Rupa V

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
a cinjenica je i da je u gradovima, jos ako nemas nikog na selu bilo najteze... a u Vojvodini je i za vreme II svetskog rata isla prica "samo kvasca nismo imali", tako da su nam razlicita secanja....Ja se secam da sam objasnjavala pokojnoj baki mog muza kako je u gradu tesko, nista joj nije bilo jasno dok nisam rekla da u beton ne mozes nista da zasadis, onda je shvatila...itekako smo bili gladni i itekako je bilo ljudi koji su umirali od gladi

..upravo tako...
...moja sreca je bila sto su mi roditelji nekako pred inflaciu otisli da zive na selu, pa je bilo da se jede...i mesa i povrca, a ujaci su mi slali brasno na dzakove, pa dat naucih ono sto sam mislila da nikad
necu, da razvlacim pitu preko stola, da mesim hleb i pravim keks na "vodenici" za meso...medenjake sam pravila i za komsijsku decu jer smo od firme dobijali kantice med sa kojim realno nisam znala
sta cu...pa onda nosila taj med u selo tek da nekako i ja uzvratim za slaninu i kobaje od rodbine....da nije toga, tacno je bil bi gladni jer iako smo imali dvoriste u to vreme nije tu bilo zemlje za neku bastu...

...secam se one kobajagi cokolade, i mojih sokova kad krenem kuci s posla, a prodavnici ni za ono malo para sto primim nemam sta da kupim...a deca mala...daleko bilo, ne ponovilo se...

ako imas s cim da kupis...

secam se i ja, pola profesorske plate, oko 50 feninga je to bilo,pa kupi majcin sine....a u prodavnici senf, prezle i svece...ne ponovilo se...

moja je sreca bila da je muz imao baku zdravu i vrednu na selu, pa je bilo, a i on sposoban za "snalazenje",prodavali smo neku kafu,kupovali na veliko pa prodavali na malo...i preziveli...

ako imas s cim da kupis...

secam se i ja, pola profesorske plate, oko 50 feninga je to bilo,pa kupi majcin sine....a u prodavnici senf, prezle i svece...ne ponovilo se...

moja je sreca bila da je muz imao baku zdravu i vrednu na selu, pa je bilo, a i on sposoban za "snalazenje",prodavali smo neku kafu,kupovali na veliko pa prodavali na malo...i preziveli...
pa to i ja sad radim presipam iz supljeg u prazno
ne razumem to ne ponovilo se kad je meni isto i tad i sad
i opet cu pre na buvljak sto zbog povoljnosti sto zbog lazne iluzije konzumerizma na odlozeno
drzavni neproizvodni sektor sad kaze ne ponovilo se
a sta cemo sa bivsim drzavnim proizvodnim sektorom?

sto kad isti proizvodjac samo razliciti trgovci
ako ti to ispod casti a rafovi bili prazni ne znaci da nije bilo
sad rafovi puni a opet buvljaci jeftiniji

..pa tako ne volim, a i nisu mi isti proizvodjaci...sto bi kupila madjarski masalc koji mleko sreo nije ako mogu da kupim imlekov, neka je i manje pakovanje...
..i ne radi se o tome da mi je ispod casti vec prosto ne volim, necu da razmisljam kud je to sve proslo i koliko gepeka je promenilo, sa cim je sve bilo u dodiru,
prosto sam sigurnija u prodavnice makad i gresila i dalje verujem da su ipak koliko toliko sigurnije...

..i da, sad mi je lakse, ne hranim dvoje male dece, pa i kad nema, nema, ne boli me dusa kao onda....a znam koliko je tesko kad ne mozes da pruzis detetu nessto sto je
tebi bilo tako normalno da imas svakodnevno u kuci...

...ne bih bas rekla da je sad isto kao tad...da se ne lazemo..

- - - - - - - - - -

Реално, Милку и маргарин сад не бих узела, џабе да ми дају.

...isto...ne unosim to u kucu, i konacno ubedih i decu da to ne jedu...ako nemas za bolje nemoj ni to...

Реално, Милку и маргарин сад не бих узела, џабе да ми дају.

a maslac i kakao?
bilo je i toga,malo jaca cena
kad odes u segedin shvatis da domaci mesari osljare
moze im se,ko ce sad u suboticu svaki cas
zato cekovi,dozvoljeni minus
a pitam ja kome kad fabrike ne rade
cinovnici i salterasi
nesto me ne tangira njihovo ne ponovilo se...

pa to i ja sad radim presipam iz supljeg u prazno
ne razumem to ne ponovilo se kad je meni isto i tad i sad
i opet cu pre na buvljak sto zbog povoljnosti sto zbog lazne iluzije konzumerizma na odlozeno
drzavni neproizvodni sektor sad kaze ne ponovilo se
a sta cemo sa bivsim drzavnim proizvodnim sektorom?

