Rođendani, godišnjice, in memoriam...

Na današnji dan, 1. novembra 1972. godine, umro je američki pisac Ezra Paund, čija je poetika eksperimentalne lirike izvršila veoma značajan uticaj na moderno pesništvo 20. veka. Zbog učešća u fašističkoj propagandi u Italiji u Drugom svetskom ratu, optužen je u SAD za veleizdaju 1945. Da bi se izbegla smrtna kazna, proglašen je ludim i proveo je 13 godina u ludnici ("Cantos", "Duh romantike", "Kritički eseji").

03. novembar. 1901. - Rođen je francuski pisac i političar Andre Malro (Malraux), učesnik Kineske revolucije (1924-27), Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, član Francuske akademije, De Golov (Gaulle) ministar kulture od 1959. do 1969. ("Kraljevski put", "Ljudska sudbina", "Iskušenje Zapada", "Antimemoari").
Besim%20Spahicc.jpg

„Kultura je ono što ostaje, kada sve umre", rekao je Andre Marlo (Malereaux)

05. novembar 1882. U Zagrebu umro srpski naučnik i filolog Đura Daničić, sekretar Društva srpske slovesnosti, profesor Liceja i Velike škole u Beogradu. Podržao Vuka Karadžića u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa. Kao sekretar Jugoslovenske akademije nauka i umetnosti u Zagrebu 1880. pokrenuo izradu kapitalnog dela "Rečnik hrvatskog ili srpskog jezika". Sa latinskog preveo Stari zavet.
Djura_danicic.jpg

05. novembra 1909. U Požarevcu rođena srpska slikarka i pesnikinja Milena Pavlović Barili, najznačajniji predstavnik nadrealizma u srpskom slikarstvu. Od 1939. živela u SAD gde je bila ilustrator modnog časopisa "Vog", scenograf i kostimograf u njujorškim pozorištima. Posle pada sa konja umrla Njujorku u 36.
godini.
syp9wy.jpg

Tragovi duše

Na kutku belog oblaka
– spava nejasna tuga
u neprekidnoj melodiji,
tihoj i zasanjanoj
usred zvezdane jeze.
Samo tamni plač šume
trese svoju srebrnu kosu
izgubljenu u oku razdaljine.

Na današnji dan, 7. novembra 1913. godine, rođen je Alber Kami, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. ("Stranac", "Kuga", "Mit o Sizifu", "Pisma nemačkom prijatelju", "Pobunjeni čovek").

Kao dodatak.

7. novembar 1913. - 4. januar 1960.

Alber Kami: Pravednici

Kažem vam, izgubljeni ste. Već ste pobedjeni, u krilu vaših najznačajnijih pobeda,
zato što postoji u čoveku - gledajte mene - neka sila koju vi nećete ukrotiti, neka
bistra ludist, delo straha i smelosti, neznana i zauvek pobednička. To je snaga koja
će se dići i onda ćete znati da je vaša slava bila od dima.

Na današnji dan, 8. novembra 1674. godine, umro je engleski pisac Džon Milton, po mnogima najveći engleski pesnik uz Šekspira. Pristalica Olivera Kromvela i građanske revolucije postaje 1649. sekretar za latinski u Kromvelovoj vladi i piše političke religiozne i filozofske pamflete. Svoja najbolja dela napisao je nakon restauracije, slep, siromašan i razočaran u politiku i društvo ("Izgubljeni raj", "Ponovo zadobijeni raj", "Samson Borac").

:heart:
Tel Aviv je moj dom. Tamo sam odrasla i tamo su mi se desile prve uspomenei prve ljubavi. Tamo sam procitala prve knjige. Tamo mi je i dnevnik, koji sam vodila od malih nogu. U njemu su svi najvazniji datumi u mom zivotu. dok nisam dosla u Srbiju. Treba da uzmem da ga pogledam, da poslazem hronoloski neke stvari na papir sa nekim mojim bivsim ljubavima, ali UVEK, UVEK zaboravim da ga uzmem. Ne znam, zasto. Mozda je to neki znak?:heart:

Na današnji dan, 22. novembra 1869. godine, u Parizu je rođen Andre Žid, jedna od najkontroverznijih i najuticajnijih ličnosti francuske književnosti 20. veka. Romanopisac, esejist, kritičar dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1947. ("Kovači lažnog novca", "Podrumi Vatikana", "Pastoralna simfonija").

26. novembra 1909.rođen je Ežen Jonesko (26.11.1909. - 28. 03.1994), rumunski i francuski dramski pisac, jedan od utemeljivača pravca Teatar apsurda. Pored humora i ismevanja banalnih situacija, Joneskove drame dočaravaju usamljenost i beznačajnost ljudske egzistencije.
Osim drama, pisao je i eseje, pripovetke i druga dela.
Njegove najznačajnije drame su:

• Ćelava pevačica (1950)
  • Lekcija (1951)
  • Stolice (1952)
  • Amede, ili kako ga izgubiti (1954)
  • Žak, ili pokornost (1955)
  • Novi stanar (1955)
  • Almina improvizacija (1956)
  • Nosorog (1959)
  • Kralj umire (1962)
  • Šetnja po vazduhu (1963)
  • Žeđ i glad (1964)
  • Magbet (1972)
Izvor - Wikipedia

Izgleda da niko osim mene neće da čestita Vuku Draškoviću rođendan... ;)
Evo ja mu cestitam, citala sam doduse samo jednu njegovu knjigu ( ne secam se da li se zvala Noz ili Sudija, cenim da je bilo ovo drugo),
nisam bila odusevljena, ali ni razocarana, nekako sam navikla da je to uobicajen nacin pisanja na Balkanu.

U svakom slucaju je u redu coveku cestitati rodjendan.:)

Poslednja izmena od moderatora:
01. decembar 1936. Umro italijanski pisac Luiđi Pirandelo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1934, jedan od najznačajnijih dramskih pisaca 20. veka, koji je otvorio nove puteve moderne dramaturgije. Dela su mu prožeta tragičnim humorom, a u njima iznosi ideje o iluzornosti realnog života i realnosti subjektivnih iluzija. Sve drame je sakupio u zbirci "Gole maske".Najpoznatija mu je "Šest lica traži autora"
220px-Luigi_Pirandello_1934b.jpg

Back