Ruma

Осми Дани словенске писмености и културе

logodanislovenskepismenosti18.jpg


Дани словенске писмености и културе, која се ове године одржава осми пут, почеће 18. и трајаће до 26. маја.

Као и претходних тако и ове године организатори су се потрудили да обезбеде програм који ће на најлепши могући начин представити богатство културне баштине словенских народа. Током осам дана дана у Градској библиотеци ''Атанасије Стојковић'' и Културном центру ''Брана Црнчевић'' смењиваће се књижевни, музички, сценски и филмски програми.

Осми по реду Дани словенске писмености и културе биће отворени свечаном академијом у Великој сали Културног центра, у петак 18. маја, са почетком у 20 часова.

И ове године покровитељ манифестације је Општина Рума.
 
Изложба радова "Глагољица и ћирилица"

glagoljicaicirilica.jpg


Поводом велике 8. по реду манифестације Дани словенске писмености и културе, библиотекари Дечијег одељења ангажовали су децу из Дневног боравка (деца са посебним потребама) и децу основних школа, како би направили изложбу радова на тему Глагољица и ћирилица.

Њихов допринос овој великој манифестацији је веома значајан, јер су својим трудом и маштом, захваљујући њиховом ликовном умећу учинили да се хол Градске библиотеке “Атанасије Стојковић” у Руми оплемени једним далековековним сјајем. Тиме су нас вратили у време када су живели и делали велики творци старословенске писмености и језика код Словена, Ћирило и Методије.
 
Отворени „Дани словенске писмености и културе“

a_590_393_100.jpg


b_590_393_100.jpg




Манифестација „Дани словенске писмености и културе“, која се по осми пут одржава у нашем граду, свечано је отворена у Великој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“.

Организатор манифестације Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ припремила је и ове године много различитих и занимљивих садржаја, а смењиваће се књижевни, музички, сценски и филмски програми, који ће представити богатство културне баштине словенских народа.

Председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић казао је да су „Дани словенске писмености у културе“ право место да се укаже на сву раскош и значај културне баштине изникле из семена филолошког, књижевног и преводилачког подвига Ћирила и Методија.

„Поздрављам напоре установа културе, образовних установа, удружења и организација које из године у годину чине да наши „Дани словенске писмености и културе“ буду стециште и сабиралиште духовности настале на темељима просветитељског рада Ћирила и Методија. Општина Рума зна да цени значај тих напора и поноси се овом манифестацијом, јер се њоме квалификовала за часно име достојног чувара културне баштине. Верујем да ће наша културна јавност уживати у програмима који ће се у наредним данима одвијати у Градској библиотеци „Атанасије Стојковић“ и Културном центру „Брана Црнчевић“, рекао је Ковачевић.

Свечано отварање манифестације, којој су присуствовали и амбасадор Украјине, Олександр Александровић и аташеи за културу неколико амбасада словенских народа, музички је употпунио Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“, а фолклорно заокружио Ансамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“.

Поздравну реч на отварању манифестације упутио је и протопрезвитер Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски.

„Некад нам се чини да је у ери виртуелног и напредног, носити и чувати наслеђено, некако превазиђено. Али онај ко је под прстима осетио листове старих књига и видео слике прошлости записане у њима, брзо се разбуди и сна гигабајта и процесора и схвати да је могуће употребљавати савременост само као континуитет негдашњег, како би се и то савремено неком будућем дало као наслеђе“, поручио је Лазаревић.

Традиционалну беседу казивао је Владимир Копицл, српски песник и есејиста, превиодилац, новинар, позоришни и филмски критичар, Копицл је у беседи напоменуо да су језичке поделе видни и читљиви споменици историје народа, који сведоче о његовој распрострањености, додирима са друигим народима, начину живота, привредним и друштвеним односима.
 
Румски планинари освојили Јастребац

PK_Borkovac_Ruma_Jastrebac_2018.jpg


Планинарски клуб "Борковац" Рума наставља такмичење у Трекинг лиги Србије. Треће коло у овогодишњем циклусу овог такмичења које организује Планинарски савез Србије одржано је у суботу 19. маја 2018. године, на планини Јастребац код Крушевца.

