Sama u četrdesetoj...

Nijedan životni uspeh ne može da kompenzuje potrebu za porodičnim ostvarenjem. Biološki sat se pomerio, ali i dalje otkucava
PLENILA je Šeron Stoun sa gradskih bilborda na kojima je pisalo - "Život počinje u četrdesetoj", hrabreći žene da se raduju i veruju u sreću uprkos krštenici. Mogla je to da bude uteha i za one koje početak pete decenije "troše" same, čekajući da se pojavi princ na belom konju, koji očito malo kasni. Hoće li, ipak, doći? Ili je hvatanje za glavu u paničnom stavu logičnija slika neudatih dama u četrdesetim godinama? Mnoga istraživanja pokazuju da su žene u tom dobu srećnije i zadovoljnije, jer imaju više samopouzdanja i ostvarile su se na važnim životnim poljima. Što vreme više prolazi, a njihov emotivni status stoji na istom mestu, sreća i zadovoljstvo, međutim, počinju da klize. A to je i prirodno, kaže psiholog Vesna Petrović. I objašnjava:
- Nijedan životni uspeh ne može da kompenzuje potrebu za porodičnim ostvarenjem. Kod žena je to uglavnom jače od svakog drugog nagona, koliko god delovale snažno i sposobno da kroz život koračaju same. Ukoliko se to ne desi do četrdesete, one postaju suštinski nezadovoljne, priznavale to ili ne. Samopouzdanje im je narušeno, pitaju se kako je moguće da se udala i ona "najgora" iz njihove škole, u čemu su pogrešile, zašto su osuđene na takvu sudbinu...

A potencijalnih partnera je sve manje. More je ranije bilo puno, ali vremenom je broj "riba" počeo da se smanjuje. Upecane su. Najveći procenat muškaraca tih godina je u braku, a ako i ima samaca, oni radije biraju mlađe partnerke. Australijski naučnici su došli do računice da za svaku ženu do 30. godine postoji deset slobodnih tipova, a onda broj počinje da opada. Posle 35. to je već rapidno.

- Ne kaže se slučajno "sve u svoje vreme" - navodi psiholog. - Najviše se "peca" u dvadesetim i početkom tridesetih, tada se postavljaju i menjaju kriterijumi, eksperimentiše se i igra. A onda postaje sve teže. Žene odjednom shvate da su godine prošle, da više nemaju ni onakav stas ni energiju da bi mogle da osvajaju, više nisu sigurne ni šta tačno žele, pa počinju da paniče. Muškarci im ne prilaze, okolina se pita šta im fali kada su i dalje same, a i one su svesne da im koža više ne izgleda isto, da bore ne mogu da se spreče, a da se kilogrami nižu, pa sa svakom novom godinom, entuzijazam je sve slabiji.
Prvi problem koji se javlja jeste gde upoznati partnera. Pošto su im se drugarice uglavnom udale, izgubile su društvo za izlaske. Mnoge se osećaju neprijatno u noćnim klubovima ili kafićima u kojima sve "vrvi" od mladosti, pa radije ostaju kod kuće. Na poslu mahom sreću oženjene kolege, pa i ta mogućnost otpada. Četrdesetogodišnje dame koje ne žele da prepuste stvari slučaju, odlučuju da ljubav pronađu preko interneta. To se poklapa sa podatkom da većinu stranica za upoznavanje "preplavljuju" podaci žena tog doba.
- I to nije loše. Možda vaša druga polovina zaista postoji i možda je pronađete baš na ovaj način. Problem je, međutim, što se neke žene upravo tako razočaraju, jer shvate da je "ponuda" veoma oskudna i da njihovi vršnjaci žele mlađe partnerke, pa ih retko ko pozove ili to budu neki čudni tipovi. To u startu odbija one koje su jedva skupile hrabrost da krenu u "lov".

Nisu sve žene opterećene brigom da li će ostati same, a pogotovo ne one koje su se ostvarile na poslu, imaju mogućnost da putuju, vode bogat društveni život i još izazivaju poglede okoline. Neke dame postanu lepše i zavodljivije upravo u tim godinama, jer su svesne sebe, "izlečile" su neke komplekse iz mladosti, a kozmetički tretmani im omogućavaju da sakriju prve tragove doba u koje su zašle. Uostalom, opšte je mesto da godine nisu važne za ljubav i da čovek može da se zaljubi bez obzira koliko je star. Međutim, koliko god da je medicina napredovala i biološki sat se pomerio, on i dalje kuca.

