Rođendani, godišnjice, in memoriam...

18. jul. 1374. Umro italijanski pisac Francesko Petrarka, najznačajniji preteča renesanse. Snažno uticao na italijansku i svetsku knjizevnost, uključujući pesnike u Dubrovniku u 15. i 16. veku. Bavio se i istorijom i filozofijom.
18. jul. 1811. Rodjen engleski pisac Vilijam Mejkpis Tekeri, oštar kritičar društva, posebno obožavanja novca i položaja.
18. jul. 1933. Rodjen ruski pisac Jevgenij Aleksandrovič Jevtušenko, predvodnik pesničke generacije u poststaljinističkoj eri.

18. jula 1817. umrla je Džejn Ostin (1775.-1817.), engleska književnica.

Dela je objavljivala anonimno pa i pored toga što su njeni romani doživeli velik uspeh,
anonimnost joj je onemogućavala da se kreće u etabliranim književnim krugovima.
Iako su sva njena dela bila ljubavni romani, pisani pod uticajem romantizma, Džejn nije
bila romantičar. Njena dela bila su sličnija delima Dejvida Hjuma i Džona Loka negoli
delima njenih savremenika kao što su Lord Bajron.

Dela: Razum i osećajnost, Gordost i predrasuda, Mensfild Park, Ema, Nortangerska
opatija
, Pod tuđim uticajem, Ledi Suzan, Votsonovi (nedovršen roman), Sanditon
(nedovršen roman), Tri sestre, Ljubav i prijateljstvo, Itorija Engleske, Katarina, ili budoar,
Lepa Kasandra

02.08.1876. – Rođen srpski lingvista Aleksandar Belić, profesor Univerziteta u Beogradu, predsjednik Srpske kraljevske akademije /poslije Drugog svjetskog rata Srpska akademija nauka i umjetnosti – SANU/ od 1937. do smrti 1960. i član svih slovenskih akademija. Poslije završene Velike škole u Beogradu studirao je slovensku filologiju i lingvistiku u Odesi i Moskvi. Osnovao je i uređivao časopise “Južnoslovenski filolog” i “Naš jezik”. Osnivač je srpske moderne dijalektologije i jedan od tvoraca naučne sintakse. Riješio je složen problem opšteslovenskog akcenatskog sistema. Pod njegovim rukovodstvom SANU je izdala prvu knjigu velikog “Rečnika književnog i narodnog jezika”. Napisao je oko 500 rasprava, jezičkih ogleda, naučnih kritika, polemika i prikaza. Djela: “O jezičkoj prirodi i jezičkom razvitku” (dva toma), “Pravopis srpskohrvatskog jezika”, “Dijalekti istočne i južne Srbije”, “O dvojini u slovenskim jezicima”, “Galički dijalekat”.

1_Cuentos_Hans_Christian_Andersen.jpg

04.avgusta.1875 godine umro je Hans Kristijan Andersen, danski pisac bajki, jedan od najomiljenijih i najslavnih pisaca na svetu.
Poreklom je bio iz siromašne porodice, ali je uz pomoć pokrovitelja, direktora Kraljevskog pozorišta, Jonasa Colina, Andersen uspeo da završi školovanje.

Andersen je putovao po celom svetu. Stigao je do Italije, Francuske i Nemačke, ali i do Azije i Afrike, sve vreme stvarajući nova dela.

Njegov prvi putopis "Šetnja od Holmenskog kanala do istočne tačke ostrva Amagera" objavljen je 1829. godine. No, postao je poznat tek romanom "Improvizator" iz 1835. koji je napisao nakon putovanja po Italiji, oslikavajući u njemu borbu mladog pisca za afirmaciju.

Andersenove bajke su prevođene na četrdesetak različitih jezika. Njegovih više od 150 priča za decu štampano je u milionima primeraka širom sveta, a one su bile nadahnuće za stvaranje mnogih pozorišnih dela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika.

Nakon života ispunjenog bogatim književnim radom i putovanjima, Andersen umire 4. Avgusta 1875. u Kopenhagenu kao počasni profesor.
(preuzeto sa Dnevno.rs )

- - - - - - - - - -

04.avgusta 1792. Rođen je Persi Biš Šeli jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma

- - - - - - - - - -

04. avgusta. 1859. Rođen je norveški pisac Knut Hamsun dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920

09. avgusta .1962. Umro je nemački pisac Herman Hese, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. Duboko saživljavanje sa savremenim problemima i otpor konvencionalnim društvenim normama učinili su ga šezdesetih godina idolom omladine na Zapadu. Smatra se pretečom i klasikom hipi-kulture ("Demijan", "Stepski vuk", "Sidarta", "Igra staklenih perli", "Narcis i Zlatousti").
Meni su urezane njegove misli : " Blagost je jača od strogosti. Voda je jača od stene."

