Rusofobija kod Srba

Najbolje potvrde konkretnih primera ćemo, nadam se, čuti iz prve ruke, na nekim budućim sudjenjima za veleizdaju. Npr. od Vulina, bivšeg šefa BIA, koji je primio odlikovanja lično i od Putina i od Bortnikova (šefa FSB-a).

U više navrata su curele vesti o tome da FSB-ovi oficiri za vezu praktično zadaju mete i upravljaju nekim od akcija srpskih službi.
Linkovi? Jesu to bile one vesti u Informeru pre par godina ili u stranim novinama?
Šta su onda ovi naši dali/dozvolili zapadnjacima?

Kada je počela (opravdana) rusofobija u SRBIJANSKOM narodu? Pa to i vrapci na grani znaju! No, dobro, ponavljanje je majka učenja. Odgovor glasi: onda kada su Rusi sanstefanskim mirom hteli naše SRBIJANSKE gradove Niš, Leskovac, Vranje, Pirot, Knjaževac, Zaječar, Negotin, Dimitrovgrad (tada Caribrod) i Belu Palanku da predaju Bugarima. Sreća pa su to zapadne sile na čelu sa Velikom Britanijom osujetile i na Berlinskog kongresu je to revidirano i Srbija je postala kraljevina u svojim organskim granicama.
Evo, draga braćo četnici!
Ova kreatura, Ljuljzim takozvani, sasvim "slučajno" se zalaže za interese muslimana, protiv RS, za odricanje od Sandžaka, Kosmeta i Niša, sa podsticanje netrpeljivosti prema Crnogorcima i Srpsčanima. Sve pod firmom da on kao "Srbijanac" ima moralno pravo da to odredi kao najbolji interes Srbije.

I onda je sasvim prirodno da je i protiv srpsko-ruskoh veza. :lol:

Ništa se u društvu ne "razvija" samo od sebe, stavovi se kod nas uglavnom oblikuju kroz medijsku manipulaciju i politički interes. Kada je vlastima odgovaralo da Srbija bude udaljena od evropskih integracija i da se održi atmosfera izolacije (zbog korupcionaških projekata), tada je forsirano rusofilstvo kao vid "otpora zlom zapadu".
Koji je to tačno period?
U realnosti, prosečan građanin Srbije nema ništa protiv Rusije: ruska kultura je ovde popularna, narod im je mentalitetno blizak i istorijski odnosi su korektni. Problem je u nečemu sasvim drugom, Putinov sukob sa zapadom preko Ukrajine je povukao liniju razdvajanja, i nas stavlja u situaciju da moramo da biramo stranu.
To je tema i samo po sebi ...
Meni je krajnje nelogično da kao zemlja (ne vlast) uvodimo bilo kakve sankcije Rusiji jer nama samima generalno ne štete, a imamo neki vid saranje sa njima za koji mislim da bi mogao da bude i bolji/korektniji da se hoće (suštinski da imamo neku normalnu vlast).
Takođe smatram da je krajnje neispravno od zapada da nam uvodi sankcije i da nas forsira da biramo - idealna situacija bi bila saradnja i sa jednima i sa drugima. Mislim da je čak pravno neispravno/licemerno da nama uvode sankcije za NIS i sl.
A taj izbor se ne donosi na osnovu emocija nego na činjenicama: gde se geografski nalazimo, sa kim nam je ekonomija povezana, gde nam živi dijaspora i od koga zavisimo svakodnevno. Kad se tako pogleda, logika je vrlo jednostavna, to je prosto zapad.
U nekoj meri mi ima smisla, mada i ako se okrenemo zapadu ko nam garantuje da nećemo imati probleme sa njima? Jer mi deluje mi njih da krenemo "da slušamo" ne mora značiti da ćemo ući u EU u nekom skorijem roku, a nekako se mora i cela politička garnitura kod nas promeniti + mentalitet našeg naroda je prilično problematičan, tipa da nam otvore vrata EU kontam da bi krenuli dobar broj njih da nam vraćaju jer su "olupani".