- Nije to zabrinjavajuće kao što je bilo, ali ne možemo da ignorišemo činjenicu da se posle 40. teže ostaje trudan. Smatra se da do 42. postoji šansa da se plod razvije prirodnim putem, a posle toga se daleko smanjuje i iznosi oko 1,2 odsto. I ne samo da je teško zatrudneti, nego se povećavaju i rizici za bolesti deteta. Na primer, šanse za dobijanje bebe sa Daunovim sindromom nikako nisu zanemarljive. Više od polovine trudnoća kod žena starijih od 45. godine se završi pobačajem - kaže Vesna, dodajući da postoje slučajevi koji to demantuju, ali da oni nisu pravilo, nego izuzetak.
Dok neki tvrde da su četrdesete nove trideste, sagovornica "Života plus" savetuje da žene u tom dobu ne treba da gube nadu, jer ukoliko se i ne ostvare kao majke, uvek mogu da pronađu partnera sa kojim će lepše ostariti. A to, dodaje, nije mala stvar.

OKOLINA IH OSUĐUJE ILI SAŽALjEVA
ŽENE u četrdesetim godinama koje se nisu ostvarile kao supruge i majke, često su izložene osudi okoline.

- Drugi ih gledaju podozrivo, krive ih za takvo stanje, često ne ulaze u dubinu, nego ih optužuju da su previše izbirljive, razmažene i sebične. Ima i onih koji ih gledaju sažaljivo, misle da im je čitav život promašen i sve što postignu malo je da bi bile srećne - objašnjava psiholog.

BRANE SE I KRITIKUJU
IZ straha da ih drugi ne sažaljevaju, dame bez porodice počinju da se brane i izdižu sebe.

- Hvale se, nosom paraju oblake, pokazuju da sve mogu same, da su žene sa muževima nesposobne... Prepoznatljive su po stavu da su svi muškarci isti, pa ih nijedan nije vredan, kritikuju instituciju braka, često pametuju, imaju odgovor na sva pitanja i negativnim stavom na ljubav i vezu zapravo pokazuju da su nesrećne - tvrdi Vesna.

Ovaj članak ko da je na Krsti pisan.:lol:

pa dobro i šta sad treba da napišem ?

ima jedna super knjiga koja govori u usamlejništvu žene poznih godina
Zabeleške o skandalu : Zoi Heler
strašno je duhovita
e tu ima jedna epizoda kako se najviše jedni drugih groze i plaše sami usamljenici
na to me podseti ova priča
rekao bih da teoriju o očaju samih 40+godišnjih žena
najviše zastupaju muškarci i žene slčnih situaciju, pri čemu ubrajam i one koji su očajni
i s tim nekakvim partnerom kome su uspeli da se privali vođeni nadom
da makar kakvo zajedništvo praćeno razmnoavanjem ipak može biti spas od potencijalnog očaja
jer ko je osetio očaj beži od njega i po cenu malo manjeg očaja
a drugo, ljudi si toliko licmerni i nerealni kada raspravljaju u autonomiji
nečijih pa i svojih odluka
kao sve u životu se zbiva kako su samo zamislili odabrali i kreirali
pa se nasladjuju tuđom nesrežom po principu - sam si kriv

ima jedna super knjiga koja govori u usamlejništvu žene poznih godina
Zabeleške o skandalu : Zoi Heler
strašno je duhovita
e tu ima jedna epizoda kako se najviše jedni drugih groze i plaše sami usamljenici
na to me podseti ova priča
rekao bih da teoriju o očaju samih 40+godišnjih žena
najviše zastupaju muškarci i žene slčnih situaciju, pri čemu ubrajam i one koji su očajni
i s tim nekakvim partnerom kome su uspeli da se privali vođeni nadom
da makar kakvo zajedništvo praćeno razmnoavanjem ipak može biti spas od potencijalnog očaja
jer ko je osetio očaj beži od njega i po cenu malo manjeg očaja
a drugo, ljudi si toliko licmerni i nerealni kada raspravljaju u autonomiji
nečijih pa i svojih odluka
kao sve u životu se zbiva kako su samo zamislili odabrali i kreirali
pa se nasladjuju tuđom nesrežom po principu - sam si kriv

To sam bas htela da kazem....kad god ljudi pricaju nesto, pricaju o sebi i o svojoj boli.

BRANE SE I KRITIKUJU
IZ straha da ih drugi ne sažaljevaju, dame bez porodice počinju da se brane i izdižu sebe.

