Ruski jezik - učenje, prevodi i ostalo

ну я вообще-то не русская.я беларуска.но мы в беларуси знаем русский лучше некоторых россиян:).

Белорусија је супер земља, са владом која ради у корист свог народа :ok:

Кад кликнеш на нечије име на форуму, отвори се профил, ту постоји простор за остављање порука. Ако желиш упиши се у мом "профилу" напиши нешто о себи, где живиш, шта радиш итд...Можда ми можеш помоћи да унапредим руски језик,а да имам могућности учио би и белоруски језик, који је нажалост све угроженији

Лепи поздрав поносној Белорусији !

Nisam pohađala časove u Ruskom domu pošto govorim ruski tečno ali sam odslušala par časova kao gost - ono je super, ko može neka ide tamo.
drinjača, za početak pročitaj malo o gramatici, imaš sve na Wikipediji vezano za vremena, slova, kako se šta čita itd. Pa onda najbolje da nađeš neki dobar rečnik i onda čitaš tekstove da ti uđe jezik u naviku a možeš i da slušaš na Youtube npr. pesme sa dole ispisanim rečima, onda propratiš i izgovor. Kad jednom shvatiš kako se šta čita i kako se govori u prošlom, sadašnjem, budućem vremenu, padeže i promenu glagola po licima - lako ćeš formirati fond reči.

Чуо сам све похвале за Руски дом, међутим Београд ми није близу а и не бих имао времена. Проблем је што се слово у речи не изговарају увек исто у различитим речима. Да бих знао како се нека реч изговара, прво бих је морао чути. Док то није случај, рецимо, код енглеског. Кад видим енглеску реч одмах са лакоћом претпоставим како се изговара. Препоричили су ми да гледам руске филмове, као и неке програме за учење. Постоји веома леп начин за учење рускогЧ Picture Russian Dictionary.pdf , међутим проблем је што тамо исписане речи уз фотографију ја не знам како се изговарају.
У принципу мени је битан иговор и значење, и не бих губио време како се која реч пише.

Zanima me da li neko zna neki sajt ili nesto za ucenje ruskog,a da je na srpskom,pretpostavljam da na engleskom ima hiljadu sajtova,ali opet mislim da je nama daleko lakse,usput ako neko ima neki predlog ili nesto,slobodno kazite :) na tv-u imam rtr planetu,tako da mogu i tamo malo da slusam ruski...

Poslednja izmena:
Ја сам доста научио дружећи се са русима.Почео сам да учим руски на сајту http://www.livemocha.com/ где сам упознао доста руса који уче српски.Није лоше овде http://www.senica.ru/forum/index.php?showforum=28 а на њиховој социјалниј мрежи ,,Vkontakte'' има група посвећених србији и учењу нашег језика.Најбоље је да упознаш неку рускињу и да заједно учите :))

Ja evo zivim sa Ruskinjom godinu i po a odnedavno zivimo u Rusiju, dakle medju samim Rusima ali bez obzira na to ucenje ruskog jezika neide tako lako i brzo kako sam u pocetku naivno mislio. To sto su jezici izdaleka slicni uopste nepomaze u ucenju, cak sta vise umnogome i otezava stvar, jer se bezbroj rijeci isto izgovara a potpuno drugo znaci. Tu nastaje zbrka. Gledam TV na ruskom, citam knjige na ruskom (uz pomoc rijecnika), pokusavam da razgovaram sa ljudima ali i meni takodje treba neki sajt gdje bi temeljito ucio jezik a ne ovako zbrda-zdola.

Ja govorim malo ruskog, ali razumem oko 80%.
Npr u vojvodini imas ruse koji nece da govore srpski iako znaju, vec govore ruskim, tako sam i naucio po nesto, i naglsak i znakove kao sto je: Ja, Ju, Jo meki, tvrdi..., j...
a imas i ove to znaju samo ruski oni ti se najbolje sporazumevaju sa ijekavcima, u principu i jeste, ijekavski je mnogo blizi ruskom...

Ја сам доста научио дружећи се са русима.Почео сам да учим руски на сајту http://www.livemocha.com/ где сам упознао доста руса који уче српски.Није лоше овде http://www.senica.ru/forum/index.php?showforum=28 а на њиховој социјалниј мрежи ,,Vkontakte'' има група посвећених србији и учењу нашег језика.Најбоље је да упознаш неку рускињу и да заједно учите :))

Za to treba invite ili...? Pise da treba kao da me pozove neko,tjst invituje :D ili da ukucam moj broj tamo u ono polje,ukucao sam,ali nisu mi nista slali nazad vec 4-5 sata...

Pocrkali od gladi?
izvoli

Russian_economy_since_fall_of_Soviet_Union.PNG

Moscow-City_28-03-2010_2.jpg

p16.jpg

a uz sve to su nam i braca,necu valjda uciti nemacki ili francuski? ne mogu ni svoje nacije da rese (zaposljavanje itd.),a kamoli nas ,,strance,, da resavaju.Kraj je EU,a ocigledno i Amerike,sada je vreme za Rusiju i Kinu,prema tome zna se sta se treba uciti,Danci su uveli kineski u skole,mislim da nije obavezno,ali opet,Danska,koja je jedna od bogatijih drzava u EU,a Kineski bih morao uciti citav zivot,tako da...

nesto u vezi Kineza: http://rt.com/usa/news/china-great-us-afraid-145/

Poslednja izmena:
Ja govorim malo ruskog, ali razumem oko 80%.
Npr u vojvodini imas ruse koji nece da govore srpski iako znaju, vec govore ruskim, tako sam i naucio po nesto, i naglsak i znakove kao sto je: Ja, Ju, Jo meki, tvrdi..., j...
a imas i ove to znaju samo ruski oni ti se najbolje sporazumevaju sa ijekavcima, u principu i jeste, ijekavski je mnogo blizi ruskom...

Slicnost izmedju ijekavskog naglaska i ruskog jezika je samo u izgovaranju toga glasa "e" a i tu nije bas sve isto jer oni obavezno, svako "e" izgovaraju kao "je" dok mi ijekavci tako izgovaramo samo ponegdje. A na svim ostalim tackama je ruski jezik na istom odsojanju kao i od ekavskog izgovora.

Back