14.avgust 1867 – Rođen je engleski pisac Džon Golsvorti, snažan kritičar društvenih prilika u tadašnjoj Velikoj Britaniji. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1932. U glavnom delu, trilogiji o Forsajtima (“Saga o Forsajtima”, “Moderna komedija”, “Konac dela”), bavio se kritikom socijalnih odnosa u Engleskoj. Pisao je drame, uključujući “Srebrnu kutiju”, “Borbu” i “Pravdu”, u kojima su ljudi žrtve “slepih sila” – zakona, javnog mnjenja, novca.

- - - - - - - - - -

14. avgust 1956 – Umro je nemački pisac Bertold Fridrih Breht, jedan od najvećih dramskih autora i teoretičara pozorišta 20. veka. Svetsku slavu stekao je “Prosjačkom operom”, za koju je muziku napisao nemački kompozitor Kurt Vajl koji je, kao i Breht, 1933. napustio Nemačku po dolasku nacista na vlast. Vratio se 1948. i nastanio u Istočnom Berlinu, gde je 1949. osnovao “Berlinski ansambl”, jedno od najčuvenijih pozorišta u svetu. Dela: drame “Uspon i pad grada Mahagonija”, “Izuzetak i pravilo”, “Sveta Jovanka iz klanica”, “Puške Tereze Karar”, “Majka Hrabrost i njena deca”, “Život Galilejev”, “Dobra duša iz Sečuana”, “Gazda Puntila i njegov sluga Mati”, “Kavkaski krug kredom”, “Opera za tri groša”, “Doboši u noći”, “Baal”, “Ranjeni Sokrat”, “U džungli gradova”, “Čovek je čovek”, roman “Prosjački roman”, zbirke pesama “Domaća postila”, “Svendborške pesme”, “Bukovske elegije”

- - - - - - - - - -

14. avgust 1984 – Umro je engleski pisac Džon Bojnton Pristli, autor dela punih vedrine i humora, ali i društvene kritike. Dela: romani “Dobri drugovi”, “Englesko putovanje”, “Ponoć u pustinji”, “Anđeosko sokače”, drame “Opasna okuka”, “Dođoše do grada”, “Inspektor je došao”, “Čaša piva”, eseji “Engleski komični likovi”, “Engleski roman”, “Engleski humor”, “Dikens i njegov svet”, “Književnost i zapadnjak”.

- - - - - - - - - -

14. avgust 2004 – Umro je poljski pisac Češlav Miloš, dobitnik Nobelove nagrade 1980. Debitovao je 1933. zbirkom pesama “Poema o ohlađenom vremenu”. Sledile su zbirke “Tri zime” i “Zašsita”. Pedesetih godina postao je šire poznat kao esejista i prozni pisac, a 1953. godine objavio je studiju o totalitarizmu “Zarobljeni duh” i roman “Osvajanje vlasti”.

15. avgust 1771 – Rođen je škotski pisac Valter Skot, tvorac modernog istorijskog romana. Skupljao je i narodne pesme i pisao epove iz istorije Škotske. Preveo je na engleski srpsku narodnu pesmu “Hasanaginica”. Dela: romani “Veverli”, “Gaj Manering”, “Starinar”, “Rob Roj”, “Ajvanho”, “Kenilvort”, “Kventin Dervard”, “Grof Robert”.Sećamo se i filma snimljenog po njegovom delu.
MPW-58902

- - - - - - - - - -

15. avgust 1924 – Rođen je engleski pisac Robert Okston Bolt, poznat po popularnim, inteligentno pisanim dramama s veštim zapletom, poput “Čoveka za sva vremena” o životu Tomasa Mora, jedne od najboljih istorijskih drama pisanih u 20. veku. Ostala dela: drame “Trešnja u cvatu”, “Tigar i konj”, “Blagi Džek”, “Braća i sestre”, “Vivat! Vivat Regina!”, “Stanje revolucije”, filmski scenariji “Čovek za sva vremena” (Oskar za scenario), “Lorens od Arabije”, “Doktor Živago”, “Rajanova kći”.Veliki broj romana je doživeo ekranizaciju.

