspravljaš se sa sopstvenim zaključkom).
Pokušavam da te dovedem do odgovora koji će biti tvoj, koji ćeš tako lakše da prihvatiš.
Mogu da ih zamislim...roboti ko roboti...samo bezgrešni jer ti to želiš...oni ne mogu da pogreše jer si ti tako predodredio.

Razumeo sam te, ali apsolutno savršen je logički redudantno jer ne dodaje novu informaciju.
Da li ti reč savršen koristiš kolokvijalno, u smislu: Ispali su upravo onakvi kako je bog želeo?
Da.
Nije puka slučajnost...
Napiši logički niz, pa da analiziramo tvoj zaključak, ako želiš.
Previše ćemo zakomplikovati.
Bolje jednostavno pristupi ovom pitanju.

Za sada sasvim sigurno znamo da iza svega što vidimo stoji kreator...

Suprotno od toga je slučajan splet okolnosti koji dovodi do onoga što je Bog uradio...

Treće nema...

Mogu da ih zamislim...roboti ko roboti...samo bezgrešni jer ti to želiš...oni ne mogu da pogreše jer si ti tako predodredio.
Razmišljaj još...zapamti da pričamo o svemogućem bogu.
Ako je napravio upravo onakva bića kakva je hteo i rezultat delovanja tih bića mora da bude onakav kakav je želeo. Ili nije stvorio bića kakva je hteo.
Previše ćemo zakomplikovati.
Bolje jednostavno pristupi ovom pitanju.

Za sada sasvim sigurno znamo da iza svega što vidimo stoji kreator...
Upravo to te pitam....kako znamo?
Daj logički niz koji dovodi do toga da znamo.
Suprotno od toga je slučajan splet okolnosti koji dovodi do onoga što je Bog uradio...
Kako slučajan splet okolnosti dovodi do onoga što je bog uradio?

Razmišljaj još...zapamti da pričamo o svemogućem bogu.
Znam i imam to u vidu.
Da čovek nije imao izbor bio bi robot...
Ako je napravio upravo onakva bića kakva je hteo i rezultat delovanja tih bića mora da bude onakav kakav je želeo. Ili nije stvorio bića kakva je hteo.
Stvorio je biće baš kakvo je hteo. I želi da mu to biće služi zato što ono hoće... i nikako drugačije...
Bez uticaja i ograničenja.

Da li sada vidiš koliko drvo života ima smisla?
Upravo to te pitam....kako znamo?
Daj logički niz koji dovodi do toga da znamo.
Iz jajeta kokoške uvek se razvije pile...iz jajeta patke, uvek patka...iz semena bundeve, uvek bundeva...i nikako drugačije...niti može drugačije...to znamo...
Idi u nazad koliko hoćeš, uvek je tako...
Kako slučajan splet okolnosti dovodi do onoga što je bog uradio?
Samo kažem. Ili je neko poslagao kockice ili su se same složile...treće nema...

Logika mi neda da verujem u slučajnost...

Znam i imam to u vidu.
Da čovek nije imao izbor bio bi robot...
A ako ima izbor i ne izabere pogrešno, da li je i tada robot?
Stvorio je biće baš kakvo je hteo. I želi da mu to biće služi zato što ono hoće... i nikako drugačije...
Bez uticaja i ograničenja.
Onda to biće nije pogrešilo ili je bog hteo da to biće pogreši.
Iz jajeta kokoške uvek se razvije pile...iz jajeta patke, uvek patka...iz semena bundeve, uvek bundeva...i nikako drugačije...niti može drugačije...to znamo...
Idi u nazad koliko hoćeš, uvek je tako...
Da ne objašnjavamo ovde kako funkcioniše evolucija, ali praviš logičku grešku Argument iz neznanja.
Samo kažem. Ili je neko poslagao kockice ili su se same složile...treće nema...
Logika mi neda da verujem u slučajnost...
I reč logika koristiš u kolokvijalnom smislu?

