Sa čime očistiti ranu ili zaustaviti krvarenje?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ako je ogrebotina ili posekotina onda nekom čistom krpom se stisne preko da napravi pritisak i tako se drži koji minut,sama krv će da se zgrudva tu oko rane i prestaće da krvari ako se ne trlja krpom.Posle toga se ispere taj deo kože toplom(ne mlako i ne vrelom) vodom i sapunom,naravno ne trlja se jako da se koža ne pomeri i opet počne da krvari...bonus poeni ako je antibakteriski sapun.Posle toga nekim alkoholom(što jače to bolje) se obriše čisto za svaki slučlaj i previje čistim zavojem ako nije baš plitka.
Ako je dublja rana ili neki ubod onda samo pritisak čistom krpom pa na saniranje i vakciu za tetanus ako nije primana skoro...Tetanus definitivno nije za zajebanciju.
Ako krvari mnogo,ili još gore šiklja krv u mlazevima(verovatno je povređen neki veći krvni sud),veže se čime god iznad rane(5-6 cm valjda) da se zaustavi dotok krvi i onda se preko stisne čistom krpom i pravac hitna.

Jod je najsiguyrniji za dezinfekciju rane.Nije agresivan kao alkohol.Imas i mast koja ide prko joda da se ne lepi gaza kada se previja.Pitaj u apoteci.Znaci posle joda,ta mast,pa gaza i okolo rane flaster,ne hanzaplast,nego flaster.Stavis na dve strane samo da flaster ne ide preko rane,jer tada nema vazduha i tesko rana zarasta kad nema kiseonika.

Sto se tice stvari pri ruci, ja nasla ovo:

Sredstva za dalje smanjenje krvarenja
Pritisak na zahvaćeno područje obično odlično utiče na zaustavljanje krvarenja, ali ponekad morate probati i nešto drugo. Evo nekoliko načina koji opistuju kako da zaustavite krvarenje ako se nalazite kod kuće.

1. Led

Nanošenje leda na ranu može pomoći da se zaustavi krvarenje u najkraćem mogućem vremenu. Zaleđivanje povređenog područja je dobra ideja jer podržava proces zgrušavanja. Štaviše, ovaj način takođe pomaže da se ublaži bol. Led može da pomogne napuklim arterijama da se stisnu i na kraju zatvore, ali pazite da ne nanosite led direktno na otvorenu ranu. Zamotajte nekoliko kockica u peškir, pa ga zatim tako nanesite na ranu.

2. Kesice od čaja

Možda niste znali, ali kesice sa čajem su odlične za zaustavljanje krvarenja. Bilo da se odlučite za zeleni čaj ili neku drugu vrstu čaja, imaćete odlične rezultate. Samo navlažite vrećicu čaja vodom i stavite je na ranu. Nanesite je blagim pritiskom i držite na povređenom mestu oko deset minuta da biste zaustavili krvarenje.

3. Mlevena kafa

Zaustaviti krvarenje moguće je i uz pomoć kafe. Mlevena kafa funkcioniše tako što podstiče proces koagulacije (zgrušavanja krvi). Ovaj metod izbegavajte da koristite u slučaju ozbiljnih povreda, ali manje posekotine neočekivano dobro će reagovati na ovo prirodno sredstvo zaustavljanja krvi.

4. Alkoholno sirće

Zahvaljujući svojim osobinama, obično alkoholno sirće može brzo da spreči krvarenje. Ono je sposobno da sužava naprsnuća arterije i istovremeno ubrzava proces zaceljivanja. Sirće takođe podstiče zgrušavanje krvi, što je odlično u smislu ograničavanja isticanja krvi u povređenom području. Jednostavno namočite pamučnu vatu u sirće i nanesite je direktno na otvorenu ranu. Može da bude malo neugodno i da peče, ali posluži svrsi.

5. So i voda

Uvek možete koristiti fiziološki rastvor da biste očistili ranu i zaustavili krvarenje. Uzmite malu posudu vode i pomešajte kašiku soli u njoj, a zatim sipajte ovaj slani rastvor po povređenom mestu. Isto rešenje možete koristiti i za rane unutar usta.

6. Kukuruzni skrob

Korišćenje kukuruznog skroba može takođe pomoći da se brzo zaustavi krvarenje. On ubrzava proces zgrušavanja krvi i pomaže da se rana isuši. Uzmite malo kukuruznog skroba i pospite ga na ranu koja krvari. Možete ga isprati kada krvarenje prestane. Jedna primena bila bi dovoljna da se zaustavi krvarenje iz malih posekotina i ogrebotina.