- Hvale se, nosom paraju oblake, pokazuju da sve mogu same, da su žene sa muževima nesposobne... Prepoznatljive su po stavu da su svi muškarci isti, pa ih nijedan nije vredan, kritikuju instituciju braka, često pametuju, imaju odgovor na sva pitanja i negativnim stavom na ljubav i vezu zapravo pokazuju da su nesrećne - tvrdi Vesna.

Neke zene koje poznajem koje imaju 40 il koju vise, a same su, se bukvalno isto ovako ponasaju. I svaka moja sreća ili neki signal radosti zbog nekog postupka mm ili još jedne udate drugarice, uvek je sačekan nekim komentarom tipa..jao videćeš ne loži se...strašno..al još strašnije mi je bilo kako im je laknulo nakon mog spontanog. I sve gledaju kroz sebe. Kako tvoja sreća utiče na njih. Ako ću imati dete to ih donekle raduje, ali im je draža činjenica da nemam jer onda nisu jedine koje nemaju. Muka mi je ne mogu ni da se prisećam.

To sam bas htela da kazem....kad god ljudi pricaju nesto, pricaju o sebi i o svojoj boli.

Неписано правило.
Углавном препознајемо сопствене недостатке и тегобе у другима.

Оно што бих хтела да додам јесте да је самачки живот веома тежак, посебно кад се пређу неке године, ма колико се ми бранили од те чињенице.
Теже је јер немаш друштво, јер су ти пријатељи углавном заузети својим породицама, теже је финансијски, теже је психички то носити.
Изузеци увек постоје али су малобројни.

Зато сам мишљења да човек треба да живи у пару.
А ако му то не иде, ако константно наилази на погрешне партнере, онда мора да се преиспита, да преиспита своје прохтеве и критеријуме и сопствене фелере на бази којих прави лоше изборе.

Tekst je u velikoj meri istinit pogotovo u pogledu izbora partnera kada godine prolaze. Problem kod mnogih zena koje ja znam a da imaju oko 35 i solidan izgled je nerealnost. One i dalje imaju nerealno visoke kriterijume kao da imaju 20 i ne traze partnera spram sebe vec nekoga ko je daleko iznad njih po mogucnostima i svemu.
Uglavnom ukoliko imaju izgled prilaze im ozenjeni koji traze svalerke, nesto kratkorocno i debili, cesto im to pogresno dize ego te se smatraju i dalje pozeljnim, ne shvatajuci da je bas to signal negativan, jer im takvi ne bi prilazili da znaju da nece imati prodju sto znaci da u startu imaju nisko misljenje o njima.

Lakse je jer mogu izlaziti sa devojkama dosta mladjim. Nije retkost da se vidi razlika i po 10-15 godina. Naravno pogotovo je lakse ukoliko su se u medjuvremenu i finansijski osamostalili, ojacali, imaju obrazovanje i druge kvalitete tada mogu neuporedivo imati veci izbor nego dok su npr bili studenti.

Nikad veci i bolji izbor nisam imao nego za vreme studiranja.:kafa:

da li mislite da je muskarcima u toj situaciji lakse ili teze?

Iskreno msm da samo bolje kriju...
Neko ko je ubedjen da je sreca samo u dvoje, tako odgajan i tako je navikao, on mucen posle toga moze da ima samo neverovatan osecaj promasenosti... bez obzira na pol.
Inace.. nisu samo ljudi od cetrdeset u ovom polozaju vec i znatno mladji.. devojka koja nema duzu i stabilniju vezu u dvadesetima nije u ocima drugih ista poput one koja je ima.. posebno ne u ocima zena.
Za muskarce, bar mladje nisam primetila da ovo pravilo vazi. Msm da je njima tesko sto nemaju vezu, ali nemaju taj pritisak.

Dobro si opisao stanje. Ovako se ponasa vecina mojih drugarica.:(
A cini mi se da nisu srecne time.

Ali da gledamo pre udaje, znaci neotpakovane. Umesto saradnici u cilju nalazenja slicnih ili ugodnih osoba za partnerski odnos, one se postavljaju kao suparnici.
Neko ih je uspesno nabedio da su jadnice ,pa se cak i kad su jako uspesne i imaju i novca, uvek pokaze neka kontra tipa "neces ti mene da pravis jadnom ili nize vrednom" kad spustivsi sebi nivo spustis i njoj nivo nekog dogadjaja...Zvuci snobovski , a ja podrzavam tu borbu da ne padaju u jad i bedu Balkana. Samo bih da taj bes ne bude iskljucivo usmeren na muskarca, nego kao orjentir...

