Rivotril za koliko deluje

našao sam neki neprovereni podatak da se zoloft prepisuje ekstrovertima a seroxat introvertima. ne znam zašto.
meni je dok prepisao seroxat a ja jesam jako introvertan

nisam znao da se od seroxata ljudima spava, ne sviđa mi se taj podatak. meni je potrebno nešto da mi popravi raspoloženje, da me opusti od anksioznosti ali da ostanem u radnoj temperaturi
kazi da ti promeni terapiju.svi oni popravljaju raspolozenje,samo doktor treba da ti ubode koji ti odgovara.nekome pomogne-odgovara neki antidepr.,nekima ne.zato treba da kazes da li deluje na tebe ili ne.Seroksat je najbolji i prvi lek koji je za socijalnu anksioznost,najbolje utice od ostalih anidepr. koji pate od soc.anksioz.

Poslednja izmena:
našao sam neki neprovereni podatak da se zoloft prepisuje ekstrovertima a seroxat introvertima. ne znam zašto.
meni je dok prepisao seroxat a ja jesam jako introvertan

nisam znao da se od seroxata ljudima spava, ne sviđa mi se taj podatak. meni je potrebno nešto da mi popravi raspoloženje, da me opusti od anksioznosti ali da ostanem u radnoj temperaturi
https://www.drugs.com/paxil.html

kakav je u kombinaciji sa alkoholom?
na njemu piše da ne treba uzimati alkohol kad se koristi ovaj lek, ali to su morali da stave
Alcohol can make the symptoms of depression worse. It may also make Paxil less effective at treating depression. If the drug doesn’t work as well, your symptoms may come back. Because of these factors, people should avoid drinking alcohol while they take Paxil.

na njemu piše da ne treba uzimati alkohol kad se koristi ovaj lek, ali to su morali da stave
Alcohol also can increase some of Paxil’s side effects, especially dizziness, sleepiness, and trouble concentrating. Other side effects of Paxil that alcohol can increase include:

• agitation
  • changes in vision
  • hallucinations (seeing or hearing things that aren’t real)
  • high or low blood pressure
  • decreased sex drive
  • mood swings
  • irregular heart rhythm
  • joint pain
  • loss of emotional feeling
  • nausea
  • vomiting
  • diarrhea
  • paranoia
  • mania (racing thoughts or excess energy)
  • rigid muscles, poor muscle control, or uncontrolled muscle movements
  • suicidal thoughts or actions
  • unintentional weight gain

NIjedan lek ne sme da se kombinuje s alkoholom, posebno lekovi koji imaju efekat na centralni nervni sistem.
Neželjeni efekti mogu biti šarenoliko beznačajni, do blokade centra za disanje. Da li će pacijent biti ''srećne ruke'' da mu se desi ta blokada centra za disanje, to se ne može predvideti i zato je bolje ne eksperimentisati.

Пароксетин је јако опасан лек са огромним бројем нежељених дејстава да му ниједна друга интеракција није "потребна". У сваком случају, интеракција различитих лекова је далеко опаснија него интеракција лека са умереним конзумирањем алкохола. Овде, колико сам разумео нико није помињао комбинацију максималних доза пароксетина са пијанством. Или других психотропних лекова са великим количинама алкохола или хроничним пијанством. Иначе, чашица жестоког пића повремено (чаша вина или пива) сигурно има мање утицаја на јетру од свих хепатотоксичних лекова.

Пароксетин је јако опасан лек са огромним бројем нежељених дејстава да му ниједна друга интеракција није "потребна". У сваком случају, интеракција различитих лекова је далеко опаснија него интеракција лека са умереним конзумирањем алкохола. Овде, колико сам разумео нико није помињао комбинацију максималних доза пароксетина са пијанством. Или других психотропних лекова са великим количинама алкохола или хроничним пијанством. Иначе, чашица жестоког пића повремено (чаша вина или пива) сигурно има мање утицаја на јетру од свих хепатотоксичних лекова.
jako opasan?
u kom smislu?
koliko je toksičan?

meni je prepisano 20mg seroxata dnevno

Код људи са оштећеном функцијом бубрега и јетре прописује се минимално дневно дозирање (20мг).
Осим што има доста интеракција са другим лековима,алкохолом и осталим супстанцама, има пуно нежељених дејстава које је произвоћач усагласио са Агенцијом за лекове.
Овде су само честа и повремена нежељена дејства (не наводим из документације ретка и веома ретка, ионако их је превише).

