Romantika

*

I stojim tu na ulazu od sjecanja
zalutala u maglama jeseni.
Ponovo vrata otvaram
davno zatvorenih odaja.
Ispod prasine vire
zagubljeni snovi
po coskovima u paucinu
zapletene zelje
iz napuklih ramova
gledaju izblijedila lica.
Jesen ima daje notu spokoja
dostojanstvo proslog vremena.
I dok setam hodnicima
otvarajuci jedna za drugim
vrata uspomena
ponovo budim duhove zaborava.
Sve sjenke imaju ime
sve nade skrivene
zvjezdani sjaj.
Vrata po vrata otvaram
jos jedna su ostala
soba skrivena u dnu
praznih zidova.
Soba za cekanje
za pecat sudbine.

I stojim tu,na ulazu od sjecanja..

LJubav

Kao slobodu, kao cvet,
kao sumrak ili svitanje te volim.
Tako nezdravo, mozda
neshvatljivo
zelim da budes moj svet.
Kao danas, kao sutra,
mami me tvoja nevazna blizina
tako slomljena, mozda usamljena
zelim da osetim slast naseg jutra.

071-1.gif

Sanjala sam tvoje oci ponovo
onako,
slucajno.
Kupala se jesen u njima
s obrisima olujnog mora
onako
slucajno.
Olovni pogled
sto dusu ledi
sanjala sam kao nekad
onako
slucajno.
Bio si tu,u mom snu
da li je i to
slucajno?

KRAJ MENE

Kad te vidim onako vitku i bijelu
kako mojim pogledom nemirno lutaš
i tvoje sunce po meni blještavilo raspe
ja nebeskim beskrajem propadnem.

Kad k meni buketom osmijeha kreneš
i ispod mene samog nebo se otvori,
ja se u prozirnu pticu pretvorim,
pa prema tvojim poljupcima poletim.

Kad me zagrliš, poput vjetra huknem,
po meni se zvjezdana prašina spusti
i ja za tvojim poljupcima požurim,
da u porama vatrom procvjetam.

Kad osjetim kako mojom utrobom dišeš
i pučinom mojih toplih bedara ploviš,
uzbuđen u mekom carstvu se smirim,
i kao val, u luku blaženstva uplovim.

Zal Kopp

Žene počinju bivati duboko milosrdne tek kad su i same duboko nesrećne,
u sreći su bezdušne i pustoglave, sasvim obratno od čoveka koji je dobar samo kad je srećan.

Kod žena je urođeno da vara i na malo i na veliko, svesno i nesvesno, namerno i nenamerno,
a vrlo često i bez ikakve zle namere, ipak sasvim često iz najbolje namere u najviše slučajeva,
samo da bi se većma dopala.

Ali jedna žena samo vredi koliko voli, a ona vara i kad najvećma voli.

Žena je inače uvek jedno biće za sebe i za ceo svet, a drugo za čoveka kojeg voli.
Ako vam krije prolost, to nije zato da nju ne sačuva za sebe, nego da vas ne izgubi.
Ako hoće da prećuti prošlost, to je i zato što je žena prema prošlosti odista ravnodušna,
jer žena po prirodi nije romantik.

Žena ne podnosi spomen.
Ona bezdušno sve krije
jer ne želi da ima oči ni na čemu
što nije u vezi sa čovekom
kojeg voli u tom trenutku.

Žena živi s dana na dan.
I danas je više samoubistava na zemlji zbog propale ljubavi,
nego zbog propalog imanja ili propale časti.

Prosečan čovek voli više ženu nego ljubav.
Kod žena je sasvim obratno:
retko je kojoj ženi dovoljan samo čovek,
i koja ne čezne da bude voljena.

Istina, mnogo se na svetu manje misli o ljubavi nego što izgleda.
Ljubav na svetu održavaju samo žene i pesnici.
Čovek voli ljubav-bol, a žena voli ljubav-radost.

Najlepša je žena u ljubavi ona za koju kažemo
da je lepa a ne znamo zašto.
Ima odista najlepših očiju koje ne umeju pogledati
i najlepših usana koje se ne znaju osmehnuti.

Obe ove velike i neopredeljive lepote su nematerijalne,
jer su isključivo duševne.
Lep pogled i lep osmeh nemaju čak ništa zajedničkog
sa bojom očiju ili formom usta…

Najlepše oči ima slovenska žena, jer uvek izgledaju začuđene.
Ne padaju samo poročne i pokvarene,
nego često i savršeno čiste, i po prirodi verne.

Žena pada iz raznih uzroka;
iz ljubavi, iz dosade, iz strasti fizičke, iz sujete, iz slabosti volje,
iz interesa materijalnog, iz romantike, iz osvete.

…Srpkinja se daje onom ko je prevari.

(ducic - blago cara radovana)

hm....

