RODITELJSKE GRESKE

Ne može živ čovek da ne pogreši, šta god radio.
Moja velika greška je što nisam uvek uspevao da deca budu izvan svađa koje su se često dešavale između njihove mame i mene.

Najveća greška koju sam napravio je ipak vezana za batine. Starija je imala 6 godina, a mlađa 2,5. Prvo je starija Ana gurnula s leđa mlađu dok je skakala po krevetu, tako da se Tanja stropoštala sa kreveta. Negirala je da je gurnula, kao da ja nisam video. Nisam je grdio, već sam pokušao da joj objasnim na miran način da nije lepo lagati, kao što nije lepo gurati sestru. Rekao sam joj da su njih dve sestre, da treba da štite jedna drugu, a da je guranjem mogla sestru ozbiljno da povredi. Onda sam je poljubio i zamolio da bude pažljivija.
Nije prošlo ni pet minuta... Tanja je trčala, a Ana joj je podmetnula nogu tako da je ova prosto poletela i zaustavila se taman da je jedan prst delio njenu glavu od radijatora. Ponovio sam celu priču od malopre, pokušavajući da izvučem od Ane zašto joj smeta sestra. Pitao sam je još da li bi ona to volela da nema sestru. Opet sam je izljubio želeći da shvati da ne pravim razliku između nje i sestre i zamolio još jednom da bude pažljivija.
Njih dve su otišle u sobu da se igraju, a ja sam pričao telefonom. Odjednom sam začuo Tanjin vrisak. Prvo sam pomislio da me zeza. Znala je tako mala da počne da vrišti, a ja kada uđem unezveren da vidim šta je, a ona upre prstić u mene i zajedno se sa sekom smeje izigranom tati. Međutim, ovaj vrisak je bio drugačiji. Prekinuo sam razgovor, otrčao da vidim šta je i zatekao sledeće:
Tanja sedi na krevetu na sprat sa nogicama koje vise ispod ograde, a iz donje usne joj lipti krv. Njena sestra sedi leđima okrenuta od nje i češlja barbiku. Pomislio sam da se udarila u ogradicu. Pitam šta je, Tanja ne može da kaže, a Ana kaže da ne zna. Posle par trenutaka Tanja kroz plač viče: "Ana!", pitam Anu šta je, a ona opet odgovara da ne zna a da se nije ni okrenula, češljajući i dalje svoju barbiku. Tanja uspe da procedi: "Ujela me Ana!", ja se okrenem Ani, a ona kaže: "Tata nisam namerno.". Toliko me je cela situacija iznervirala da sam krenuo da je lupim po guzi, ali se ona izmakla tako da sam je umesto po guzi udario po vratu.
Tresao sam se kao prut kada sam shvatio da sam mogao ubiti dete. Situacija se smirila, uzeo sam je u krilo i pitao šta se zapravo desilo. Jele su grisine zajedno, i kada su došli do kraja grisine, Ana je umesto grisine ujela Tanju.

Kada im je došla mama ispričao sam joj šta se desilo i dalje se tersući kao prut. Razgovarali smo sa Anom oboje želeći da joj objasnimo da zato što je nenamerno ugrizla sestru ne bi bila kažnjena ni na koji način, ali da nije nimalo lepo što je okrenula leđa i pravila se da se ništa nije desilo, pa je još i lagala tatu, umesto da je dotrčala po pomoć. Isplakali smo se, izljubili, a ja posle toga više nikada nisam udario decu. Za batine je (kada bi došlo do toga) bila isključivo zadužena mama.

