Književnost 10 knjiga koje nas mogu pokrenuti

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.361
Ako ste ikada osetili da vam treba vetar u leđa, da se podsetite koliko ste jaki i koliko toga
možete - ovo je za vas. Motivacione knjige nisu samo „lepo štivo“, već pravi vodiči kroz lični
rast. One nas podsećaju da nismo sami, da imamo moć da menjamo svoj život i da je promena
moguća, naravno - ako je želimo.

Predlažem 10 naslova koji su mnogima pomogli da se pokrenu, osnaže, razmisle, preispitaju
i krenu napred. To su knjige kojima ćemo se vraćati, delite sa dragima i čuvati kao blago...

1. Probudite diva u sebi - Entoni Robins

Robins nas podseća da već imamo sve što vam treba - snagu, volju, sposobnost. Umesto da
čekamo da se nešto promeni, ova knjiga nas poziva da MI budemo ta promena.

2. Ništa nije nemoguće – Ričard Branson

Branson pokazuje kako da se oslobodimo svega što nas sputava. Život je prekratak za stres
i nezadovoljstvo. Ova knjiga je poziv na akciju, ali i na odgovornost prema sebi i svetu oko nas.

3. Umetnost sreće – Dalaj Lama

Sreća nije gotov proizvod - ona se stvara. Kroz samorefleksiju i duhovni rad, ova knjiga nas uči
kako da pronađemo svoju svrhu i mir.

4. Četiri sporazuma – Don Miguel Ruiz

Mudrost Tolteka u savremenom ruhu. Ova knjiga daje jednostavne, ali moćne smernice kako da
živimo autentično, iskreno i u skladu sa sobom.

5. Magija uspeha – dr Dejvid Švarc

Uspeh ne zahteva genijalnost - već veru u sebe. Švarc nas uči kako da promenimo način
razmišljanja i izvučemo maksimum iz svakog aspekta života.

6. Knjiga tajni – Dipak Čopra

Ko smo mi zaista? Čopra nas vodi kroz unutrašnje svetove i podseća da telo, um i duša moraju
biti u harmoniji da bi došlo do prave transformacije.

7. Najveći trgovac na svetu – Og Mandino

Ne moramo biti trgovci da bi nam ova knjiga promenila život. Mandino nas uči kako da mislimo
pozitivno, radimo sa svrhom i dajemo više nego što se očekuje.

8. Kako da ne gubite živce zbog malih stvari – Ričard Karlson

Male stvari često naprave najveći haos. Karlson nas uči kako da ostanemo smireni i ljubazni čak
i kad se sve oko nas lomi.

9. Preokret – Čip i Den Hit

Promena je teška - ali nije nemoguća. Ova knjiga pokazuje kako da pokrenemo i emocionalnu i
racionalnu stranu sebe i napravimo stvarni preokret.

10. Darovi nesavršenosti – Brene Braun

Ako smo ikada sumnjali u sebe, ova knjiga je kao zagrljaj. Brene nas uči da prihvatimo svoju
ranjivost, da verujemo u sebe i da krenemo putem koji nam pripada.

🌺🌺🌺
Na kraju možda treba da zapamtimo da su knjige samo početak.
Prava promena dolazi kada odlučimo da primenimo ono što smo pročitali.
Uživajmo u rastu, u sebi, u svakom koraku ka boljoj verziji nas samih...

Zaslužujemo to.
Grlim.

:vzagrljaj:

Ako ste ikada osetili da vam treba vetar u leđa, da se podsetite koliko ste jaki i koliko toga
možete - ovo je za vas. Motivacione knjige nisu samo „lepo štivo“, već pravi vodiči kroz lični
rast. One nas podsećaju da nismo sami, da imamo moć da menjamo svoj život i da je promena
moguća, naravno - ako je želimo.

Predlažem 10 naslova koji su mnogima pomogli da se pokrenu, osnaže, razmisle, preispitaju
i krenu napred. To su knjige kojima ćemo se vraćati, delite sa dragima i čuvati kao blago...

1. Probudite diva u sebi - Entoni Robins

Robins nas podseća da već imamo sve što vam treba - snagu, volju, sposobnost. Umesto da
čekamo da se nešto promeni, ova knjiga nas poziva da MI budemo ta promena.