A ako ima izbor i ne izabere pogrešno, da li je i tada robot?

Onda to biće nije pogrešilo ili je bog hteo da to biće pogreši.
Nije robot ako ima izbor.

Ali seti se da se pad prvo desio na nebu.
Jesu li svi pali? Nisu.
Dakle, imamo bića sa slobodnom voljom koja biraju da služe tvorcu, a da nisu na to predodređena...
Da ne objašnjavamo ovde kako funkcioniše evolucija, ali praviš logičku grešku Argument iz neznanja.

I reč logika koristiš u kolokvijalnom smislu?
Gde sam sada pogrešio?

Nije robot ako ima izbor.

Ali seti se da se pad prvo desio na nebu.
Jesu li svi pali? Nisu.
Dakle, imamo bića sa slobodnom voljom koja biraju da služe tvorcu, a da nisu na to predodređena...
Eto, da li ti je sada jasno?
Da si ti Bog, šta bi uradio?
Gde sam sada pogrešio?
Pa napravio si logičku grešku Argument iz neznanja.
U ovom kontekstu, tvrđenje "niti može biti drugačije" implicira da je nemoguće da se iz jajeta kokoške razvije nešto drugo osim pileta, ili iz semena bundeve nešto drugo osim bundeve, bez ikakvog objašnjenja zašto bi to bilo nemoguće. To se oslanja na nedostatak dokaza za suprotno, što je srž Argumenta iz neznanja.

Eto, da li ti je sada jasno?
Da si ti Bog, šta bi uradio?
Uradio bih isto što i Bog, jer od Njega niko ne može bolje znati.
U ovom kontekstu, tvrđenje "niti može biti drugačije" implicira da je nemoguće da se iz jajeta kokoške razvije nešto drugo osim pileta, ili iz semena bundeve nešto drugo osim bundeve, bez ikakvog objašnjenja zašto bi to bilo nemoguće. To se oslanja na nedostatak dokaza za suprotno, što je srž Argumenta iz neznanja.
Pred našim očima se dešava baš onako kako sam rekao...i nikako drugačije.

Ako tvrdiš/misliš da se dešava ili da može da se dešava...na tebi je da ponudiš valjane dokaze...

Uradio bih isto što i Bog, jer od Njega niko ne može bolje znati.
Svemoćno i sveznajuće biće moglo stvoriti svet u kojem bića sa slobodnom voljom biraju da ne greše, bez narušavanja njihove slobodne volje.
Pred našim očima se dešava baš onako kako sam rekao...i nikako drugačije.

Ako tvrdiš/misliš da se dešava ili da može da se dešava...na tebi je da ponudiš valjane dokaze...
Ja nisam tvrdio da se dešava, samo sam pokazao da ne zaključuješ ispravno i ti to ponovo demonstriraš.
Pored toga, ono što ti tražiš, bi bio dokaz protiv evolucije.

Svemoćno i sveznajuće biće moglo stvoriti svet u kojem bića sa slobodnom voljom biraju da ne greše, bez narušavanja njihove slobodne volje.
Takvo biće je i stvorio.
Imaš bezgrešne anđele na nebu kao dokaz za to.
Ja nisam tvrdio da se dešava, samo sam pokazao da ne zaključuješ ispravno i ti to ponovo demonstriraš.
Pored toga, ono što ti tražiš, bi bio dokaz protiv evolucije.
Pa šta hoćeš da ti kažem, nešto što se nikad nije desilo?

Da li je mogao da stvori i takve ljude?
Takve ljude je i stvorio.
Ne zaboravi na posetioce koje je čovek imao.
Bog je morao da stavi pred čoveka izbor...taj izbor nam govori da čovek ima apsolutnu slobodu.
Što je savršeno sa Božije strane.

Sad se okreni oko sebe i pokušaj da shvatiš, kakav izbor pred tebe Bog stavlja...