Pa, rdeki, mnogo je to lepo – a za batine je bila zadužena isključivo mama.
U prevodu, ja sam se sit isplakao i lepo izmakao, a ona neka vidi šta će.
To mi se baš dopada jer je i moj muž jednom davno to uradio. Klinac je imao 3 godine, iz dana u dan je ponavljao istu psinu u najnezgodnije vreme, kada je on radio nešto što zahteva dva minuta apsolutne tišine, opominjao ga i opminjao, objašnjavao i stotog dana ga šljepio po guzi. OK. Ali onda je počeo da kukumače kako ga to jede, pa kako je mogao da udari dete, pa kakav je to on, pa nikad više neće... I stvarno nikad nije...
Ali, kad god je neka frka, kad trebaju živci ko konopci, a on tako tanan, da ne bi došao u iskušenje on se fino malko pomeri dok to ne prodje.
Onda mu ja dođem kao vešica, koja proganja, preslišava, ne ostavlja dete da diše, a tata.. Pa on je najbolji na svetu

Moji roditelji su bili mnogo strogi, zapravo otac, a majka je malo prala ruke po principu videćeš ti ako otac sazna... Trebalo mi je mnogo godina da shvatim da je on bio zapravo jako uplašen da nam se nešto grozno ne dogodi i da su otuda dolazile zabrane.
Izgleda ipak da je istina da svakoga puta nadignemo frku kad se sami ne snalazimo i kad se plašimo da nam se stvari ne odmaknu kontroli.
Tako, umesto roditelja, postajemo kontrolori

Pa, rdeki, mnogo je to lepo – a za batine je bila zadužena isključivo mama.
U prevodu, ja sam se sit isplakao i lepo izmakao, a ona neka vidi šta će.
To mi se baš dopada jer je i moj muž jednom davno to uradio. Klinac je imao 3 godine, iz dana u dan je ponavljao istu psinu u najnezgodnije vreme, kada je on radio nešto što zahteva dva minuta apsolutne tišine, opominjao ga i opminjao, objašnjavao i stotog dana ga šljepio po guzi. OK. Ali onda je počeo da kukumače kako ga to jede, pa kako je mogao da udari dete, pa kakav je to on, pa nikad više neće... I stvarno nikad nije...
Ali, kad god je neka frka, kad trebaju živci ko konopci, a on tako tanan, da ne bi došao u iskušenje on se fino malko pomeri dok to ne prodje.
Onda mu ja dođem kao vešica, koja proganja, preslišava, ne ostavlja dete da diše, a tata.. Pa on je najbolji na svetu

Poznata situacija.:-(
Ja sam uvek bila i ostala dezurna vestica koja brani,vice,odredjuje i zabranjuje a tata je bio pamuk,dusa od coveka kod koga se sve moze i nista nije zabranjeno.I sada je tako, pa kada se vrati sa vikenda od oca dva dana je vracam u red...jer tamo sve moze.
I mene grize kada je sljepnem,i ako imam zivce ko konopce,i posle se preslisavam da li sam dobro postupila,krivo mi je..ali nekada je ne izbezno..ma,nekad mi bre dodje da je izbacim kroz prozor...:mad::mad:
Tako da ispada da je za mene vaspitavnje manuelni rad a za tatu mentalni:roll:

Tata mazi a mama vaspitava :D:D:D

Starija kćerka je imala običaj da kaže:" Umro Hitler, umro Staljin a i mami nešto nije dobro...". :D

Sve zato što je mama neprestano sa decom i vaspitava ih (zabranjuje, naređuje...) a siroti tata radi pa kad je sa decom sve im dopušta (čak su ga i udarale !). Više se ponašao kao treće dete :D

Srećom, kad su odrasle, shvatile su poentu: zahvalne su mi na svemu a tata - one ga obožavaju ali ga baš i ne shvataju preozbiljno.

