Quantcast

Ruma

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005
Караван игре стиже у Руму 20. октобраНационална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, отпочели су у септембру 2017. године реализацију пројектат "Караван игре". Програмом је било обухваћено 15 градова у Србији, а реакције публике су превазишле очекивања организатора. Зато је Фондација Арт Ментор подржала другу едицију овог мултидисциплинарног пројекта, који има за циљ да кроз различите активности приближи класичан балет и савремену игру свим заинтересованим учесницима и посетиоцима. Укупно 10 градова током 2019. и 2020. године, домаћини су 2. Каравана игре. Караван игре је намењен едукацији и стипендирању талената. То је пројекат који укључује сасвим нову публику у праћење балета и савремене игре, и истовремено подстиче локалне организације да развијају продукциону мрежу и поставе темеље креативних индустрија, посматрајући културну понуду као вредан туристички потенцијал. Програм Каравана игре обухвата изложбе, филмски програм, презентације, представе и гала концерте у извођењу првака и солиста балета, али и ученика балетских школа из Београда и Рима. Караван игре доноси курсеве балета и савремене игре за све генерације, који се завршавају отвореним презентацијама. Сви програми су за публику бесплатни, а циљ је да планиране активности у сваком граду окупе посетиоце и учеснике свих генерација. Караван у Руму стиже 20. октобра.
Програм у Културном центру "Брана Црнчевић" Рума:
Недеља, 20. октобар у 17.00 часова
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005


Завичајни музеј Рума, у циљу ближег представљања завичајне прошлости за све љубитеље музеја, приредио је занимљиву изложбену поставку из области археологије, историје и етнологије.
У сали Легата др Романа Соретића, посетиоци могу да виде ову поставку са бројним предметима из депоа археолошког, историјског и етнолошког одељења. Наглашавамо да неке од изложених предмета, посетиоци су у прилици да виде по први пут. Улаз је слободан сваког радног дана и суботом.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005
18. Концерт румских бендоваУ организацији Омладинског савета Рума у нашем граду се одржава јесењи део 18. Концерта румских бендова 2019.
Уместо планирана два концерта овог викенда, због болести чланова бендова Гиљотина и Хроногориа, концерт ће се одржати само у суботу, 26. октобра.
Концерт се одржава у Дому омладине Рума, Главна 196, са почетком од 22 сата.
Овај програм је суфинансирала Општина Рума од средстава намењених удружењима грађана за културне догађаје и манифестације у 2019. години.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005
75 година ослобођења Руме - Човек који се не сећа своје прошлости, нема ни будућност
Низом пригодних свечаности данас је у нашем граду обележена 75-та годишњица ослобођења Руме. Тим поводом свечано је отворена „Соба сећања“ у Руми, у којој се налазе имена и презимена свих становника наше општине страдалих у прва два светска рата и ратовима деведесетих година прошлог века. У Дому пензионера одржана је и свечана академија посвећена ослобођењу Руме, а историјски осврт на Други светски рат на овим просторима, са посебним акцентом на 1944. годину, дала је Александра Ћирић, кустоскиња историчарка Завичајног музеја Рума. Традиционално положени су и венци на Градском гробљу у Руми, као и на спомен плочу некадашње румске синагоге која је срушена у Другом светском рату.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005
Хуманитарни турнир за Стефу
Ученички парламент Средње стручне школе "Бранко Радичевић" организује у петак, 1. новембра, у Спортском центру "Рума", хуманитарни турнир у баскету под називом: "М3 за СТЕФУ"(М3-Млади са младима за младе).
Турнир почиње у 8 и траје до 14 часова, а прикупљена средства намењена су за лечење малог Стефана Гончина.
"Бранкова" школа овом приликом позива ученике средњих и основних (ученике старијих разреда), да формирају екипе од 3+1, и да се пријаве на турнир до 31.10. у договору са наставницима физичког васпитања.
Пријава на број: 063/81-31-963 , (организатор турнира).
