Ручни сатови као инвестиција

Да ли носите сат ?

• Да

glasova: 5 45,5%
  • Не

glasova: 6 54,5%

• Ukupno glasova
    11
ali kad prodajes, prodajes u bescenje kao lomljeno zlato..tu je problem sa zlatom.
Једно је златни накит, а сасвим друго инвестиционо злато у плочицама и полугама. Meђутим цена злата је толико скочила да чак и ломљено злато има одличну цену, без обзира што откупна цена није тако добра као код инв. злата, које је чисто злато.

Ја сам пре 5 година продао ланац 9,58г од белог злата 585 чистоће за 270е, а пре око 15 година сам га купио у тој истој златари за 250е.
Као што видиш, ако не рачунамо инфлацију, чак и то ломљено злато је у неком плусу, далеко је то од бесцења. Зашто ? Зато што је цена злата расла, да чак и та лоша откупна цена није много учинила да изгуби на вредности тај ланац.

Е да сам уместо тог ланца има плочицу од бар 5,6 грама инвестиционог злата, што дође сразмерно у чистоћи злата као тај ланац (накит је у легури са другим металима), онда би прича била другачија, јер 2010 je злато било 39 долара око 218 $ би била вредност тог инв. злато, а 2020 је грам злата био 56 $ или 313 $ би вредело то инв. злато, минус неких 3-9% колико губиш на маржи златаре, дође да би та плочица од 5,6 вредела 296 $, односно да би за тих 10 година донела добит од 78 $.

И то није све ја сам ланац продао у релативно лошем тренутку, јер злато је тада имало период пада од 2012. до 2020. године, али пошто сам ја купио две године пре точетка те корекције, прошао сам са свега 20 евра добити на ломљеном злату, а да је то било инв. злато био бих добар за 78 $.

Међутим да сам тих 5 грама злата чувао до данас, само 5 година дуже, био бих добар неких 550е, дакле дупло.

Да сам тих 250е уложио у Биткоин пре 5 година када је вредео 8000 $, када сам продао тај ланац, сада бих био добар 3900 евра.

Poslednja izmena:
..a da si tih 250e ulozio pre dve nedelje u Megamilion loto i da si pogodio, sada bi imao $1 milijardu?
Kakve su to pretpostavke sta bi bilo kad bi bilo....Evo posto je zlato i bitkon tako dobra investicija, ulozi sada pa nam javi za 5 godina kako si prosao.
Teк сам почео са криптом (узео сам нешто ситно, а добит је око 50ак % и то тотално почетнички, са огромним незнањем, грешкама и нестрпљењем), а иначе прошло је то златно доба када је на БТЦу могло да се узме као пре 5 година пута 15, а пре тога је могло и пута 50.
Сада ће на БТЦу бити могуће да узмеш пута 5, мада на алткоинима ће увек моћи много више.

Што се тиче злата, ту сам кренуо на време и тај воз нисам пропустио.

Иначе глупо ти је то поређење са лото-ом, јер то се ем намешта, ем и да се не намешта, шансе су ти никакве.

Teк сам почео са криптом (узео сам нешто ситно, а добит је око 50ак % и то тотално почетнички, са огромним незнањем, грешкама и нестрпљењем), а иначе прошло је то златно доба када је на БТЦу могло да се узме као пре 5 година пута 15, а пре тога је могло и пута 50.
Сада ће на БТЦу бити могуће да узмеш пута 5, мада на алткоинима ће увек моћи много више.

Што се тиче злата, ту сам кренуо на време и тај воз нисам пропустио.

Иначе глупо ти је то поређење са лото-ом, јер то се ем намешта, ем и да се не намешта, шансе су ти никакве.

Pre 5 ili 10 godina svi mi smo pričali da je zlato dostiglo vrhunac i da će Bitcoin da pukne…pa trenutne prilike nas poprilično demantuju.

Ja ne poredim ništa, nego hocu da kažem da rečenice tipa …eh da sam ja….ne pripadaju investitorskom rečniku, čak šta više ko da si drugi razred štednje škole, pa mastas šta si mogao sa uradiš…

Kao i sto sam kažeš, bitkoin vreme je proslo, sto znaci sa ti nećeš da ulazes u njega, ali možda neko hoće da rizikuje, pa za 5 god…

Sto se tiče tvog pozitivnog iskustva, to je odlučan start, ja ne volim kripto (deluje mi ko kockanje), pa nemam šta sa dodam na temu toga. Zlato je istorijski uvek bilo isplativo na duže staze, u krizama neko i profitira, ali stock & bonds su moje polje.

Pre 5 ili 10 godina svi mi smo pričali da je zlato dostiglo vrhunac i da će Bitcoin da pukne…pa trenutne prilike nas poprilično demantuju.
У априлу када је била велика корекција, неки су то звали мини-беар, медији су говорили да је ЕТХ пук'о, па се највећи алткоин вратио и поставио нови АТХ.
Kao i sto sam kažeš, bitkoin vreme je proslo, sto znaci sa ti nećeš da ulazes u njega, ali možda neko hoće da rizikuje, pa za 5 god…
Ја нисам уопште рекао да нећу улагати у БТЦ, само сам изнео чињенице да БТЦ више нема оне поврате које је имао некада.
Куповаћу степенасто, али тек када почне беар сезона.
Са БТЦом нема ризика, јер кад год да купиш ти си на добитку ... једини ризик је хаковање.

Слично радим и са СНПом и Насдаком, чекам неку јачу корекцију, као што је била у априлу тада степенасто купујем и то је то.

Sto se tiče tvog pozitivnog iskustva, to je odlučan start, ja ne volim kripto (deluje mi ko kockanje), pa nemam šta sa dodam na temu toga. Zlato je istorijski uvek bilo isplativo na duže staze, u krizama neko i profitira, ali stock & bonds su moje polje.
Крипто јесте коцкање, ако си трејдер, јер они се практично кладе на шортове и лонгове, да ли ће ићи горе или доле. Међутим, ако си холдер, онда је то мањи ризик, него да улажеш у злато, јер овде бар знаш да постоје неки циклуси и знаш да не може да се деси да попут злата имаш период од 30 година када злато тавори на дну.
Крипто постаје све спорили и мирнији, институције улазе у њега, улазе ЕТФови и ти ћеш временом променити мишљење, јер си већ дошао до акција и обвезница и следећи корак јесте крипто.

Ја сам алтове купио у јулу и августу и на појединим чекам свега 40ак %, док на неким 200%, а пондерисани просек на целом портфолију чини око 100% очекиване добити.

Back