Rupa VI

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vakcinisemo se svi decenijama unazad, a ona je I dalje prisutna..I kod onih vakcinisanih

nije bas tako
do 90tih mi smo imali nisku stopu oboljelih od tbca jer je imunizacija u sfrj solidno sprovodjena
sad imamo srednju, sto je zapravo jako mala stopa i to je opet zbog vakcinacije
ali sad i citava planeta ima multirezistentnu tuberkolozu na grbachi, kao i nove sojeve sifilisa, gonoreje i ostalih za lijecenje zabavnih bolesti + hiv
za razliku od zapadne evrope mi obavezno vakcinisemo protiv tbca

nije bas tako
do 90tih mi smo imali nisku stopu oboljelih od tbca jer je imunizacija u sfrj solidno sprovodjena
sad imamo srednju, sto je zapravo jako mala stopa i to je opet zbog vakcinacije
ali sad i citava planeta ima multirezistentnu tuberkolozu na grbachi, kao i nove sojeve sifilisa, gonoreje i ostalih za lijecenje zabavnih bolesti + hiv
za razliku od zapadne evrope mi obavezno vakcinisemo protiv tbca

I ne samo tbc.
Zapravo je situacija što se tiče antibiotika tj bakterija skoro pa potpuno crna, al ok, to im je posao, da se brane <333

cekamo Chinook, cudesni vetar indijanskog imena, koji duva sa Pacifika kroz Stenovite planine.
Indijanci ga zovu Zderac snega.
U ponedeljak ce biti -3, to je klima u Kalgariju, 20 stepeni ode gore kad dune Chinook.
Jedna bakica iz Sarajeva, baš fina žena, bila podstanar kod nas na spratu. Posle kupila stan prekoputa. Deca odmah zapalila za Kanadui CH, sin u Kalgari, pričala je da je mnogo lepo tamo, pmsm, Olimpijada, da je zeleno. Išla ona kod njih. Sirota umrla od demencije....a eto snimak pluća bio okej i sve kad je ap. za tur. Vizu... mogla je ladno da ostane kod sina, tad joj bolest nije dijagnostifikovana praktikuju spajanje porodice i lako se ostane, tako bi se uvalila u CA zdrastvstveni budžet tj osiguranje, bez ob. Što bi recimo porodica bila uvaljena u kredite, al sredilo bi se i delom njenom imovinom. Umrla u Bg, imala je negu, gajba visi prazna......A ti Kanađani kad cela sela i ceo Kitčener izgrade od naših ljudi i neke zabiti nasele, onda im ne smeta ništa nit traže, samo kao nude, pa nek nasele Nigerijce..tad nismo zemlja 3.sveta. A dobroooo....

Antibiotik, panklav mi uopšte nije delovao na bronhitis. Još se stustio šum. I prepisaše mi večeras Garamicin i još neki lek. Problem je što ne ide uz dojenje. Sad uopšte nije trenutak da prekidam. Pobegla sam kući, da se neko čudo desi u međuvremenu.

Doneo danas poštar dva paketa za sina. Zovem ga, pitam šta je, kaže slušalice sa memorijom za plivanje. Nikad čula... Pitam a što dva paketa, kaže "dva puta sam slučajno kliknuo za porudžbinu" Sad će valjda te druge da proda. Ne znam što jednostavno nije otkazao porudžbinu, nisu to kinezi odmah poslali. Nisu ni male pare, ali izgleda da ovi na carini nisu prokljuvili šta je pa nisam platila namet.

Mama me večeras isprepadala samo tako. Čule smo se jutros, i više ni jednom u toku dana, što nije baš uobičajeno. Ali dobro, zna da radim, da imam posla, pa neće da me prekida. Nazovem je oko 19h. Prvo joj dugo zvoni telefon, i onda mi se javi, i nekim čudnim glasom prozbori:"Zvaću te kasnije". Ne zove, ja je ponovo nazovem oko 20h, ona se ne javlja. Zovem na fiksni, ne javlja se. Zovemo muž, Sava, ja na svakih pet minuta, ne javlja se.
Meni horor scenario u glavi. Nije joj dobro,negde se srušila, ne može da dohvati telefon...:sad2: Zovem njene prijateljice da pitam da li su se čule, nisu. Zovem brata od tetke, njenog sestrića, koji živi sam, da nije bila kod njega - nije. Zovem prvog komšiju, kaže pili su kafu oko 17h, od tada je nije video. Hoće on da ode da pogleda da li je kod kuće, ali ne vredi, niko sem nas nema ključ. Napolju magla, prst pred okom se ne vidi.
Sednemo Sava i ja u auto i idemo da vidimo šta se dešava. On se na pola puta rasplače (!), u fazonu - mora da se već ohladila. Ja ga smirujem, a u glavi mi pulsira. Stara je, ali je prilično vitalna, i nisam još uvek spremna da umre. Zove me muž, i kaže da je stupio s njom u kontakt. Ali, idemo mi ipak, jer skoro smo stigli.
Mi za kvaku, vrata zaključana. Otključamo, uđemo, nje nema. Šta je sad? Kad eto ti nje za pet minuta. Doterana, nasmejana, u čudu što se mi brinemo. Išla na neku promociju, koju je npustila pre vremena, jer joj je mm rekao da smo Sava i ja krenuli da vidimo zašto se ne javlja na telefon. Pored toga što mi je pao kamen sa srca, dobro je izašla ranije sa promocije, jer je već bila pečena da kupi neku čudotvornu prostirku za 17 000 dinara, Savi za imendan.
Dobro je nisam udavila.