Румски клуб је представљало 11 планинара, од којих су сви успешно завршили велику стазу дужине 32 километра са преко 1550 метара укупног успона, укључујући и осмогодишњег Јована Малешевића, који је на овом колу био једини јуниор који је успео да пређе велику стазу.

После одржаног трећег кола ПК Борковац заузима осмо место у генералном пласману у конкуренцији 53 клуба из целе Србије, док се Јован Малешевић налази на другом месту на табели такмичара млађих од 18 година.
 
Jован Јоцков најбољи на Спортској олимпијади школске омладине Војводине

jockovjovanolimp.jpg


Млади Румљанин Јован Јоцков имао јеi ове године сјајан наступ на Спортској олимпијади школске омладине Војводине.

Јован, ученик ОШ "Иво Лола Рибар" из Руме, је убедљиво освојио 1. место у стоном тенису, а такмичење је завршио без иједног пораза.

На најмасовније такмичење у коме учествују ученици основних и средњих школа, које је прошле седмице одржано у Новом Саду, Јован је, као и претходних година, ишао у пратњи наставнице Ружице Јовановић.
 
"Краљице" прошетале румским шоровима

kraljice2018_01_590_393_100.jpg


Четврти пут су "Краљице" на други дан Духова обишле румска домаћинства, јавне установе, школе и све оне који су имали добру вољу да их угосте. Након причести у цркви и примања благослова од архијерејског намесника Сретена Лазаревића, Краљице су још једном обишле Руму и пренеле благодет овог великог православног празника.

АНИП "Бранко Радичевић" Рума дугује велику захвалност свима који су учествовали у још једном великом подвигу за очување наше богате традиције. Општина Рума је подржала овај пројекат од самог почетка, његове почетне фазе, истраживања, сакупљање потребних информација и саму поставку и реализацију.

Обичај сада сам по себи постаје традиција и враћа се у оне оквире где му је одувек и било место, међу народ.


 
VII Румске дечије олимпијске игре

VI-oligre-1.jpg


VII Румске дечије олимпијске игре ће се одржати у суботу, 2. јуна, са почетком у 10.00 часова, у дворишту средње техничке школе у Руми. Ово такмичење се одржава већ седму годину заредом у организацији УПВО "Полетарац" и спортског удружења "Мост".

Циљ манифестације је промоција спорта и спортског духа, дружење и лепе успомене на вртић. Жеља организатора је да укључе што већи број деце, да свако од њих добије подједнаку шансу за игру и победу, да се кроз васпитне и хумане вредности спорта развију код њих правилан однос према победи и поразу. С обзиром да се у сваком спорту подстиче fer play, организатори истичу да ће свако дете, само својим учешћем већ бити победник.
Деца ће се такмичити у три спортске дисциплине појединачно (трчање на 30м, скок у даљ, бацање вортекса), а у једној дисциплини екипно (надвлачење конопца).
 
Ирански филмови најбољи на 5. Међународном фестивалу "Мистер Ворки"

5MVplakat.jpg


Жири 5. Међународног фестивала једноминутног филма "Мистер Ворки", у саставу: Нина Креузингер, ауторка експерименталних филмова из Беча, Ведран Шувар, продуцент и председник Кино клуба Загреб и Сенка Домановић, филмска редитељка из Београда, одабрао је и наградио најбоља остварења, најкраће филмске форме, приказана на овогодишњем фестивалу.