Учешће на турниру је ваш добровољни прилог за малог Стефу.
Школа позива и остале ученике и колеге да својим присуством допринесу хуманитарној акцији, како би се прикупило што више новчаних средстава.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005
Прегршт награда за румског бодибилдера
Румљанин Милош Малешић са успехом гради спортску каријеру у бодибилдингу. Двадесет трогодишњи момак се пет година професионално бави овим спортом, а из године у године постиже све запаженије резултате.
Само у октобру ове године Милош је остварио више значајних резултата. У јуниорској конкуренцији до 75кг Милош је освојио Јагодина Опен (5.10.2019.), Меморијални Куп "Новице Пауљића" у Бору (6.10.2019.), интернационални "World golden cup" у Панчеву (19.10.2019.), док је на "FitPass - Трофеју Београда" (20.10.2019.) заузео друго место.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005
101. годишњица ослобођења Руме у Првом светском рату-Народе, што су биле наше сање то се остварило. Ево слободе, а ви је сачувајте ко зеницу ока свога. Сачувајте свуда и свагде мир и ред - др Жарко Миладиновић, новембар 1918. године.
На Српском војничком гробљу у Руми, које је пре три године обновљено средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, јуче је обележена 101. годишњица од ослобођења Руме у Првом светском рату. Венце су јучена спомен обележје положили представници Општине Рума, СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида Општине Рума, представници политичких странака и грађани.
Град је ослободио Пети пешадијски пук Краља Милана под командом мајора Љубомира Максимовића, а ослободиоце, међу којима су се нашао херој Првог светског рата и први почасни грађанин нашег града Станислав Краков, дочекао је др Жарко Миладиновић који је том приликом одржао говор, а потом је уследило ослобађање земље ка западу.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005
Рума - престоница тамбурашке музикеСуботички тамбурашки оркестар победник је 4. Међународног фестивала тамбурашких оркестара, који је у недељу одржан у Културном центру „Брана Црнчевић. Суботичани су усвојили гран при, а стручни жири је њихов наступ вредновао са 98 поена. Румска публика уживала је и у тамбурашким бравурама румских оркестара „Бранко Радичевић“ (94 поена) и ХКПД „Матија Губец“ (73 поена), тамбурашког оркестра Општине Семељци (92 поена),Тамбурашке школе „Баторек“ из Осијека (97 поена), али се и уверила у велики таленат Дечјег суботичког тамбурашког оркестра.
За Слободана Атанацковића, композитора, универзитетског професора и члана жирија нема сумње да је Рума престоница тамбурашког покрета.
„Традиција која се у Руми одржава је импресивна и ту традицију треба неговати, поготово јер је она из домена културе, која је све мање под пажњом финансијера. Надам се да ће Рума још дуго трајати и да ће давати још веће и значајније доприносе“, рекао је Атанацковић, похваливши све учеснике фестивала.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005
Румски гимназијалци - најбољи млади иноватори Срема
Ученици Гимназије „Стеван Пузић“ из Руме освојили су прво место на такмичењу младих иноватора до 17 година, које је одржано у четвртак, 7. новембра, у Инђији.
Такмичење су организовали Савез проналазача Србије и Општина Инђија, а са предузетничким идејама и иновацијама представило се укупно 28 екипа из целог Срема.
Талентовани румски ђаци су за одличан наступ награђени Повељом и лаптоп рачунаром.
Екипу Гимназије „Стеван Пузић“ су чинили ученици прве године : Милош Мркић, Немања Спасојевић, Сара Јанић, Мирјана Ралић и Ања Тубић. Припремала их је професорица Љиљана Пантелић.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005
Поклон телевизор Дневном боравку за децу и младе са сметњама у развоју
Удружење жена општине Рума донирало је данас телевизор Дневном боравку за децу и младе са сметњама у развоју. Удружење жена општине Рума свој рад заснива управо на хуманитарном раду, каже Јованка Кокир председница Удружења и напомиње да ово није прва посета Дневном боравку.