Jod je najsiguyrniji za dezinfekciju rane.Nije agresivan kao alkohol.Imas i mast koja ide prko joda da se ne lepi gaza kada se previja.Pitaj u apoteci.Znaci posle joda,ta mast,pa gaza i okolo rane flaster,ne hanzaplast,nego flaster.Stavis na dve strane samo da flaster ne ide preko rane,jer tada nema vazduha i tesko rana zarasta kad nema kiseonika.

Ne koristi se vise jod ( razloge ne znam). Ja sam bila zgranuta kada su mom psu pre nekoliko
godina morali nekoliko puta da ispiraju neku ranu ( prilicno duboku) i koristili su hidrogen
pa mi je veterinar objasnio da je to najbolje, najbezbednije, najefikasnije, tako da
ja uvek imam u frizideru troprocentni hidrogen.

Ako ste ga nekada koristili za dezinfikovanje rana, sigurno ste primetili kako peni. Suština je da za vreme reakcije molekulske veze H2O2 popuštaju. S jedne strane nastaje kiseonik(O2), a sa druge strane voda(H2O). Pena koja se dobija u toj reakciji su upravo molekuli kiseonika. Zar nauka nekada nije pomalo zastrašujuća?

Ne koristi se vise jod ( razloge ne znam). Ja sam bila zgranuta kada su mom psu pre nekoliko
godina morali nekoliko puta da ispiraju neku ranu ( prilicno duboku) i koristili su hidrogen
pa mi je veterinar objasnio da je to najbolje, najbezbednije, najefikasnije, tako da
ja uvek imam u frizideru troprocentni hidrogen.

Ako ste ga nekada koristili za dezinfikovanje rana, sigurno ste primetili kako peni. Suština je da za vreme reakcije molekulske veze H2O2 popuštaju. S jedne strane nastaje kiseonik(O2), a sa druge strane voda(H2O). Pena koja se dobija u toj reakciji su upravo molekuli kiseonika. Zar nauka nekada nije pomalo zastrašujuća?
Moja tasta ima ranu na veni i svaki drugi dan je previjaju.rana je inace na nozi.Natope prvo jodom gazu da bi skinuli tu istu gazu,a da ne povrede ranu.Posle joj ociste ranu jodom,pa preko toga namzu neku mast,pa ponovo gaza i flasterom zalepe gazu,pored rane,a ne preko rane.

Moja tasta ima ranu na veni i svaki drugi dan je previjaju.rana je inace na nozi.Natope prvo jodom gazu da bi skinuli tu istu gazu,a da ne povrede ranu.Posle joj ociste ranu jodom,pa preko toga namzu neku mast,pa ponovo gaza i flasterom zalepe gazu,pored rane,a ne preko rane.
Jod mnogo pece, a i sve isflekas, ovaj hidrogen je mnogo prijatniji, a inace na rane
se stavlja ona mast sa jodom, ta je mast zakon. Ovde se zove Betaisidona, ne
znam kako je ime u Srbiji, ali je ista mast.

Jod mnogo pece, a i sve isflekas, ovaj hidrogen je mnogo prijatniji, a inace na rane
se stavlja ona mast sa jodom, ta je mast zakon. Ovde se zove Betaisidona, ne
znam kako je ime u Srbiji, ali je ista mast.
Tasta nikad nije rekla da je boli ciscenje rane s jodom,vec samo ako se zadesi da joj se desi da se gaza zalepi za ranu,pa onda moraju da cimnu da bi je skinuli.

Svakom se desilo da se poseče, u tom momentu prvo što vam je nadohvat ruke da zaustavite krvarenje i dezinfikujete ranu.

Mislim na bilo sta a da nije medicinski preparat..
Ja sam cuo da ljuta tucana paprika gotovo u sekunsi zaustavlja krvarenje?
Neki su mi govorili da stavim so na ranu..

Da cujem vasu pomoc?
Krv se zaustavqa pritiskom nekom gazom ili čistom krpom, maramicom na ranu, najjednostavnije. Minut, dva- pet i zaustavi se krvarenje.
Dezinfekcija: hidrogen 3%.Niti peče, niti boli.

Ne shvatam što bi se neko mučio sipanjem soli na ranu (čak ima i narodna izreka tog tipa koja ukazuje na nanošenje bola dodatnog) ili nekih ljutih, tucanih paprika koje mogu dopunski da inficiraju.

Veće rane, veći krvni sudovi, samo podvezivanje uvek iznad rane i trk kod doktora urgentne medicine.

Back