Гран-при 5. Фестивала "Мистер Ворки"

- ONE MINUTE LOVE

Режија: Negin Aminzadeh
Иран, 2016, жанр:фикција

-TOO LATE IT WAS…
Режија: Mohammadreza Keshavarz
Иран, 2018, жанр: документарни

Најбољи страни филм

-HOE STREET

Режија: Gemma Rigg
Велика Британија, 2018, жанр: анимација

Најбољи домаћи

-DOWN (DOLE)

Режија: Кристина Тица
Србија, 2017, жанр: експериментални

-THE BLUE DANUBE
Режија: Срђан Шаровић
Србија, 2013, жанр: документарни

Специјалне награде

-TRIANGULATION

Режија: Volodymyr Vlasenko
Украјина, 2016, жанр: анимација

-BEATING AROUND THE BUSH

Режија: Anna Burholt
САД, 2018, жанр: експериментални

-TO NO ONE

Режија: Ashley Kramer
САД, 2017, жанр: експериментални

THE MIND ON AN ARTIST

Режија: Xinning Liu
Велика Британија, 2017, жанр: анимација

Жири публике

-INSTRUMENT

Режија: Abedin Mohammadi
Иран, 2016, анимација
 
У Завичајном музеју "Приче о авану" и "Руми у старој српској штампи"

rumausrpskojstampi.jpg


За петак, 8. јун, Завичајни музеј Рума приредио је два програма којим ће представити две значајне активности из домена свог рада: изложбену и издавачку делатност.

У 18 часова, у Завичајном музеју Рума, у сали легата Романа Соретића свечано ће бити отворена изложба "Уситњавање - Прича о авану" која је организована у сарадњи са Етнографским музејом у Београду, Музејом науке и технике и Фармацеутским факултетом Универзитета у Београду.

Након отварања изложбе, у 19 часова, у читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић“ у Руми, у оквиру манифестације Ноћ књиге, коју у нашем граду организује Градска библиотека „Атанасије Стојковић“, биће презeнтована публикација музејског саветника Ђорђа Бошковића "Рума у старој српској штампи", најновије издање Завичајног музеја Рума.

На оба програма (у Музеју и у Библиотеци) улаз је слободан.

 
Дечија олимпијада Срема

Skok%20u%20dalj.jpg


У дворишту румске техничке школе одржана је друга по реду Дечија олимпијада Срема, коју организује Установа за предшколско васпитање и образовање „Полетарац“ Рума и Удружење спорт за све „Мост“. На дечијој олимпијади учествовало је преко 90 предшколаца из Руме, Ирига, Сремске Митровице, Пећинаца и Шида, који су се такмичили у појединачним дисциплинама трчање на 30 метара, бацање вортекса, скок у даљ и једној екипној, надвлачење конопца. Олимпијади Срема претходило је и такмичење на општинском нивоу у Руми, које је одржано пар дана раније, четврту годину за редом. Ова јединствена спортска манифестација за децу предшколце има за циљ да укаже на фер игру у спорту, здраво прихватање победе и пораза и на чувену крилатицу „важно је учествовати“.
 
Годишњи концерт музичке школе

muzickaskola-200x143.jpg

Основна музичка школа ''Теодор-Тоша Андрејевић'' организује годишњи концерт ученика.

Концерт, тачније два концерта, одржаће се 13. и 14. јуна 2018. године у Великом холу културног центра у Руми.

Почетак је заказан за 18 часова, а улаз је слободан.
 
Кајакашка репрезентација Србије на припремама у Руми

IMG-4805106dbc81108304346025b76b0f8e-V.jpg


Сениорска, млађа сениорска и јуниорска кајакашка репрезентација Србије ових дана се припрема на језеру Борковац. 20 кајакаша припрема се за Медитеранске игре које се наредне недеље одржавају у Шпанији и Европско првенство за млађе сениоре у Италији.

Међу репрезентативцима који се припремају у Руми су и освајачи медаља са недавно одржаног европског првенства у Београду, Марко Драгосављевић, освајач бронзе. Са њима су и тренери Урош Павловић и Милан Ђенадић, који су водили кајакашку репрезентацију на европском првенству и претходим међународним такмичењима.

IMG-16d54d115a08d522e133a0198880f359-V.jpg


Ово није први пут да се кајакашке селекције припремају на Борковцу, с обзиром на то да су на истом месту пре месец дана боравиле и млађе селекције.
 