15. avgust 1949 – Umro je srpski pisac Rastko Petrović, jedan od najoriginalnijih i najznačajnijih srpskih pesnika. U ratu je sa srpskom vojskom prošao povlačenje preko planinskih vrleti do Jadrana
"To, to! Umreti; nikada više ne živeti! Nikada!
Ovu ljubav sa očiju skinuti, početak ove misli, ovo disanje;
Ptico, složi krila, senkom njinom uzbuđuje me livada -
Gledaj, evo sunca! Jadnice, šta zoveš ti: disanje;
Zar i zato umreti i nigde više ne živeti!
Gledaj, gledaj ovaj drukčiji Uskrs, gledaj ove drukčije Cveti!
Teško krilo!... Nikada više ne živeti, nikada.
Veče, veče! Srce, bolno srce moje, umiri se..." iz pesme -Sa svetlim poljupcem na usnama

16. avgust 1984 – Umro je srpski književnik Dušan Radović, dečji pisac i novinar. Radio je u listovima “Zmaj”, “Pionir”, “Kekec” i “Poletarac” i bio urednik dečjih redakcija Radija i Televizije Beograd. U široj javnosti je posebno upamćen po radio emisiji Studija B “Beograde, dobro jutro”, kojom je od 1976. osam godina budio Beograđane obiljem satiričnih dosetki i duhovitih komentara, obeleženih svojevrsnom mudrošću. Dela: zbirke pesama “Poštovana deco”, “Smešne reči”, “Vukova azbuka”, “Pričam ti priču”, “Ponedeljak”, “Utorak”, “Sreda, “Četvrtak”, dramska dela “Kapetan Džon Piplfoks”, “Tužibaba”, “Če” (s Matijom Bećkovićem), aforizmi “Beograde, dobro jutro”, TV serija “Na slovo, na slovo”.

"Ne možemo živeti bez drugih ljudi. Jedni nam stvaraju, drugi rešavaju probleme."- govorio je, i svakog jutra tako podelio je Beogradjanima po pet divnh rečenica,kao i ova: "To što vas niko ne sluša je razlog da ćutite, a ne da govorite jos više i glasnije."

17. avgust 1908 – Umro je srpski pisac Radoje Domanović, satiričar. Oštro je prikazivao vlastodršce, ali i lažno rodoljublje i servilno građanstvo. Nakon završetka Velike škole u Beogradu radi kao nastavnik u Vranju, Pirotu, Leskovcu. Otpuštan je iz službe kao protivnik Obrenovića. Od 1905. do smrti, predvodi odeljenje korektora Državne štamparije u Beogradu. Uređivao je satirični list “Stradija”. Osim opore satire pisao je i gotovo idilične pripovetke iz seoskog života. Dela: satirične pripovetke “Stradija”, “Vođa”, “Danga”, “Mrtvo more”, “Kraljević Marko po drugi put među Srbima”.
18378_404172660647_6067625_n.jpg

"U jednoj staroj knjizi citao sam cudnu pricu, a vrag
bi ga znao
otkud meni ta knjiga iz nekog smesnog vremena, u kome je bilo mnogo
slobodoumnih zakona, a nimalo slobode, drzali se govori i pisale
knjige o privredi, a niko nista nije sejao, cela zemlja pretrpana
moralnim poukama, a morala nije bilo, u svakoj kuci pun tavan logika,
a pameti nije bilo, na svakom koraku gororilo se o stednji i blago-
stanju zemlje, a rasipalo se na sve strane, i svaki zelenas i
nitkov mogao je sebi kupiti za nekoliko grosa titulu "veliki narodni
rodoljub"."

19. avgust 1928 – Rođen je Danko Popović, srpski književnik. Pravni fakultet završio je u Beogradu, gde je proveo najveći deo života. Autor je više pripovedaka, eseja i romana, filmskih scenarija, radio i TV drama, a postao je poznat romanom “Knjiga o Milutinu”, verovatno najtiražnijim romanom srpske književnosti druge polovine 20.
Dela: romani “Gospodari”, “Oficiri”, “Svinjski ujed”, “Udovice”, “Čarapići”, “Kuća Lukića”,”Konak u Kragujevcu”, pripovetke “Svečanost” i “Kukurek i kost”, knjige eseja “Vreme laži”, “Događaji i priviđenja”, “Na krstu i raskršću”, “Nespokoji”, “Božur i trnje”, “Seobe stare i nove” i “Četiri vetra”.

