Ma.... Da se ne lažemo, nisu oni slatki ni najmanje. I to pogotovo kada se pomešaju sa kulturom daleko liberalnijom od njihove.
Ja se uvek povedem time, nije njima lako, beže glavom bez obzira, napustili kuće, odlaze u nepoznato, očajni, gladni, žive su to duše... ALI....! U tom razmišljanju mi se uvek uvuče - šta bi da je obrnuta situacija i da sam ja, naopako, morao bežati kod njih. Da li bi oni imali ikakvog razumevanja za mene, kako bi me dočekali, da li bi shvatali da dolazim iz druge kulture i da sam živeo po drugim pravilima... mislimo o tome!
Evo, kunem vam se, situacija iz možda 2019 godine, nisam skroz siguran, leto, onde Savska ulica u Beogradu, autobuska stanica blizu onde gde je sad Stefan Nemanja na lešniku, stojim na autobuskom stajalištu a par metara od mene sede tri migranta na nekom zidiću. Prolazi neka klinkica u crvenoj haljinici, a oni kako ona prođe, skakuću sa onog zidića iza nje i dobacuju nešto onako pa kao čučavaju nešto pa kao vire za njom.... Sam se mislim, brate mili, da sam ja u njihovoj državi i da tako postupim prema njihovoj ženi, ne bih ni stigao da nogama dohvatim zemlju sa onog zidića a već bi mi prosvirali čelenku. Policija bi im možda samo pomogla da me zakopaju tu negde iza zgrade.
I onda sam ja koji sam to ignorisao, homofob i rasista a oni napaćeni i ojađeni vredni razumevanja i tolerancije. Ma....