Sa koliko godina ste se navukli/e na čitanje?

jelen.co

Veoma poznat
Poruka
14.519
Jesu li vas kao male silom terali da čitate Alisu u zemlji čuda, Tom Sojera i Robinzona ili ste se još u porodilištu udarili u plač i dreku što vam nisu doneli sabrana dela Meše Selimovića da negubite vreme uzalud dok vas doje ili vam peru guzu?

Sećate li se kad ste se navukli na književnost?
Kad ste sa kantirali stripove i prešli na knjige?
Šta ste tada čitali/le?
Ajmo........

Oduvek sam volela da citam...u skoli mi lektire nikada nisu predstavljale problem..
I sada pred spavanje obavezno nesto citam,retko se desi da gledam tv...
Recimo da sam pocela sa slikovnicama,od neke trece godine...
Isto sam uradila i sa kcerkom sa 3 godine sam je upisala u deciju biblioteku,idemo redovno uzima slikovnice,biramo knjige koje joj citamo pred spavanje...

Sjećam se da jedne čitave ljetne noći nisam spavao jer sam čitao Kraljevića i prosjaka Marka Tvena. Volio sam i Žila Verna kao klinac, i one knjige o divljem zapadu Zana Greja, Karla Maja... Sjećam se i Doktora Dulitla. Od knjiga naših pisaca volio sam Orlovi rano lete. Lektiru nikad nisam volio. I sad kad pomislim šta su nam davali u školi za čitanje, to je uglavnom bilo ili neprimjereno ili nekvalitetno, gurano iz ideoloških razloga.
Kasnije, mislim da mi je prva knjiga za odrasle bila Orvelova Životinjska farma. Bilo mi je oko 12 godina, čini mi se.
A stripove nikad nisam odbacio, niti namjeravam. Strip je divna umjetnost.

Jesu li vas kao male silom terali da čitate Alisu u zemlji čuda, Tom Sojera i Robinzona ili ste se još u porodilištu udarili u plač i dreku što vam nisu doneli sabrana dela Meše Selimovića da negubite vreme uzalud dok vas doje ili vam peru guzu?

Šta ste tada čitali/le?
Ajmo........

:rotf: Pa kako? Pripremali me za život od samog početka.

Dobre si primere naveo. Alisu sam zaista čitao sa mukom, jer mi je bila isuviše konfuzna. Naravno, danas je volim.
A što se Tvena tiče, mislim da je upravo on uticao na to da zavolim književnost. "Tom Sojer" je prvo "obimno" štivo koje sam pročitao, a imao sam ga za lektiru samo dve godine od Alise.

Šta ste tada čitali/le?
Ajmo........

Sa 6 godina sam naucila da citam, pa je tad pocelo, slikovnice, bajke, i onda polako dalje...

Sa 6 godina sam naucila da citam, pa je tad pocelo, slikovnice, bajke, i onda polako dalje...

Isto i ja, zbog čega su me i dali ranije u školu. Međutim, oduvek sam imala otpor prema obaveznoj lektiri, valjda zato što sam sporo čitala. I danas ne volim da samo preletim očima, već čitam studiozno, na tenane, s uživanjem.:)
Navukla sam se tek kad sam završila srednju, prvo na Fransoaz Sagan, pa Zilahija, Hemingveja, Agatu, Selindžera, Remarka. Iako sam imala dosta knjiga pre udaje, moj dever je prodavao knjige, tako da sam nakon udaje postala pasionirani kolekcionar. Sada čitam ko luda, jer sam pronašla da me to smiruje i odmara.

Znala sam čitati sa 4 godine...tad sam počela sa novinama:manikir:

pravi obožavalac knjige sam bila u gimnaziji...dok su drugi jurili van, ja grlila Hemingveja (" Zbogom oružje" me ostavljalo paf), Mešu, Mir-jam (jedno vrijeme), Agatu ...a najbolje je bilo kad lapim nepoznatu knjigu u biblioteci a ona me obori s nogu:)
čitalo se puno i svašta

danas malo čitam...al uspijem s vremena na vrijeme nešto vremena ukrasti za sebe

Veoma, veoma rano sam naucila da citam.