- - - - - - - - - -

19. avgust 1902 – Rođen je američki pisac Ogden Neš, veoma plodan pesnik, čija se humoristička poezija odlikuje krajnje slobodnom formom i uopšte nekonvencionalim pristupom. Pisao je i ozbiljnu poeziju, u kojoj je ispoljio dubinu osećanja i sklonost ka nekoj vrsti filozofskog pogleda na život.
Dela: zbirke pesama “Štihovi”, “Smešna smeša Ogdena Neša”, “Ovde sam i sam tuđinac”, “Porodični sastanak”, “Dobre namere”, “Onamo ne možete odavde”.f

19. avgust 1936 – Španskog pisca, muzičara i slikara Federika Garsija Lorku, jednog od najvećih liričara 20. veka streljali su frankisti u Visnaru kraj Granade. Njegove pesme pisane su duboko samosvojnim jezikom po formi bliskom nadrealističkom maniru. Nazivali su ga “andaluzijski slavuj” pošto je njegovo delo prožeto duhom i bojama španskog juga. Višestruko obdaren, bio je omiljen za života, a posle tragične smrti postao je najčitaniji svetski pesnik.
Dela: zbirke pesama “Ciganski romansero”, “Pesnik u Njujorku”, “Knjiga pesama”, “Pesme”, “Tamaritski divan”, poema “Kante Hondo”, tužbalica “Plač za Ignasijom Sanćesom Mehijasom”, drame “Leptirove čarolije”, “Marijana Pineda”, “Čudesna obućarka”, “Don Kristobalovo malo pozorište”, “Ljubav don Perlimplina”, “Belise u njihovom vrtu”, “Donja Rosita neudata”, “Krvava svadba”, “Jerma”, “Dom Bernarda Albe”
post-236-140370727324.jpg

20. avgust 1901. Rođen je italijanski pesnik Salvatore Kvazimodo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1959. ("Vode i zemlje", "Dati i imati", "Miris eukaliptusa", "Život nije san").
quasimodo.jpg

ANĐEO

Spava anđeo
na ružama od lahora, blistav,
na boku,
u hladovini skuta
lepe skrštene ruke.

Moj glas ga budi
i smeši mi se,
posut peludom
obraz što počivaše.

Peva: obuzima mi srce,
Neprozirno nebo zore.
Anđeo je moj;
ja ga imam: smrznutog.

- - - - - - - - - -

20. avgust 1877. Rođen je srpski književni kritičar i istoričar književnosti Jovan Skerlić, profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske kraljevske akademije.

21. avgust 1941. Umro je Rabindranat Tagore, indijski pisac i filozof, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913. ("Gradinar", "Gitandžali").
t_2305615_ako_me_ikada_ne_pozoves_rabindranath_tagore_pinkjeca_cool_v.jpg

Kad mojih stopala više ne bude
u prašini puta ovoga,
i skela bude redovno plovila bez mene,
kad budem kupio i prodao
poslednji put,
i mojim odlascima na pijacu u zoru
i povratcima kući u suton
bude došao kraj,
šta ako me se ne budeš sećala,
ako me nikada ne budeš pozvala
podižući pogled ka zvezdama.
Kada prah bude prekrio
strune mog instrumenta,
i gušteri se
po mom dovratku budu verali,
kada vrt moj asketsko ruho odene
spreman za pustinju,
a korov zakrili vodu u mom bunaru,
šta ako me se ne budeš sećala,
ako me nikada ne budeš pozvala
podižući pogled ka zvezdama
Muzika neće ćutati
u flauti života,
a sati će teći
neprekidno brujeći.
Skele će biti pune,
kao danas što su,
ljudi koji žele na drugu stranu da pređu.
Goveda će pasti,
govedari će se igrati na livadama.
A šta ako me se ne budeš setila,
ako me nikad ne budeš pozvala
podižući pogled ka zvezdama
Ali ko kaže
da mene neće biti toga jutra?
Ja ću se igrati
u svim igrama onih što žive.
Imaću nova imena
I druge ruke da ljubavlju me vežu,
jer ja u svim vremenima postojim
i večito ću se na suncu kretati.
Šta onda ako me se ne setiš,
ako me nikad ne pozoveš
podižući pogled ka zvezdama?
Izostavi moje ime iz poklona
ako ti je ono breme,
ali sačuvaj moju pesmu.

