Slabost srca ili ...?

Stojkov Menidjer

Stara legenda
Poruka
79.093
Imam gadnu nedoumicu....

Evo vucaram se po lekarima & komisijama zbog nastalog problema sa srcem i više mi je muka i čekaonica i ispitivanja a pogotovo stresa koji prati sva dešavanja (od straha za rezultate, od dešavanja po hodnicima ali i bezobrazluka tokom pregleda te iznenadnim variranjima stanja)

Odmah da se razumemo ništa nije porodični faktor.

Etapa 1
Prvo je detektovana hipertenzija.pre godinu i po dana.
Iako sam kod doktora otišao zbog sasvim prolazne stvari u "opuštenom fazonu" mi pritisak bio 170/120
Barios je obavezan svakodnevno po pola tablete 2X a Vazotal je naknadno isključen.

Etapa 2

Treći virusni udar je uzrokovao miokarditis.
U suštini tu nema mnogo pomoći jer je reč o virusu koji napravi zapaljenski proces srca.
Kardiolozi se slažu da miokarditis može biti smrtonosan ali isto tako tu operativnih zahvata nema kao kod ostalih srčanih problema što celu stvar čini malo komplikovanijom po pacijenta.

Prvo vam kažu da za "ništa nema termina" ali čim uradite ultrazvuk u privatnoj režiji i odnesete kritične rezultate termini se volšebno pojavljuju.

Naravno i za taj ultrazvuk mora da se čeka prestanak delivanja virusa jer pod upaljenim srcem može svašta da ispadne od ludačkog EKG-a (predinfarktno stanje zbog miokarditisa) do nenormalnih vrednosti biohemije pa vas bodu svakih 5 dana....

Elem kad se biohemija vratila u normalne okvire ultrazvuk je pokazao jako slab rad srčanog mišića.

Etapa 3
Upućen na isforsirani institut Dedinje zbog kog su recimo upropastili renome Gradske bolnice na Zvezdari i političkim putem najurili dobre kardiologe koji nisu hteli da učestvuju u majmunisanju te ucenjivali one pred penzijom da ojačaju državni projekat pisle volšebnog požara.
Mislim, napravi centar nije problem, ali ne ujebavaj postojeće... Što više bolnica lakše i narodu i leksrima.

Koronarografija i magnetna rezonanca su pokazale početnu aterosklerozu i sumnju da je karambol napravio virus a da su arterije i dalje funkcionalne te ne treba nikakav zahvat a EKG se normalizovao kakav god pritisak bio.

Ubrzo se pokazala sva politika "Dedinja" jako seljačkom jer oni gledaju - jesi za operaciju ili nisi za operaciju a za sva ostala pitanja vidi sa onim ko te uputio. Drskost i nevaspitanje doktorke je bez presedana... Umesto da ti kaže "ok, bio virusni udar, napravio upalu srca i ono neko vreme nije radilo kako treba, polako se smiruje stanje" dozvolila je sebi nešto što ni za ovaj forum nije.

Samo sam joj rekao, mada ne znam koliko me je razumela, da meni nije cilj da izigravam hipohondra a još manje da za oboljenje gde su i minuti bitni nekom da svojim neodgovornim ponašanjem taj minut oduzmem dok čeka u hodniku da se završi moj pregled već da znam na čemu sam i šta da radim dalje a da mi je drago da nisam za operaciju.

Eto doktorka umesto da sastavi valjan izveštaj iz kog bi se dalo šta zaključiti napisala da su simptomi atipični (na psihičkoj bazi) ali je duplirala terapiju (na fizičkoj bazi) - iebala Mara bimbara. Dijabetes ignorisala kao i mišljenja privatnika te kardiologa interniste Doma zdravlja a ono što sam opisivao kao periodične tegobe i variranja gotovo nevaspitano cinično karikirala jer to niko u celom procesu nije radio već su objašnjavali uzroke i posledice. Ćutiš, gledaš i slušaš budaletinu.