2. Ništa nije nemoguće – Ričard Branson

Branson pokazuje kako da se oslobodimo svega što nas sputava. Život je prekratak za stres
i nezadovoljstvo. Ova knjiga je poziv na akciju, ali i na odgovornost prema sebi i svetu oko nas.

3. Umetnost sreće – Dalaj Lama

Sreća nije gotov proizvod - ona se stvara. Kroz samorefleksiju i duhovni rad, ova knjiga nas uči
kako da pronađemo svoju svrhu i mir.

4. Četiri sporazuma – Don Miguel Ruiz

Mudrost Tolteka u savremenom ruhu. Ova knjiga daje jednostavne, ali moćne smernice kako da
živimo autentično, iskreno i u skladu sa sobom.

5. Magija uspeha – dr Dejvid Švarc

Uspeh ne zahteva genijalnost - već veru u sebe. Švarc nas uči kako da promenimo način
razmišljanja i izvučemo maksimum iz svakog aspekta života.

6. Knjiga tajni – Dipak Čopra

Ko smo mi zaista? Čopra nas vodi kroz unutrašnje svetove i podseća da telo, um i duša moraju
biti u harmoniji da bi došlo do prave transformacije.

7. Najveći trgovac na svetu – Og Mandino

Ne moramo biti trgovci da bi nam ova knjiga promenila život. Mandino nas uči kako da mislimo
pozitivno, radimo sa svrhom i dajemo više nego što se očekuje.

8. Kako da ne gubite živce zbog malih stvari – Ričard Karlson

Male stvari često naprave najveći haos. Karlson nas uči kako da ostanemo smireni i ljubazni čak
i kad se sve oko nas lomi.

9. Preokret – Čip i Den Hit

Promena je teška - ali nije nemoguća. Ova knjiga pokazuje kako da pokrenemo i emocionalnu i
racionalnu stranu sebe i napravimo stvarni preokret.

10. Darovi nesavršenosti – Brene Braun

Ako smo ikada sumnjali u sebe, ova knjiga je kao zagrljaj. Brene nas uči da prihvatimo svoju
ranjivost, da verujemo u sebe i da krenemo putem koji nam pripada.

🌺🌺🌺
Na kraju možda treba da zapamtimo da su knjige samo početak.
Prava promena dolazi kada odlučimo da primenimo ono što smo pročitali.
Uživajmo u rastu, u sebi, u svakom koraku ka boljoj verziji nas samih...

Zaslužujemo to.
Grlim.

:vzagrljaj:
Broj 3 sam procitao.

Od svih motivacionih knjiga koje su mi potpale pod ruku najgenijalnija mi je bila

The subtle art of not giving a fcuk!

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Subtle_Art_of_Not_Giving_a_Fuck
UBEĐENA SAM DA BI I MENE ODUŠEVILA, HAHAH.. da li je prevedena na srpski jezik?

Hajde da napišemo nešto ukratko i o ovoj knjizi:
  • Autor: Mark Manson, američki bloger i pisac.
  • Žanr: popularna psihologija / samopomoć.
  • Glavna ideja:
    • Većina self-help knjiga nudi lažnu, besmislenu pozitivnost.
    • Manson tvrdi da borbe, problemi i patnje daju životu smisao.
    • Umesto da stalno jurimo sreću, treba da prihvatimo da je život težak i da se u tim teškoćama krije vrednost.
  • Stil pisanja: direktan, brutalan, sa psovkama i humorom — da razbije klišee tipičnih motivacionih knjiga.
  • Uspeh: knjiga je bila New York Times i Globe and Mail bestseller, sa preko 20 miliona prodatih primeraka do 2024.

🔑 Poglavlja (ukratko prevedena)​

1. Ne pokušavaj – inspirisano Bukowskim, ideja da ne treba forsirati lažnu sreću.
  2. Sreća je problem – stalna potraga za srećom nas čini nesrećnima.
  3. Nisi poseban – niko nije imun na patnju, i to je normalno.
  4. Vrednost patnje – bol daje smisao i oblikuje nas.
  5. Uvek biraš – odgovornost je uvek na nama, čak i kad mislimo da nije.
  6. Grešiš u svemu (ali i ja grešim) – niko nema apsolutnu istinu.
  7. Neuspeh je put napred – padovi su nužni za rast.
  8. Važnost da kažeš „ne“ – granice su ključne za zdrav život.
  9. I onda umreš – podsećanje da je smrt kraj, pa zato treba živeti smisleno.

