Ruska kinematografija

Film je snimljen po motivima istinitih događaja koji su se desili u Čečeniji 2000. godine. Velika grupa od nekoliko hiljada čečenskih terorista pokušava da se probije ka Dagestanu. Na putu im stoji samo jedna četa ruskih padobranaca koja ima zadatak da brani zaposednutu kotu do poslednjeg čoveka.

Film posvećen podvigu pskovskih padobranaca. Za osnov radnje uzeti su događaji koji su opisani u ličnom dnevniku izviđača Alekseja Vorobjeva. Radnja filma se odigrava 2000. godine. Nakon završene obuke, grupa padobranaca odlazi u Čečeniju, a nedugo zatim upada u neprijateljski obruč. Kako pomoć nikako ne stiže, primorani su da se bore do kraja, na život i smrt.

Ti si izgleda jedini ruski šovinista ovde. Moraću ti se pridružiti, čim me popusti EU euforija izazvana prijateljskim pokličima jednog ,,nogometaša" iz EU.

Najobjektivnije moguće, za mene je ruski film dosta slab. Ako se pogleda književnost, film nije ni do kolena. Bilo je tu izuzetaka, Tarkovski, Balabanov, Nikita, još nekoliko, ali dosta slaba kinematografija za toliku zemlju (u svakom pogledu). Da ne govorim o današnjem ruskom filmu gde se uglavnom snimaju akciona sranjja koja uprkos velkikim produkcijskim kućama ostaju krajnje neprimećena i stradaju na blagajnama. Jednostavno nemaju velika umetnička imena. Dobar je i onaj mladi što je snimio Povratak, ali to je sveobuhvatno premalo.

Iako se ograđujem, jer ovo je zapažanje na osnovu onoga što sa pogledao, a dosta toga nisam, pa sad..

Stara sovjetska kinematografija je bila fenomenalna. Međutim, ja još nisam uspeo da odgledam ni trećinu planiranih filmova, Larise Sepitko, Bondarčuka, Kalatozova, Parajanova, Rjazanova i ostalih.

Od ovih, relativno novijih, kvalitetom i filmskim senzibiltetom, odskakao je pokojni Balabanov, tu je Lungin sa nekoliko sjajnih filmova, i po koji film nekog manje poznatog režisera.

Pošto su Rusi veliki narod, koji je, kao i nas, jahao ko stigne, razna bolumenta, poltroni, alkoholičari, lopovi, nesposobne jajare, i oni su se malo u svemu tome pogubili, pa danas imaju filmsku industriju koja je uz neke izuzetke prekopirano holivudsko ***** namenjeno tinejdžerima i tinejdžerkama koji razmišljaju glavom potrošača iz Mejna. Sve to je posledica različitih podela i uticaja, crvenih i belih, staljinista i trockista, lenjina i cara... Na takve, podeljene i nesigurne, Veliki brat je obilno vršio uticaj, intenzivno praveći koka kola idiote i od njih, u šta sam se lično uverio nekoliko puta. Danas, postoje neki pokušaji otklona od tih uticaja, ali sve je to slabo i više predstava za medije..

Zato, dok se drže drame i ratnog filma, to može da deluje dobro. Čim naprave izlet u neki drugi žanr, to je Bože pomozi. Oseća se ta crta kopiranja i neoriginalnosti koju zaista ne mogu da shvatim. Ajde da su Hrvati, pa da nemaju ništa svoje, razumeo bi, ali tako bogato kulturno-istorijsko nasleđe, a ti kopiraš tamo neke džibere kojima, na primer, film Mačeta ili Mamurluk u Las Vegasu, puni bioskope...

Sve je to sveprisutni trend dekadencije koji nikog ne zaobilazi, osim možda, plemena iz amazonskih prašuma.

Poslednja izmena:
Stara sovjetska kinematografija je bila fenomenalna. Međutim, ja još nisam uspeo da odgledam ni trećinu planiranih filmova, Larise Sepitko, Bondarčuka, Kalatozova, Parajanova, Rjazanova i ostalih.

Od ovih, relativno novijih, kvalitetom i filmskim senzibiltetom, odskakao je pokojni Balabanov, tu je Lungin sa nekoliko sjajnih filmova, i po koji film nekog manje poznatog režisera.

Pošto su Rusi veliki narod, koji je, kao i nas, jahao ko stigne, razna bolumenta, poltroni, alkoholičari, lopovi, nesposobne jajare, i oni su se malo u svemu tome pogubili, pa danas imaju filmsku industriju koja je uz neke izuzetke prekopirano holivudsko ***** namenjeno tinejdžerima i tinejdžerkama koji razmišljaju glavom potrošača iz Mejna. Sve to je posledica različitih podela i uticaja, crvenih i belih, staljinista i trockista, lenjina i cara... Na takve, podeljene i nesigurne, Veliki brat je obilno vršio uticaj, intenzivno praveći koka kola idiote i od njih, u šta sam se lično uverio nekoliko puta. Danas, postoje neki pokušaji otklona od tih uticaja, ali sve je to slabo i više predstava za medije..

Zato, dok se drže drame i ratnog filma, to može da deluje dobro. Čim naprave izlet u neki drugi žanr, to je Bože pomozi. Oseća se ta crta kopiranja i neoriginalnosti koju zaista ne mogu da shvatim. Ajde da su Hrvati, pa da nemaju ništa svoje, razumeo bi, ali tako bogato kulturno-istorijsko nasleđe, a ti kopiraš tamo neke džibere kojima, na primer, film Mačeta ili Mamurluk u Las Vegasu, puni bioskope...