Светски дан добровољних давалаца крви

35289629_513846972363274_5719846834164203520_n.jpg


Симбол мале и тако велике црвене капи окупио је вишеструке добровољне даваоце крви и сараднике волонтере најстарије светске хуманитарне организације Црвеног крста поводом 14.јуна, Светског дана добровољних давалаца крви. У Руми је обележен традиционалном доделом признања и плакета за све оне који су више пута на овај начин показали своје човекољубље и хуманост. Румска организација Црвеног крста је у Градској кући одала признање вишеструким даваоцима, а ове године то право стекло је 67 добровољних давалаца крви из Општине Рума.

Дати крв и спасити болесног и повређеног, оног ког не познајемо и нећемо га никад упознати најлепше је и најплеменитије дело које може испунити људско биће, могло се чути приликом доделе признања. Човек ниједну ствар не даје тако тешко као крв и зато је она више од симбола.

У Црвеном крсту Рума кажу да су поносни на готово 1.900 људи који су редовни даваоци крви. Ова организација је у 2017.години успела да задовољи потребе лечених у установама здравствене заштите. На укупно 18 реализованих акција давања крви у Руми, Хртковцима и Платичеву и у другим трансфузиолошким установама у Србији крв је дало укупно 1.151 даваоц, укључујући преко 250 нових младих људи,рекао је Мр Бранислав Јовановић, секретар Црвеног крста Рума.

- Најзначајнији, највећи, најхрабрији, најплеменитији и најхуманији сарадници на пољу давалаштва су људи великог срца и душе, добровољни даваоци крви. Давање крви је општи друштевни интерес и национални програм који се реализује плански и масовно. Активност у циљу мотивације и окупљања добровољних давалаца крви су јавно овлашћење и законска обавеза Црвеног крста. Успешно их реализујемо са надлежном регионалном трансфузилошком службом. Ово је прилика да се захвалимо волонтерима, добровољним даваоцима крви и другима који спасавају животе. Овим догађајима подижемо свест о добровољном давалаштву да бисмо осигурали квалитет и доступност кви и њених продуката, како би они трансфузијом спасили милионе живота ширим света, рекао је Јовановић приликом доделе признања.
 
Румски ГТО "Бранко Радичевић" најбољи на 11. Светском "Тамбурица фесту 2018"

brankoradicevicnagrada18a.jpg


Градски тамбурашки оркестар "Бранко Радичевић" из Руме, под уметничким руководством проф. Смиљане Јанчић, проглашен је за најбољи оркестар на 11. Светском тамбурашком фестивалу "Тамбурица фест 2018", у Новом Саду.

Ову награду Румљани су освојили у конкуренцији великих тамбурашких оркестара из Хрватске, Словеније, Мађарске, БиХ и Србије, што je уједно и новинa овогодишњег фестивала, јер су се по први пут такмичили велики тамбурашки оркестри.

"Композиције које смо извели на фестивалу су биле комбинација инструменталне музике и то "Војвођанска игра бр. 2" - Максе Попова, "Валцер цвећа" - П.И.Чајковског и "Игра Сабљама" - А. Хачатуријана, а у домену вокално-инструменталне музике наступили смо са нашом Милицом Радонић у извођењу предивне шпанске песме "Хисториа де ун амор"- Ц. Е. Алмарана. Награде нам пријају али стварају и одговорност и обавезу за даљи рад", изјавила је уметнички руководилац и диригент оркестра проф. Смиљана Јанчић.

Другу награду освојио је оркестар Општине Семељци из Хрватске, а трећу награду оркестар Добреч из Словеније. Специјална награда за неговање тамбурашке традиције припала је оркестру "Васа Јовановић" из Новог Сада, док је за иновативне домете награђен градски тамбурашки оркестар "Бањалука", а специјалну награду жирија добио је оркестар "Вершенди Ковач Јожеф" из Мађарске.
Награде најбољима су уручили Фрањо Баторек председник стручног жирија, Миро Маринковић председник Европског савеза тамбураша, Драган Јанковић председник и члан дирекције фестивала, Данило Нинковић музички уредник, Јован Адамов уметнички директор фестивала и Јован Пејчић директор тамбурица феста.
 