🌌 Ukratko: knjiga nas uči da ne trošimo energiju na gluposti, već da prihvatimo patnju kao deo života
i da pronađemo smisao u onome što nam je zaista važno - a ne u beskrajnoj potrazi za „pozitivnim mislima“,
hahahahah
:think: :think: :think:

Poslednja izmena:
UBEĐENA SAM DA BI I MENE ODUŠEVILA, HAHAH.. da li je prevedena na srpski jezik?

Hajde da napišemo nešto ukratko i o ovoj knjizi:
  • Autor: Mark Manson, američki bloger i pisac.
  • Žanr: popularna psihologija / samopomoć.
  • Glavna ideja:
    • Većina self-help knjiga nudi lažnu, besmislenu pozitivnost.
    • Manson tvrdi da borbe, problemi i patnje daju životu smisao.
    • Umesto da stalno jurimo sreću, treba da prihvatimo da je život težak i da se u tim teškoćama krije vrednost.
  • Stil pisanja: direktan, brutalan, sa psovkama i humorom — da razbije klišee tipičnih motivacionih knjiga.
  • Uspeh: knjiga je bila New York Times i Globe and Mail bestseller, sa preko 20 miliona prodatih primeraka do 2024.

🔑 Poglavlja (ukratko prevedena)​

1. Ne pokušavaj – inspirisano Bukowskim, ideja da ne treba forsirati lažnu sreću.
  2. Sreća je problem – stalna potraga za srećom nas čini nesrećnima.
  3. Nisi poseban – niko nije imun na patnju, i to je normalno.
  4. Vrednost patnje – bol daje smisao i oblikuje nas.
  5. Uvek biraš – odgovornost je uvek na nama, čak i kad mislimo da nije.
  6. Grešiš u svemu (ali i ja grešim) – niko nema apsolutnu istinu.
  7. Neuspeh je put napred – padovi su nužni za rast.
  8. Važnost da kažeš „ne“ – granice su ključne za zdrav život.
  9. I onda umreš – podsećanje da je smrt kraj, pa zato treba živeti smisleno.

🌌 Ukratko: knjiga nas uči da ne trošimo energiju na gluposti, već da prihvatimo patnju kao deo života
i da pronađemo smisao u onome što nam je zaista važno - a ne u beskrajnoj potrazi za „pozitivnim mislima“,
hahahahah
:zcepanje: :zcepanje: :zcepanje:
da li je prevedena na srpski jezik?

nemam pojma verovatno nije, ali ima drugi nacin, ja sam fasciniran koliko dobro AI prevodi (ipak je to jezicki model). Tako da moze da se prevede na taj nacin, mislim da bi moglo da se cita. Probacu kad budem blejao da nadjem tekst.

Drago mi je da ti se svidela sugestija.

I? KAKVI SU TI UTISCI? OVO JE JEDNA OD NAJBOLJIH KNJIGA DALAJ LAME...
hoćeš li da podeliš sa nama tvoje mišljenje?

Nisam ja osoba koja bi mogla da ocijeni knjigu.
Pokusavao sam u jednom periodu da citam duhovne knjige i meditaciju, ali to jednostavno nije moj fazon, nije mi se svidjelo. Postujem sve to, ali mislim da to nije najbolji nacin.

Potpuno te razumem... to nije ni moj fazon...Hoćeš li da ja napišem nešto o toj knjizi? ;)
Zbog mene ne, imam jos jednu ali mislim da je necu ni procati, ne znam nas prevod. Vjerujem da je jedini nacin da se bolje osjecas je da se rijesis problema ako ih imas tj da nemas problema np promjenis posao ,okolinu,zemlju ako ti je to problem ,meditacija i duhovne knjige pomazu samo trenutno.

