Pre Božića počne da me boli palac na desnoj ruci, sa bočne strane, celom dužinom nokta. Nije to prvi put, uglavnom kad god operem ruke ispolivam to mesto hidrogenom, i ono prođe posle dan, dva. Međutim, sada ne prolazi. Palac mi otekao, duplo deblji od ovog na levoj ruci, topao, pulsira, a boli što bi se reklo k'o u oko. Proguglam ja šta bi moglo biti, piše da bi uzročnik mogle biti gljivice, imam neotvoren kansen, počnem da mažem, ono ništa bolje. Kaže komšinica da pomešam sirće i mleko, pa da namažem, probam, ne pomaže. Druga komšinica kaže da nakapam propolis. Kapala, nokat požuteo, ali otok, crvenilo i bol isti.Treba da idem na korekciju noktiju, zakažem, odem, kažem joj da mi sa njega samo skine stari gel, i da ga ostavi takvog, jer moram nešto preduzeti. Odem u apoteku, pokažem apotekarki,ona kaže da je to neka upala, i da palac držim par minuta u mlakoj, slanoj vodi, pa onda da namažem flogocid. Poslušam i nju, tri dana mažem flogocid, ništa. Pozli mom svekru preksinoć, muž i ja ga odvedemo u hitnu, i dok smo čekali da dođe lekar, ja pokažem medicinskoj sestri moj palac, i pitam da li treba da se javim lekaru zbog toga. Ona baci pogled, i kao iz topa kaže: "Paronihija. Morate ići kod lekara, da Vam prepiše antibiotike, pa kada se smiri upala, možda će Vas poslati i kod hirurga." Ja juče odem od lekara, on pogleda, kaže: "Pićete ove antibiotike 2x dnevno sedam dana, i mazati gentamicinom. Ako ne prođe (a proći će) za sedam dana, dođite ponovo." Ja sinoć popila tabletu (prvi put čujem za taj lek), namazala. Jutros popila, namazala. Otok se smanjio, a bol skoro sasvim nestao posle dve tablete. Trebalo je da trpim bol, istražujući alternativne načine lečenja, jer budala nije htela odmah da ide kod lekara. U fazonu - proći će