Културно лето 2018 - Концерт евергрин музике

kulturnoleto2018-200x163.jpg


У четвртак 12. јула, у холу Културног центра "Брана Црнчевић", Александар Дујин и Милица Дудић Поњевић одржаће концерт евергрин музике.

Концерт је део програма Културног лета 2018, а дуо, који чине познати пијаниста, аранжер и композитор и сјајна вокална солисткиња свираће и певати за Румљане најлепше евергрин песме.

Концерт почиње у 19 часова, а улаз је слободан.
 
На свечаности у Палати Србија награђен румски ученик Јован Јоцков

jockovnagrada.jpg


Фондација „Драгица Николић“ је и ове године наградила најуспешније ученике завршних разреда основних и средњих школа Србије, њих 177, лаптоп рачунарима и похвалницама. Свечана церемонија је пету годину заредом одржана 10. јула у Палати Србија.

Међу награђеним ђацима нашао се и Румљанин Јован Јоцков, ученик Основне школе "Иво Лола Рибар" и један од најталентованијих српских стонотенисера, вишеструки државни првак.

Председница Управног одбора Фондације, Драгица Николић, је на свечаности рекла да сваке године расте број награђене деце. "Чини ми се, ипак, да би требало о свима вама више да се зна у широј јавности. Једна од намера ове акције на којој истрајавамо није само да вам даровима олакшамо наставак школовања, већ да вас, сабране на једно месту, макар један дан у години, покажемо Србији, да вас види, упамти, да сви грађани Србије буду поносни на вас као што су поносни ваши родитељи, професори, сви ми у Фондацији“, рекла је она.
 
Краљевци од заборава чувају старе обичаје

dd_590_442_100.jpg


Четврту годину за редом Удружење жена “Краљевчанке” из Краљеваца организовале су манифестацију “Жетва Краљевци-без жита не можемо”.

Манифестацији су се одазвала бројна удружења жена из Срема, других региона и Републике Српске, и сва она су још једном на делу показала да поред тога што знају како да припреме старинске специјалитете, знају и како се некад косило жито.

Управо манифестација у Краљевцима има за циљ да од заборава сачува старински начин жетве, пре него што је њивама загосподарила модерна пољопривредна механизација.

Након радова у пољу, други део манифестације одржан је у центру села, а удружења су демонстрирала своја гастрономска умећа, презентовала старе, скоро заборављене занате и подичила се ручним радовима.

Манифестација је још показала да су Краљевци село великог срца, добри гости а још бољи домаћини.

Удружење жена “Краљевчанке” је манифестацију организовало у сарадњи са сеоском месном заједницом, а под покровитељством Општине Рума и АП Војводине.
 
Завичајни музеј подсетио на знамените суграђанке којима се Рума дичи

zavicajnimuzejprezentacija.jpg


Предавањем о знаменитим Румљанкама са краја 19. и почетка 20. века синоћ је у Завичајном музеју направљен још један осврт на славну прошлост нашег града, његове најзначајније личности, али је још једном потврђена и теза о Руми као грађанској средини која је увек била корак испред свога времена.

Презентацију "Знамените Румљанке" одржала је кустоскиња историчарка Александра Ћирић и том приликом је говорила о Персиди Пинтеровић, Милени Миладиновић, Мари Богдановић и Славки Петровић Средовић, Румљанкама које су у области образовања, науке и уметности оставиле значајан траг у прошлости Руме.

"Неке су рођене у нашем граду, а неке су већи део свог живота провеле у њему и оставиле су значајан траг у нашој завичајној прошлости и заслужиле су да их чувамо о заборава. Свакако оне нису једине знамените Румљанке, међутим, њих четири сам изабрала јер су живеле крајем 19. и почетком 20. века, јер је то период када су жене углавном биле у друштву заступљене као домаћице и мајке, јер је образовање и школовање било намењено синовима из богатих породица. Ипак, Рума је у том периоду била развијена трговачка и привредна средина, са свим елементима европске вароши, па се могла дичити и културним животом, али и правом да се школују и женска деца", казала је Александра.
 