..ovo nas vecina radi, samo svako na svoj nacin...

a maslac i kakao?
bilo je i toga,malo jaca cena
kad odes u segedin shvatis da domaci mesari osljare
moze im se,ko ce sad u suboticu svaki cas
zato cekovi,dozvoljeni minus
a pitam ja kome kad fabrike ne rade
cinovnici i salterasi
nesto me ne tangira njihovo ne ponovilo se...

Путер нисам виђала тада ни на уличним тезгама (Булевар). Не знам о којим бувљацима говориш.

Какао? Шта ће ми то.

..pa tako ne volim, a i nisu mi isti proizvodjaci...sto bi kupila madjarski masalc koji mleko sreo nije ako mogu da kupim imlekov, neka je i manje pakovanje...
..i ne radi se o tome da mi je ispod casti vec prosto ne volim, necu da razmisljam kud je to sve proslo i koliko gepeka je promenilo, sa cim je sve bilo u dodiru,
prosto sam sigurnija u prodavnice makad i gresila i dalje verujem da su ipak koliko toliko sigurnije...

..i da, sad mi je lakse, ne hranim dvoje male dece, pa i kad nema, nema, ne boli me dusa kao onda....a znam koliko je tesko kad ne mozes da pruzis detetu nessto sto je
tebi bilo tako normalno da imas svakodnevno u kuci...

...ne bih bas rekla da je sad isto kao tad...da se ne lazemo..

- - - - - - - - - -

...isto...ne unosim to u kucu, i konacno ubedih i decu da to ne jedu...ako nemas za bolje nemoj ni to...

mene ne mozes da lazes jer hranim decu
presipam iz supljeg u prazno jer nisam clan stranke i burazer i kum
a to su radili i moji na tadasnje svojstvene nacine,cekovi koji gube vrednost i suping ture
jel si ti znala da su i dalje aktuelne suping ture a sta ko nema dozvoljen minus,prijavu i placen godisnji
velika je to skupina da bi se skrajnuo pogled s njih

- - - - - - - - - -

Путер нисам виђала тада ни на уличним тезгама (Булевар). Не знам о којим бувљацима говориш.

Какао? Шта ће ми то.

novi beograd
pancevo
bubanj
svega bilo od ptice mleka
ko sad za pobednike tranzicije

mene ne mozes da lazes jer hranim decu
presipam iz supljeg u prazno jer nisam clan stranke i burazer i kum
a to su radili i moji na tadasnje svojstvene nacine,cekovi koji gube vrednost i suping ture
jel si ti znala da su i dalje aktuelne suping ture a sta ko nema dozvoljen minus,prijavu i placen godisnji
velika je to skupina da bi se skrajnuo pogled s njih

- - - - - - - - - -

novi beograd
pancevo
bubanj
svega bilo od ptice mleka
ko sad za pobednike tranzicije

..sta ja tebe lazem, ne razumem?
..sta ocekujes da ti kazem, hranila sam i ja moju kako sam znala i umela, u vreme kad nije bilo da se kupi litar ulja i kilo secera....pa eto pretekosmo hvala Bogu, i da
ne ponovilo se nikom....jer je verovao ili ne mnogo gore kad i imas neku paru, a nemas sta da kupis u prodavnici, nego kad ima svega a nema velikih para...pa kupices
100 ili 200g necega..i 10 jaja i secer i ulje i brasno...a tad toga svega nije bilo...da li ti razumes da nije bilo nicega da se kupi...jeste bilo neke svercovane robe, tipa konzervi,
secernih tabili i po neka salama...da i famozni vaj krem...

..sta ja tebe lazem, ne razumem?
..sta ocekujes da ti kazem, hranila sam i ja moju kako sam znala i umela, u vreme kad nije bilo da se kupi litar ulja i kilo secera....pa eto pretekosmo hvala Bogu, i da
ne ponovilo se nikom....jer je verovao ili ne mnogo gore kad i imas neku paru, a nemas sta da kupis u prodavnici, nego kad ima svega a nema velikih para...pa kupices
100 ili 200g necega..i 10 jaja i secer i ulje i brasno...a tad toga svega nije bilo...da li ti razumes da nije bilo nicega da se kupi...jeste bilo neke svercovane robe, tipa konzervi,
secernih tabili i po neka salama...da i famozni vaj krem...

ponavlja se nekom shvati,i to upravo sad,u demokratiji
i bilo je kazem ti za onog ko je imo pare,ko i sada

- - - - - - - - - -

Ја богами идем, где друго да купим оно што ми треба.
Да нећу можда по приватним радњицама, да ме одеру.

samo napred
ja sam po buvljacima

Свеже месо, поврће и воће купујеш по бувљацима?
jasta
valjda je kvantas neki buvljak i kalenic a bome i vidikovac ne oskudeva

- - - - - - - - - -

Ma mi Srbi smo majstori prezivljavanja i improvizacije, pitanje je samo dokle vise i zasto svaka generacija mora da se muci?

zato sto moras dase priklonis ili se sklonis
ne muce se svi nego oni sto se ne priklone pobednickom jatu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back