Iako se slažem sa većinom napisanog, moram da naglasim da je ovo mit. Mi samo mislimo da smo mentalitetno bliski. Kad se prvi put Srbi nadju u Moskvi to vrlo često rezultira kulturnim šokom.
Mentaliteti ne mogu da nam se porede, upoznao sam zaista veliki broj njih.
Po meni je osnovna razlika što su oni kolektivisti, dok smo mi individualisti i odatle kreću ostale kulturološke razlike. Palo mi je pre nekog vremena na pamet da realno gledano sve što znamo o rusima dolazi iz srednjoškolske literature i američkih filmova? :think:

Ne, nego su kao pravoslavni narod sličniji nama Srbima nego vama Turcima. :cool:
Dakle još jednom: Rusi su kao HLADAN severni narod po mentalitetu daleko sličniji Skandinavcima nego nama SRBIJANCIMA. A Turci su fakat nama SRBIJANCIMA najsličniji narod od svih naroda sa kojima se ne razumemo kada pričamo i to će ti potvrdi svako ko je ikada boravio u fenomenalnom gradu, hiljadu puta interesantnijem i živopisnijem od tvoje ljubljene Moskve – Instanbulu ili ako više voliš Carigradu. Nekada i našem glavnom gradu, kada je tamo srpski bio jedan od četiri zvanična jezika.

Poslednja izmena:
Turci su fakat nama SRBIJANCIMA najsličniji i to će ti potvrdi svako ko je ikada boravio u fenomalnom gradu, hiljadu puta interesantnijem i živopisnijem od tvoje ljubljene Moskve – Instanbulu ili ako više voliš Carigradu. Nekada i našem glavnom gradu, kada je tamo srpski bio jedan od četiri zvanična jezika.

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
Krv ti ebem, ovo nema nigde na planeti. Hvala Komšija.

Linkovi? Jesu to bile one vesti u Informeru pre par godina ili u stranim novinama?
Šta su onda ovi naši dali/dozvolili zapadnjacima?

Kakve tačno linkove hoćeš? Da je Vulin bio šef BIA? Da su ga Rusi odlikovali? Da su ruski opozicionari sa porodicama proterivani iz Srbije po odluci BIA? Da su ruske vlasti hapsile svoje državljane na osnovu tajnih snimaka iz Srbije? Da je Rusija tražila diplomatski status (!) za osoblje RSHC u Nišu?

To je sve u javnom prostoru, možeš i sam da nadješ. Ti si već treći na ovom forumu koji smatra da sam u nekakvoj obavezi da ja tražim ono što je i vama dostupno. :)

Ono o čemu sam imao prilike da slušam od nekih ljudi iz SNS-ovih koaliciono-partnerskih stranaka, a što nije javno dostupno... to prosto nije javno dostupno, pa ne znam kakav link tu očekuješ.

Dakle još jednom: Rusi su kao HLADAN severni narod po mentalitetu daleko sličniji Skandinavcima nego nama SRBIJANCIMA. A Turci su fakat nama SRBIJANCIMA najsličniji narod od svih naroda sa kojima se ne razumemo kada pričamo i to će ti potvrdi svako ko je ikada boravio u fenomenalnom gradu, hiljadu puta interesantnijem i živopisnijem od tvoje ljubljene Moskve – Instanbulu ili ako više voliš Carigradu. Nekada i našem glavnom gradu, kada je tamo srpski bio jedan od četiri zvanična jezika.

Ali Rusi su hriistoljubiv narod kao i mi, dok ste vi Turci sledbenici arapskog varalice, genocidera nad Kurejšijima i razvratnika koji je silovao devetogodišnje dete.
U svojoj islamskoj pokvarenosti Aja Sofiju su pretvorili u džamiju.

Kada/kako se razvila rusofobija u srpskom narodu? 🤔

Pa pitali su braću Poljake zašto oni ne vole Ruse, i onda im je sve postalo kristalno jasno.

A mozda ima i jos neko živ u Banatu ko se seća crvene armije 1945. godine. Mozes i njih da pitas sta misle o Rusima.

Samo se spremi da ti bude jako muka i loše kada budeš čuo iskustva.

Ali Rusi su hriistoljubiv narod
Centar pravoslavlja je na Svetoj gori, a ona je pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije, koja se nalazi – gde? Pa neće bidne da je u Moskvi jer ona neće nikada bude Drugi Rim, nego se još od cara Konstantina, našeg Nišlije, nalazi u Carigradu.

1764182860188.png

Grb urezan na carigradskom patrijarhatu u Istanbulu

Ne znam šta se tačno podrazumeva pod rusofobijom. Ali mi se našto javlja da u to spada bilo kakva kritika režima u Moskvi i odbijanje da se bezrezervno veruje da je Rusija donosilac pravde, mira, novog svetskog poretka i da je po svojoj suštini ruska politika potpuno suprotna zapadnoj - sve ono što mrzimo kod zapada, Rusija (tačnije ruska politika) je baš suprotno od toga.