IMG_20251203_125508.jpg

@salko dinamitas

ok... zbog tebe - ne, ali evo prikaz knjige broj 3 zbog - nas...​

Dalaj Lama u knjizi "Umetnost sreće" ne govori o sreći kao o nekom luksuzu ili prolaznom osećaju, već kao o osnovnoj ljudskoj
potrebi i veštini koju svako može da uči. Knjiga je nastala kroz razgovore sa psihijatrom Howardom Cutlerom, pa se u njoj prepliću
budistička mudrost i zapadna psihologija. Dalaj Lama tvrdi da je sreća pre svega unutrašnji mir, a taj mir se ne postiže spoljnim
stvarima, statusom ili bogatstvom, već načinom na koji čovek oblikuje svoj um. Patnja je neizbežna, ali način na koji se odnosimo
prema patnji određuje da li ćemo je pretvoriti u izvor snage ili u izvor očaja.

Cutler u knjizi postavlja pitanja iz perspektive savremenog čoveka: kako se nositi sa besom, strahom, nesigurnošću, kako pronaći
misao u svetu punom problema. Dalaj Lama odgovara jednostavno, ali duboko: ključ je u saosećanju. Kada čovek razvije iskren
odnos prema drugima, kada prestane da se zatvara u sopstvene brige, tada se otvara prostor za sreću. Sreća, dakle, nije nešto
što dolazi spolja, već se gradi iznutra, kroz disciplinu uma i srce koje je spremno da se poveže sa drugima.

Ono što knjigu čini posebnom jeste spoj istočnjačke filozofije i zapadne psihologije. Jung bi rekao da je to proces individuacije
- integracija nesvesnog i svest o sopstvenoj celovitosti. Dalaj Lama to izražava jednostavnije: sreća je kada čovek pronađe mir
u sebi i kada taj mir deli sa drugima. "Umetnost sreće je vodič ne ka savršenom životu, već ka životu u kojem se čovek suočava
sa sobom i svetom i u tom suočavanju pronalazi snagu da bude miran i zadovoljan.
🌺 🌺 🌺

Zbog mene ne, imam jos jednu ali mislim da je necu ni procati, ne znam nas prevod. Vjerujem da je jedini nacin da se bolje osjecas je da se rijesis problema ako ih imas tj da nemas problema np promjenis posao ,okolinu,zemlju ako ti je to problem ,meditacija i duhovne knjige pomazu samo trenutno.

Pogledajte prilog 1827285

„Het Boek van Vreugde“ ili „Knjiga radosti“ nastala je iz susreta Dalaj Lame i nadbiskupa Desmonda Tutua, dvojice koji
su prošli kroz progon, bolest i političke borbe, ali su uprkos svemu ostali vedri i puni smeha. Douglas Abrams je zapisao
njihove razgovore tokom jedne nedelje u Dharamsali, povodom Dalaj Laminog osamdesetog rođendana, i pretočio ih u
knjigu koja je istovremeno svedočanstvo prijateljstva i vodič ka unutrašnjoj radosti.

U njoj se prepliću budistička i hrišćanska mudrost, ali ono što najviše izbija iz stranica jeste toplina i humor, jer obojica
pokazuju da radost nije apstraktna ideja već živa praksa, nešto što se gradi kroz saosećanje, zahvalnost i sposobnost
da se patnja prihvati kao deo života. Knjiga govori da radost nije luksuz nego disciplina srca, da se ne nalazi u izolaciji
nego u odnosu sa drugima, i da je upravo u trenucima tame moguće pronaći svetlost ako se čovek otvori za zajedništvo.

„Knjiga radosti“ je zato i duhovni priručnik i priča o prijateljstvu, dokaz da radost može da prevaziđe granice religije,
kulture i životnih nedaća, i da se može pronaći u smehu, u igri i u iskrenom susretu sa drugim ljudima.

Knjiga „Knjiga radosti“ (The Book of Joy) prevedena je na naš jezik i dostupna je u regionu.
Izdana je pod naslovom „Knjiga radosti: Trajna sreća u promjenjivom svijetu“, pa se može naći u knjižarama i online
prodaji.

Ova knjiga liči na knjigu broj 3 koju si pročitao...
🌺

Back