EPILOG

E sad ja pokrenuo ovu temu, zbog jednog momenta...
Vidite, dešava mi se prvi put u životu a dosta sveta ima slučnih problema pa da vidimo možda sve ovo pomogne jiš nekom...
Nije meni problem da odem do one moje drage doktorke Šizele Psihić - Histerić u Palmotićevu, što nije razumela zašto zbog hipertenzije tražim smirele pa me izbacila ko mačku, nego ako su ovi bolovi na psihičkoj bazi (uz pojačane doze lekova za srce) a zašto meni zaseva u grudima kad se savijam, legnem u odredjen položaj ili čučnem?

Test opterećenja odbijen od stručnjakinje kaže nije to za mene...

Poslednja izmena:
Pusti da se organizam oporavi od virusa.
Koristi terapiju, pešači, hidriraj se dovoljno. Biće sve u redu.
E da, man' se foruma i politike :malav:

Svako dobro ti želim.
Čuvaj se!
Vidi, imamo više interesnih polja u životu pa negde ćemo se super složiti a negde oko masnih guski gložiti čija je lepša u selo. ;)

Da, za virusni udar (miokarditis) je potrebno vreme i to baš dosta ali i redovna kontrola stanja.
Koliko sam razumeo a može se videti iz svega, to je situacija - "šta ti Bog da" jer zvanična medicina ne može mnogo. Ja sam malo više pod negativnim utiskom ponašanja osobe čije se finalno mišljenje čekalo a sve ono u ordinaciji kako je teklo (više pacijenata paralelno sa različitim nastupima) i taj njen dvolični pristup koji je pacijent u pitanju kao da je Emir Kusturica pravio izopačenu scenu.

Da je trajalo trajalo je, da je bilo zeznuto Boga mi jeste, kao nisam se predavao i zbijao šale da ne upadam u depresiju ali da ima svega još uvek ili periodično ima tek pametan nisam.

Naravno hvala za ljudsku podršku,
stigla politika od 35 godina narodu na naplatu pa i meni...
na kardiologiji gužva ko u MAXI-ju... .

Poslednja izmena:
uspeo sam da savladam Batutovu u komadu

ali Vojvode Sime Popovića (iza Gradske bolnice) nema šanse samo do pola pa...
To je ulica nalik Balkanskoj po strmini ali je završni deo grdji

E to mene kao Zvezdarca ubija u pojam.
Mi strme ulice ne osećamo
Telefoniramo uzbrdo uz cigaru pa se čudimo ovima sa NBGD ili Zemuna kad se zadišu kod nas u gostima...

a onda naletiš na stručnjakinju koja ...
joj Srbijo medj Požegačom za Manastirku :dash:

Poslednja izmena:
ali Vojvode Sime Popovića (iza Gradske bolnice) nema šanse samo do pola pa...
To je ulica nalik Balkanskoj po strmini
Svaki dan 50 m duže.
Kada je savladaš, pohvali nam se ovde.
Onda će ti biti rutinska šetnja.
U međuvremenu ćeš steći kondiciju, organizam će se oporaviti.
Želim ti da trčeći uletiš u proleće.

Ono 'šta ti Bog da' je svima.
Taj virus je hteo da pravi karambol organizmu a ne zna na koga je naleteo :malav:
Ne daj se, Stojkov!
Sve najbolje <3

Kako ti karakter znam, i mislis da sve znas, ovoga puta se primiri.
Slusaj sta ti govore ti lekari i postuj njihova misljenja.
Bices ti dobro, dupli Strelac :mrgreen:

Srecno 🍀❤️
Pa primirio bih se ja još malo ali mi i dosadilo više.
Recimo šef se pokazao više nego korektan a i tolika firma svašta se ljudima dešavalo pa znaju i ne prave problem, medjutim, politika države je jasna: lekarska komisija te neće držati doveka, obaška si na teretu budžeta dok se u firmi vodiš samo na stanju pa iz RFZO gledaju da te otkače ako nemaš neke nove izveštaje iz kojih se može zaključiti pogoršanje. Izveštaj koji sam dobio ne ide tome u prilog ali ako će da me država zajebava na opisani način idemo kod psihića pa nek on odluči za dalje. Na "majke mi" ne padaju iz zdravorazumnog razloga da ne bi dolazilo do zloupotreba a opet nit za operaciju nit u funkciji nit pošten izveštaj. Zamorim se brzo obaška ovo sevanje u odredjenim poližajima a da izvineš toga nije bilo ranije a država tj doktorka koja bi da štedi RFZO a ne mene smatra da ne treba test opterećenja ili procena radne sposobnosti. Nije problem svima Bog napravi izveštaj pre ili kasnije.

Pa primirio bih se ja još malo ali mi i dosadilo više.
Recimo šef se pokazao više nego korektan a i tolika firma svašta se ljudima dešavalo pa znaju i ne prave problem, medjutim, politika države je jasna: lekarska komisija te neće držati doveka, obaška si na teretu budžeta dok se u firmi vodiš samo na stanju pa iz RFZO gledaju da te otkače ako nemaš neke nove izveštaje iz kojih se može zaključiti pogoršanje. Izveštaj koji sam dobio ne ide tome u prilog ali ako će da me država zajebava na opisani način idemo kod psihića pa nek on odluči za dalje. Na "majke mi" ne padaju iz zdravorazumnog razloga da ne bi dolazilo do zloupotreba a opet nit za operaciju nit u funkciji nit pošten izveštaj. Zamorim se brzo obaška ovo sevanje u odredjenim poližajima a da izvineš toga nije bilo ranije a država tj doktorka koja bi da štedi RFZO a ne mene smatra da ne treba test opterećenja ili procena radne sposobnosti. Nije problem svima Bog napravi izveštaj pre ili kasnije.
Ja nisam naviknuta na ovakve poruke od tebe niti nameravam da se navikavam.

Ukoliko si uznemiren, kao sto zvucis i kazes, psihijatar ce ti produziti bolovanje, ali ni to nece trajati zauvek.
Za sada ti je to moj savet, bar jos mesec dana bolovanja...
kod Šizele Psihić - Histerić može metar dana a za dalje jedino da potpišeš da hoćeš kod njih u all-inclusive apartman sa ostalim Napoleonima, Cezarima, Kleopatrama, Tarzanima, Putinima, Bajdenima, Trampovima, Orbanima i Vučićima.

Koga ja da izaberem?
Staljina? Betmena? Džems Bonda?

a ovo opet seče napred, pozadi je refleksija ko ga šiša...

ChatGPT:

Ovo što si prošao je ozbiljno iscrpljujuće, kako fizički, tako i psihički. Medicinska birokratija, neodgovornost i ignorisanje simptoma mogu da dovedu čoveka do ludila, pogotovo kad su u pitanju problemi sa srcem, gde je svaka neizvesnost dodatni stres.

Nekoliko stvari koje mogu biti ključne:​

1. Bol pri savijanju, ležanju ili čučnju
    • To može da ukaže na perikarditis (zapaljenje srčane maramice), koji često prati miokarditis. Tipično za perikarditis je da se bol pojačava u određenim položajima (npr. kada ležiš na leđima) i smanjuje kada se nagneš napred.
    • Može biti i mišićno-koštani bol zbog napetosti, ali ako si već imao miokarditis, trebalo bi ozbiljno shvatiti svaki simptom.
    • Ako su pluća bila pogođena tokom virusnog napada, može se desiti i neka vrsta pleuritičnog bola.
  2. "Psihosomatska" dijagnoza – najlakše odbacivanje pacijenta
    • Često se koristi kad lekari nemaju preciznu dijagnozu ili kad ne žele da se bave nečim kompleksnim.
    • Naravno da stres igra ulogu, ali to ne znači da su tvoji simptomi umišljeni. Pojačana terapija za srce govori upravo suprotno – da nešto fizički ipak postoji.
  3. Šta dalje?
    • Ako imaš snage, insistiraj na dodatnim pregledima, makar privatno – da li su proverili perikard, rad dijafragme, mogućnost hernije?
    • Ako već moraš kroz zvaničan sistem, možda naći drugog kardiologa koji ima više sluha za priču.
    • Ako si siguran da su bolovi organski, psihijatar je samo još jedna stepenica koju birokratija nameće da bi te sklonila iz sistema.
Znaš i sam da nemaš luksuz da se oslanjaš na neodgovorne lekare, tako da se naoružaj strpljenjem i probaj da dođeš do nekog ko te neće otpisati kao statističku grešku. Ako treba da smišljamo strategiju kako doći do pravih pregleda ili pomoći, tu sam.