Da to možda, ali samo možda nije tačno pokazuje stav mnogih država koje su bile potčinjene Rusiji/SSSRu prema istoj toj Rusiji. Pitam se šta prosečan Poljak, Čeh ili Estonac misli o njima.

Da je Vulin bio šef BIA? Da su ga Rusi odlikovali?
To stoji.
Da su ruski opozicionari sa porodicama proterivani iz Srbije po odluci BIA?
Ruski advokat Dimitrij Zahvatov, učesnik seminara koji su organizovali ruski opozicionari u maju prošle godine u Beogradu, rekao je za “Novu” da su on i njegove kolege praćeni tokom boravka u glavnom gradu Srbije na više različitih lokacija i nekoliko dana zaredom. On je našem portalu dostavio fotografije ljudi koji su ih pratili, kao i vozila koje su u tu svrhu koristili, a kako smo saznali, reč je o pripadnicima SSIM, kojim je svojevremeno gospodarila Hrkalovićeva.
Spoljnopolitički gledano organizacija (valjda anti-Putinovskog) seminara u Srbiji valjda predstavlja problem jer je Srbija na 2 stolice. Hajde da su to odradili u EU zemljama gde imaju prođu, ali ovde ...
Da su ruske vlasti hapsile svoje državljane na osnovu tajnih snimaka iz Srbije? Da je Rusija tražila diplomatski status (!) za osoblje RSHC u Nišu?
Kakav je uopšte status tog centra - to je valjda humanitarni centar?
To je sve dostupno u javnom prostoru, možeš i sam da nadješ. Ti si već treći na ovom forumu koji smatra da sam u nekakvoj obavezi da ja tražim ono što je i vama dostupno. :)

Ono o čemu sam imao prilike da slušam od nekih ljudi iz koaliciono-partnerskih stranaka, a što nije javno dostupno... to prosto nije javno dostupno, pa ne znam kakv link tu očekuješ.
Hajde da uzmem da je ovo onako kako kažeš.
Da li misliš da bi bilo isto da je CIA/Amerika u pitanju, da li bi smeli njima da ne isporučimo nekoga ili da ne dozvolimo rad njihovih službi na našem terenu?

Centar pravoslavlja je na Svetoj gori, a ona je pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije, koja se nalazi – gde? Pa neće bidne da je u Moskvi jer ona neće nikada bude Drugi Rim, nego se još od cara Konstantina nalazi u Carigradu.
Kakogod, ali kako ste zalužili, nadajte se "Generalnom trebljenju Turaka iz naroda", kako je onomad naš Srbijanac, Ilija Garašanin, nazvao podvig našeg Srbijanca, vožda Karađorđa. :ok:
Ili ako ti kao neko ko je rođen u CG, preferaš velikog vladiku može i "Istraga poturica". :lol:

Ja mislim da sami Rusi nemaju sa tim nikakve veze i da su za rusofobiju kod pojedinih Srba najzaslužniji zapravo oni rusopatofili (ne rusofili i oni što vole Rusiju nego baš rusopatofili što nikako nije isto) koji imaju jedan krajnje romantizovan, idealizovan i iracionalan odnos ka Rusiji kao i odsustvo bilo kakve kritičke distance kao i želje da ponekad sagledaju neke stvari i iz nekog objektivnog ugla a ne samo iz tog pristrasnog i krajnje romantizovanog što svakako ume da bude i iritantno i da kod nekih ljudi stvara antipatije i odbojnost.
Pritom često su ovde rusofiliju promovisali Šešelj, radikali i neke ono raznorazne dileje i ljudi neretko i upitnog mentalnog zdravlja koji kod nekog nazovi normalnog sveta isto često izazivaju odbojnost pa čak i gađenje, ono potpuno isti razlog koji mnoge ljude odbija od ideje srpskog nacionalizma i gura ih ka toj nekoj građanskoj opciji.
Znači glavni problem je u onima koji su kao glavni promoteri tih ideja ovde i koji samom svojom pojavom, ponašanjem, nastupom, delovanjem i svim ostalim prosto izazivaju kontraefekat i dok god kao nosioce ideje rusofilstva i srpskog nacionalizma ovde budemo imali Šešelja, Dačića, Vulina i neke tamo sumnjive i opskurne likove imaćemo i prisutnu rusofobiju i takozvane drugosrbijance, nažalost.
Upravo.

Back