"Ми смо и раније посећивали овај Дневни боравак, децу знамо врло добро, већину смо гледали како одраста. Из наших средстава смо купили телевизор Дневном боравку, јер је он заиста потребан овој установи. Ми ћемо у наредном периоду покушати да организујемо још неке акције како би и те неке друге ствари које су потребне овој установи обезбедили. Дневни боравак је иначе место које одише позитивном енергијом, осећамо велику сатисфакцију након сваког сусрета и позвала бих сва удружења, која су у могућности, да се укључе и помогну да деца овде поред стручне неге и бриге имају и добре и квалитетне услове за боравак", казала је Јованка Кокир.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005
Подизање свести о значају археолошког наслеђаСрпско археолошко друштво у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије реализује пројекат “Подизање свести о значају археолошког наслеђа“.
Предавање у Руми ће се одржати у среду, 13. новембра 2019. године, са почетком у 12 часова у Завичајном музеју Рума,
а намењено је представницима локалне самоуправе - доносиоцима одлука и стручним службама, представницима полиције, школа, месних заједница, без чијег рада брига о археолошком наслеђу не може бити комплетна. Добродошли су и сви други заинтересовани.
Циљ пројекта је да се кроз сарадњу са доносиоцима одлука и стручним службама отпочне рад на широј кампањи подизања свести о значају очувања археолошког наслеђа.
Подизањем свести о значају археолошке баштине, упознавањем са прописима и процедурама као и кроз указивање на добре и лоше примере деловања, може се поправити и однос шире заједнице према археолошком наслеђу. Пројекат је до сада је реализован у 26 градова и општина у Републици Србији.
У оквиру предавања присутни ће бити упознати са:
- процесом рада и специфичностима археолошких истраживања;
- законским оквирима и међународним конвенцијама;
- процедуралним могућностима за активно уљкучивање у процесе заштите, очувања, промовисања и коришћења археолошког наслеђа;
- могућностима интерсекторске сарадње ради боље заштите, промоције и одрживог коришћења археолошког наслеђа.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005
Обележавање 800 година аутокефалије СПЦ у Руми под покровитељством Општине Рума

Поводом обележавања великог јубилеја Српске православне цркве, у среду 20. новембра у 16.30, код Великог парка биће организован дочек моштију Светог Арсенија Сремца, Другог Архиепископа српског, наследника Светог Саве. Мошти ће боравити у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми (Главна 159) до 26. новембра.
У суботу, 23. новембра у 19.00 часова, у Културном центру у Руми биће одржана Свечана академија "У захвалност Светом Сави".
Свечаности се организују на нивоу Архијерејског намесништва румског које обухвата 16 места (14 на територији Општине Рума, 2 на територији Општине Ириг).
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.005
Осам векова аутокефалности СПЦ - Мошти Светог Арсенија Сремца и Свечана академија "У захвалност Светом Сави"Од 20. до 26. новембра у Храму силаска Светог духа на апостоле - Грчкој цркви у Руми, боравиће мошти Светог Арсенија Сремца, другог српског архиепископа, наследника Светог Саве. Дочек моштију организован је код Великог парка, а у оквиру обележавања великог јубилеја - осам векова аутокефалности Српске православне цркве. Мошти Светог Арсенија Сремца дочекало је свештенство Архијерејског намесништва румског, које обухвата 16 места, 14 на територији румске и два на територији иришке општине.
"Данас је прилика и могућност да у Руми дочекамо мошти Светог Арсенија Сремца, првог наследника Светог Саве, човека који је са простора овдашњег, где ми данас живимо и ево прилике да данас уз Божију помоћ поклонимо се његовим светим и чудотворни моштима, преко којих ми примамо благодати и силу Божију која се излива на све нас и обрадовани смо заиста што нас походи наследник Светог Саве, што имамо прилику да заједно са њим Бога умолимо за наступајуће дане и године и наступајуће векове да буду плодоносни и под покровитељством и чувањем наше свете и апостолски цркве", рекао је архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић.
 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.