Tata mazi a mama vaspitava :D:D:D

Starija kćerka je imala običaj da kaže:" Umro Hitler, umro Staljin a i mami nešto nije dobro...". :D

Sve zato što je mama neprestano sa decom i vaspitava ih (zabranjuje, naređuje...) a siroti tata radi pa kad je sa decom sve im dopušta (čak su ga i udarale !). Više se ponašao kao treće dete :D

Srećom, kad su odrasle, shvatile su poentu: zahvalne su mi na svemu a tata - one ga obožavaju ali ga baš i ne shvataju preozbiljno.
Čekajte malo.
Ako ih više nisam tukao to ne znači da ih nisam vaspitavao, da sam bežao od njih.
"Pobegao" sam doduše kada više nije moglo da se živi zajedno sa njihovom mamom, ali dok smo živeli zajedno više sam vremena ja provodio sa njima iz prostog razloga što je mama radila po smenama.

Nije baš sve na ovom svetu crno-belo. Negde postoje i nijanse... :)

Greska mojih roditelja je bila sto su insistirali da zavrsim hemijsku skolu jer ce me odmah zaposliti u "Hemofarmu"...iako sam bila vukovac,hemiju sam mrzela i tako sam zavrsila nesto sto ne volim.A to treba celog zivota da radim...ja sam zelela prevodilacku,jer mi jezici odlicno idu,ali je ta skola bila u drugom gradu....i to je bilo u stilu"zaboravi".. onda sam malo radila u "Hemofarmu" i vidim nije to za mene....dodjem u BG,polozim neke silne predmete razlike i upisem Visu turisticku..jezici i putovanja,kontakt sa ljudima,to volim...medjutim dok sam ja to zavrsila,uvedu nam sankcije i tako da nikada nisam radila u struci...eto,nisu znali da prepoznaju neke moje talente i da me usmere...doduse,mislili su da rade za moje dobro...ja se nikada nisam pokajala...uradila sam ipak ono sto sam smatrala ispravnim,ali su me malo usporili...mislim da roditelji zele dobro deci samo sto ne znaju sta je njihovoj deci "dobro"..

rdeki - bez ljutnje, govorim o mom mužu. On baš i nije previše vremena bio sa decom i zaključili smo da bi bilo surovo da to kratko vreme budu " u svađi" jer on trenira strogoću. Bio je zadužen da ih razmazi.:D
Potpuno ti verujem da si se trudio da svoju decu vaspitaš najbolje što umeš.Ali, ako si sa njihovom majkom bio u sukobu i nesretan...Uvek sam smatrala da je dobar razvod bolji za decu nego život u ludnici.Volim svoga muža i ne bih dozvolila da bude nesretan u braku sa mnom. Ako misli da će mu bolje bez mene - ne stojim mu na putu. Nesrećan brak je gori od tamnice. Deci treba dobro objasniti da to nema nikakve veze sa njima i strogo paziti da ih niko ne zloupotrebljava u borbi sa "drugom stranom".Kad smo se moj muž i ja raspravljali, prvo bi deci rekli da je to izmeu nas dvoje i da nešto moramo raspraviti i one su sasvim mirno primali i najžešće rasprave.Ili smo se trudili da deca ne budu prisutna.
Nekad bi rasprava prešla u opštu tuču jastucima i deca su uživala.:D Posle smo često praktikovali lažne svađe oko ničega sa podelom na parove i opštom "tučom" - deca su ovo obožavala pa su ponekad i same tražile - hajde da se svađamo :D Komšinica nije mogla da veruje svojim ušima - sat vremena sam joj objašnjavala.A sve to zato što se naši roditelji NIKAD nisi posvađali pred nama.Mislili su da deca ništa ne primećuju.Ne samo što smo primetili već smo bili ubeđeni u NAŠU krivicu.

po meni najveca greska roditelja je u tome sto dozvole da se deca sama vaspitavaju.Gledam vrsnjake moje dece,obijaju ulicu po ceo dan,puse,piju,a sesti razred.Da bi mama i tata spavali,neka ih napolju.Ja sa mojim klincima,ludujem,sto kaze moja supruga gori sam od njih.I ja radim,ali nikad nisam legao popodne,vec ucimo,zezamo se,picimo igrice,kuvamo,normalno i oni se dosta zezaju napolju ali tek kad zavrse sve sto imaju.Oboje su odlicni,sin trenira kosarku 7godina,cerka ples,odbojku,gitaru.Nismo neki bogatasi.normalna srednja klasa,ali ulazemo u decu.Uvek imaju najbolji telefon,komp,patike i sl.I to nije greska.I to samo mi znamo kako sve stignemo.Ali nase oci uvek su na njima,pomno prateci i njih i okolinu.Mali su da donose izbore,ali verujte polako ih ispitate i vidite cemu su naklonjeni,i to forsirate.

