Rupa V

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A niko od vas ne razmislja koliki su njeni troskovi?

Pa ti koji su jedva zavrsili srednju retko i da jesu za nesto bolje. Cast izuzetcima kojih ima, koji su isli u strucne skole, naucili, one koji su se borili itd... e takvih sa srednjom znam sijaset i skidam im kapu, svakome ko se bori... od ovih sto kukaju mi se zeludac okrece, nisu ni za sta...
Sa takvim ljudima niko nece da radi.
Ja imam sad situaciju da mi konobari nece da rade sa jednom sto non stop kuka, sve je boli, stalno je u problemu itd... nasli su mi novu radnicu... samo da se nje rese...

Mozes mozes.
Ako moras.
vazi. :)

Ja zivim od nepunih 20.000,00 mesecno, ali ne placam kiriju, i nemam neke velike rashode, vodim racuna o svakom zivom dinaru, i opet da nije dozvoljenog minusa nema sanse da bih izgurala mesec. Da ne pricam da mi za lekove koje moram da platim ode oko 2.000,00 za sada, sto nekad bude i vise. Napisah gore radila bih nesto ali ne duze od 4h jer fizicki ne bih mogla da izdrzim, ni ta 4h ne znam kako bih izgurala, ali dobro bi mi dosla neka kinta, a opet sa mojim statusom penzionera tesko da bi smela da radim. Nesto ne verujem bas, ne znam ako nesto u medjuvremenu nije izmenjeno u zakonu.
pitaj branka stefanovica, on je najupuceniji u to da li kao penzioner mozes ili ne mozes da radis :)

A niko od vas ne razmislja koliki su njeni troskovi?

Pa ti koji su jedva zavrsili srednju retko i da jesu za nesto bolje. Cast izuzetcima kojih ima, koji su isli u strucne skole, naucili, one koji su se borili itd... e takvih sa srednjom znam sijaset i skidam im kapu, svakome ko se bori... od ovih sto kukaju mi se zeludac okrece, nisu ni za sta...
Sa takvim ljudima niko nece da radi.
Ja imam sad situaciju da mi konobari nece da rade sa jednom sto non stop kuka, sve je boli, stalno je u problemu itd... nasli su mi novu radnicu... samo da se nje rese...

Mozes mozes.
Ako moras.
Sta si mislila kad si ovo napisala?

pitaj branka stefanovica, on je najupuceniji u to da li kao penzioner mozes ili ne mozes da radis :)
ko je taj? nemam pojma nit me zanima.
Rade penzioneri, ali zdravi. Evo po postama rade kao obezbedjenje sve penzioneri, za koju platu ne znam, nece da kazu, ali ne videh nigde ni jednu zenu da su zaposlili na takvom radnom mestu. Kao zene su valjda slabe za takav posao, kao da bi se ovi pa mlatili sa nekim ako bi bilo potrebe, jes sve se plasim da ne bi prvi pobegli iza nekog stuba da se sakriju.

ma da, naravno. i ja sam kao student radila sv ei svasta, bolelo me uvo jer sam radila za dzeparac. ali kasnije kad je porodica zavisila od mene, nisma imala taj luksuz da od neceg pocinjem..:)
ma bzv je da pricamo, ko nije bio u situaciji da mora da plati stan i racune i hranu a plata mu manja od samo kirije, on ne zna o cemu prica:)))
Najvise tih sto kukaju pusi kutiju cigareta dnevno a deci svakodnevno kupuju korpu grickalica u radnji i gluposti
I onda Nemam.
Pa i ne treba da imas ako ne umes da raspolazes.
Postoje prioriteti u zivotu i tako ide.
A ne kupim cigare i smoki a deca nemaju za voce i da platim struju... pa sio mi ga djuro
Ja zivim od nepunih 20.000,00 mesecno, ali ne placam kiriju, i nemam neke velike rashode, vodim racuna o svakom zivom dinaru, i opet da nije dozvoljenog minusa nema sanse da bih izgurala mesec. Da ne pricam da mi za lekove koje moram da platim ode oko 2.000,00 za sada, sto nekad bude i vise. Napisah gore radila bih nesto ali ne duze od 4h jer fizicki ne bih mogla da izdrzim, ni ta 4h ne znam kako bih izgurala, ali dobro bi mi dosla neka kinta, a opet sa mojim statusom penzionera tesko da bi smela da radim. Nesto ne verujem bas, ne znam ako nesto u medjuvremenu nije izmenjeno u zakonu.
Tesko da bi te iko zaposlio sa tvojim zdravstvenim stanjem. I previse si negativna, preopterecena zdravljem i kukanjem. Ljudi hoce vesele nasmejane pozitivne osobe. NE nekoga ko ce da kuka i mraci.