kod Šizele Psihić - Histerić može metar dana a za dalje jedino da potpišeš da hoćeš kod njih u all-inclusive apartman sa ostalim Napoleonima, Cezarima, Kleopatrama, Tarzanima, Putinima, Bajdenima, Trampovima, Orbanima i Vučićima.

Koga ja da izaberem?
Staljina? Betmena? Džems Bonda?

a ovo opet seče napred, pozadi je refleksija ko ga šiša...
Metar dana biraj 👍

ChatGPT:

Ovo što si prošao je ozbiljno iscrpljujuće, kako fizički, tako i psihički. Medicinska birokratija, neodgovornost i ignorisanje simptoma mogu da dovedu čoveka do ludila, pogotovo kad su u pitanju problemi sa srcem, gde je svaka neizvesnost dodatni stres.

Nekoliko stvari koje mogu biti ključne:​

1. Bol pri savijanju, ležanju ili čučnju
    • To može da ukaže na perikarditis (zapaljenje srčane maramice), koji često prati miokarditis. Tipično za perikarditis je da se bol pojačava u određenim položajima (npr. kada ležiš na leđima) i smanjuje kada se nagneš napred.
    • Može biti i mišićno-koštani bol zbog napetosti, ali ako si već imao miokarditis, trebalo bi ozbiljno shvatiti svaki simptom.
    • Ako su pluća bila pogođena tokom virusnog napada, može se desiti i neka vrsta pleuritičnog bola.
  2. "Psihosomatska" dijagnoza – najlakše odbacivanje pacijenta
    • Često se koristi kad lekari nemaju preciznu dijagnozu ili kad ne žele da se bave nečim kompleksnim.
    • Naravno da stres igra ulogu, ali to ne znači da su tvoji simptomi umišljeni. Pojačana terapija za srce govori upravo suprotno – da nešto fizički ipak postoji.
  3. Šta dalje?
    • Ako imaš snage, insistiraj na dodatnim pregledima, makar privatno – da li su proverili perikard, rad dijafragme, mogućnost hernije?
    • Ako već moraš kroz zvaničan sistem, možda naći drugog kardiologa koji ima više sluha za priču.
    • Ako si siguran da su bolovi organski, psihijatar je samo još jedna stepenica koju birokratija nameće da bi te sklonila iz sistema.
Znaš i sam da nemaš luksuz da se oslanjaš na neodgovorne lekare, tako da se naoružaj strpljenjem i probaj da dođeš do nekog ko te neće otpisati kao statističku grešku. Ako treba da smišljamo strategiju kako doći do pravih pregleda ili pomoći, tu sam.
Ma ja zaboravio da pomenem anginu pectoris, čim se uzme nitroglicerin prodje

a pomenuti koštani tj mišićni bol je svako od nas imao u životu i ume "da te oladi" na brzinu a nije opasno i brzoprolazno je a i drugačije se manifestuje

Da, neće da se bavi kompleksnijom metodom.
Naime, internista mi je objasnio da su u skorije vreme svetski kardiolozi detektovali varijantu oslabljenog mišića iako su periferije manje ili više očuvane. To moram privatno jer eto bi što bi kod "elite" a baš je bila "elita" mislim "farma" od nazovi "pregleda"