Prvo naravno slikovnice, pa sve po nekom redu i sledu.
Volela sam price Ivane Brlic-Mazuranic, ,,Sunce dever i Neva Nevicica, npr.
Obozavala sam bajke, ruske, indijske, kineske... tetka me je redovno snabdevala...
... posle sam se okrenula udzbenicima, dakle krenula sam sa skolom... u trenucima dokolice volela sam da citam Stripoteku ,,Princa Valijanta, Fantoma, Ripa Kirbija, Flas Gordona...
Citala sam i Alana Forda... zatim sam ,,gutala,, neke klasicne decje romane, nesto lektira, a nesto i po preporuci moje mame - koja je takodje veliki ljubitelj knjiga... i bibliotekarke.
Onda je nastupila era Marije Juric - Zagorke i ona me je ,,ubila u pojam,,.
Zasto? Pa zato sto sam pocela da idealizujem taj musko-zenski odnos, sanjala da cu i ja kao i kontesa Nera, Gordana, Stanka... i ostale njene junakinje... postati ljubav nekog viteza koji ce za mene ako treba i umreti.
Ostadoh takva.
Kako sam odrastala, naravno, citala sam ozbiljnije knjige.
Sada najvise volim beletristiku, mada volim da procitam i nesto iz oblasti psihologije...

Šta ste tada čitali/le?
Ajmo........
kada nisam znala da citam, citala mi je baba
naucila sam da citam nekako spontano... jednostavno sam negdje neodredjeno pocela da primjecujem njena preskakanja ne samo zbog toga sto sam znala napamet :mrgreen: nego i zbog toga sto sam prepoznavala paragrafe i recenice odnosno rijeci/slova.
stripove citam i dan danas
crtane filmove gledam i dan danas

nisam voljela ni toma sojera ni mesu selimovica, a ni kada nas je tjerala da citamo bibliju iako nije bila u planu i programu a onda jos i odredjivala je li treba katolicka ili pravoslavna i ciji prevod, kao da nije ista knjiga u pitanju, svasta. da ne govorim tek o interperetaciji uzimajuci u obzir da je doticna bila ekstremna vjernica
uglavnom, htjedoh reci, umalo sam zamrzila citanje u srednjoj
sto zbog profesorice, sto zbog lektira koje su se tada naredale... :(

Ja sam negde u drugom razredu osnovne.Tada smo se iz sela preselili u grad i svaki put kada bih posla u tu novu skolu prosla bih pored gradske biblioteke koja me je prosto dozivala , znam da zvuci smesno , ali mi je uzasno delovala misticno.Toliko knjiga na jednom mestu auuu.I tako ja resim da se uclanim i od tada sam prosto zavolela onaj miris knjiga da svaki put kad udjem tamo zavucem se medju redovima ne bi li ga upila dovoljno da mi potraje do sledeceg puta.Pocela sam tada sa onim knjigicama gde ima vise slika nego teksta ali ubrzo presla i na potpuno tekstualne :mrgreen: od "Toma Sojera", preko "Druzine Pere Kvrzice" i sl.Posle toga mi je bakina prijateljica , videvsi me da citam, poklonila razne bajke.Tako da sam ih citala svako vece pred spavanje .To su bile oni komleti Mongolske, Tuske ...
Ma znam svaki put kada bih uzela knjigu ja bih se istog momenta izgubila u tom njihovom carobnom svetu koji mi je bas ulepsao dane i u detinjstvu a i kasnije ...Bez obzira na to da li je tuzna, smesna isuvise ozbiljna ja sam se toliko udubljivala u njih da mi je svaki put zagoreo caj od karamela (ko zna kako se pravi znace na sta misli) i ko zna koliko sam bakinih loncica izgorela:mrgreen:, i ona zena prestala da broji :mrgreen:.

kada nisam znala da citam, citala mi je baba
naucila sam da citam nekako spontano... jednostavno sam negdje neodredjeno pocela da primjecujem njena preskakanja ne samo zbog toga sto sam znala napamet :mrgreen: nego i zbog toga sto sam prepoznavala paragrafe i recenice odnosno rijeci/slova.
stripove citam i dan danas
crtane filmove gledam i dan danas

nisam voljela ni toma sojera ni mesu selimovica, a ni kada nas je tjerala da citamo bibliju iako nije bila u planu i programu a onda jos i odredjivala je li treba katolicka ili pravoslavna i ciji prevod, kao da nije ista knjiga u pitanju, svasta. da ne govorim tek o interperetaciji uzimajuci u obzir da je doticna bila ekstremna vjernica
uglavnom, htjedoh reci, umalo sam zamrzila citanje u srednjoj
sto zbog profesorice, sto zbog lektira koje su se tada naredale... :(

Ништа лично:), али постоји мала разлика између католичке и православне Библије... Наиме, православна има још пар књига које се не налазе у католичкој (а и протестантска библија се мало разликује од католичке). Тако да је професорка знала шта ради :):)

Poslednja izmena:

Back