Prvo, drago mi je što sve to imaš. Ja ti iskreno želim još 3 puta toliko. Bez trunke sarkazma ili ironije.
Sad... zamisli da nemaš ništa od toga što ai navela. A imaš dva mala deteta. I posao od 1000 dinara dnevno gde ceo dan cistiš, ribaš, trčiš za decom... Da li bi i tada sa toliko entuzijazma radila isti taj posao znajući da ti je to sve i da drugo nema. A ne znam da li je baš toliko teško zamisliti, da, eto, neko u svom životnom dobu nije bio toliko sposoban da stvori "avione i kamione" i još pride neki poslić sebi čisto da se sprda i da nije dokon.
Može uvek više da se zaradi, samo da znaš da semenkari na najlonu u NS nikad ne dođu kući sa manje od 200 evra čisto. A ulaganja su...smešna. Ok, malo je neprijatno, jel, ali čovek koga znam da to radi vozi mnogo bolja kola od većine, ima skroz opremljenu kuću, obezbedio je decu, sve, od tih "semenki"
Imam još primer čoveka koji je bio direktor jedne škole, mašinski inžinjer, napravio je onu mašinu za šećernu vunu, išao sa njom po nekim manifestacijama, od toga sagradio kuću i sinu i ćerki, živi solidno, putuje po svetu...Ulaganje za to je oko 200 evra i dobra volja.
Rođaka je medicinska sestra. Ima nekoliko odlaska na teren dnevno, u Kruševcu živi. Na tim terenima kupa babe i dede i previja ih ako imaju neke rane. Po odlasku naplaćuje 500 -1000 dinara a ne ostane više od sat-dva.

Poštujem...mnogo poštujem i cenim. Zato i imaš sve to i uvek ćeš imati jer ti nije teško da se sagneš i pokupiš dinar, jer te nije sramota da kupuješ na sniženju na najlonu...
Onaj ko ne živi tako, ne može da razme da ti nije sve to palo s marsa. Ok, verovatno si imala pristojan start, ali i taj i takav start mnogi kad imaju umesto da umnože, najjednostavnije raskuće.
I ovo sve pišem iz sličnog iskustva...Imam , ali i dalje stičem i ne razbacujem se, i nije mi teško da radim poslove koji mi se ponude ukoliko mogu da zaradim.
Nije ona zaradila nego tata, a jedan stan je i muz nasledio, pa se nakupilo.

Meni se ne svidja ta mantra da posla ima samo su ljudi bahati. To mi lici na uvredu već poniženih.

Lepo da se uzme potrošačka korpa pa da se utvrdi koliko ljudima treba da minimalno žive kao ljudi a ne da ih pomazu generacije koje su svoje stekle (od države na poklon dobile).

Meni je rečena ta mantra. Nije da je važno ali kao student i kao gimnazijalka sam radila i završila školu sa prosekom iznad 9. Za mene na tržištu rada je bilo mesta za 400 evra plafon. Bili su zgroženi mojom bahatoscu, sram me bilo, neka me onda mama i tata izdržavaju a oni naprimani do zadnjeg preko veza. Bas ti koji se najvise gade. Pa o čemu mi pričamo. E onda sam otišla za 4000 evra ali tada sam tim istim postala grozna jer je to bedan posao. Toga je bilo ihahaha i na forumu zato se od mene više nikada neće čuti ni gde a ni za koga radim. I to od ljudi koji ni Vukovu diplomu a ni prosek 9 videli nisu. Ovde su tikve nakrive i to je problem.
Šta je sledeće, poslati u cistace onima cija je tetka udata za direktora po političkoj liniji. Ako kaže da neće sram je bilo. Nama je to usud očigledno, svi oko mene su kod nas prvo bili poniženi pa su ponizeno otišli i nikada to nisu oprostili jer smo ispali budale. Za sve godine i godine učenja smo ispali budale. Teško je to razočarenje u ljude.
Sada bih drugačije uradila. Sa vise kalkulacije bih svoju zemlju volela. Mislim da su emocije bile nejednake. Ja sam njoj meso koje može i da crkne. Meso koje može da briše pod ili neka ide, široko joj polje, nama ovde ne treba.

ko je taj? nemam pojma nit me zanima.
Rade penzioneri, ali zdravi. Evo po postama rade kao obezbedjenje sve penzioneri, za koju platu ne znam, nece da kazu, ali ne videh nigde ni jednu zenu da su zaposlili na takvom radnom mestu. Kao zene su valjda slabe za takav posao, kao da bi se ovi pa mlatili sa nekim ako bi bilo potrebe, jes sve se plasim da ne bi prvi pobegli iza nekog stuba da se sakriju.
to je tata naseg korumpiranog ministra

Da rezimiramo:
Jedva završena srednja škola, nema baš neku kvalifikaciju, na računaru zna Instagram i Fejs, ribanje i konobarisanje ne dolazi u obzir.
Da tako neku personu sada teleportujemo u obećanu zemlju tipa Amerika ili Švica, da li bi i gde radio i za koje pare i da li bi hranio i školovao dvoje dece od svoje plate?