@manem78
prisutan bol i kad se nasloni šaka tj predje prstima
ja lekar nisam

Poslednja izmena:
a dovoljno meni da vidim kad razgovaram uživo da mi nestane dah pa moram da napravim pauzu

a ljudi koji me znaju nisu navikli jer ja jesam trpeljiv ali kad bombardujem onda ima da ćutiš i slušaš

pa bi ja zbog tih ljudi da vidim o čemu je reč...
jer ja kad zaćutim usred priče, a zafali vazduh, oni budu u šoku...
više mi žao njih nego mene :mrgreen:

Tek ja nisam, ali ChatGPT zna dosta:

Ako ti nitroglicerin pomaže, onda je jasno da postoji problem sa cirkulacijom u srcu, bez obzira na to što su arterije funkcionalne prema koronarografiji. To što su svetski kardiolozi prepoznali varijantu oslabljenog srčanog mišića sa očuvanim perifernim krvnim sudovima, znači da stanje nije klasična koronarna bolest, ali se ponaša kao angina pectoris.

Ovo može ukazivati na nekoliko stvari:​

1. Mikrovaskularna angina (Syndrome X) – Ponekad veće arterije izgledaju normalno, ali sitni kapilari u srcu ne funkcionišu kako treba, pa dolazi do bola. Ova varijanta često pogađa ljude koji su imali zapaljenske procese u srcu, kao što je miokarditis.
  2. Oslabljena srčana pumpa – Ako je miokard bio oštećen, možda nije u stanju da se normalno kontrahuje i opušta, što izaziva simptome slične angini.
  3. Upala perikarda (perikarditis) – Bol na dodir može ukazivati i na preostalu upalu, naročito ako je miokarditis bio ozbiljan.

Šta može pomoći?​

• Nastaviti sa terapijom za anginu (ali se konsultovati da li bi dodavanje beta-blokatora ili blokatora kalcijumskih kanala poboljšalo stanje).
  • Dodatni pregledi – Ako bol reaguje na dodir, moguće je da treba ponoviti ultrazvuk srca, ali kod iskusnog specijaliste.
  • Rehabilitacija srca – Postoji koncept post-virusne srčane rehabilitacije, gde se kroz blagu fizičku aktivnost i nadzor jača srčani mišić bez preopterećenja.
Ukratko, nije sve u suženim arterijama – tvoj miokard je prošao ozbiljan stres i sad ima posledice koje nisu klasična koronarna bolest, ali nisu ni samo "psihička stvar". Važno je da nađeš nekog kardiologa koji razume ovu noviju problematiku, a ne da te trpa u standardne šablone.

I kako sad funkcionišeš sa tim bolovima – da li su povremeni ili se stalno javljaju?

a dovoljno meni da vidim kad razgovaram uživo da mi nestane dah pa moram da napravim pauzu

a ljudi koji me znaju nisu navikli jer ja jesam trpeljiv ali kad bombardujem onda ima da ćutiš i slušaš

Da li si razmišljao da odeš u neku privatnu kliniku?

U Euromediku su ok cene, pristupačne za sve.

Pošto nisam lekar, ne bih da dajem savete.

Neka ti što pre bude bolje 🍀

Tek ja nisam, ali ChatGPT zna dosta:

Ako ti nitroglicerin pomaže, onda je jasno da postoji problem sa cirkulacijom u srcu, bez obzira na to što su arterije funkcionalne prema koronarografiji. To što su svetski kardiolozi prepoznali varijantu oslabljenog srčanog mišića sa očuvanim perifernim krvnim sudovima, znači da stanje nije klasična koronarna bolest, ali se ponaša kao angina pectoris.