АНИП "Бранко Радичевић" најбољи на интернационалном фестивалу у Пољској

anip13.7.2018-1.jpg


Извођачки састав АНИП-а „Бранко Радичевић“ из Руме је учествовао на Интернационалном фестивалу „Лица традиције“ у Пољској у месту Зелена гора. Састав од 24 играча и 10 чланова оркестра је пут Пољске кренуо 13. јула. Свe време фестивала били су смештени у хостелу у Зеленој гори, али су повремено одлазили у околна места где су имали прилике да се представе пољској публици. Поред наше групе учесници фестивала су били су и фолклористи из Бугарске, Македоније, Индонезије и два домаћа ансамбла из Пољске. Фестивал је започео програмом у Охли, музеј на отвореном (етно село), где су су се прво такмичили певачи свих група ученика.



Док је жири доносио одлуку о наградама за певаче појединце, одржано је још једно такмичење. Члан Извођачког састава, Ђорђе Малетић је победио у традиционалном такмичењу бацања потковице и освојио прво место. Након тога је и друго место у певању узела Исидора Живановић.

У току тог преподнева са штанда који је био резервисан за Србију смењивале су се мелодије Народног оркестра АНИП-а и пољска публика је имала прилике да испроба део домаће кухиње (качамак, чварци, сланина, шунка, кулен...) и да заигра са играчима. Наступи су били и у Лагову, Ниесулици, као и у Зеленој гори где је у локалнм позоришту изведен такмичарски програм. АНИП се представио играма Срема, Косовског поморавља и Босилеграда. Између кореографија су се смењивале песме као и мелодије извођене на традиционалним инструментима (гајде, самица...). У локалној винарији након такмичарског концерта наш Народни оркестар се „надсвиравао“ са пољским оркестром из састава Хулајники. 19 јул је био заказан за Гала концерт где су све групе заједно наступиле. У амфитеатру који прима око 3.000 људи, АНИП се представио сплетом песама јужне Србије и играма Босилеграда. Након коцерта председник жирија Жерард Новак је читао одлуке жирија. АНИП је проглашен за победника фестивала и додељена је новчана награда од 1000 еура. Одлуком жирија сума прве награде (1500 еура) подељена је на мање своте осталим учесницима, а АНИП је освојио највећу новчану награду и однео победу. Иако АНИП на домаћим фестивалима осваја награде и многа признања, ова награда је додатни мотив за трајање и показатељ квалитетног и успешног рада.
 
Изложба слика Бранислава Јовичића

bjovicic-izlozba-200x162.jpg


Бранислав Јовичић, професор у пензији, рођен је 1947. године у Београду. Сликањем се бави од 1974. године. Био је члан ликовне радионице "Лира `82" и један од оснивача и члан Удружења ликовних уметника Стара Пазова ( УЛУСП ). У свом сликарском раду, користи технике пастел, комбинована техника, уље, акврил. Бранислав Јовичић је до сада имао седам самосталних изложби, а учествовао је и на више од 120 колективних изложби.
 

Prilozi

  • bjovicic-izlozba-200x162.jpg
    bjovicic-izlozba-200x162.jpg
    35 KB · Pregleda: 0
docek-1-640x300.jpg


Осми по реду „Румфест“ одржаће се на Градском тргу у Руми 2. и 3. августа (четвртак и петак). Фестивал финих укуса, добре капљице, а надасве гостопримљивих и расположених људи залази сад већ у оне препознатљиве и традиционалне манифестације којима се радује и које се редовно посећују. Богатом програму „Културног лета“ који намени за сваког понешто, манифестација „Румфест“ дода ону шарену, разигранију ноту и претвори Градски трг у стециште разноврсне музике, укуса, боја и добре енергије. Дводневни и динамични садржаји на располагању су од јутарњих часова када се у такозваној Винској улици могу пазарити производи вредних људи ових наших крајева – од вина, меда и колача, па до рукотворина. Како је већ опште познато, 2. и 3. у месецу су и дани када се у Руми одржава Вашар, па није на одмет посетити и ову вишевековну манифестацију. Предвече атмосфера поприма фестивалски карактер и као и претходних година, посетиоце „Румфеста“ очекују концерти домаћих извођача. Ове године, заједничким напорима Туристичке организације општине Рума и Културног центра Рума, обезбеђена су четири извођача. Прве вечери ће се за добро расположење побринути Милан Топаловић Топалко (21.00h) и „Балканика“ (22.30h), док су за друго вече планирани наступи Драгице Радосављевић Цакане и Етно групе „Шара“ (21.00h) и Жељка Васића (22.30h).
 