Može uvek više da se zaradi, samo da znaš da semenkari na najlonu u NS nikad ne dođu kući sa manje od 200 evra čisto. A ulaganja su...smešna. Ok, malo je neprijatno, jel, ali čovek koga znam da to radi vozi mnogo bolja kola od većine, ima skroz opremljenu kuću, obezbedio je decu, sve, od tih "semenki"
Imam još primer čoveka koji je bio direktor jedne škole, mašinski inžinjer, napravio je onu mašinu za šećernu vunu, išao sa njom po nekim manifestacijama, od toga sagradio kuću i sinu i ćerki, živi solidno, putuje po svetu...Ulaganje za to je oko 200 evra i dobra volja.
Rođaka je medicinska sestra. Ima nekoliko odlaska na teren dnevno, u Kruševcu živi. Na tim terenima kupa babe i dede i previja ih ako imaju neke rane. Po odlasku naplaćuje 500 -1000 dinara a ne ostane više od sat-dva.
Kao studentkinja, radila je u kafiću mog oca, jedna Žaklina, pa smo je tako upoznali mm i ja. Bila vesela, pričljiva, uvek nasmejana.
Mm i ja se venčali, rodilo se oboje dece, mi počeli da se bavimo baštovanlukom naveliko, i mm krene na kvantašku pijacu. Kad tamo Žaklina. Vuče ona kolica za pijacu, u njima nosi sendviče i termose sa kafom. Prodaje i trgovcima i kupcima, hrani gladan narod na kvantašu.
Prođe malo vremena, Žaklina kupi auto, u njega stavi plinsku bocu i dva gorionika, roštilj i lonac, pa počne da peče pljeskavice i kuva kobasice. Napravi žena restoran u autu. Radila kao luda, posla da ne možete da zamislite. I tako desetak godina. Kad jedne godine, nema Žakline na kvantu. Sretnemo se slučajno u gradu ona i ja, ona kaže da je batalila pijacu. Kupila je stan, ima bebu, otvorila kiosk sa brzom hranom u kom rade radnice.
Žaklina zna što je noge ostavila na kvantašu.

Mislite da imati nekretnine je samo otici po kiriju?
Nije samo to, nego je uvek nekom drugom lakše. Ja imam radnicu Romkinju, koja je imućnija i ima bolje sređenu kuću od mnogih u selu koji nisu Romi, i koji nisu krenuli od nule kao ona. Ali ta ne propušta dan. Svaki dan radi, ali svaki. Iz nadnice napravila dve kuće, tri kupatila, kupila auto, iškolovala dvoje dece...
Njen prijatelj, tast njenog sina, kada se ona navede kao primer uspešne žene, samo odmahne rukom, i kaže:"Pusti priju, lako je njoj." Pri tom sedi ispred prodavnice, i pije pivo. Jer za njega posla nema.

Najvise tih sto kukaju pusi kutiju cigareta dnevno a deci svakodnevno kupuju korpu grickalica u radnji i gluposti
I onda Nemam.
Pa i ne treba da imas ako ne umes da raspolazes.
Postoje prioriteti u zivotu i tako ide.
A ne kupim cigare i smoki a deca nemaju za voce i da platim struju... pa sio mi ga djuro

Tesko da bi te iko zaposlio sa tvojim zdravstvenim stanjem. I previse si negativna, preopterecena zdravljem i kukanjem. Ljudi hoce vesele nasmejane pozitivne osobe. NE nekoga ko ce da kuka i mraci.
Aj Cicak ne seri. Ne vuci me za jezik bolje ti je.

Evo kris da ti odgovorim.ja zivim u 126 kvadrata.imam trospratnu kucu na moru.imam stanove u novom sadu koje izdajem.muz radi,plus radimo privatno.oboje smo zavrsili vise skole
Ja vec nekoliko godina radim ekskurzije,decije rodjendane,osamnaeste rodj. proslave razne. Kuci se vratim u tri nocu.moje je izmedju ostalog i da na kraju ostavim sve cisto ,znaci i case i podove i stolove
Za jednu crvenu
Da li mi je ispod casti? Nije.jednostavno necu da sedim kod kuce,a ne mogu da podnesem da sedim u nekoj kancelariji

da, ali tebi je to povremeni posao, i ne izdrzavas se od toga...u tome je razlika.

u bg se za takve povremene poslove i dolaske placa 2 crvene u ugostiteljstvu.

za 30.000 moze da radi smo neko koga izdrzava neko drugi, pa radi za dzeparac
i to je ok, k moze

tacno.