Mama me večeras isprepadala samo tako. Čule smo se jutros, i više ni jednom u toku dana, što nije baš uobičajeno. Ali dobro, zna da radim, da imam posla, pa neće da me prekida. Nazovem je oko 19h. Prvo joj dugo zvoni telefon, i onda mi se javi, i nekim čudnim glasom prozbori:"Zvaću te kasnije". Ne zove, ja je ponovo nazovem oko 20h, ona se ne javlja. Zovem na fiksni, ne javlja se. Zovemo muž, Sava, ja na svakih pet minuta, ne javlja se.
Meni horor scenario u glavi. Nije joj dobro,negde se srušila, ne može da dohvati telefon...:sad2: Zovem njene prijateljice da pitam da li su se čule, nisu. Zovem brata od tetke, njenog sestrića, koji živi sam, da nije bila kod njega - nije. Zovem prvog komšiju, kaže pili su kafu oko 17h, od tada je nije video. Hoće on da ode da pogleda da li je kod kuće, ali ne vredi, niko sem nas nema ključ. Napolju magla, prst pred okom se ne vidi.
Sednemo Sava i ja u auto i idemo da vidimo šta se dešava. On se na pola puta rasplače (!), u fazonu - mora da se već ohladila. Ja ga smirujem, a u glavi mi pulsira. Stara je, ali je prilično vitalna, i nisam još uvek spremna da umre. Zove me muž, i kaže da je stupio s njom u kontakt. Ali, idemo mi ipak, jer skoro smo stigli.
Mi za kvaku, vrata zaključana. Otključamo, uđemo, nje nema. Šta je sad? Kad eto ti nje za pet minuta. Doterana, nasmejana, u čudu što se mi brinemo. Išla na neku promociju, koju je npustila pre vremena, jer joj je mm rekao da smo Sava i ja krenuli da vidimo zašto se ne javlja na telefon. Pored toga što mi je pao kamen sa srca, dobro je izašla ranije sa promocije, jer je već bila pečena da kupi neku čudotvornu prostirku za 17 000 dinara, Savi za imendan.
Dobro je nisam udavila.
Joj ti matorci, promocije i kupovina na rate. Nikako ih ne možeš opasuljiti. Tako svekar (75 godina) pita nedavno zašto je njima tako veliki račun za telefon. Ja uzmem račun, ulogujem se i vidim neki box 4 po ceni 5700 din. Pa reko, što ste to potpisali. On kaže, pa dali mi telefon za 1 dinar, vidi kako je lep, ima i viber. Da ima viber, ima i kućni net protoka 50 koji ne koristi i 10 gb na telefonu mesečno i 200 minuta sa mtl crna gora i neograničene minute i poruke, 200 kanala od kojih gleda samo pink i rts, sve ima, sve što nikad ne koristi, koristi samo fiksni telefon 5 minuta dnevno.
A njegova žena (druga) se hvali kako je otišla da kupi dormeo prostirku (oko 5000), pa je super prošla jer je dobila 2 prostirke, dva jastuka i prekrivač za samo 700 dinara mesečno na dve godine. Sad joj sve to lepo stoji u ormanu jer joj je trebala samo ona jedna prostirka, a plaćaće zato dve godine...ako poživi toliko

koliko ljudi bolesnih od tbca poznajes?
inace, kod nas je sve do pocetka imunizacije tbc bio kao dobar dan
sad je situacija drukcija
Iznenadila sam se kad je devojka koja je vezbala kod mene rekla da joj mama ima tbc
Normalno situirana poridica, srednji sloj, zive u normalnim uslovima..znaci ishrana, uslovi stanovanja..
Posle pola godine I njoj su dijagnostikovali blazi oblik tbc-a, ali koji isto mora da leci
A onda sam cula za jos neke ljude
Ja sam mislila da je kod nas iskorenjen

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back