Koje su greske napravili vasi roditelji dok su vas vaspitavali? Sta biste uradili na njihovom mestu? Mozete li da oprostite?

cuvali me sa strane k'o mamino i tatino blago, oslanjali se na to sto nisam bila problematicna kao mala ... izgubili tako sve kontakte koje smo mogli da imamo, sad ne razumeju da ih nema jos uvek ... sedimo, i niko ne zna sta da prozgovori ... gledaju me, ne razumeju me ...
uvek su bezali od toga kad meni zatreba pomoc ...
onda sam naucila i da ih ne pitam za pomoc ... i dan danas kad mi se "omakne", ponovo ustukuju ...

sve u svemu, greska je sto su se oni oslonili na mene i izbrisali mogucnost da se ja oslonim na njih ... izgleda ...
a ja da sam na njihovom mestu, pa najpre bih pocela od toga da pricam sa svojim detetom ... a da to nije tema o skolskim ocenama ...
hvala mami i tati sto sam sposobna i svestrana jos od malena zbog njih... drustveni zivot mi je zbog njih propao doduse ... ali to sada zavisi od mene, a ne od njih, tako da recimo da prastam ... ali zameram im jos uvek zbog nekih detalja ...

Izbegavala, vrdala, ali... boli. Umrli su - oprostila nisam a zaboraviti ne mogu.

Jedino dobro je što sam sa svojom decom postupala po principu: šta bi moji roditelji uradili meni ?- pa onda uradim SUPROTNO. Rezultat je fantastičan - divna deca koja vole svoje roditelje.

Nemam sta da zamerim roditeljima,bili su uz mene kada je god to bilo potrebno.Stvarno,oboje su imali izuzetno tezak zivot(pogotovu tata),ali i pored svega toga,svu ljubav sveta su pruzili svojoj deci.Najbolje od svega je sto i teski trenuci i vremena u kojima smo ja i sestra odrastale uz njih su bila lepa.Cak i iz tih ''losih vremena''imam lepe uspomene.
Jedino sto mozda nisu mogli da uticu na sestrin i moj odnos da bude malo bolji,ali to vec nije do njih vec iskljucivo zavisi od nas dve.Oni su dali sve od sebe.

Razmišljala sam dosta o tome kao mladja, kakav bih čovek bila da su moji roditelji bili drugačiji prema meni i kapiram da bi moj život u ovom trenutku izgledao potpuno drugačije.
Ne razmišljam više o tome, sad imam svoju porodicu, pa se trudim da ne prenesem njihove greške na svoje dete.
Kada sam bila trudna, oko 4 meseca, moj tata je otišao u pečalbu. Tu noć kada je trebalo da otputuje sanjala sam da se avion srušio. I naredne nedelje i naredne i sve do kraja trudnoće. U jednom trenutku sam shvatila šta taj san meni govori. Podsvesno pokušavam da sahranim taj deo njega u sebi. Jako sam se plašila da ne budem roditelj kakav je on bio meni. I sad kad se iznerviram, vičem ili šljepnem dete, odmah mi prodje kroz glavu da li sad postajem moj otac. Svojski se trudim da ne bude tako, baš zaato što sam imala primer na sebi i to mi dosta pomaže. Eto svako crno ima u sebi i belog.