MASNE FOTE MI SE SLIVALE NIZ BRADU

Pochelo je negde u tretjem osnovne. Sedela je u klupi iza mene i jednom me tuzhila uchiteljici. Svake nedelje, tachnije svakog petka trebalo je da napishemo dnevnik, a onda smo chitali napisano. Mrzelo me da ga napishem, nego sam mislio da na blef, sa otvorenom sveskom, direktno iz glave izvuchem neki dogadjaj od prethodne nedelje.
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] “Uchiteljice, njemu je prazna strana u svesci!”[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] “Jeste, jeste, prazna mu je!”, pridruzhila se guska koja je sedela pored nje, a onda i guska koja je sedela pored mene.[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] A meni blentavome uopshte nije bilo palo na pamet da otvorim neku stranicu s napisanim dnevnikom, nego sam bash okrenuo novi list…[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Tu sam pocheo da se zaljubljujem.[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Vetj je pochela da nosi neke tada moderne stvari i da tapira kosu. Mene su josh uvek bili shishali na lonche i nosio sam pulovere bez rukava preko koshulje na pruge. Ali, bio sam predsednik odeljenske zajednice i sprovodio teror u odeljenju. I ponashao se po sopstvenim pravilima, pa su me dvaput u tri godine na polugodju smenjivali s funkcije predsednika.[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Posle mi je rekla da joj je zhao shto me je tuzhila, ali da tje to uraditi opet ukoliko nastavim da se ponasham neodgovorno. Na velikom odmoru kupio sam joj gemish i alvu u kiosku kod Adzhe. Gemish je bio mekan i gnjecav, i alva se relativno lako mogla udenuti u njega, pa je to na kraju izgledalo kao nekakav sendvich. [/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Da dodjem kod nje na rodjendan.[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] “Ja sam riba u horoskopu”, rekla mi je. Pojma blagog tada nisam imao shta je horoskop, ali sam joj rekao: “Pa, bash dobro.” [/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Pokazala mi je komplet Dechjeg sveznanja, svih devet knjiga, novo izdanje. Puko sam od muke, jer nisam imao tu novu ediciju. Kako je rodjendan odmicao, nas neshto manje od desetak gostiju pocheli smo da se razularujemo.[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] “Hajde da se igramo masne fote!”, predlozhila je slavljenica. Masne fote! O tome sam do tada samo slushao i bile su nedostupne mojoj mashti![/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Posedali smo ukrug, a u krugu je bila flashica koju smo okretali. Ko je okretje ljubi onoga prema kome se, nakon okretanja, usmeri grlitj flashice. Meni se chak tri puta palo da ljubim slavljenicu. Sve u svemu, fenomenalan rodjendan.[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Nakon toga, sve cheshtje smo se skupljali da, kao, radimo domatji. A masne fote su pochele da se zavrshavaju poljupcima u usta. Nikome vishe obrazi nisu bili zanimljivi. [/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Hajdemo u bioskop. Pristala je.[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] U bioskopu Iskra davao se kung-fu film Tigrov bes. Idemo. Sala prepuna mandova, sedishta se davno oprostila od tapacirunga, ljuspe semenki i suncokreta lete na sve strane. Glavnom junaku sve vreme chine nepravdu, blenem u bioskopsko platno i gajim totalnu empatiju prema njemu, kad primetim da neki mandov iza nas duva u novu frizuru moje devojke, i sa josh pet-shest mandova kroz smeh neshto komentarishu na ciganskom. A nama ruke spojene, drzhimo se za ruke, oboma shake znojave, a u shakama bioskopske ulaznice… U meni je pocheo da se budi gnev… Kad se film zavrshio, od ulaznica su ostale samo mokre froncle, i ona me pogledala. Odmah ispred Iskre, pred njom, na mandovu sam izveo pokaznu vezhbu iz malopre vidjenog kung fua. Ostali nisu smeli da se umeshaju, jer je izashao cepach karata i sve nas rasterao.[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Nauchio sam kako da flashicu zavrtim tako da se grlitj uvek usmeri prema njoj. Ona bash i nije bila vichna toj veshtini, pa je tu i tamo ljubila i ostale. [/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Onda se jednog dana preselila iz kutje u zgradu, u novi stan. Odjednom neko novo drushtvo, nikog od njih nisam poznavao. [/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Na pijaci je bio aparat u koji gurnesh kovanu desetodinarku, a koka iz aparata snese jaje. U jajima je bilo svega i svachega, od vampirskih zuba do plastichne pishtaljke. Jednom je koka snela jaje u kojem se nalazio prsten. Prsten s nechim svetlucavocrvenim na vrhu. [/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Usred chasa matematike poklonim joj prsten, ona gleda sebi u noge.[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] “Ja sam se zaljubila u drugog”, rekla mi je na odmoru. “On zhivi u mojoj zgradi i stariji je dve godine od nas i ide u peti razred.”[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] O, sunce ti tvoje! Kako da se nosim s dve godine starijim frajerom, pa josh njenim komshijom?! [/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] Vratila mi je prsten. Chuvao sam ga neko vreme, onda sam ga s mosta zafrljachio u reku, na putu prema shkoli. [/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif] A taj novi je imao ogromnu glavu i josh ogromnije naochare na toj glavi i dahtao je kao ker dok je prichao bilo shta…[/FONT]

(Boris Staresina)

zasadi breskvinu koscicu u kojoj je pouzdano zivo seme
kad nikne biljka, svake veceri kraj nje izmisljaj price;
hrani je svetlom, kisom i drugim darovima,
uci je da cezne za ljudskim glasovima

kad te drvo preraste, i kad preraste tvoju kucu,
kad donese plod i pokaze se da je biljka blagorodna,
njen list upotrebi kod teske melanholije,
kod hronicne usamljenosti i akutnih trovanja duse

dovoljno je da zagrizes tanku zilu po sredini
aktivne materije sna brzo ce preci u krv

osnazice ti duh, osvezice misljenje