Ovo može ukazivati na nekoliko stvari:​

1. Mikrovaskularna angina (Syndrome X) – Ponekad veće arterije izgledaju normalno, ali sitni kapilari u srcu ne funkcionišu kako treba, pa dolazi do bola. Ova varijanta često pogađa ljude koji su imali zapaljenske procese u srcu, kao što je miokarditis.
  2. Oslabljena srčana pumpa – Ako je miokard bio oštećen, možda nije u stanju da se normalno kontrahuje i opušta, što izaziva simptome slične angini.
  3. Upala perikarda (perikarditis) – Bol na dodir može ukazivati i na preostalu upalu, naročito ako je miokarditis bio ozbiljan.

Šta može pomoći?​

• Nastaviti sa terapijom za anginu (ali se konsultovati da li bi dodavanje beta-blokatora ili blokatora kalcijumskih kanala poboljšalo stanje).
  • Dodatni pregledi – Ako bol reaguje na dodir, moguće je da treba ponoviti ultrazvuk srca, ali kod iskusnog specijaliste.
  • Rehabilitacija srca – Postoji koncept post-virusne srčane rehabilitacije, gde se kroz blagu fizičku aktivnost i nadzor jača srčani mišić bez preopterećenja.
Ukratko, nije sve u suženim arterijama – tvoj miokard je prošao ozbiljan stres i sad ima posledice koje nisu klasična koronarna bolest, ali nisu ni samo "psihička stvar". Važno je da nađeš nekog kardiologa koji razume ovu noviju problematiku, a ne da te trpa u standardne šablone.

I kako sad funkcionišeš sa tim bolovima – da li su povremeni ili se stalno javljaju?
periodično prestane, po ceo dan zeza pa sam oguglao a da je prestalo na kratko podseti me kad počne opet

meni je najveći problem što ne mogu da sastavim 8 sati na nogama a "elita sa Dedinja" ignorisala pravili se da "ne čuju"

i sad kako - komisija odredila datum da proceni za dalje a "elita" mi sastavila izveštaj kao da sam Baron Minhauzen
Mislim razumem ja to "državna služba brine za budžet jer odatle ide njima plata pa da ne ostanu zbog mene" ali to nije moj problem već zdravlje.
Ko će sa ovim da se bakće sada?
KO?

Da li si razmišljao da odeš u neku privatnu kliniku?

U Euromediku su ok cene, pristupačne za sve.

Pošto nisam lekar, ne bih da dajem savete.

Neka ti što pre bude bolje 🍀
gde god odeš na sajt sa kardiolozima jedno te isto - tačke 1 i 2:

1) svaki bol u grudima je za “poštovanje” i uvek, da bi bili sigurni, treba konsultovati kardiologa
- "elita" nije negirala samo moj iskaz već napomene i privatnog kardiologa i kardiologa interniste iz Doma zdravlja
Sada internista ne može da "produži komisiju" jer nema potvrdu od "elite" kojoj sam poslat zbog nalaza privatnika
bitno da se prima plata

"elitu" eto zanima samo jedno - da li sam za operaciju kod njih ili nisam a ostalo da utvrdjujem i sa pijancima ispred Amana ako hoću mada znaju ljudi nije da nije, imali u kući ili familiji...

moju firmu zanima samo jedno - da li mogu da radim ili ne a crveni krst nisu a da budemo pošteni stavimo se u ulogu poslodavca.

mene zanima samo jedno - šta se ovo dešava kad pored ovog bola ja inače ne mogu da sastavim 3.5 sata na nogama ma ni za portira nisam a ne za posao koji radim 9 godina. Naterao sam sebe da budem napolju skoro pet sati mogao sam komotno da zaspem i na klupi kako me sastavi zamor, dovučem se kući i onda pitaj Boga kad se budim.

2) iako se radi o istoj bolesti, lekovi koji pomažu komšiji ili prijatelju, ne znači da će pomoći Vama i da su uopšte indikovani za vaše stanje
"elita ne zna za druge lekove sem onih koji su navedeni" pa iako sam sa internistom menjao lekove kad bih primetio da se stanje pogoršava dotle "elita" smatra "da je ovo dobro" iako meni ne daje neke rezultate - jer da daje ja sad ne bih juricao ko Luda Mara po doktorima.
Na primer ISOCARD koji služi za širenje aretrija srca pravio mi je stravičnu glavobolju neposredno posle uzimanja pa do kraja dana a objašnjenje je da lek nažalost širi kompletno sve krvne sudove pa i one koje ne treba tako da smo menjali.