Ja sam uvek bila i ostala dezurna vestica koja brani,vice,odredjuje i zabranjuje a tata je bio pamuk,dusa od coveka kod koga se sve moze i nista nije zabranjeno.I sada je tako, pa kada se vrati sa vikenda od oca dva dana je vracam u red...jer tamo sve moze.
I mene grize kada je sljepnem,i ako imam zivce ko konopce,i posle se preslisavam da li sam dobro postupila,krivo mi je..ali nekada je ne izbezno..ma,nekad mi bre dodje da je izbacim kroz prozor...:mad::mad:

Ej, roditeljiiii! Nemojte jesti oko toga ko je dežurna veštica ili veštac, deca sve odlično vide, a kad odrastu i shvate šta se zaista događalo. Važno je da vam dete odraste u stabilnu ličnost, ma čijom zaslugom. Sve to na kraju dođe na svoje mesto.

Ej, roditeljiiii! Nemojte se jesti oko toga ko je dežurna veštica ili veštac, deca sve odlično vide, a kad odrastu i shvate šta se zaista događalo. Važno je da vam dete odraste u stabilnu ličnost, ma čijom zaslugom. Sve to na kraju dođe na svoje mesto.

Imam stvarno dobre roditelje! Neću da grešim dušu, mama je bila strožija, čak nekad i previše! Zato sada ja ono malo stvari koje mi se nisu dopale u njihovom načinu vaspitavanja mene (jedinica sam) pokušavam da promenim kad je u pitanju vaspitavanje mog klinca. :razz:
Doduše, suprug i ja se nekad imamo različita mišljenja u nekim situacijama!
Mene nervira to što on sina pusti da uradi nešto npr. 3 puta, a onda se posle 4. izviče se na dete! Ipak, uspevam nekako da mu to izbijem iz glave razgovorom tipa: Kad mu nešto dopustiš, pusti ga do kraja ili mu u startu zabrani! U suprotnom dete se zbuni i ne zna šta sme a šta ne sme da uradi!!!
Mada, mislim da je tu u pitanju tatina nezrelost!!!:-(

Moji roditelji su bili jako strogi,patrijarhalno vaspitanje kao sto su ga i oni imali,oslanjali se na postenje,posten rad,posten ophod prema drzavi i celokpunoj okolini...Zameram im sto su od mene pokusavali da naprave zenu domacicu,dobru i postenu zenu kakva je bila i moja majka.Kad su saznali za mog prvog decka,digli su takvu frku kao da sam postala prostitutka.Od tada sam se krila kao zmija noge (ali sto se svega tice!).Nikad se nisu pitali sta mi treba,kako se osecam,zasto ...Uvek su im ciljevi bili da slucajno ne skrenem na pogresan put!
I nisam skrenula,danas imam dvoje dece na koje pokusavam da primenim bas suprotno od onoga sto su moji na meni,sto se vaspitanja tice,nas odnos je otvoren,moja deca imaju poverenje u mene,mada ponekad i nesto sakriju, jer tacno znaju moju reakciju na pojedine teme,ali i kad mi kasnije ispricaju,pokusavam da im ne prebacim,vec da zajedno pronadjemo resenje ,razlog precutkivanja...Na taj nacin mogu da vidim da li je dete tim svojim iskustvom doslo do nekog pozitivnog zakljucka,ili uvidelo svoju gresku.
Takav odnos ja sa mojim roditeljima nisam imala,to im zameram,a i neke stvari im nikada necu zaboraviti,a oprostila jesam,zato sto sam umedjuvremenu shvatila da su mi ipak hteli sve najbolje,samo sto nisu umeli drugacije.... Mislim da je i njima danas zao,samo sto to nikada nebi priznali.;)

