Sajam knjiga u Beogradu 2025.

suave

Domaćin
Poruka
3.869
Sajam knjiga u Beogradu trebao bi se održati od 25. oktobra do 02. novembra. Cena ulaznice za pojedince trebala bi biti 400 dinara. Zemlja gost Sajma je Kipar. Što se tiče same organizacije i rasporeda izlagača, možete pogledati na ovom sajtu.

No i pre početka, oko Sajma su se počele plesti kontroverze. Na najveće neodobravanje naišao je termin, koji se poklapa sa godišnjicom pada nadstrešnice u Novom Sadu, što predstavnici Udruženja izdavača smatraju nedopustivim.

Zbog toga, iz Odbora Sajma povukao se i dramski pisac Dušan Kovačević, a danas i Vladimir Bajec, predstavnik izdavača u Odboru, koji je obavestio javnost da Geopoetika neće sudelovati na ovogodišnjem Sajmu. Još ranije, sa Sajma su se povukli izdavačka kuća Clio i Arhipelag. Postoji ideja da se i ostali izdavači povuku sa Sajma i da ove godine Sajam bude bojkotovan.

https://nova.rs/kultura/prvi-put-od...sajma-iz-moralnih-ali-i-iz-poslovnih-razloga/

https://nova.rs/kultura/zoran-hamovic-clio-nece-ucestvovati-na-68-sajmu-knjiga/

1759322689276.jpeg

Bojkot je često greška, ovde sasvim sigurno jeste. Jedan tviteraš je pomenuo mogućnost alternativnog sajma knjiga u Novom Sadu ali sumnjam da će od toga, osim možda na simboličnom nivou, biti bilo šta. Prekomplikovano je organizirati sajam na otvorenom jer sumnjam da će biti pronađen prostor za njega. sem toga to bi bio "sajam na jedan dan" za koji se ne bi isplatilo prebacivati velik broj knjiga sa neizvesnom prodajom.

U svakom slučaju, ja idem u subotu. Neće biti gužve:mrgreen:

Taman mogu crveni udbaski vojvoda, "za Srpski narod i drzavu", "Novosti", razne voditeljke, influenserke i ostali probrani izdavaci lepo da se rasire, ionako su odavno u ekspanziji.

Odavno vec na Sajam idem bez nekih velikih ocekivanja, ako slucajno naletim na nesto interesantno kod onih starinara iznad Hale 4 to je otprilike to.
Ionako je ovo verovatno poslednji Sajam na istom mestu, najavili su selidbu u Surcin, a tamo mi ne pada na pamet da idem, tako da cu verovatno otici za oprostaj, ali svakako ne u subotu, iz pijeteta prema zrtvama.

Sajam knjiga u Nisu bude krajem novembra, koliko se secam..
Za sada nikakve jos najave za ovu godinu.
Bice kao i sa BG sajmom, izgleda..

Sve kulturne manifestacije se otkazuju.
Ne moze biti dobro to.

Jel i dalje u Hali Cair vas sajam?
Sad me podseti kako sam jedan jedini put bio na njemu sada vec davne 2004. godine kao vojnik u uniformi kada sam izasao iz kasarne u pauzi dok sam cekao bus za kuci na vikend odsustvo. Kupio knjigu - politicke memoare sada vec pokojnog Momira Bulatovica "Pravila cutanja" u izdanju takodje sada vec upokojene "Narodne knjige" i u jednom cugu je iscitao za pet sati truckanja busom od Nisa do rodnog grada.

Jel i dalje u Hali Cair vas sajam?
Sad me podseti kako sam jedan jedini put bio na njemu sada vec davne 2004. godine kao vojnik u uniformi kada sam izasao iz kasarne u pauzi dok sam cekao bus za kuci na vikend odsustvo. Kupio knjigu - politicke memoare sada vec pokojnog Momira Bulatovica "Pravila cutanja" u izdanju takodje sada vec upokojene "Narodne knjige" i u jednom cugu je iscitao za pet sati truckanja busom od Nisa do rodnog grada.
Koliko ja znam oduvek je u Cairu. Redovna sam bila od srednje skole, a jedne godine i aktivno ucestvovala, u stvari dve godine :lol:, za vreme studiranja jednom, jednom dosta kasnije...

Uvek su bile velike guzve i ogromna ponuda knjiga. Bukvalno je svako mogao da pronadje ono sta zeli...
Lepa vremena.

Ima već dobar broj godina kako se taj nesretni sajam srozava na nivo vašara. Povećava se broj onih iz branše, mislim na one koji kulturu ne doživljavaju kao bizMis, koji preskaču ovu tugu.
Taj, kao predstavnik izdavača, je deo UPISa, mislim da su još na jednocifrenom broju članova, ima još UIKS, SUIS... ne zna se koji su grđi, nije greška zvati ih čopori hijena. Svi su srcem uz studente i svi su u nekim burazerskim kombinacijama, u najboljem slučaju ćute o svemu.
Ne mogu da kažem da bojkotujem vašar, preskačem godinama jer gadan za gledati.
Valjda se jednom vrati i sajam knjiga, fali mi.

Back