Tesko je naci neku zenu danas, da je sretna, bilo u braku ili van braka, u MZ odnosima...
Zato sto su prihvatile da su im muskarci rivali...a ovamo ocekuju veci deo njih, da vazi galantnost prema njima, sto je jedan od oksimorona a ima ih dosta.

Primecuju samo napaljene muskarce, postavljaju situaciju muvanja kao da bi one da muvbaju, a ovamo se cesto desva da cekaju da muskarac prvi krene...
Ne poznaju ili ne koriste motivacione signale pa su muskarci kao na prekidac...ako joj se svide , onda treba da krenu galantno i agresivno, samouvereno, a da ona ili lupa kontrice ili samo pasivno posmatra situaciju i meri i prosudjuje...izvinite presudjuje..

Sve misle da su elokventne ali su vise alkoholventne...
Npr znam devojku prosecna fakultetlijka iz provincije koja je zaposlena i ima solidnu platu koju trosi na letovanja i putovanja, ali iako je dobra devojka u sustini, a to znam zato sto sam poslovao sa celom porodicom pa je znam na svim poljima, njen MZ izgled, znaci ono sto vidim kao muskarac ili sto vide drugi muskarci je da se covek odmah skloni od nje...
Samoziva, narcis do daske, nestrpljiva, netolerantna, pomisli covek i malo opicena...
Ali pazite, ja je znam i van toga , znaci kao poznanik porodicni, i znam da ume da poturi ledja za porodicu.
Ali cak i ja ne mogu sa njom ni u drustvu tipa MZ...jer je onda kao pokondirena tikva...

Znate koliko takvih ima po BG?
Rade specijalizacije, magistarske, mastere, doktorate, dok cekaju da smotaju nekog, a ako si kandidat, i sretnete se preko neke poznanice u kaficu, cak i ako su slatke na prvi pogled, ogadi ti se razgovor sa njima...uvek taktika, hoce samo boljeg od sebe i da se prislepaju, kao malo im to sto su same uradile, a ovamo uvek neke majmun kombinacije, bezveze, ili bez njih, a neke pozeraj snob kombinacije...jahaci apokalipse Beograda.

Dobro si opisao stanje. Ovako se ponasa vecina mojih drugarica.:(
A cini mi se da nisu srecne time.

Ovo sto si napisao je netacno...
Zapravo vecina devojaka koje ja znam pristaje i na manje, gde u vezama budu cak i maltretirane, samo zato da ne bi bile same i da bi imale tu formu duge veze...
I generalno ne znam puno likova koji su sa devojkama nizeg obrazovanja od sebe.. dok devojaka znam... ako smo vec pricu obrazovanja potegli.
Samo da uspe, samo da potraje... covece neke veze na pocetku vise lice na ugovore... tacno vidis koliko ce dugo biti zajedno.. iako se ne poznaju, jer su oboje usli u pricu duge i ozbiljne veze od samog starta, a sranja koja usput moraju progutati treba da budu bas ekstremna da se ta parodija zavrsi.

Bljak opis.

Mislim ovo sto si citirao.

Jeste njegov recnik pregrub, ali ima istine u tome da se devojke prema muskarcima ponasaju kao prema rivalima, mislim 20-30 period.

Evo ja imam par drugarica koje maltretiraju momke, ali su prema drugovima dusice :lol: i bas smo pricali o tome i one nisu mogle da mi objasne zasto su tako antagonisticki raspolozene prema momcima :lol:
Cesto im se sve svodi na neko nadjahavanje i igrice, doduse to nisu ozbiljne veze, vec zezancije, ali opet je ovako.

Zapravo vecina devojaka koje ja znam pristaje i na manje, gde u vezama budu cak i maltretirane, samo zato da ne bi bile same i da bi imale tu formu duge veze...
I generalno ne znam puno likova koji su sa devojkama nizeg obrazovanja od sebe.. dok devojaka znam... ako smo vec pricu obrazovanja potegli.
Samo da uspe, samo da potraje... covece neke veze na pocetku vise lice na ugovore... tacno vidis koliko ce dugo biti zajedno.. iako se ne poznaju, jer su oboje usli u pricu duge i ozbiljne veze od samog starta, a sranja koja usput moraju progutati treba da budu bas ekstremna da se ta parodija zavrsi.

A posle u braku, samo da ne bi bile razvedene i razvedeni, posto je obostrano trpljenje prisutno vrlo cesto.

Ljudi se plase samoce kao kuge, a realno uvek si sam. Sam se radjas, sam umires.

