Rusevine grada na dnu Atlantika

With all due respect to Mr. Smith and Mr. Sandwell, being in the U.S. Navy I have been on a ship or two, and there is Absolutely no way that a ship can go straight enough or even make the sharp enough turns to make anything that resembles this. On top of all that if a ship were to be sailing around an area making tracks that close together it would erase the ones next to it. Idk what to tell you but it defiantly was not made by any ship.

Sta rece, ne moze brod da ide tako pravo :D:D:D
Ok, mozda je bio u mornarici, davne 1432. godine.

Ti si vidim stucnjak i za moreplovstvo.

Na kom sajtu si stekao znanje kako brodovi mogu a kako ne mogu da idu?

Druze, pre nego sto opet (moram reci, izvini) lupis nesto, daj prvo malo razmisli. Naprimer, kako mislis da torpedo drzi pravac i koriguje putanju usled jakih morskih strujanja. Elementarna stvar, prevazidjena, resena jos '40-tih.
Tehnicka objasnjenja su u cak udzbenicima za osnovnu skolu, pa nadalje. Znaci nije ti potreban internet da bi se neko uputio u tu oblast...klinci kod mene u aero klubu vec rade modele sa ziroskop. korekcijom putanje. Nisam verovao kako je prosto.

Izvor?
U modernoj varijanti ta magicn sprava se zove GPS.

Druze, pre nego sto opet (moram reci, izvini) lupis nesto, daj prvo malo razmisli. Naprimer, kako mislis da torpedo drzi pravac i koriguje putanju usled jakih morskih strujanja. Elementarna stvar, prevazidjena, resena jos '40-tih.
Tehnicka objasnjenja su u cak udzbenicima za osnovnu skolu, pa nadalje. Znaci nije ti potreban internet da bi se neko uputio u tu oblast...klinci kod mene u aero klubu vec rade modele sa ziroskop. korekcijom putanje. Nisam verovao kako je prosto.

U redu ako je to tako. Nemam nista protiv. Ali nisam nesto ubedjen posle pojasnjenja vas "moreplovaca" sta brodovi mogu a sta ne mogu. Ne bih se kladio u glavu u to sto kazete a verujem da ne biste ni vi. Jedno je praviti se pametan poput vas na forumu a drugo je uloziti glavu u ista lupetanja. :)

Jasno je da od kada postoji kompas pa i mnogo pre toga nije problem okrenuti kormilo u odgovarajucem pravcu a da li ce to kormilo uspeti da ukopa brod u mestu, poput sidra, i zadrzati pravac potpuno prave linije iz jedne tacke do druge udaljene 150 km.... ne bih rekao.

Da !!!
Brod, grdosija predje 20 000 km pa se ukopa u mestu. To se zove "pristajanje". Obicno se to radi na mestima koja se zovu luke. Da bi covek to uocio niti trba biti pametan niti ima potrebe da se pravi pametan "poput nas na forumu"...:D
Moj malopredjasnji i ovaj komentar se odnose samo na citirano i malo ovako. Ne zelim da idem sire jer nisam nesto aktivnije ucestvovao u raspravi. Hteo sam samo dobronamerno da kazem kako to o cemu pises i nije tako "cudo". Radi se to danas rutinski, mangupi su to...:D

Poslednja izmena:
Brod, grdosija predje 20 000 km pa se ukopa u mestu. To se zove "pristajanje". Obicno se to radi na mestima koja se zovu luke. Da bi covek to uocio niti trba biti pametan niti ima potrebe da se pravi pametan "poput nas na forumu"...

Brod jeste grdosija u odosu na coveka ali je okean mnogo veca "grdosija". A i najveci brod ima sidro. Nije dovoljno da se samo zaustavi u luci.

Ti i Svabov izgleda ne znate da brod plovi vec ga zamisljate kao da se krece po kopnu..

Poslednja izmena:
Brod jeste grdosija u odosu na coveka ali je okean mnogo veca "grdosija". A i najveci brod ima sidro. Nije dovoljno da se samo zaustavi u luci.

Ti i Svabov izgleda ne znate da brod plovi vec ga zamisljate kao da se krece po kopnu..

Cekaj, polako....brod je sirok 30-50 m, nebitno...jedna "ulica na snimku duga je oko 150 Km ? Koliko je siroka ? Proporcionalno bar 10 Km ? Ako brod i krivuda, odstupa malo, gledano sa velike visine, to je u principu linija "ko strela" i to je to. Svo vreme pokusavamo da ti to pojasnimo. Skretanje u radijusu od 1 Km je sasvim moguce zar ne? Iz svemira to izgleda kao pod pravim uglom.
Vidis, ne mora covek biti ni moreplovac ni neki Ajnstajn da bi to razumeo. A mozda su sonarnu mrezu pravili vise brodova ? Kod radiogoniometrije ( lokalizovanja ) obavezno rade bar 3 uredjaja, ekipe = metoda triangulacije.
Mada licno ne verujem u tu glupost sa sonarnim tragovima, samo sam zeleo da Vam pojasnim tu, nepotrebnu, debatu oko manevarskih sposobnosti danasnjih brodova i savremene navigacije. I da demonstriram to, da ne moras biti neki strucnjak da bi koristio svoju glavu i racionalno gledao na svet.
Spomenuo sam luke i pristajanje, samo iz razloga, da vidimo koliko brod, ma kakav bio, moze da se nosi sa problemima koa sto su gust saobracaj, sprudovi, beton stubovi cak i minska polja svojevremeno. Kad je frka, znaju pomorci voziti kao mi sto vozimo po kopnu. I ne plovi se uvek po talasima od 30m, zar ne ? Eto, bas mo se lepo izdivanili, cak se nismo ni vredjali...:)

Back