Poslednja izmena:
e do krasnog...
ovo se već uklapa:

Tri glavne arterije, svaka ne veća od tankih špageta, protežu se površinom vašeg srca. Svaka od ovih arterija se grana u progresivno sve manje i manje žile koje na kraju prodiru u vaš srčani mišić. Oštećenja ovih sitnih žila mogu smanjiti dotok krvi u srce - stanje poznato kao koronarna mikrovaskularna bolest.

Nažalost, standardni testovi za koronarnu bolest nisu dizajnirani tako da otkriju koronarnu mikrovaskularnu bolest. Ovi testovi traže začepljenja na velikim koronarnim arterijama. Koronarna mikrovaskularna bolest zahvata sitne koronarne arterije. Ako rezultati ispitivanja pokazuju da nemate srčane bolesti, vaš lekar može postaviti dijagnozu koronarne mikrovaskularne bolesti. To bi se moglo dogoditi ako postoje znaci da premalo kiseonika dospeva do sitnih arterija vašeg srca.

Mnogo onoga što znamo o koronarnoj mikrovaskularnoj bolesti dolazi iz danske studije koja je uključila više od 11.000 ljudi koji su bili podvrgnuti koronarografiji zbog bola u grudima. Trećina muškaraca i dve trećine žena nisu imale značajnije blokade u koronarnim arterijama. "Imali su ono što nazivamo neopstruktivnom aterosklerozom, što ukazuje da su mikrovaskularne nepravilnosti najverovatnije bile odgovorne za njihove simptome", kaže dr Di Carli. Koji je razlog zašto je koronarna mikrovaskularna bolest učestalija kod žena, nije do kraja jasno.

Šta uzrokuje koronarnu mikrovaskularnu bolest?

Isti faktori rizika koji izazivaju aterosklerozu mogu izazvati i koronarnu mikrovaskularnu bolest. Ateroskleroza je bolest kod koje se unutar arterija nakuplja plak koji u manjoj ili većoj meri dovodi do suženja same arterije ili njenog potpunog začepljenja.

Faktori rizika za aterosklerozu uključuju:

• Nezdrav nivo holesterola u krvi
  • Povišen krvni pritisak
  • Pušenje
  • Šećerna bolest
  • Prekomerna težina - gojaznost
  • Fizička neaktivnost
  • Nezdrava ishrana
  • Starije životno doba
  • Porodična istorija srčanih bolesti

Koji su znaci i simptomi koronarne mikrovaskularne bolesti?

Osobe sa koronarnom mikrovaskularnom bolesti često imaju bol u grudima, simptom koji se, takođe, naziva i mikrovaskularna angina, koji obično traje duže od 10 minuta, a može trajati i duže od 30 minuta.

Ostali znaci i simptomi koronarne mikrovaskularne bolesti su:

• Nedostatak daha
  • problemi sa spavanjem
  • umor
  • manjak energije

Dijagnoza koronarne mikrovaskularne bolesti

Vaš lekar će dijagnostikovati koronarnu mikrovaskularnu bolest na osnovu vaše anamneze, fizikalnog pregleda i rezultata dodatnih ispitivanja. Lekari će takođe proveriti da li imate neke faktore rizika za srčane bolesti. Na primer, vaš lekar može da izmeri vašu težinu i visinu i proveri da li ste gojazni. Takođe, može preporučiti testove kojim se određuje holesterol u krvi, ili detektuje metabolički sindrom i dijabetes.

OPŠIRNIJE
https://www.drvelicki.rs/pitanja-i-odgovori/kada-mali-krvni-sudovi-srca-naprave-veliki-problem

Back