ne znam da li sam pogodila pravi forum ali
,,,trebam pomoc
pocinjem mrziti
pocinjem da mrzim, a to valjda znaci da sam nemocna
,,,moja majka
moja majka
,,,svasta je spremna
,,najsvezije
je to da me je posvadjala sa ocuhom,iskoristila priliku i poslvadjala me je sa njim
ja sam kriva sto sam joj uopste dozvolila da joj dam povoda
za to
,,,,,ocuh nije imao dece
ceo zivot je posvetio kuci na moru koju nije zavrsio
,,,nije mi jasnoo kako testament nije napisao
bio je ogorcen na moju majku
jednom su mislili da ce da umre
i dok je on bio u bolnici,ona je vec dogovorila da proda neku zemlju,ljudima sa koji ocuh ne govori i rekao je
dok sam ja ziv ta zemlja se nece prodati
...
on se oporaviomi saznao za to,,od tada je govorio kako ce je zajebati i kkao je vec zajebao..
kako ona racuna na njegovu smrt ,,,e tek onda ce se zajebati\tako je pricao
,,ja sam odrastala pored njega,bio mi je kao otac itd itd
keva je ,narocito od kada se on vratio iz bolnice,na sve nacine gledala samo da ugrozi nas odnbos nekako,,, ne znam da li je to prava rec,ali,neka vrsta ljubomore ,je postojala
kada smo kod njega i kada je sa njim ja sam joj obozavan lik,a u stvari ne moze ocima da me gleda ,,jer,ma celog zivota je ,,ne znam,,ima nesto bolesno ...u vezi odnosa,,,
uspela je,raddvojila nas je,ali mislite da imate vremena za sve,on je izgledao kao zmaj ..niko nije poverovao da ce da umre....i desilo se , umro je ,ja ga nisam videla...dve godine ,,
,,sve je pripalo kevi,koja,,, naravno sve rasprodaje
ali,mene stalno napada,,
kao da joj je strah,,
napada me da je miniram da trazim testament,,,testament ne postoji,,,provereno
85%
,,napoada me ,,poludecu
,,,,juce je poludela jer je saznala da ja znam da ocuh ima nekog tamo sina,,sa kojim bi morala da deli naslestvo...
ali sve je u njenu korist ,,,sud dodelio...
prica meni kako ce da kupi srtan itd,,,gluposti
cula sam je na telefon kako prica nekom
ja se vec ponasam kao trula bogatasica(jos ne moze da prenese na sebe ,,u procesu je to)
...e sada
ona mene tera da prodam firmu koju je prenela pre 10 godina na mene
...ja se dvoumim ali je njoj stalo do para ,,racuna valjda,dok ne proda,,,kuce i zemlje itd
i posto ja se razmisljam ,,ona postaje sve ,,na sve spremna,,gubi kontrolu...
ponekad,,,
nisam rekla ni da necu ni da hocu
razmisljam,,,nikada joj nisam prebacila naslestvo itd...
ona je izgovorila,,iznenada juce ovo
STA TI MISLIS KO SI TI
STA MISLIS DA TI TO IMAS PA DA MOZES DA ME UCENJUJES
KAKO NEKA OSOBA KOJA NEMA NISTA NA SVOJE IME ,MOZE DA MISLI DA JA HOCU DA JOJ UZMEM NESTO,KADA ONA NEMA NISTA
takve reci nije smela da izgovori kada je ocuh bio ziv
ni kada je calle moj bio ziv
nije izgovorila ,,dok nije presuda u njenu korist doneta...
mozda je to opravdano,
rekla
ne znam
da li je to neki normalan postupak da bi dobio od nekog nesto?
,,ko ovde izgleda lud u ovoj prici ona ili ja
?
ja vise ne znam da rasudjujem...
zasto ?
testament nije napravio

Zaimb koliko imas godina ? I zasto se pravno ne konsultujes?
Ne znam koliko firma vrijedi,ali nemoj prodavati,neka ti ostane neka kolika tolika finansijska sigurnost...
I da ,malo mi sumnjivo da testament nije napravljen,s obzirom da je vec jednom bio na ivici smrti...Provjeri ...

Back