Rok 10. mart: Izrael prvi put izneo mogući datum za početak ofanzive na Rafu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.040
Ukoliko Hamas do 10. marta ne oslobodi sve taoce u Gazi, biće pokrenuta ofanziva na grad Rafu, upozorio je član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc. To je prvi put da je Izrael najavio potencijalni datum kada bi njegove trupe mogle da uđu u ovaj grad na jugu Pojasa Gaze, koji je prenaseljen palestinskim izbeglicama, prenosi BBC.
Mogućnost da izraelske snage izvrše ofanzivu na grad u koji se sklonilo 1,5 miliona Palestinaca izazvala je negodovanje širom sveta, a Ujedinjene nacije upozorile su da bi izraelska kopnena ofanziva na Rafu mogla da "dovede do pokolja".

"Svet mora da zna i lideri Hamasa moraju da znaju - ako do Ramazana taoci ne budu kod kuće, borbe će se nastaviti svuda, uključujući i oblast Rafe", upozorio je Ganc, govoreći u nedelju. Ramazan ove godine počinje 10. marta.

Rafa je inače poslednji veliki centar u Gazi koji izraelske snage nisu okupirale. Palestinci u Rafi rekli su za CNN da se plaše i da nemaju gde drugo da odu ako Izrael uđe u grad.

Izraelska ofanziva protiv Hamasa od 7. oktobra je pretvorila veći deo Pojasa Gaze u ruševine.
Više od 28.400 Palestinaca, uglavnom žena i dece, je ubijeno, a više od 68.000 je ranjeno od početka rata, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje predvodi Hamas

Gancovo pominjanje Egipta može da pojača spekulacije da Izrael očekuje da Palestinci napuste Pojas Gaze i potraže sklonište na egipatskog strani granice, gde se čini da vlasti grade veliko ograđeno dvorište u tu svrhu, javlja dopisnik BBC Pol Adams. On, međutim, dodaje da izraelski zvaničnici tek treba da daju detalje o planu evakuacije.

Tačno tri nedelje do početka Ramazana, izveštaji pokazuju da mali broj ljudi odlazi iz Rafe, krećući se na zapad prema obali, ali većina njih i dalje čeka ne znajući šta da radi.
link

Izgleda da je Izrael rešio da „oćisti“ Palestinu od Palestinaca
 

Back
Top