23. avgust 1924 - Rođen EfraiRm Kišon (Ferenc Hofman), izraelski književnik.
%D0%95%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BC-%D0%9A%D0%B8%D1%88%D0%BE%D0%BD-234x300.jpg

Dela:Nije fer, Davide" (1977.) - 73 priče - objavljena je u biblioteci HIT, a kasnije je objavljena u biblioteci Evergreen prva polovina knjige s 36 priča
"Kita boli more" (1980.)
"Kod kuće je najgore" (1982.) - 34 obiteljske priče, spremanje najbolje supruge na svijetu za doček Nove godine je legendarna priča koja blago karikira pripreme ljepšeg spola za izlazak iz kuće
"Nema nafte Mojsije" (1984.) - 36 priča s tematikom života u Izraelu
"Lisac u kokošinjcu" (1985.) - roman, satira na život u Izraelu
"Još malo pa istina" (1987.) - s podnaslovom: "Priča o mojim pričama"
"Deva kroz ušicu igle" (1988.) - priče
"Ništa tu Abraham ne može" (1990.) - priče
"Voljeni moj lažljivac" (1997.) - priče, zajedno s Sarom Kishon
"Priručnik za menadžere" (2000.) - priče

- - - - - - - - - -

23. avgust 1958 - Umro Rože Marten di Gar, francuski književnik, nobelovac

24. avgust 1899 - Rođen je argentinski pisac Horhe Luis Borhes, jedan od najvećih pisaca 20. veka, koji je presudno obeležio hispanoameričku literaturu i snažno uticao na mnoge pisce u celom svetu ("Univerzalna istorija beščašća", "Maštarije", "Devet eseja o Danteu").
borges.jpg

Horhe Luis Borhes: Danas

Danas bih mogao…
voleti te kao juče,
kao sutra,
kao svaki dan.
Danas bih mogao..
otići daleko… puno dalje
no što je vreme,
puno dalje no što oči dosežu.
Danas bih mogao
pružiti ruku
niz križaljku zbunjenog
srca
i dotaći zlatnu ribicu za sreću.
Danas bih napokon mogao
probuditi se sretan
kad sam već tebe sanjao
i tvoje usne snom ljubio!
Sve bih danas mogao
jer danas je dobar dan :
za herojski život običnog tempa,
za ljubav i poneki poljubac
što ga tamo daleko
na tvoje čelo
smešta povetarac
ušunjavši se izmeđ´ zavesa
nošen mojom željom…
i srebrnom trakom meseca

25. avgust 1906 – Umro je srpski pisac Stevan Sremac, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih realista u srpskoj književnosti. Gimnaziju i istorijsko-filološke studije završio je u Beogradu, gde ga je, iz rodne Sente, doveo ujak Jovan Đorđević, takođe poznati pisac. Bio je dobrovoljac u oslobodilački ratovima Srbije 1876.-78. Veći deo života proveo je kao srednjoškolski profesor po provincijskim mestima Srbije. Pisao je duhovite pripovetke najčešće iz života provincije u kojima je opisivao naravi i specifične ljudske tipove, neretko utemeljene na realnim događajima. Pod naslovom “Iz knjiga starostavnih” objavio je poetizovane pripovetke iz prošlosti Srba.[
Ostala dela: drame “Ivkova slava”, “Zona Zamfirova”, romani “Pop Ćira i pop Spira”, “Vukadin”, politička satira “Limunacija na selu”.
0_d209f_bedf2f3_XL.png

Poslednja izmena:
25. avgusta 1900 – Umro je nemački filozof- književnik, Fridrih Niče. U ranoj fazi pod uticajem je Šopenhauerovog učenja (delo “Rođenje tragedije iz duha muzike”) docnije stvara sopstveni sistem. Jedan je od najžešćih kritičara zapadne kulture i hrišćanstva. Površna tumačenja svrstala su ga među preteče nacizma, što ozbiljni teoretičari odbacuju.
Dela: “Tako je govorio Zaratustra”, “Volja za moć” (posthumno sabrane njegove misli, naslov nije njegov), “S one strane dobra i zla”, “Sumrak idola”, “Ljudsko, suviše ljudsko”, “Genealogija morala”, “Eče homo”, “Radosna nauka”, “Nesavremena razmatranja”.
t_998855_Fridrih_Nice_pinkjeca_cool_v.jpg

"Najtiše reči donose buru. Misli koje dolaze nečujnog koraka, upravljaju svetom." - Fridrih Niče - Citati

27. avgust 1916 – Umro je srpski pisac Petar Kočić, jedan od najistaknutijih u srpskom realizmu, nacionalni borac protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Po povratku sa studija slavistike u Beču i službovanja u Srbiji bio je dugo bez posla, osuđivan je i tamnovao je u Banja Luci i Tuzli. U Banja Luci je pokrenuo list “Otadžbina” koji je često zabranjivan. Opisivao je svoj planinski zavičaj i sudbine malih ljudi, a u satirama je oštro kritikovao prilike u Bosni pod austrougarskom.
Dela: satire “Jazavac pred sudom”, “Sudanija”, zbirke pripovedaka “S planine i ispod planine”, “Jauci sa Zmijanja”.
8509_uis-petar-kocic.jpg

Back