ako si u invalidskoj ne smes da radis, jer ces izgubiti invalidsku. isto vazi i za porodicnu penziju...jedino sa redovnom penzijom moze da se radi.

da, ali tebi je to povremeni posao, i ne izdrzavas se od toga...u tome je razlika.

u bg se za takve povremene poslove i dolaske placa 2 crvene u ugostiteljstvu.

tacno.

ako si u invalidskoj ne smes da radis, jer ces izgubiti invalidsku. isto vazi i za porodicnu penziju...jedino sa redovnom penzijom moze da se radi.
upravo zato i kazem, ne mogu svi penzioneri da rade, i ne sto nece nego sto i pored najbolje volje ne mogu, a ni ne smeju cak i da mogu....

upravo zato i kazem, ne mogu svi penzioneri da rade, i ne sto nece nego sto i pored najbolje volje ne mogu, a ni ne smeju cak i da mogu....
Nije stvar samo u svakodnevnom radu. Tu su i male, sitne zarade tipa ankete na internetu, preko kojih zaradiš mesečno 300-400 dinara, poneki vaučer za knjige, DM, nagradne igrice, generalno, ne odbiti ni jedan mali poslić koji ti malo donosi, jer nikad ne znaš šta ćeš na osnovu toga još dobiti.
Ima neka grupa Medijana, za istraživanje javnog mnjenja. Mesečno mi pošalju anketu od desetak minuta, i na godišnjem nivou, tu bude vaučer od 1000 dinara za Rodu. Ali, juče su na osnovu mojih odgvora poslali predlog da uradim anketu o politici i da mi za to plate 4000 dinara. Anketa je 3 puta po sat vremena.

Nije stvar samo u svakodnevnom radu. Tu su i male, sitne zarade tipa ankete na internetu, preko kojih zaradiš mesečno 300-400 dinara, poneki vaučer za knjige, DM, nagradne igrice, generalno, ne odbiti ni jedan mali poslić koji ti malo donosi, jer nikad ne znaš šta ćeš na osnovu toga još dobiti.
Ima neka grupa Medijana, za istraživanje javnog mnjenja. Mesečno mi pošalju anketu od desetak minuta, i na godišnjem nivou, tu bude vaučer od 1000 dinara za Rodu. Ali, juče su na osnovu mojih odgvora poslali predlog da uradim anketu o politici i da mi za to plate 4000 dinara. Anketa je 3 puta po sat vremena.
Tako nesto nikad ne bih odbila, nisam ni mislila da na neki svakodnevni tezi rad, jer prosto moje zdravstveno stanje to ne dozvoljava.
Gde je ta grupa na fb ili?

Vejo
Ne znam zasto te je sramota? I nije da mi nije stalo sta mislis.
Zato sto sam navela sta imam? Pa ovde sam tolike godine,nije to tajna.nikad nisam ni krila niti sam se hvalila.i to nisam sama zaradila,sve je to moj tata nama dao i hvala mu
Ne znam sta je tebi uvredljivo? Meni je smesno to sto pisu dal bi i da imas svoje dece i obaveze i tra la la radila za 30000? Pa ne,sedela bih kod kuce i plakala?
Ljudi se suvise uzdizu,misle o sebi kao o bozanstvu,a svi smo mi isti.imali ili nemali
Ja ovo radim jer volim da sam u kafani,volim decu,volim uvece da se doteram i izadjem.
Ali volim i kuci da donesem tu crvenu
Super je to što pišeš, za tebe. Ali nije primenljivo na one koje nemaju nekretnine i drugih većih prihoda. Ne razumem kako ne vidiš da nije isto ovo o čemu pričaš sa situacijom kad zavisiš od tih 1000 din.

I još...kupovina...Uvek postoji način da se kupi jeftijie.
Ako ukucate model mašine za sušenje veša koju sam ja ovih dana kupila, izaći će vam cena od 33000-38000. E pa, uz mnogo pretrage, zvanja telefonom, može se naći i za 30500, ali to nigde ne piše. Potrebno je registrovati se na nekom sajtu, pa sačekati odobrenje, pa dobiti od njih kod za popust, pa naručiti preko interneta...ali, eto, može se. 2500 u džepu

Drugim rečima umesto da se pljune u nedra i bude zahvalan na onome što ti život dao, a mnogima ukinuo, od potpore roditelja da se stekne samopouzdanje, preko ulaganja u školovanje i vrlo konkretne finansijske pomoći, ljudi shvate svoje kompetencije kao moralnu, mentalnu pa i genetsku nadmoć nad sirotinjom.
I u tom smislu se slažem, ljudi bi trebalo da prestanu da sebe smatraju božanstvima... samo zato što im je dato više.
Potencijal nam je svima isti ili sličan i potencijal treba poštovati. Ali onda bi morali da srozamo sliku o sebi tako obdarenim vrlinama i sposobnostima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back