Sve je to sveprisutni trend dekadencije koji nikog ne zaobilazi, osim možda, plemena iz amazonskih prašuma.

Jbg, identitet se gubi, svi smo isti, nema osobenosti nimalo. Danas ako ne znaš engleski smatraju te idiotom. Možeš ne znati maternji jezik, ali ingliš you must know.

Znam dosta ljudi koji ne žele da gledaju filmove van engleskog govornog područja. Što je najgore ni engleski ne znaju.

Da se razumemo, lepo je znati što više jezika, i ja se trudim da naučim što više, ali kontam da će za 50 godina ceo svet govoriti jednim jezikom, i ovo nije zezancija. Pogledaj samo koliko pozajmljenica, koliko je inglišovan naš jezik. Znam likove koji konstruišu rečenice na nešem jeziku, ugledajući se na engleski. Koga boli ****** za kultuni identitet, čiji je osnovni stub jezik.

Kao i svaku pozitivnu tendenciju, kao što je na primer učenje i znanje stranih jezika, srpska malograđanština percipira na pogrešan način i od svega pravi ruglo, a da toga nije ni svesna. Ja sam nedavno učestovao u nekoj polupijanoj raspravi sa nekim ,,mnogo naprednim" pripadnicima civilnog društva, i pošto mi je jedna devojka jako počela ići na nerve svojim insistiranjem na anglikanizmima i gde ima smisla i gde nema, prosto sam je upitao, šta ona manifestuje na taj način? Otvorenost, obrazovanost, znanje, demokratičnost...? Naravno da nije razumela poentu pitanja, nego se počela izvijati ko pile u kučine.Ja poznajem engleski jezik dovoljno za neku normalnu komunikaciju, ali mi nikad ne pada na pamet da skrnavim svoj jezik malograđanskim i dekadentim izrazima za koje postoje izrazi na srpskom, kako bi šatro ispao nešto što nisam. A to je definicija malograđanina i dekadenta. To je trend, to je ,,fashion", tako se dokazuje poznavanje svega i svačega. Dovoljno je da upotrebiš izraz downotn i to je znak da si mnogo urban, opak i zajeban, načitan...

Ja sam razvio jedan način odbrane od takvih likova. Pravim se da apsolutno ne razumem ni jedan jedini izraz, floskulicu ili anglikansu kovanicu, ma koliko ona bila opšteprihvaćena. To obično nailazi na potpunu nevericu i zgražavanje, a često i žaljenje mojih ,,modernih" sagovornika...

Najjači su mi ovi pavijani u indijskim serijama kad se frljaju engleskim. :lol: A svako ko je, bar 'vako u prolazu, čuo par rečenica, morao je primetiti.

Što se Rusa tiče, takođe preferiram provereno i staro. Ne znam što, valjda da se ne prevarim, ili što nemam nikog čiji ukus cenim, a da mi preporuči to novo.
Od novijih sam gledala samo Generation P, zbog Peljevina. :D

Najjači su mi ovi pavijani u indijskim serijama kad se frljaju engleskim. :lol: A svako ko je, bar 'vako u prolazu, čuo par rečenica, morao je primetiti.

Što se Rusa tiče, takođe preferiram provereno i staro. Ne znam što, valjda da se ne prevarim, ili što nemam nikog čiji ukus cenim, a da mi preporuči to novo.
Od novijih sam gledala samo Generation P, zbog Peljevina. :D

Pošto sam ja samoproklamovani ekspert za ruski film kao i još neke oblasti, sad ću ti ispaliti par naslova. Taxi Blues, Ostrov, Svadba- od Lungina. Sve od Balabanova. Onda, može i Bumer, Syostry, Voroshilovskiy strelok, Prisoner of the Mountains, Sibir monamur...

1354454925_ya-tozhe-hochu.jpg

Карпоше, баци неки коментар ако си већ погледао филм. Немој се правити Енглез...

.evo...kratki sadržaj.....a komentar...super film.....sve je stvar ukusa...U Nostaradamusovom horoskopu..piše mi da sam Englez :lol:

Film je snimljen prema istinitom događaju. Policija hapsi grupu maloletnika i odvodi u policijsku stanicu. Njih predvodi Vika, devojčica dobro poznata organima reda. U isto vreme, manijak u gradskom parku davi usamljene devojke. Policajac Hanin predlaže Viki da mu pomogne u istrazi, a za uzrvrat protiv nje neće biti pokrenuta krivična prijava i neće otići u zatvor. …

Зеркало-совјетски филм из 1975 / Тарковски
Ја волим овакве филмове али није за свакога,морам да напоменем...мрзи ме да пишем...доле на линку све објашњено-иначе,слажем се са тим.

http://prolog.rs/Zerkalo-%28Ogledalo,-The-Mirror%29-%281975%29-article-434.htm

http://www.imdb.com/title/tt0072443/

http://lazonik.com/5151-onlajjn-zerkalo-1974.html

Титлови: http://titlovi.com/titlovi/titlovi.aspx?prijevod=zerkalo+aka+the+mirror

Na krayu stoyu - На ивици стојим

одличан филм,препорука.......

Филм је снимљен по истинитом догађају. У једној од бивших совјетских република, на граници са Авганистаном, војник по уговору Андреј Стахов, открива велику количину наркотика. Као награду добија петодневно одсуство. На путу га пресреће група бандита, киднапује га и одводи у непознатом правцу. За одмазду, бандити га сакате и бацају у реку. …

што је лепа Svetlana Ustinova.........:heart::heart::heart:

ustinova_55.jpg
md_portret.jpg

Na-krayu-stoyu-2008.jpg

Back