Путин одбацио упозорење Запада на могући напад, назвао их уценом и застрашивањем

1711346502072.png

DEBAKL PUTINOVE TAJNE SLUŽBE! TERORISTI DIVLJALI SAT I PO VREMENA, A POLICIJE NIGDJE: "Napad pokazao potpunu nemoć ruskih sigurnosnih organa"


Moskovljanima, nažalost, nisu strani teroristički napadi.


napad_moskva10.jpg


23. Mar. 2024

Tokom 2000-ih i 2010-ih, bilo je niza samoubilačkih bombaških napada koje su uglavnom izveli Čečeni i drugi islamistički separatisti sa Sjevernog Kavkaza.

Ali napad u petak na koncertnu dvoranu "Crocus Hall" prije svega podsjećaju na opsadu pozorišta Nord Ost 2002. godine kada je grupa čečenskih naoružanih muškaraca i žena uzela sve ljude u pozorištu kao taoce u istočnoj Moskvi. Zahtjevali su prekid drugog čečenskog rata.

Neuspješan odgovor na talačku krizu doveo je do toga da je više talaca umrlo od "gasa za spavanje" (plina), koje su koristile specijalne jedinice za reagovanje nego što su teroristi izvršili samoubistvo. Poginule su oko 174 osobe, prema organizaciji Nord ost.

Činilo se da su posljednjih godina takvi zločini nestali – dijelom zahvaljujući godinama neprekidnih i često brutalnih kampanja protiv pobunjenika, a dijelom zahvaljujući ratu u Siriji, koji je privukao mnoge ruske džihadiste, a vlastima je bilo drago da vide kako odlaze da se bore drugdje, piše britanski "Telegraf", prenosi Blic.

Najnoviji teroristički napad u Moskvi je užasan šok. Islamska država preuzela je odgovornost u petak kasno uvečer. Tvrdnja nije potvrđena, ali ako je istinita, teroristička organizacija ima motiv, ozloglašenu historiju napada i sposobnost. Kremlj nije potvrdio navode ISIL-a, SAD su saopćile da su vjerodostojne potvrde da grupa stoji iza napada.

Hiljade Rusa i džihadista koji govore ruski, pohrlilo je u Siriju i Irak na vrhuncu takozvanog kalifata Islamske države sredinom 2000-ih. Mnogi od njih završili su u zatvorskim logorima na otvorenom u sjevernoj Siriji zajedno sa drugim strancima. Nekima je dozvoljeno da se vrate kući.

Veliki propust FSB-a


Ovaj napad je podsjetnik da teroristička grupa ostaje snažna prijetnja - i također da su ruske bezbjednosne službe, zaokupljene ratom u Ukrajini, možda ih zanemarile, iako se Kremlj i dalje bori u Siriji.

Meta - prostrani izložbeni kompleks u Moskvi, nije ni približno obezbijeđen kao izuzetno visoko bezbjednosno okruženja u centru grada gdje se nalaze Kremlj i vladine kancelarije. Ali to je jedno od najvećih i najpoznatijih mjesta u gradu.

Već se postavljaju pitanja o neuspjehu FSB-a da zaštiti prostor, ali i generalno lošem odgovoru na teroristički napad.

Kako je neko mogao sa mašinkama uđe neprimjećen u dvoranu i da poslije toga pobjegne, dva su najveća pitanja.

Potpuno novi, sveobuhvatni sistem za prepoznavanje lica širom Moskve, koji se naširoko koristi za identifikaciju opozicionih demonstranata, također nije uspio da zaustavi napad u petak. A vlastima je trebalo sat i po da rasporede specijalne snage na lokaciju u moskovskom predgrađu Krasnogorsk zbog velikih saobraćajnih gužvi.

Napad u petak "pokazao je potpunu nemoć" ruskih specijalnih službi, nacionalne garde i čitavog sistema za sprovođenje zakona, rekao je za "Al Jazeeru" Nikolaj Mitrokhin, naučni saradnik njemačkog Univerziteta u Bremenu.

alt"Gdje su helikopteri za brzo raspoređivanje na kritična mjesta Moskve? Gdje su naoružana vozila? Gdje su ovi napumpani jaki momci sa (promotivnih) videa? Znamo gdje su – spaljeni su sa svojim vozilima na putevima Kijevske oblasti, sjede u podzemnim rupama u blizini Donjecka ili patroliraju Luganskim regionom… ne tamo gdje je prava opasnost, ali tamo je ludi predsjednik odlučio da vodi rat", rekao je Mitrohin.

Savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak rekao je, dok je odbacivao ukrajinsku umiješanost u napad, da treba imati na umu da je grupa naoružanih ljudi prošla u "Crocus City Hall", mjesto velike koncentracije ljudi, bez ikakvih inspekcija i da je ta grupa, kako je istakao, više od sat i po pucala na ljude bez intervencije organa reda.

Podoljak je napisao i da je grupa terorista u punom sastavu zatim mirno napustila mjesto i krenula u pravcu linije fronta. Vijest o hapšenju osumnjičenih došla je nakon skoro 12 sati od napada.

altPrije dvije nedjelje američka ambasada u Moskvi upozorila je svoje građane da se drže podalje od velikih javnih okupljanja zbog moguće terorističke prijetnje.

To sugeriše da su zapadne obavještajne agencije presrele razgovore koji su govorili da dolazi napad. Uprkos trenutnim tenzijama, obavještajne agencije obično dijele obavještajne podatke o terorističkim prijetnjama sa svojim ruskim kolegama.

Tako da je vjerovatno da su i Rusi imali neku ideju o neposrednoj prijetnji - mada možda ne dovoljno da je preduprijede.
 