Prilozi

  • rumfest1-2017-200x112.JPG
    rumfest1-2017-200x112.JPG
    21,5 KB · Pregleda: 0
Poslednja izmena:
Културно лето 2018 - О митским бићима у Завичајном музеју

muzejskeveceri-200x150.JPG


У уторак, 31. јула, у Завичајном музеју у Руми биће одржано занимљиво предавање о митским бићима људског и полуљудског облика.

Јелена Арсеновић, кустос етнолог, ће том приликом говорити о змајевима, алама, здухаћима и вилама.

Предавање почиње у 20 часова. Улаз је слободан.
 
2. Румски полумаратон

rumaraton2018najava.jpg


У организацији Спортског савеза Општине Рума, а под покровитељством Општине Рума, у суботу 25. августа, одржаће се 2. Румски полумаратон.

Припреме за овај спортски спектакл, једини у Срему, приводе се крају, а организазори позивају све заинтересоване тркаче да се пријаве путем сајта www.rumamaraton.rs.

И ове године, осим главне полумаратонске трке од 21.1км, која стартује у 17 часова, биће организован и пратећи програм. ДДОР Трка задовољства биће дуга седам километра и почеће у 17.10 часова(трчи се у истом смеру као и полумаратон), пузећа Неон Бамбини трка за децу млађу од две године одржаће се у 19 сати на Градском трду, а полумаратонску стазу од 21 километар представници фирми моћи ће да савладају по штафетном систему: три пута по седам километара.

За сада су учешће на полумаратонској трци у Руми потврдили Дарко Живановић, Немања Церовац, Кристијан Стошић победник овогодишњег Београдског маратона, Теодора Симовић, Харис Ајдаревић, а промотер трке је Анђелко Ристичевић олимпијац из Рија, члан АК „Партизан“
 
"Хорис" - Радови на затвореном мањежу

horisopremanje2.jpg


Грађевинским радовима на затвореном мањежу приводи се крају трећи период имплементације пројекта "Хорис- Коњичке руте Срем".
Рума ће захваљујући овом пројекту прекограничне сарадње, који се финансира средствима ЕУ, добити комплекс за коњички спорт, у коме ће се поред школе јахања организовати и хипотерапија.
Тренутно се изводе радови на покривању и опремању хале, тј. затвореног мањежа који се простире на површини од 1.012 м2, а затим ће уследити и партерно опремање комплекса.
Радови на отвореном мањежу површине 836 м2, као и на штали, су практично завршени.
Преко партнера у пројекту СППШ "Стеван Петровић Бриле", извршена је набавка опреме за јахање, а следи и набавка коња који ће се користити за хипотерапију.
Захтевна обука и едукација 15 људи из СППШ "Стеван Петровић Бриле", Центра за социјални рад Општине Рума, Дневног центра/боравка за децу са сметњама у развоју, Дома здравља "Рума" који ће радити при комплексу, почела је у мају ове године и трајаће до половине наредне године.

Са завршетком стручног усавршавања створиће се сви услови за почетак рада школе јахања и хипотерапије намењене деци са функционалним ограничењима, неуромоторним и сензорним дисфункцијама.
Поред терапеутског коња, који ће служити искључиво хипотерапију, овим пројектом је предвиђена набавка још три коња обучена за рад са децом, који ће се користити зарад у школи јахања.
Европска унија је за изградњу комплекса за коњички спорт у Руми издвојила око 240.000 евра.
 

Back
Top