dok sam ovo citala, kao kod Pavlovljevog psa na zvonce, tako kod mene ...
Lignje u testu
500 gr ociscenih lignji
vezica persuna
sok jednog limuna
kasika maslinovog ulja
so, biber
ulje za przenje
testo: 1 jaje, 250 gr mleka, 150 gr brasna
sos: 5 vecih paradajza, kasika seckane bazilije (bosiljak), 150 gr putera, 120 ml belog vina, 3 zumanca
Prvo, iseces lignje na kolutove, a krake, ako su veliki na dva, tri dela. To stavis u plitku posudu, posolis, pobiberis, dodas seckani persun, kasiku maslinovog ulja, sok limuna. promesas i ostavis u toj marnadi 2 sata
Drugo, paradajz prelijes vrelom vodom da se lakse oljusti, onda ga iseckas sitno (izrendas, izmiksujes, kako hoces). U lonac stavis vino da prokljuca a onda smanjis vatru i sve vreme intenzivno mesas dodajuci komad po komad putera i zumanca.
Trece, kada se sos zgusne dodas so, biber, baziliju, paradajz i i sve vreme mesajuci pustis da budu 2-3 "kljuca". Sos skones sa vatre i stavis na toplo mesto.
Cetvrto, u ciniji napravis testo (kao za palacinke) od gornjih sastojaka (umutis jaje, sipas celu kolicinu mleka i polako dodajes brasno, mesajuci sve vreme). Testo mora da bude gusto.
E, sada izvadis lignje iz marinade, malo ocedis, umaces u testo i przis (u dosta ulja) do tamno-zlatne boje.
Przene lignje stavis na tanjir, prelijes sosom , dodas koji kuvani krompir...
Opet, ko bi ovoliko radio za pola kilograma lignji!? I to, kao, za cetiri osobe. Prosto bih pomislila da mi je domacin Kir Janja da me posluzi vecerom od 125 grama ligni, dzaba mu kuvani krompiur!
Kad vec zasuces rukave, uzmi bar kilo!