Lek za migrenu koji deluje pre nego što se pojavi bol?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
89.612
Nova studija otkriva da ubrogepant (Ubrelvi) ne samo da olakšava migrenske glavobolje nego može zaustaviti oluju pre nego što počne.

Usmeravanjem na prodromnu fazu - te simptome ranog upozorenja kao što su magla u mozgu, mučnina, bol u vratu i osetljivost na svetlost - lek smanjuje nelagodnost satima pre nego što migrena i počne.

1747333589085.png

U velikom kliničkom ispitivanju, pacijenti koji su uzimali ubrogepant na prvi znak simptoma osetili su olakšanje u roku od nekoliko sati.

Magla u mozgu je počela da popušta nakon jednog sata. Osetljivost na svetlost se smanjila nakon dva sata.

Ukočenost vrata se poboljšala nakon tri sata, a u roku od 24 sata takođe su se smanjile osetljivost na zvuk i vrtoglavica.

Nova studija otkriva da ubrogepant (Ubrelvi) ne samo da olakšava migrenske glavobolje nego može zaustaviti oluju pre nego što počne.

Usmeravanjem na prodromnu fazu - te simptome ranog upozorenja kao što su magla u mozgu, mučnina, bol u vratu i osetljivost na svetlost - lek smanjuje nelagodnost satima pre nego što migrena i počne.

Pogledajte prilog 1728279

Ovo nije ništa novo, većina standardnih lekova za migrenu takođe deluje na taj način, jedino što je novo ovde je mehanizam dejstva koliko sam shvatila.

To je jedan od najskupljih lekova na tržištu (ima samo jedan koji je malo skuplji). Pitanje je da li je on toliko bolji. Inače, lek ne leči migrenu nego ublažuje simptome (kao i svi drugi)

Spisak cena za jedan recept (obično mesečna doza, ali ne za svaki dan)

To je jedan od najskupljih lekova na tržištu (ima samo jedan koji je malo skuplji). Pitanje je da li je on toliko bolji. Inače, lek ne leči migrenu nego ublažuje simptome (kao i svi drugi)

Spisak cena za jedan recept (obično mesečna doza, ali ne za svaki dan)

Ovi lekovi većinom ne mogu da se porede među sobom tako da ne znam koliko je smisleno porediti cene

Ubrogepant može možda da se poredi sa triptanima ili NSAIDs kojih nema na listi, s obzirom na dejstvo

Ali nisu svi isti niti se koriste uvek i u iste svrhe

Propranolol je beta blokator, dakle ima mnogo širu primenu, amitriptilin je antidepresiv, topiramat antiepileptik
Očito je (valjda) da nisam sam sastavio tu listu već sam preneo sa nekog sajta koji se bavi medicinom.

Za očekivati je da će lekar da prepiše različiti lek u zavisnosti od težine slučaja (a i od toga da li ga neko "inspiriše" da prepiše baš neki specifičan lek)

Očito je (valjda) da nisam sam sastavio tu listu već sam preneo sa nekog sajta koji se bavi medicinom.

Za očekivati je da će lekar da prepiše različiti lek u zavisnosti od težine slučaja (a i od toga da li ga neko "inspiriše" da prepiše baš neki specifičan lek)
Ne kažem niti mislim da si ti sastavljao nego konstatujem

Jedno je lečenje napada a drugo profilaksa, treće je vrsta leka
Posebno što mnogi od tih lekova idu samo na recept

Back