Jer, nemoj opet posle da bude...Bog je kriv jer me nije savršenijeg stvorio...
Tvoj argument zašto nije nije logički ispravno donesen.
Ispravno je donesen jer drugačije ne biva...

Takve ljude je i stvorio.
Ne zaboravi na posetioce koje je čovek imao.
Bog je morao da stavi pred čoveka izbor...taj izbor nam govori da čovek ima apsolutnu slobodu.
Što je savršeno sa Božije strane.
Stavio i oni su "pali".
Da li je mogao da stvori ljude koji bi svojom slobodnom voljom odoleli iskušenju?
Sad se okreni oko sebe i pokušaj da shvatiš, kakav izbor pred tebe Bog stavlja...
Jer, nemoj opet posle da bude...Bog je kriv jer me nije savršenijeg stvorio...
Zašto da ne bude (osim naravno u logičkom i gramatičkom smislu)?
Ispravno je donesen jer drugačije ne biva...
Nije...sada si napravio logičku grešku Ne sledi.

Poslednja izmena:
Stavio i oni su "pali".
Da li je mogao da stvori ljude koji bi odoleli iskušenju?
Stvorio je takve ljude.

Evo ti danas dokaz da postoje ljudi koji se slepo drže Božijeg puta i zakona...i ako nikad nisu videli Boga, nikad ga čuli...pristupaju mu samo verom i na osnovu nje kale svoje moralne postupke i ne odstupaju od njih i po cenu života.
Hoće li Hrist kada dođe drugi put naći vere na zemlji...Hoće...
I ta bića neće činiti smrtne grehe...
Ispuniće ono što Bog od njih traži uprkos OGROMNIM protivljenjima...

Vole Boga zato što Oni hoće tako, čak i kada ih drugi progone zbog toga....to je ono što Bog želi...
Zašto da ne bude (osim naravno u logičkom i gramatičkom smislu)?
Svako ko ima život...život je dobio od istog tvorca kao i Adam.

Jesi li moga dobiti veći poklon?

Pred svaki život, kao i pred Adama je stavljeno drvo života...i od svakog života Bog nešto traži...
Zato ti kažem...na tebi je da pokažeš da li je Bog stvorio savršeno Biće ili Ne...jer imaš apsolutnu slobodu.

Bog neće biti kriv za tvoje postupke, već Ti...
Nije...sada si napravio logičku grešku Ne sledi.
Pričaj sa manje filozofije...svi smo mi obični ljudi...za sve je bolje tako.
A u ovom slučaju za tebe najbolje...

bulaznis, jer mi imamo znanje o genetici koja je utkana u jaje i seme, i ona je dokaz zasto znamo da ce se iz semena bundeva razviti bundeva, i iz jajeta pile
napadas coveka cicolina bezveze, njegov argument je iz znanja, a ti nemas argumente nikakve, samo se poigravas i manipulises

nema logike ovo tvoje iskljucivanje slobodne volje

izgledalo je da si logicar, ali sada vidimo da se foliras
Izvoli dokaži, postavi logički niz ako umeš.
Čak nisi ni razumeo da koristimo jegov primer gde postoji slobodna volja...znači ništa nije isključeno.
:mrgreen:
bulaznis, jer mi imamo znanje o genetici koja je utkana u jaje i seme, i ona je dokaz zasto znamo da ce se iz semena bundeva razviti bundeva, i iz jajeta pile
napadas coveka cicolina bezveze, njegov argument je iz znanja, a ti nemas argumente nikakve, samo se poigravas i manipulises
Tvrdnja da iz bundeve može nastati samo bundeva zasnovana je na trenutnom genetskom stanju organizma i ne eliminiše evoluciju kao dugoročan proces promene u populacijama organizama tokom vremena. Ona se ne odnosi na trenutne promene unutar jednog reproduktivnog ciklusa, već na postepene promene koje se dešavaju kroz generacije. Ovo što pričaš predstavlja nesporazum o tome šta evolucija zapravo jeste...i jeste Argument iz neznanja.

Back