Brod jeste grdosija u odosu na coveka ali je okean mnogo veca "grdosija". A i najveci brod ima sidro. Nije dovoljno da se samo zaustavi u luci.
Ti i Svabov izgleda ne znate da brod plovi vec ga zamisljate kao da se krece po kopnu..
Cekaj, polako....brod je sirok 30-50 m, nebitno...jedna "ulica na snimku duga je oko 150 Km ? Koliko je siroka ? Proporcionalno bar 10 Km ? Ako brod i krivuda, odstupa malo, gledano sa velike visine, to je u principu linija "ko strela" i to je to. Svo vreme pokusavamo da ti to pojasnimo. Skretanje u radijusu od 1 Km je sasvim moguce zar ne? Iz svemira to izgleda kao pod pravim uglom.
Vidis, ne mora covek biti ni moreplovac ni neki Ajnstajn da bi to razumeo. A mozda su sonarnu mrezu pravili vise brodova ? Kod radiogoniometrije ( lokalizovanja ) obavezno rade bar 3 uredjaja, ekipe = metoda triangulacije.
Mada licno ne verujem u tu glupost sa sonarnim tragovima, samo sam zeleo da Vam pojasnim tu, nepotrebnu, debatu oko manevarskih sposobnosti danasnjih brodova i savremene navigacije. I da demonstriram to, da ne moras biti neki strucnjak da bi koristio svoju glavu i racionalno gledao na svet.
Spomenuo sam luke i pristajanje, samo iz razloga, da vidimo koliko brod, ma kakav bio, moze da se nosi sa problemima koa sto su gust saobracaj, sprudovi, beton stubovi cak i minska polja svojevremeno. Kad je frka, znaju pomorci voziti kao mi sto vozimo po kopnu. I ne plovi se uvek po talasima od 30m, zar ne ? Eto, bas mo se lepo izdivanili, cak se nismo ni vredjali...