Поремећаји метаболизма и исхране

Често: повећање нивоа холестерола, смањење апетита

Повремено: измењена контрола гликемије је пријављена код пацијената који болују од дијабетес мелитуса

Појава хипонатријемије пријављивана је претежно код старијих пацијената и понекада је била узрокована синдромом неадекватне секреције антидиуретског хормона.

Психијатријски поремећаји

Често: сомноленција, несаница, агитираност, абнормални снови (укључујући ноћне море)

Повремено: конфузност, халуцинације

Непозната учесталост: суицидалне идеје, суицидално понашање и агресија, бруксизам.

Случајеви суицидалних идеја и суицидалног понашања пријављени су током лечења пароксетином или непосредно након прекида примене лека

Случајеви агресије су примећени на основу постмаркетиншког искуства.

Поремећаји нервног система

Често: вртоглавица, тремор, главобоља, поремећај концентрације

Повремено: екстрапирамидални поремећаји

Поремећаји ока

Често: замагљење вида

Повремено: мидријаза (видети одељак 4.4 „Посебна упозорења и мере опреза при употреби лека“)

Поремећаји уха и лабиринта

Непознато: тинитус.

Kардиолошки поремећаји

Повремено: синусна тахикардија

Васкуларни поремећаји

Повремено: пролазно повећање или смањење крвног притиска, постурална хипотензија

Пролазна повећање или смањења крвног притиска након примене пароксетина пријављена су обично код пацијената са претходно постојећом хипертензијом или анксиозношћу.

Респираторни, торакални и медијастинални поремећаји

Често: зевање

Гастроинтестинални поремећаји

Веома често: мучнина

Често: констипација, дијареја, повраћање, сува уста

Пријављено је повећање вредности хепатичких ензима. Постмаркетиншки извештаји о хепатичким поремећајима

Потребно је размотрити прекид примене пароксетина уколико се јави пролонгирано повећање вредности тестова функције јетре.

Поремећаји коже и поткожног ткива

Често: знојење

Повремено: кожни осип, свраб

Поремећаји бубрега и уринарног система

Повремено: уринарна ретенција, уринарна инконтиненција.

Поремећаји репродуктивног система и дојки

Веома често: сексуална дисфункција

Поремећаји мишићно-коштаног система и везивног ткива

Епидемиолошке студије, спроведене углавном на пацијентима старости 50 година и старијих показују повећан ризик од фрактуре костију код пацијената који су на терапији лековима из групе SSRI и TCA

Општи поремећаји и реакције на месту примене

Често: астенија, повећање телесне масе

Moze pomoc? Imam anksioznost ,opsesivne misli,hipohondriju i mnogo toga sto rece psihijatar.Prepisao mi je zoloft pola tablete,i rivotril uvece 1/4.Posto sam tezak panicar i hipohondar citala sam da se rivotril koristi za epilepsiju.Da li nakon skidanja sa rivotrila moze doci do nekih epi napada ? Jako sam uplasenaaa :O

Moze pomoc? Imam anksioznost ,opsesivne misli,hipohondriju i mnogo toga sto rece psihijatar.Prepisao mi je zoloft pola tablete,i rivotril uvece 1/4.Posto sam tezak panicar i hipohondar citala sam da se rivotril koristi za epilepsiju.Da li nakon skidanja sa rivotrila moze doci do nekih epi napada ? Jako sam uplasenaaa :O
Pa i da moze, sta ima veze?
Prvo, ljudi s epilepsijom zive sasvim normalno.
Drugo, niko nije umro od epi napada.
Trece, s rivotrila i svih lekova koji imaju zavisni potencijal, skida se postepeno, uz smanjivanje doze, upravo da bi se svaki rizik sveo na minimum.
Svaki lek ima nezeljene efekte.
A ti, da bi zivela kvalitetno, u ovoj fazi izbora nemas.
Naravno, bilo bi lepo da imas i psihoterapeuta.