1711358488906.png

Analitičar: Pitanje je jesu li uhapšeni stvarni počinioci terorističkog napada u Rusiji


Analitičar: Pitanje je jesu li uhapšeni stvarni počinioci terorističkog napada u Rusiji 1


danas 08:43

O terorističkom napadu u Moskvi i stanju na ratištu u Ukrajini govorio je u Dnevniku HRT-a dr. sc. Gordan Akrap, pomoćnik rektora Fakulteta odbrane i bezbednosti „Dr. Franjo Tuđman“.

“Ovaj teroristički napad u Moskvi je trenutak kada su teroristi zaključili da mogu naneti najveću štetu uz minimalne žrtve i dobiti najveću pažnju”, rekao je Gordan Akrap za HRT, prenosi N1.

Naglašava kako je Rusija okrenula sve svoje bezbednosne efektive, uključujući i obaveštajnu zajednicu u agresiju prema Ukrajini, tako da su oni na unutarnjem planu oslabili.

Bela kuća naglašava kako su upozoravali da bi se moglo nešto dogoditi. Rusija i dalje ukazuje kako se to radi o Ukrajini.

“Ruska propagandna mašinerija pokušava opravdati sebe za sve zločine koje čine već duže od dve godine. Ono što znamo je da nema nikakvih podataka da se islamistički radikalni sistemi bore na strani Ukrajinaca, dok ima primera da se radikalne islamističke grupe bore na strani Rusije”, kazao je.

Veliki broj stranih pripadnika vojske

Dodaje kako Rusija regrutuje veliki broj stranih pripadnika unutar svojih jedinica.

Akrap govori kako je pitanje jesu li uhapšeni stvarni počinioci terorističkog napada u Moskvi. Kako kaže, treba sačekati rezultate istrage koliko god ona sumnjiva bila.
Akrap naglašava kako Rusija pokušava snažno delovati od severnog dela fronta, dok su Ukrajinci uspeli steći prednost koja se može uskoro pokazati na strateškom nivou kao ključni faktor koji može dovesti do prevage u ratu.

“Trenutna situacija je takva da Rusija ima oko 500 hiljada pripadnika oružanih snaga na teritoriju Ukrajine i oko 400 hiljada u prvoj i drugoj rezervi širom Rusije. Ukrajina se treba vratiti na pozicije iz decembra 2022. godine i s dodatnom tehnologijom steći vazdušnu premoć”, kazao je.
 
1711502229917.png

Ambasada Ukrajine u Beogradu: Glavni terorista je Putin


" Zašto uprkos upozorenjima koja su javno objavile zapadne zemlje mere bezbednosti nisu pojačane?"


ukrajina-zastava-foto-pixabay.jpg


26. mar 2024.

„Optužbe bi izgledale smešno da nemaju za cilj stvaranje preduslova za dalje ubijanje hiljada civila u Ukrajini“, kažu za Danas iz Ambasade Ukrajine u Beogradu, komentarišući optužbe predsednika Rusije Vladimira Putina o navodnoj umešanosti ukrajinskih zvaničnika u teroristički napad u Krokus sitiju u Moskvi.

Napad se dogodio u petak, 22. marta, u kom je život izgubilo 137 osoba, a više od 180 je povređeno.
Odogovornost za ovaj teroristički akt preuzela je Islamska država.

„Ovakvim kategorijama može da razmišlja samo osoba sa mentalitetom KGB-ističkog provokatora, koga su Rusi zajedno sa bandom njegovih kolega i zločinaca postavili na vlast“, kažu iz Ambasade.

Kako dodaju, više puta su korišćene provokacije i teroristički napada za postizanje političkih i finansijskih ciljeva.

„Setite se serije eksplozija u Moskvi, Bujnaksu, Volgodonsku 1999. godine, eksplozije zgrade na Kaširskom autoputu 1999. Degradacija ljudskih života, uključujući i života sopstvenih građana, svojstvena je Putinovom režimu“, ističu iz Ambasade.
Kao što je nekada cilj dizanja zgrada u vazduh bila mobilizacija Rusa protiv Čečena, dodaje ukrajinska ambasada, moskovski provokatori sada pokušavaju da iskoriste tragediju u Krokus hol centru da podstaknu antiukrajinska osećanja u ruskom društvu, posebno da olakšaju mobilizaciju u agresorsku vojsku.

„Koristeći kao dokaz o umešanosti Ukrajine, kretanje automobila sa osumnjičenima ka beloruskoj ili ukrajinskoj granici ne izdržava nikakvu kritiku. Uostalom sveobuhvatna agresija Ruske Federacije na Ukrajinu pretvorila je našu granicu u teritoriju koju najviše kontrolišu snage bezbednosti“, ukazuju iz diplomatskog predstavništva u Beogradu.

Pitanja nezgodna za Putinov režim

Kako primećuju, ostaje niz pitanja koja su nezgodna za Putinov režim. Zašto, pitaju, uprkos upozorenjima koja su javno objavile zapadne zemlje (uglavnom Sjedinjene Američke Države), mere bezbednosti nisu pojačane?
Kako kažu, šta može da objasni nepostojanje požarnog alarma i sistema za gašenje požara u tako ogromnom koncertno-šoping kompleksu, ako ne korupcija.

„Na kraju, gde je bilo obezbeđenje ovog objekta, koji su uspela da zauzmu četvorica, ističem četvorica terorista! Može li ovo biti još jedna provokacija?“, pitaju iz Ambasade.

Teroristički akt u predgrađu Moskve, dodaju na kraju, zaslužuje nedvosmislenu osudu, koji istovremeno ne bi trebalo da se pretvori u podršku glavnom teroristi – Putinu i da niveliše pažnju na njegove zločine protiv Ukrajine.
 

Back
Top