Чињеница је да по закону дете с навршњних 15 година има право на своју приватност гледе здравља.
Лекар ако обавести родитеља детета од навршених 15 година да му се дете нпр. дрогира, ризикује пријаву, прво опомену, а затим и губитак лиценце.
У земљи Србији. Нажалост случајева је већ било. За сад се завршавало опоменом.
Ово што си ти навела је лепо и даје искрицу наде али није на нивоу државе тј. није озакоњено. Самим тим не представља значајан помак јер не постоји могућност правне регулативе на нивоу школа. То знаш боље од мене.
Школа ће донети одлуку о облачењу, о мобилним телефонима али санкционисање преступника ће мало теже да иде јер држава не стоји иза школских одлука.
Problem je u tome sto postoji puno slojeva ljudi kojima odgovara stanje u drustvu kakvo jeste.
Nemam snage za dalje ponavljanje. Moj stav o deci se zna. Dete je dete da ga volite i razumete. Dala sam podrsku inkluziji u odeljenju mog sina. Prema deci sam postena, koliko covek objektivno moze biti. Ne mislim da je moje dete specijalno niti ocekujem da drugi lice na njega pa da ih velicam.
O cemu ja govorim? Govorim o potencijalnoj opasnosti koju ne sporim. Do punoletstva dete mora biti tretirano kao dete. Sa svim roditeljskim ovlascenjima.
Gde vidim problem? Licno ga vidim u situaciji da se mnogo govori o transrodnosti kojoj je retko ko od nas svedocio dok precutno podrzavamo svakodnevne manipulacije, probleme i opasnosti koje pogadjaju najveci broj dece i direktno uticu na njihovu buducnost.
U kom smislu? Ja nemam interes, moj muz je ugovorac, cak ni zdravstveno ovde nemam te imam slobodu da ukazujem na probleme koje vidjam i koji decu izopstavaju i direktno im uticu na buducnost a te probleme ne zele da pokrenu oni koji se hvale svojom slobodom.
Recimo, ne poznajem nijedno transrodno dete. Moje dete ide u dve skole. Sestrina deca u jos dve, proverila sam i sa drugom sestrom. Nema transrodne dece u pomenutim skolama.
Sa druge strane, da li znate da se najpre upisuju deca bez prebivalista da bi se deca sa prebivalistem optuzivala kao logopedski problem ili bi im lepili etikete i vracali ih u vrtic ne bi se napravilo mesta za podobne sa drugog kraja grada?
Kazacete, vaznija je transrodnost. Kome? Toj majci ciji je sin ostavljen da ponavlja predskolsko je problem akutan i utice na celu njenu porodicu. Iz iste skole cetiri price u dve godine. I nikom nista.
Dok se transrodnosti pisu strane i strane, svi su hrabri i svi se busaju. Kada treba da se uradi bilo sta lokalno, kada treba da se podigne glas, kada se grubo krse prava dece na nase oci - svi cute.
Zato nemam visoko misljenje o ovakvim temama jer je udobnost zgodno pominjati dok je nama licno udobno.
Moje iskustvo je takvo i vidjam svakodnevno decu za koju u ovim godinama znam da nece dobiti nikakvu zastitu drustva.
Mozda bi trebalo najpre da gasimo svoj pozar a onda svetski.