U pravu si.Hvala puno :)

Pa sta drugo da ti kazem, nemoj da uvek polazis od nekog najgoreg scenarija jer i ti nabrojani
u nezeljnim efektima kod nekog leka, javljaju se minimalno, ali je zakonodavac propisao da sve mora
da se navede, a Bog te pita da li je to sve mozda subjektivno ili stvarno ima veze sa lekom.
Moje je misljenje, ako covek vec hoce, zeli, mora da se leci modernom farmacijom, medicinom
onda mora da se pomiri i sa tim nus pojavama, ali i da nekako pozitivno gleda na lek u smislu da ce mu
samo pomoci:)

Pa sta drugo da ti kazem, nemoj da uvek polazis od nekog najgoreg scenarija jer i ti nabrojani
u nezeljnim efektima kod nekog leka, javljaju se minimalno, ali je zakonodavac propisao da sve mora
da se navede, a Bog te pita da li je to sve mozda subjektivno ili stvarno ima veze sa lekom.
Moje je misljenje, ako covek vec hoce, zeli, mora da se leci modernom farmacijom, medicinom
onda mora da se pomiri i sa tim nus pojavama, ali i da nekako pozitivno gleda na lek u smislu da ce mu
samo pomoci:)
U pravu si.Pokusacu da ne razmisljam nego da cekam da mi pomogne zajedno sa zoloftom..Jer je ovo stvarno veliko mucenje :/

Neprimeren odnos prema pacijentima jos uvek nije u skladu s kodeksom medicinske etike...
Poenta priče je da je prepisana terapija, terapija za anksiozni poremećaj.
(A sastavni deo anksioznog poremečaja su i fobije.)

Svaki lek ima neželjene efekte.
----------------------------
Npr.
ASPIRIN protect, 100 mg, gastrorezistentne tablete
Acetilsalicilna kiselina
4. MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA
Lek ASPIRIN protect, kao i drugi lekovi, može da ima neželjena dejstva, mada se ona ne moraju ispoljiti kod
svih.
Zbog sprečavanja zgrušavanja krvi (dejstvo na krvne pločice), ASPIRIN protect, se može povezati sa povećanim
rizikom od krvarenja.
Kao neželjena dejstva mogu se javiti poremećaji želuca i creva (krvarenja). U retkim slučajevima se mogu javiti
reakcije preosetljivosti, kao što je oticanje kože i sluzokože, svrab, koprivnjača, grč disajne muskulature,
pogoršanje astme, pad krvnog pritiska, angioedem (postepeno oticanje lica i jezika, ruku, očnih kapaka i teškoće
pri disanju). Ukoliko primetite znakove reakcija preosetljivosti, obratite se Vašem lekaru.
Ukoliko primetite crnu prebojenost stolice, ili povraćanje sa primesama krvi, potrebno je odmah prekinuti
terapiju i obratiti se lekaru.
Takoñe se retko može javiti proliv, poremećaj varenja, mučnina i čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.
Retko se mogu javiti smanjenje broja krvnih pločica, i crvenih i belih krvnih zrnaca.
Retko se može javiti poremećaj vida i sluha, vrtoglavica, zujanje u ušima.
Retko može doći do poremećaja funkcije bubrega i jetre (porast transaminaza-parametara koji pokazuju funkciju
jetre).
Veoma retko može doći do smanjenja koncentracije šećera u krvi i promena u kiselosti krvi (acido-bazna
ravnoteža).
Zabeleženi su i vrtoglavica i zujanje u ušima, koji mogu biti znaci prekomerne doze.
Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom
uputstvu, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta.
Izvor: ALIMS
----------------------------------------

I šta ćemo sad?
Da postavljamo besmislena pitanja hoće li nam MOŽDA otkazati bubrezi i jetra ili poremetiti vid i sluh?
Ne, nego ćemo se obratiti svom lekaru ako nam se desi nešto iz spektra neželjenih efekata.
To nije neodgovornost prema pacijentu već potencijalna mogućnost koju doktor ne može da predvidi dok pacijent ne počne da uzima terapiju.

Ili možda ti imaš neki bolji predlog kako se postaviti u toj situaciji?

U pravu si.Pokusacu da ne razmisljam nego da cekam da mi pomogne zajedno sa zoloftom..Jer je ovo stvarno veliko mucenje :/
Upravo je to zakljucak koji sam zelela da izvuces.
U fazi akutizacije, lek mora da se pije, ne razmisljajuci o potencijalnim nezeljenim efektima jer su ti nezeljeni efekti od samog leka veoma, vema retki (pre uvodjenja leka u upotrebu rade se brojne studije o nezeljenim dejstvima i procentu istih).
A kad ti bude bolje, kad ti lek smiri uzrujalu biohemiju u glavi, obavezno potrazi psihoterapeuta, pa makar isla kod njega jednom mesecno.
Jako je vazno da proniknes u uzroke neuroze- kad, zasto, kako, gde je nastao lom, sta te zapravo koci u racionalizaciji.
Srecno! :)

da li si ekstravetna osoba?
da vidimo d li je tačna priča da zoloft prepisuju ekstrovertima a seroxat introvertima.

Poslednja izmena od moderatora:

Back