Nisi upoznala moje drugarice.:lol:
Fensi bicerke.:zper:

Jeste njegov recnik pregrub, ali ima istine u tome da se devojke prema muskarcima ponasaju kao prema rivalima, mislim 20-30 period.

Evo ja imam par drugarica koje maltretiraju momke, ali su prema drugovima dusice :lol: i bas smo pricali o tome i one nisu mogle da mi objasne zasto su tako antagonisticki raspolozene prema momcima :lol:
Cesto im se sve svodi na neko nadjahavanje i igrice, doduse to nisu ozbiljne veze, vec zezancije, ali opet je ovako.

To sto pricas je ljudska priroda. Pa naravno da su svi ljudi bolji prema drugima nego prema najblizima. Sto ces ti kao drug da je trpis, bas te briga. Pa najveci nasilnici u porodici su ljudi koji su van kuce mirni ko bubice. Ljudi se izivljavaju tamo gde mogu i gde ih neko trpi. A ti sad napravi teoriju od devojaka od 20-30.

Izviljavas se tamo gde mozes, a to je nesto sto je uslovljeno karakterom a ne polom i godinama.

A da dodam, sto je neko veci skot i sto se vise izivljava, to bolje i prolazi. Tako da te teorije o nisi bila dobra, zato se nisi udala....pa pre ce skot da se ozeni i uda, nego neko dobar.

To sto pricas je ljudska priroda. Pa naravno da su svi ljudi bolji prema drugima nego prema najblizima. Sto ces ti kao drug da je trpis, bas te briga. Pa najveci nasilnici u porodici su ljudi koji su van kuce mirni ko bubice. Ljudi se izivljavaju tamo gde mogu i gde ih neko trpi. A ti sad napravi teoriju od devojaka od 20-30.

Izviljavas se tamo gde mozes, a to je nesto sto je uslovljeno karakterom a ne polom i godinama.

Meni je okej da se neko izivljava jednom u mesec dana kada mu nesto nije po volji, ajde i jednom nedeljno mada je to realno mnogo i dokazuje da je osoba u nekoj frci/problemima koje treba resavati drugacije, ici na sam izvor frustracije.

Stvar je dublja, nije rec o izivljavanju, vec o nekom antagonizmu i one i samo to priznaju.

Sad, mozda je to zivotnog doba, jer se sticajem okolnosti druzim sa nesto mladjim devojkama od sebe, (ne pitaj kako :fdlan::lol:), i ova prica jeste stara nekoliko godina te to mozemo pripisati i nezrelo dobu, ali ima tog antagonizma cesto prenesenog iz prethodnih veza te neuspelih vecih ljubavi itd.

Cak to moze da bude i opravdano ako se povede prica o mladim muskarcima koji bi samo da se ogrebu o snoshkicu.

- - - - - - - - - -

Znaci ovo je u sustini samoreklama.. da si toliko fensi da imas fensi bicarke za drugarice..:lol:

Nisam ja fensi, ja sam Smorivoje, imam par njih koje mi pricaju sve i svasta o njihovim tamo nekim itd.:lol:

- - - - - - - - - -

A da dodam, sto je neko veci skot i sto se vise izivljava, to bolje i prolazi. Tako da te teorije o nisi bila dobra, zato se nisi udala....pa pre ce skot da se ozeni i uda, nego neko dobar.

Dobro, onda se ja necu udati.:)

- - - - - - - - - -

Jeste...a mozda se muskarci osecaju inferiorno...

Isuvise cesto je tako.:(

Da ja vama nešto iskreno kažem ljudi
U prirodi svakog čoveka i u najtananijoj dubini njegove ličnosti je da bude nezadovoljan onim što ima iako je sam idejni tvorac svog života uvek zove u pomoć neku višu silu ili uzmiče pred njom, tražeći opravdanje za nešto što je društvo odlučilo da okarakteriše kao neuspeh.

Dakle uvek nezadovoljstvo kao lajt motiv!

Počev od sitnica do krupnih stvari u životu
Oni usamljeni sanjaju o otome kako bi lepo bilo imati nekog da im u zimskim noćima greje noge umesto termofora.
Oni koji imaju nekog da im greje noge sanjaju o tome da imaju malo više prostora u krevetu da im niko ne smeta dok se vrpolje noću...

odbijajući da shvate da je to baš ono što su sami odabrali.

A poenta je da ako je neka žena sama u 40 svakako je ne bi trebalo sažaljevati jer to je isključivo i jedino njen lični izbor.

Back